Skip to main content

Tolo, ultim articol în GSP: Ni s-a cerut să facem o asociaţie de lobby pentru pariuri în România. Trebuia să se opună proiectelor de lege care ar fi schimbat legea pariurilor

 
Tolo, ultim articol în GSP: Ni s-a cerut să facem o asociaţie de lobby pentru pariuri în România. Trebuia să se opună proiectelor de lege care ar fi schimbat legea pariurilor

Jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonator editorial la Gazeta Sporturilor, scrie un ultim text în publicaţia la care a lucrat timp de 20 de ani. Este un text în care îşi ia la revedere de la cititori, dar face şi noi dezvăluiri despre intenţiile patronatului Gazetei în legătură cu ziarul de sport. 

Publicitate

Tolontan povesteşte un episod din ianuarie 2023, pe vremea când Ringier era condus încă de Mihnea Vasiliu, iar GSP îl avea încă redactor-şef pe Cătălin Ţepelin, iar acţionarii ziarului le-au propus să înfiinţeze o asociaţie de lobby pentru industria pariurilor.

O asociaţie prin care care noi ziariţii am fi urmat să ”ne opunem proiectelor legislative care vor să schimbe legislaţia pariurilor”, povesteşte Tolontan. 

La vremea respectivă, Ringier Sports Media, divizia de sport a Ringier, a organizat un workshop cu ziarşti de la GSP, dar şi oameni din alte departamente, la care au participat şi şefi din Bulgaria, în frunte cu Stilian Shishkov, cel care deţine 49% din GSP. 

„La un moment dat al prezentării, şefii din Bulgaria au dat exemplul unei asociaţii de lobby pentru industria de pariuri, pe care ei au fondat-o şi care ”merge foarte bine”. ”Noi am făcut-o în Bulgaria, s-o faceţi şi voi!” Regretatul Mihnea Vasiliu, Cătălin Ţepelin şi cu mine mai auzisem, la alte întâlniri, îndemnul ca GSP să fondeze în România o asociaţie de lobby. Firmele de betting urmau să intre în fundaţie. Dar de ce? Ce treabă are un ziar să fie într-un ONG, împreună cu jocurile de noroc sau cu orice alte firme? Nevăzînd logica, am refuzat de fiecare dată.”, povsteşte Tolontan. 

Bulgarii aveau şi propriul lor exemplu. În 2020, au înfiinţat asociaţia Bulgarian Gambling Association, în numele sportal.bg, în care membri sunt un ziar de sport alături de clienţii săi de publicitate din zona de jocuri de noroc. 

„Acea zi de marţi, din Bucureştiul vechi, a fost momentul când redacţia GSP a aflat. Cerinţa explicită de a fonda o organizaţie împreună şi în favoarea industriei de jocuri i-a şocat pe unii dintre colegi.

Pe ecran ni s-a proiectat un slide. Uluiţi în faţa îndemnului de a face lobby, ziariştii au documentat momentul de pe scenă. Simultan, continua live prezentarea şefilor bulgari, cu indicaţia asociaţiei de lobby rostită tare, fără nicio reţinere”, povesteşte Tolontan. 

„Dar, şi mai important: ne transformam în ceva diferit, ceva de viitor. Nu doar banii erau explicaţia, ci trecerea la un alt tip de afacere, la un produs de sinteză, în care legăturile chimice se modificau: de la dedicaţia presă-public migram la modelul presă-pariuri. Asta intuise, în 2019, jurnalistul de la  Kicker.

Când a auzit că, prin acea asociaţie, noi ziariştii am fi urmat să ”ne opunem proiectelor legislative care vor să schimbe legislaţia pariurilor” (atenţie, e documentat!), unei colege de la GSP i-a căzut cafeaua în poală. Înţelesese” mai povesteşte Tolontan.

„Dacă acceptam, azi puteam fi audiaţi de procurori.”, scrie jurnalistul în GSP. 

Magistraţii ne puteau întreba dacă coalizarea dintre o companie de media şi firmele de pariuri care dau bani publicaţiei nu e o acţiune comună, în detrimentul unor terţe părţi. Pe de o parte încasezi bani din publicitate, pe de altă parte presezi mediatic autorităţile statului, ca să îţi favorizeze partenerii care-ţi dau bugetele. În acest caz, celelalte industrii sau firme sunt defavorizate, doar pentru că ele nu ne dau bani sau nu dau bani suficienţi”, continuă jurnalistul. 

După prezentarea din ianuarie 2023, care a avut loc la Muzeul Fotbalului, coducerea Ringier Sports a trimis un mail celor din România prin care li s-a transmis că indicaţiile din prezentare să fie implementate. Inclusiv ideea de asociaţie de lobby. 

De ce nu a făcut publice presiunile încă de atunci?

Tolontan răspunde în acelşi text: 

„Nu am ţinut secrete neregulile. Dar de ce nu le-am făcut publice încă de acum un an? Am respectat regulile interne ale Ringier şi am mers la Zürich cu un apel semnat de 25 de colegi din ambele redacţii, GSP şi Libertatea.

Le-am spus ce se întâmplă şi am solicitat ca cei care fac ingerinţele în editorial să le oprească. Ne-au ascultat, cu atenţie şi clasă. Urmarea? Ne-au lăsat la dispoziţia aripii din Bulgaria. Ringier a ignorat datele, faptele şi dreptul angajaţilor de a vorbi”

În ultimul lună, Ringier şi mai ales zona de sport au trecut prin numeroase frământări: 

  • Pe 7 iulie 2023, managerul Mihnea Vasiliu a fost îndepărtat de la conducerea Ringier, la mai puţin de şase luni de la întâlnirea de la Muzeul Fotbalului.
     
  • În august 2023 Gazeta a refuzat să dea la citit în avans, managementului Ringier, articolele legate de casele de pariuri, după cum a relatat Cătălin Ţepelin
     
  • Pe 3 octombrie 2023, Cătălin Ţepelin era concediat din funcţia de redactor-şef. Plecarea sa, anunţată din scurt, a venit ca un şoc pentru redacţie. Câteva ore mai târziu, redacţiile GSP şi Libertatea publicau o scrisoare în care spuneau că se opun concedierii lui Ţepelin. Apoi s-a ajuns la un adevărat răzoi al declaraţiilor şi al materialelor de presă, ce vizau managementul ziarului de sport.
     
  • În mai puţin de o lună, pe 2 noiembrie, managementul Ringier Sports anunţa printr-un mesaj că Gazeta Sporturilor nu va mai apărea în print, iar Cătălin Tolontan urma să fie înlăturat de la conducerea ziarului Decizia a venit ca un un nou şoc pentru redacţie, dar şi pentru public şi industria de media, pentru că nu fuseseră anunţaţi din timp de închiderea ziarului astfel încât să-şi poată lua la revedere de la cititori. 
     
  • Ediţia de „La revedere” a fost găzduită de Libertatea, parte a aceluiaşi trust, pe 3 noiembrie. 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus