Skip to main content

ŞTIREA SERII. TVR vrea să reînvie TVR Cultural şi TVR Info

 
ŞTIREA SERII. TVR vrea să reînvie TVR Cultural şi TVR Info

Ultimă oră! TVR Cultural şi TVR Info se întorc. După ce a renunţat la cele două posturi în anii 2013 şi 2015, din motive financiare, conducerea TVR vrea să reusciteze cele două proiecte.

Publicitate

Din informaţiile Paginademedia.ro, Consiliul de Administraţie al TVR, condus de DanTurturică, a decis reînfiinţarea celor două posturi de televiziune, într-o şedinţă care a avut loc astăzi. 

UPDATE. 10.10. Conducerea TVR a anunţat reînfiinţarea celor două televiziuni într-o comunicare internă obţinută de Paginademedia.ro

Dan Cristian Turturică:

„Reînfiinţarea canalelor TVR Info şi TVR Cultural reprezintă un act de reparaţie. Nu trebuie să uităm cât de mulţi cetăţeni români au regretat desfiinţarea celor două posturi. Vom avea ocazia acum să le demonstrăm telespectatorilor cât de importante sunt aceste două proiecte pentru societate. Va fi o demonstraţie că există audienţă pentru producţii serioase şi de calitate.”

 

„TVR Cultural va accentua misiunea noastră în formarea culturală a societăţii, în spiritul gândirii libere, inovatoare şi creative, eliberând totodată grila TVR 3 pentru proiectele editoriale ale Studiourilor Teritoriale, aşa cum a fost conceput şi gândit”

Redăm, în continuare din comunicarea internă a TVR: 

„Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a votat, în şedinţa de astăzi, 9 februarie,  înfiinţarea posturilor TVR Info şi TVR Cultural. Hotărârea a fost luată cu 9 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 1 abţinere”

„Într-o societate supusă schimbărilor tot mai accelerate, care se confruntă cu fenomenul global „fake-news”, este de datoria TVR să îşi mărească oferta de programe informative de calitate, bazate pe o documentare riguroasă, dar şi să aducă arta şi cultura cât mai aproape de telespectatori.”

În plus, prin înfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, SRTv urmează să definească mai bine identitatea canalelor TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, prin grile predictibile, degrevate de programe impuse de necesităţi de moment. 

Posturile TVR Info şi TVR Cultural s-au închis în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie al TVR în anul 2013, pe vremea când televiziunea publică era condusă de liberalul Claudiu Săftoiu, după cum Paginademedia.ro scria AICI

TVR Info a dispărut, iniţial, pe 15 august, în timp ce TVR Cultural a avut ultima emisie pe 12 septembrie. La momentul respectiv, sarcina „culturală” a televiziuni publice a fost preluată de TVR2, care şi fusese denumit TVR2 Cultural.

TVR Info, televiziunea care a „murit” de două ori în trei ani

ISTORIE. TVR Info, primul canal de ştiri al TVR, a fost înfiinţat în ultima zi din 2008. O perioadă, postul transmitea doar imagini de la camere amplasate în diverse locuri prin ţară: Piaţa Iancului din Bucureşti, Bulevardul Revoluţiei din Arad, Fântâna muzicală din Piteşti.

În 2011, postul începe să se dezvolte şi angajează jurnalişti şi prezentatori. Intră în grilă Adriana MuraruIoana LupeaMircea MarianMalvina Cervenschi. În mai 2011, se relansează.

În august 2012, conducerea TVR a decis închiderea posturilor TVR Cultural şi TVR Info, din raţiuni economice.

Pe 15 august, TVR Info îşi oprea emisia, pe o perioadă de 90 de zile, cu acordul CNA. La câteva luni, în noiembrie, licenţa TVR Info era redenumită TVR News. Sub noul nume, programul era în mare parte preluări Euronews (80%) şi difuzări ale unor jurnale de pe celelalte posturi.

La finele lui 2013, coducerea TVR intenţiona să resusciteze postul de televiziune şi să producă mai mult conţinut, după cum declara la momentul respective Claudiu Lucaci, şeful de atunci al ştirilor TVR. 

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar în 2015, TVR, care trecea printr-un puternic impas financiar (ajunsese cu conturile blocate de ANAF), a cerut CNA retragerea licenţei audiovizuale

Pe 3 august 2015, aproape de miezul nopţii, TVR News îşi înceta emisia cu un „No comment” (program preluat de la Euronews), în care apăreau mormane de gunoaie. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • CH+ CH+
    Mâine se va discuta la CNA licențierea canalului TVR Info. Dacă va primi licența, canalul ar urma să-și reia emisia. Va urma în curând și TVR Cultural.
  • Crispo Crispo
    TVR Info - sau ce alt nume mai potrivit decât acesta vor alege cei din conducerea TVR, ar trebui să nu coste foarte mult bugetul TVR, pentru că va folosi resursele deja existente, echipa buletinelor informative difuzate pe celelalte posturi TVR.

    TVR Cultural în schimb are nevoie de producții noi și de o investiție suplimentară în promovarea în alte medii - radio, print, outdoor - pentru a avea șansa să recâștige publicul.

    .
  • Ciocolatu Ciocolatu
    @margo, TVR are următoarele buletine de știri:
    -Telejurnal 20 (Principalul jurnal difuzat pe TVR 1 în fiecare zi de la 20:00)
    -Ora de știri 18 sau Telejurnal 18 (Principalul jurnal difuzat pe TVR 2 în fiecare zi de la 18:00)
    -Telejurnal 14 (Jurnal difuzat pe TVR 1 în fiecare zi de la 14:00)
    -Telejurnal 12 (Jurnal difuzat pe TVR 2 în fiecare zi de la 12:00)
    -Telejurnal Matinal, jurnal difuzat pe TVR 1.
    -Telejurnal Regional (Cluj, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara), sunt difuzate pe TVR Regional (depinde în ce regiune sunt, de exemplu TVR Iași difuzează Telejurnal Regional Iași) și TVR 3.
    -Telejurnal Moldova care este difuzat pe TVR Moldova și TVR 3.

    Ca predicție, eu cred că studiourile TVR Info vor fi unde se filmează România 9, grafica va fi asemănătoare cu emisiunile informative produse de TVR, ca la Telejurnal, iar TVR Info relansat cred că cel mai probabil vor avea următoarele emisiuni ca predicție: Info+, Info+ Sport, Info+ Meteo și poate România 9 dacă se va muta de la TVR 1 la TVR Info (Cristache este nemulțumit despre România 9 că s-a mutat la ora 17).
  • margo margo
    in 2012 cand au desfiintat cele 2 posturi, nu au dat pe nimeni afara, ci au redistribuit angajatii. acum, la reinfiintare, la pariu ca o sa angajeze cateva zeci de persoane? daca e cu nicola, o sa aiba audiente mai ceva ca telejurnalul de la 20 sau 19, la cat e. ( adica 0,9%)
  • TurtuReaua TurtuReaua
    Cu Dorin Munteanu si George Tudor in frunte vom avea victorii multe. Baietii astia, basca femeia vopsita in toate culorile curcubeului (Delia Nicola) au ingropat si fostul TVR Info, tot ei il mosesc si pe viitorul. La munci vor trece sclavii, tot mai putini si pe tot mai putini banisori.
  • Emi Emi
    Pentru cei care visează la un TVR Gold, le recomand să Cinemaraton și Comedy Est.
  • Vlofgan Motzart Vlofgan Motzart
    Nu mai *** banii publici aiurea ***
  • Tvr Nimfo Tvr Nimfo
    Stirea asta e dovada ca toti membri C.A. trebui diagnosticati rapid si tratati de personalul medical de specialitate. Ba baieti, acuma eu inteleg ca voi sunteti niste daunatori numiti politic,fara legatura cu meseria, dar poate se gaseste macar unu sa va explice ce inseamna o statie de stiri si ce cheltuieli presupune ca sa o faci cum trebuie. Si mai ales ce oameni. Adica, voi va bateti joc si de astia putini care mai sunt de meserie pe niste salarii de tot rasul, si alea taiate. sa vina dl. Turturica si cu aia care l-au sfatuit sa faca tampenia asta...
  • ABC+ ABC+
    Alte două canale mâncătoare de bani. Mai bine ar investi în conținutul TVR 1/2 decât în canale cu audiente 0,000
  • Livia Pila Livia Pila
    Practic se scrie falimentul TVR. Totul sta sa crape in TVR si directorii mai infiinteaza doua televiziuni. Cu ce resurse?
  • Gigu Gigu
    Era mai bine un TVR Gold care se difuzeze filme vechi care au avut succes la TVR , seriale ...la fel, muzica veche romaneasca, chiar si desene animate vechi...

    Eu unul as prefera asa ceva...
  • A1 A1
    Dacă vor investi și vor aduce oameni de calitate, cu infrastructura de corespondenți existenta la nivelul țării, TVR Info s-ar putea să fie peste Euronews România !
  • Momia Momia
    Pai desteptul de Vaileanu le-a spus. Geniul nemuritor pupator de dosuri, supravietuitorul pe functie. Un incapabil lingusitor. Nea Turturică scapa de soarecele asta ca te mananca.
  • Salmonella Salmonella
    Einstein spunea foarte plastic ca nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat. Parafrazand, dl. Turturica vrea sa reinfiinteze TVR Info cu aceeasi oameni care au ingropat-o acum 10 ani, aduca fix sefii eterni de la Stiri si Programe. Probabil tot ei l-au sfatuit pe naivul PDG ca au toate resursele si experienta si oameni pt un post de stiri, ca au mai facut ei din astea. desigur, pe hartie nu e greu, mai angajam 3-4 pe producatori, preferabil tot nepoti, cumnati sau asistenti de productie, care nu au facut in viata lor o stire, si treaba merge. dar, ce sa vezi? nu prea merge ca toti oamenii care contau au plecat sau vor sa plece din TVR ca sunt scarbiti. gen Adelin si altii. adica aia care chiar stiu sa faca stiri. in rest, bafta si la vara cald.
  • Severica Severica
    Familia PSD a votat impotriva. Dindirica s-a abtinut ca altceva nu stie. De ce o fi in CA nici ea nu poate spune. Sa o dati afara si de acolo ca e incapabila de a-si asuma ceva.

Trimite un comentariu

sus