Skip to main content

A fost sau n-a fost... campanie electorală? Contre între membrii CNA după o ştire cu Gabriela Firea care a dus copii la Muzeul Antipa de Sărbători. Pe Antena 3

 
A fost sau n-a fost... campanie electorală? Contre între membrii CNA după o ştire cu Gabriela Firea care a dus copii la Muzeul Antipa de Sărbători. Pe Antena 3

Mai bine de o oră s-au contrat membrii CNA, în şedinţă publică. pe subiectul unei ştiri cu Gabriela Firea, difuzată în decembrie 2023 în preajma sărbătorilor. Firea, prezentată ca „senator” a dus mai mulţi copii din Teleorman în excursie la Bucureşti la Muzeul Antipa. 

Publicitate

A fost o ştire de aproximativ un minut, cu cadre ample cu copiii, cu Gabriela Firea care căra cadourile copiilor, cu Gabriela Firea cu un copil în braţe, alături de preotul care se îngrijeşte de respectivii copii.

Ştirea se încheie cu vorbele de duh ale preotului, aflat alături de aceeaşi Gabriela Firea:  

„Reuşim cu ajutorul lui Dumnezeu în primul rând şi el e cel care ne trimite oamenii care să fie alături de noi pentru a putea îndeplini (Gabriela Firea ia în braţe iar un copil) şi a satisface nevoile comunităţii.”

Vizionarea ştirii a fost urmată de discuţii lungi cu reprezentanta postului şi membrii, care la rândul lor s-au împărţii în două:

Pe de o parte preşedinta instituţiei, Monica Gubernat, care a susţinut că toţi politicienii fac asta.

La colţul celălalt al ringului au fost Mircea Toma, Dorina Rusu şi Cristina Pocora, care au considerat că „se vede de la o poştă” că este publicitate politică. 

Mai mult decât atât, „aripa” PSD din CNA a adus în discuţie, ironic, prezenţa lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei din partea PNL, în emisiunea „La Volan” de pe Digi24. Unde Burduja a fost cu motorul.

În final, CNA a decis să dea o „scrisoare de atenţionare” postului. Fusese propusă şi o somaţie, însă nu a adunat numărul suficient de voturi.

„Trebuie să ne stabilim linii comune. Toate posturile de televiziune invită politicieni acum”, le-a transmis colegilor preşedinta CNA.

Redăm în continuare fragmente din discuţiile de la CNA care s-au întins mai bine de o oră: 

Norina Ionescu, reprezentantul Antena 3 în relaţia cu CNA: 

„Propun să încercăm să ne reintegrăm în spiritul Crăciunului şi să avem în vedere componenta umanitară şi de sprijin pe care o oferă sau diverse acţiuni care sunt făcute mai cu seamă în preajma unor sărbători şi care pot fi agăţate de anumite persoane publice, cum a mai fost cazul.”

Mircea Toma, membru CNA:

„În spiritul Crăciunului ne gândim, în principiu, la cadouri, lucruri de care oamenii se bucură.

În spiritul Crăciunului, o avem pe Firea cadou pentru Nicuşor Dan. Credeţi că e o bucurie să primească de Crăciun acest cadou minunat plimbat de un cerculeţ de copii foarte drăguţi?

Mi s-a rupt inima când am văzut că avea chiar şi sacoşe cu cadouri pentru ei, le-a pus cu mâna ei în autocar. Adică şi la ştiri. Nu are nicio legătură cu copiii, cu vizita lor, cu judeţul de provenienţă, cu judeţul de destinaţie, cu Antipa.”

Monica Gubernat, preşedintele CNA: 

„N-ar fi nici primul nici ultimul politician promovat aşa şi care fac acţiuni de genul acesta.” 

Mirea Toma: 

„E foarte ok să-şi facă promovarea exact la modul acesta, dar nu la ştiri.”

Monica Gubernat: 

„De ce? E o ştire”

Mircea Toma:

„Am folosit cuvândul promovare. Promovarea încalcă legea. E publicitate electorală pe faţă”

Norina Ionescu: 

„Poate era important de monitorizat şi cât a apărut Firea în ştirea respectivă. Totuşi, nu aş vrea să bagatelizăm asemenea acţiuni care au un caracter benefic. Când spun acţiuni nu mă refer la publicitatea politică a doameni Gabriela Firea.”

Monica Gubernat: 

„Eu, repet, în perioada aceea toţi politicienii fac asemenea lucruri.”

Cristina Pocora: 

„Dar nu apar toţi la ştiri.”

Monica Gubernat: 

„Nu avem de unde să ştim lucru acesta pentru că nu am văzut, dar sunt nenumăraţi politicieni care apar la ştiri cu gesturi de genul acesta.”
 
Mircea Toma:
 
„Pe principiul că şi Gigel fură, nu sunt de acord să-l pedepsesc pe Ionel, dacă l-am prins pe Ionel.”
 
Monica Gubernat: 
 
„Eu vreau să-l prindem şi pe Ionel şi pe Gigel.
 
(...) Sunt politicieni care apar în emisiuni de divertisment. Le interzicem orice apariţie?”
 
Dorina Rusu, membru CNA: 
 
„E o emisiune tipică de campanie.”
 
Monica Gubernat: 
 
„Când primesc copiii în Parlament este promovare politică? (...) Nu vreau să-i iau apărarea, dar pur şi simplu nu vreau să fim atât de stricţi pentru că putea să fie oricine.”
 
Mircea Toma: 
 
„Politicianul e ok că face asta, dar dacă e televiziunea fraieră să dea...”
 
Monica Gubernat: 
 
„Şi ce se întâmplă, oprim tot? E un politician, nu poate să apară la ştiri?”
 
Mircea Toma: 
 
„Poate să apară dacă este subiect relevant, dar nu luând în braţe copilaşi nevinovaţi. Una e să discuţi subiecte de interes public...”
 
(...)
 
Norina Ionescu
 
E adevărat că zona politicului este mult mai expusă şi evident noi ar trebui să fim mai prudenţi, dar nu aş exagera-o şi nu aş duce-o în zona de contracte, manipulare şi aşa mai departe.
 
M-aş menţine un pic într-o prudenţă şi o manieră rezervată de a interpreta acest lucru. Nu toate actele de caritate şi nu toate gesturile frumoase făcute pentru diverse categorii defavorizate au în spate o manipulare sau o dorinţă de a-şi umfla o imagine pe care oricum o au oamenii aceştia politici.
 
Dorina Rusu, membru CNA: 
 
„Nu e vorba despre acte de caritate, pentru că sunt mulţi care fac asta, dar cum zicea şi Cristina, nu-i vedem pe toţi la televizor. Şi până la urmă dacă faci un act de binefacere nu trebuie să te şi vezi la televizor.
 
Aici e vorba despre faptul că sunt oameni politici şi nu ştiu dacă există sau nu un contract, însă există un beneficiu de imagine evident, pentru că eşti văzut la ştiri la un post cum este Antena 3, evident că este un mare beneficiu de imagine.
 
Nu cred că ar trebui să fie ştirile televiziunilor locul lor de joacă.
 
Trebuie să fim foarte atenţi, indiferent că este vorba despre Gabriela Firea sau cum a fost înţeleg cu primarul de la sectorul 3 sau oricine apare în această perioadă. Şi chiar să demarăm o monitorizare pentru că este obligaţia noastră să fim atenţi la aceste lucruri.”
 
Răsvan Popescu, membru CNA: 
 
„Uite cum văd eu lucrurile din perspectiva unui fost jurnalist. Orice eveniment care implică un om politic poate să fie o ştire. Faptul că Firea aduce copii şi îi duce la muzeu, e o ştire, se întâmplă ceva.
 
Depinde cum o prezinţi şi în ce context o pui. Dacă o pui într-un context electoral de tip: „candidatul deocamdată al PSD a făcut chestia asta şi la faţa locului o şi întrebi dacă o face din motive electorale, se pierde orice caracter de publicitate politică. Dacă nu este o chestie care să fie pur şi simplu vânt în pânzele unui candidat, nu este nicio problemă. Dacă este făcută de jos în sus, că uite ce grozav face, atunci sigur că o să capete conotaţii electorale.”
 
Mircea Toma: 
 
„Noi facem efortul să demonstrăm o evidenţă, am impresia şi ne luptăm că evidenţa nu e ceea ce vedem. Dar hai să-l ascultăm şi pe Florin Danu, preotul care apare în final în spot, mă rog, în ştire, că e ştire.
 
Ştirea e că nişte copii s-au dus la Antipa, acesta este evenimentul de interes public major. Din punct de vedere jurnalistic al unui om care a lucrat la BBC (Răsvan Popescu - n.r), faptul că Firea a dus copii la Antipa este ştire.
 
Dar să revenim la Florin Danu care spune: «Reuşim cu ajutorul lui Dumnezeu în primul rând şi el e cel care ne trimite oamenii care să fie alături de noi pentru a putea îndeplini (imagine cu Firea care ia în braţe iar un copil) şi a satisface nevoile comunităţii». Deci Firea, trimisă de Dumnezeu să ne satisfacă nevoile comunităţii. acesta este, cu alte cuvinte, îndemnul la vot care lipsea, ca să avem tabloul complet al acestei banale promovări politice inserate la ştiri.”
 
Monica Gubernat: 
 
„Sau tuturor celor care donează, că înţeleg că sunt nişte copii instituţionalizaţi, ţinuţi de preot.”
 
Răsvan Popescu: 
 
„Nu noi şi niciun organism de tipul nostru nu va stabili ce este o ştire pentru post şi care nu este. Noi putem să o considerăm o ştire de promovare politică sau nu. Atâta tot. Aici suntem.
 
Dacă pentru această redacţie, faptul că Firea vine de la 50 de km cu nişte copii la muzeu e o ştire, e treaba lor. Dacă noi o considerăm o informaţie de campanie în afara campanie, acesta ar fi atributul nostru. Aceasta e toată treaba.
 
Nu stabileşte Mircea Toma ce e o ştire şi ce nu e o ştire. Postul stabileşte ce o ştire şi ce nu e o ştire. Publicul postului. de bine de rău eu am făcut ştiri.”
 
Dorina Rusu: 
 
„Aici nu discutăm neapărat despre Firea, ci despre faptul că e posibil să vedem din ce în ce mai des ştiri din astea la televizor şi dezbateri din astea la CNA, ce e ştire şi ce nu e ştire.
 
Acum sigur că nu hotărâm noi ce e ştire şi ce nu, dar ce e publicitate politică, asta da, putem decide şi se vede de la o poştă, de la 50 de kilometri de unde zice domnul Răsvan Popescu că a venit doamna Firea prin „nămeţi”.”
 
Răsvan Popescu: 
 
„Uitaţi-vă la emisiunea care promovează maşini şi motociclete la Digi şi o să vedeţi că de data aceea nu promova motocicleta.” (context: Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a apărut acum câteva săptămâni, într-un interviu, în cadrul emisiunii La volan de pe Digi24). 
 
Monica Gubernat: 
 
„La ştiri mai pot vorbi despre politicieni, dar la o emisiune despre maşini să inviţi politicieni?”
 
Cristina Pocora: 
 
„Aţi amendat când era Tăriceanu?”
 
Monica Gubernat: 
 
„Pâi eu n-aş amenda, dar voi sunteţi aia mai duri. Luând strict din punct de vedere al informării, mai degrabă vezi un politician la ştiri decât un politician într-o emisiune în care se vorbeşte despre maşini.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus