Skip to main content

4k READY. Oficialii Intact despre noile studiouri: Tehnica Antena HD e capabilă 4k. De ce nu se emite 4k?

 

VIDEO. “Majoritatea echipamentelor pe care le avem sunt capabile 4K”, a precizat Mihai Moga, director tehnic Antena Group, la prezentarea noilor studiouri.

Publicitate

De ce nu se emite 4K? Principala problemă ţine de transportul semnalului de către cablişti.

Mihai Moga:

"Ne putem gândi la 4K. Problema 4K-ului şi, deocamdată, şi a HD-ului este la cablişti. Practic, conexiunea între end user şi broadcaster este încă o problemă. Ştiu că INES are o tentativă în acest moment, cu un singur canal 4K.

Sigur că majoritatea echipamentelor pe care le avem sunt capabile 4K. Mixerele din regiile celor două platouri pot lucra în 4K, camerele pot fi upgradate în spoftware la 4K. Optica este 4K Ready, se poate trece la 4K şi în partea de postproducţie, numai că sunt deocamdată dificultăţi şi la transportul HD.

VEZI AICI toate detaliile tehnice despre studioul Antena 1 HD şi Antena 3 HD şi imagini filmate în noile platouri

Tehnologia 4 K necesită o bandă mult mai mare şi, bineînţeles, infrastructura potrivită pentru asta. Asta fără a mai vorbi de setup box-uri şi de televizoare care să redea 4K.

4K este împins cel mai tare de producătorii de display-uri. Evident, din punct de vedere comercial, interesul lor e să facă volume din ce în ce mai mari şi vin cu tehnologie nouă pe an ce trece cel puţin, dacă nu chiar mai repede. În Japonia se vorbeşte chiar de 8 K.

4K este la limita percepţiei umane. Dacă te uiţi un timp mai îndelungat, mai ales de aproape, s-ar putea să îţi oboseşti foarte tare ochii. Nu mai vorbim că îţi trebuie display-ul foarte mare şi distanţa dintre privitor şi display trebuie să fie destul de mare."

VIDEO. Antena HD este capabilă 4 K

VEZI AICI toate detaliile tehnice despre studioul Antena 1 HD şi Antena 3 HD şi imagini filmate în noile platouri

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Xander Xander
    Doamne,nu pot sa cred ce tampenie a spus omul asta....Auzi,daca te uiti multa 4k si de aproape te vor durea ochii!!!!!!!Pe bune??????Cat de #*$*$*$* sa fi sa debitezi asa tampenie?
    4k este o desfatare a ochiului si nu trebuie sa te uiti de aproape,dimpotriva, cu cat mai departe stai de tv, se vede mai clar! De unde ii scoateti pe astia,fratilor???
  • Cristian Cristian
    E cunoscută problema asta, domnul Moga are dreptate, dar în aceeași măsură și cabliștii au dreptate.

    În acest moment pe cablu sunt transmise:
    - programe analogice,
    - programe standard digitale,
    - programe de înaltă definiție,

    Spre exemplu programul Pro TV este transmis în toate cele 3 formate.

    Nu poți obliga toată lumea să treacă la televizoare noi și/sau la set top box-uri care să știe ultimul standard de emisie, astfel ca redistribuitorul să folosească doar cea mai bună variantă de transmisie disponibilă pentru un post de televiziune, astfel ca în spectru să existe mai mult spațiu pentru programele de înaltă definiție.
  • Andrei80 Andrei80
    Cum dracu inteligentul asta de Moga poate sa spuna ca el are probleme cu HD-ul din cauza cablistilor?!!!?!... Sa ii spuna cineva ca si Protv si Digi sunt HD si se vad de 1000 de ori mai bine, si ei sunt distribuiti tot de aceeasi cablisti:)))))....PENIBIL
  • Nicu Nicu
    Daca tot se vaita ca nu are cine sa le difuzeze semnalul in conditii optime catre telespectatori de ce nu intra pe multiplexul 1 al Radiocom?!

    Poate duce pana la 5 canale HD iar SNR mai are inca doua multiplexuri la naftalina, fara clienti.

    Deocamdata se lafaie TVR-ul pe un multiplex intreg.
  • Daniel Daniel
    alex2: foarte interesant ceea ce spui, dar cred ca ideea din articol nu te contrazice neaparat (si nici ceea ce spui tu nu contrazice articolul). tu vorbesti de monitoare de 8K iar in articol e vorba de televizoarele pe care le are lumea acasa. rezolutia conteaza in raport cu dimensiunea fizica a televizorului. in cazul unui televizor cu diagonala de 2m evident e mult mai bine sa ai semnal 4k.
    pentru ceilalti 99.9% din consumatori e suficienta rezolutia HD. mai multe argumente gasesti aici. https://www.cnet.com/news/why-ultra-hd-4k-tvs-are-still-stupid/
  • Marius Marius
    Ma indoiesc ca acele camere cumparate Grass Valley pot trece la 4k, plus dupa cum se vede la TV este o imagine neclara, nu exista suficienta lumina plus in studioul Antenei 3 sunt diferite culori. Dupa parerea mea se poate trece la 4k, dar depinde de mai multi factori. Despre Mihai Moga ce pot sa spun un copil rebel care a facut de ras firma Grass Valley, nici o camera nu seamana una cu alta. Imi aduc aminte o vorba a unui om de televiziune " intr-o televiziune imaginea si lumina este cea mai importanta".
  • albu i albu i
    berecleanca si rusu fac selfie-uri in spate ca pitipoancele
  • alex2 alex2
    ma indoiesc foarte tare de camerele lor "4K ready" pentru ca imaginile sunt foarte soft pe margini, inseamna ca optica lasa mult de dorit si la rezolutia asta; la alte posturi ca ProTV sau Digi se vede mai clar.
    in al doilea rand domnul director are niste idei mai mult decat traznite referitoare la oboseala ochilor si limita perceptiei umane (cu mult peste cei 8 megapixeli ai rezolutiei 4K).
    "in Japonia se vorbeste de 8K"??? nu se "vorbeste", sunt deja televizoare si monitoare de calculator.
    de unde ii gasesc pe oamenii astia? ce rude tre' sa ai sa ajungi director fiind atat de bine pregatit?

Trimite un comentariu

sus