Skip to main content

Fostul preşedinte CNA - numit de PSD, propus ca nou preşedinte CNA. Cum a încurcat ieşirea USR de la guvernare conducerea CNA

 
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

CNA se apropie de momentul în care va avea din nou preşedinte, după un an şi jumătate în care instituţia nu a avut pe nimeni în această poziţie, din cauza situaţiei politice.

Publicitate

Membrii Consiliul Naţional al Audiovizualului au votat propunerea pentru funcţia de preşedinte al instituţiei. Este vorba despre Monica Gubernat, propusă de PSD în CNA. Propunerea urmează să fie trimisă la Parlament pentru a fi votată. 

Totodată, membrii l-au ales ca vicepreşedinte pe Valentin Jucan, numit de PNL în CNA. 

Votul vine după un blocaj de un an şi jumătate, timp în care instituţia a fost condusă de fostul vicepreşedinte Nicolaie Bălaşa, care şi-a dat demisia la finele anului trecut.

Puţină istorie - ieşirea USR de la guvernare a schimbat jocul

Monica Gubernat este membru în CNA de aproape 10 ani, şi a mai fost în trecut preşedinte al instituţiei, în perioada 2019 - 2021. A fost demisă în iunie 2021 după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al CNA. 

La scurt timp după această demitere, membrii CNA au votat o nouă propunere de preşedinte, pe Cristina Pocora, numită în CNA din partea peşedintelui Ioahnnis. Propunerea nu a mai ajuns însă la votul parlamentului, pentru că în aceeaşi perioadă, vara lui 2021, a intervenit ruptura dintre PNL şi USR, care a însemnat şi pierderea majorităţii de către PNL. După aceasta s-a „născut” coaliţia PSD-PNL-UDMR.  

CNA a rămas astfel în „aer”, fără un preşedinte plin, cu şedinţele conduse de Nicolaie Bălaşa şi de Monica Gubernat. 

Din informaţiile paginademedia.ro, Cristina Pocora, cea aleasă de membrii CNA pentru funcţia preşedinte, propunere trimisă şi către Parlament încă din 2021, şi-a retras la sfârşitul anului trecut candidatura la preşedinţie, pentru ca forul să poată face o nouă selecţie.

Mai mult decât atât, Parlamentul a pregătit terentul pentru revenirea Monicăi Gubernat la şefia CNA încă din 2021.

Mai exact, Gubernat nu mai avea voie să ocupe funcţia de preşedinte după ce a fost demisă prin respingerea raportului de activitate. Prin urmare, coaliţia PNL-PSD-UDMR a modificat Legea Audiovizualului, astfel încât un preşedinte demis să poată reveni în funcţie la finalul mandatului. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus