Skip to main content

ULTIMA ORA: Caţavencii îl lasă pe Adamescu cu marca goală

 

Publicitate

ACTUALIZARE: "Echipa de la Academia Caţavencu urmează să lanseze o revistă cu acelaşi specific în următoarea perioada", a declarat Florin Iaru pentru paginademedia.ro.

Schimbare de macaz la Academia Caţavencu. "În afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici", scrie Doru Buşcu într-un editorial apărut pe site Catavencu.ro.

În acelaşi articol, Buşcu explică de ce echipa nu merge mai departe cu Adamescu, deşi aceasta era direcţia săptămâna trecută.

"De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul cîte unul, ciocniţi de corporatismul tîmp al casei, sînt eliminaţi", scrie Buşcu.

În continuare, articolul integral:

Dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispariţia

"Academia Caţavencu s-a ciocnit cu un asteroid. Un nor toxic şi uriaş s-a răspîndit pe suprafaţa revistei, toate formele de viaţă inteligentă s-au pitit printre pagini, iar dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispa riţia. Familia Adamescu e o formaţiune stelară, cu stelele presărate pe epoleţii meteoritului-tată, care umblă de la un timp prin galaxia Gutenberg după o traiectorie trasată la PDL. Ce-i de făcut?

Interese politice sau de afaceri?

Am întors situaţia pe toate feţele şi nicăieri n-am găsit sens. Am s-o mai întorc o dată, acum. Să presupunem, deci, că Dan Adamescu nu îndeplineşte o comandă politică şi că vrea pur şi simplu să investească în media. Bun, dar în media el a mai investit.

A luat România liberă pe vremea cînd acest ziar conta în audienţă şi credibilitate şi a făcut-o praf. Azi, ziarul execută în văzul lumii pupături pe lenjeria intimă a PDL şi îşi falsifică în mod ruşinos cifrele de vînzări. Programul de relansare a cotidianului, care a ajuns la 27 de redactori, conţine, în principal, măsuri de restructurare a personalului.

Da, veţi zice, dar omul face afaceri. Vînează oportunităţi. Cumpără, adică, în vremuri grele, la preţuri mici, pentru a putea creşte şi revinde cu profit peste ani. Hai să-l credem. Atît că preţurile mici cu care şi-a propus să cumpere marca Academia Caţavencu sînt astronomice. Ele arată ori o profundă necunoaştere a realităţii din piaţă, ori – în ipoteza că politica e exclusă – un stadiu îngrijorător de masochism.

Academia Caţavencu, "o sumă lirică de idei rebele"

Să scoatem, totuşi, nebunia din cauză şi să zicem că e vorba de un capriciu. A vrut el, Dan Adamescu, să aibă la butonieră Academia Caţavencu, oricît de scump l-ar costa. Uite aşa! Putem admite şi această logică emoţională.

Dar ce e Academia Caţavencu? E cumva o fabrică de cărămizi care produce paralelipipede din lut ars? E o hală în care muncitorii stau aliniaţi în halate şi dau din mîini mecanic, cu mintea la filmul pentru adulţi programat deseară? Parcă nu.

Academia Caţavencu e o echipă. O istorie. O stare de spirit. O voinţă. E, parafrazîndu-l pe Ţuţea, o sumă lirică de idei rebele. Prin urmare, dacă îţi propui s-o ai, trebuie mai întîi s-o cunoşti. S-o înţelegi, să-i faci curte, să vezi dacă nu cumva se sperie de tine. În nici un caz s-o violezi la licitaţie şi s-o tîrăşti după aia la casa de căsătorii.

În vorbe, a fost o ofertă corectă

Dar hai să închidem ochii şi aici. După achiziţia mărcii, noul proprietar a invitat echipa să rămînă. A vorbit despre viitor, despre investiţii şi dezvoltare, despre o răbdare întinsă pe cinci ani. În sfîrşit, un gest raţional, ai zice. Omul şi-a dat seama că are deja un mecanism care merge, care produce cifre bune într-o piaţă care răspunde. În vorbe, a fost o ofertă corectă.

Ar fi fost şi rezonabilă dacă n-ar fi fost precedentul ostil. Ar fi fost şi acceptabilă dacă n-ar fi fost complet nesinceră. Cum să crezi un om care bate cîmpii despre un viitor la care nu se pricepe deloc? Şi, mai ales, cum să crezi un om pe care pur şi simplu nu-l crezi? Nu, e imposibil.

E un mic complot acolo

Dan Turturică, redactorul-şef de la România liberă, un jurnalist pe care-l ştiu de ani buni, m-a asigurat că nu ştie nimic de prezenţa Sabinei Fati la aiuritoarea licitaţie. Şi totuşi, el a făcut selecţia jurnaliştilor care urmau să se prezinte în serie. Sabina însăşi e o apropiată a Elenei Udrea.

E un mic complot acolo. O conspiraţie străvezie, comică şi românească, prost deghizată în cuvîntul „biznis“. Şuşotelile de pe holuri dau pe dinafară. O echipă de rezervă stă în aşteptare. În noua ei formulă, Academia Caţavencu urmează să fie repopulată cu oameni ascultători.

Nu are nimeni nevoie de scandal la preluare

Atît că nu are nimeni nevoie de scandal la preluare. De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul cîte unul, ciocniţi de corporatismul tîmp al casei, sînt eliminaţi.

Nu, n-am făcut bine înlăturînd, fie şi teoretic, ipoteza politică. Aici e politică în toată regula, cu scopuri, capcane şi premeditări, iar toată această poveste are o tristeţe care strigă neauzită. De aceea, în afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici. Dar ei continuă să meargă pe alt drum. A fost frumos şi urmează să mai fie."

Citeşte şi:

Sursa foto: Jurnalul Naţional

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ElCucui ElCucui
    @Alin Stanciu, până și la "mizeriile astea de comentarii" se vede că nu au umor. La "mizeriile" noastre am râs zgomotos, la "mizeriile" lor n-am putut nici să zâmbesc.
    Ai dreptate cu piața, dar să nu ne pripim! Dacă o să scoată Bușcu alt ziar la fel cum a cumpărat și marca AC, cu 1,6 milioane nu va fi dramatic.
    Îți urmez sfatul și încetez cu "mizeriile" aici pe blog. Nici "mizerii" nu merită comentacii ăștia fără haz.
  • alin stanciu alin stanciu
    @Razvane, inteleg ca nu tradati cauza insa, business-wise vorbind, ati ajuns in cea mai proasta situatie posibila: dintr-un saptamanal intr-o piata normala s-au facut, iaca, trei, intr-o piata vai de mama ei.

    Nu va ajung cititorii si nici nu mai aveti vreme sa dezvoltati masa critica in print. Nici voi, nici fugitii de la AKA. In plus diluati (si uneori murdariti) spiritul, ptr. ca putin din spirit mai traieste la voi, la marca, la ceilalti si restul a murit deja.

    Btw., in loc de mizeriile astea de comentarii, as prefera o pozitie coioasa in print / site sau bloguri personale. Chiar asa amuzant-schimbatoare ca ultimele editoriale ale lui Buscu :))
  • Andreea Andreea
    @golanelu Asa e, ai dreptate. Basescu l-a scos din puscarie pe Sov, ca sa i-o traga lui Adamescu. Hi!Hi!Hi!
  • țuchi țuchi
    La Cațavencu nu mai e umor! Citesc Kamikaze și mă îndoi de rîs! S-a făcut dreptate în sfîrșit.
  • Golanelu Golanelu
    Si ce-ati vrea mai desteptilor? Sa-l tradeze Doru Buscu pe Vintu? Dupa ce SOV i-a pompat in conturi peste 1.000.000 EURO? Mai mult ca lui Turcescu! Vreti sa-l vedeti sub dealurile Moldovei? Normal ca s-a intors la prima iubire prin batista. De unde era el sa stie ca ii iese stapanul din ocna? Sau vreti sa va dau sumele defalcat?
    Si voi ceilalti, nu vedeti ca sunteti penibili? Dupa ce l-a dat in git securitatea lui Basescu pe Buscu voi vreti sa aruncati batista pe Bortea, Cucui si Prisacaru? Hai, ca nici la diversiune nu sunteti asa buni cum v-a crezut Vintu.
  • țuchi țuchi
    na, postacii lu Doruleț Batistă, dați să se ascundă iar acest mesaj:-) bă, cretini sînt ăștia de la Cațavencu! pe site-ul lor nu lasă decît comentariile care le convin, iar aici intră ca să dea minusuri, să se ascundă comentariile nașpa pt ei. Uite d-aia meritați să dispăreți, că vă ocupați de căcaturi în loc să vă gîndiți că aveți o revistă "nouă" de făcut. Dar cu ce umor, că voi n-aveți așa ceva, decît invective!:-)
  • radu radu
    Zau invizibilule? Cred ca si matalutza prestezi cam mult in batista. Pe vremea lu' raposatu cantai la muzicutza? Ori te faceai ca nu simtzi batistuza ca sa nu o murdaresti cu ruj? Treci maine pe la casierie ca sa-ti mai dea Cucui un set nou de batiste cu monograma Kamikaze.
  • Andreea Andreea
    Lasa-ne Cucuie, cu propunerile astea. dupa ce ai injurat atita, m-as cracana de ris sa te vad angajat la Adamescu. . Tu vroiai sa o tii una si buna cu batista. Ei, acu' la batista cu tine.
  • omul invizibil omul invizibil
    @radu: măi, tu ai pitici pe creier? gratis? că la moca ne pricepem toți? mă vezi mai cu liderșipu' pă mine sau ce? măi copchile, coase-ți tu batistuța aia cu monogramă pentru când oi scoate-o iar pe verginica la licitație și nu te mai autopropune în filme pentru adulți.
  • omul invizibil omul invizibil
    yoyo: s-a plătit. Adamescu ar da semne incontestabile de umor dacă l-ar pune pe Pădurean să-i plătească datoria de azi în zece generații. Acuma că nu-i mai trebe :) Mă îndoiesc că s-a obligat prin contract să-i dea bănuțul lui Pădurean pentru suvenir. Asta chiar m-ar distra :)
    dl Pădurean? alo? Ați mai făcut afaceri cu d-l Adamescu? vi l-a recomandat un prieten comun? sunteți sigur? aveți centură de siguranță? airbaguri? de calitate germană? ați făcut și teste? a... drive teste? deci... într-un cuvânt sunteți ok. bine, în regulă. m-am liniștit.
  • ElCucui ElCucui
    @Alin Stanciu, nu ai citit comentariile de mai sus. Poate că le-au ascuns votacii lui Bușcu. Am refuzat de dimineață orice discuție în vederea ocupării funcției de Redactor-Șef sau Director Editorial. JUR!
    Nu îți ascund că am făcut niște recomandări din interiorul redacției Cațavencu. Vorba aia, salariu-salariu, mașină-mașină... Faier să fii să trădezi "Brendu" ca se te aventurezi în necunoscut după hachițele liderului decăzut! Să treci la coadă, după Kamikaze, cum ar veni.
  • yoyo yoyo
    daca nu a platit inca, tre' sa fie disperat Adamescu ca sa mai plateasca suma promisa si sa mai cumpere acest brand in conditiile date. tocmai i-a scazut valoarea la 10% in contextul actual.
  • ElCucui ElCucui
    Știu că vă ustură, votacilor! Reiau:
    @Andreea, acea întâlnire s-a consumat la Inter, miercuri, cu începere de la orele 20,00. S-a bătut palma neștiind că sponsorul tradițional al ziarului va ieși două zile mai târziu din pușcărie. Fac pariu că nu pleacă toată echipa cu Directorul Editorial.
  • radu radu
    Mariusica pe tine cum te chema mamica de la joaca cand erai mic? Omul invizibil, Nedormitu' sau Adamescu? Bortea nu suna bine bre? Sau poate ca ai luat de la Cucui apucaturile cu batista si tu ...
  • dinu dinu
    @Cecilia
    Si pe mine daca m-ar chema prisecariu m-as da altcineva. Adamescu spre exemplu.
    Nu-i asa curajosule? Nu te inteleg Cecilia de ce il bagi in seama pe acest pusti care s-a perindat prin redactia Cata si nu stia sa scrie un text ca lumea. Ignora-l te rog. E prea marunt si nu merita efortul. Se ia de mana cu Cucui la dezinformari si insulte. Probleme de prozac si dragoste de batistutza cum am vazut mai sus.

Trimite un comentariu

sus