Skip to main content

Fundul lui Boc, la CNA. Capatos la “judecată”. Antena Group: "Ceea ce s-a întâmplat a scapat un pic de sub controlul nostru". Antena 1, emisie oprită pentru 10 minute. OTV, 2 miliarde amendă

 

Publicitate

ACTUALIZARE2: OTV a fost sancţionat cu o amendă-record de 200.000 de lei pentru preluarea imaginilor cu Emil Boc.

ACTUALIZARE1: Postul Antena1 a fost sancţionat cu întreruperea emisiei cu 10 minute în intervalul 19.00 - 19.10 pentru imaginile cu Emil Boc în ipostaze nu difuzate în emisiunea lui Dan Capatos, din 14 februarie.

Dan Capatos a fost împreună cu Adrian Nanulescu, director general Antena Group, în faţa CNA. Consiliul a dezbătut înregistrările difuzate luni la Un show păcătos, în care Emil Boc a apărut în ipostaze nud, despre care paginademedia.ro a scris aici.

Antena TV Group a recunoscut că singurele greşeli făcute de emisiunea Un show păcătos au fost difuzarea imaginilor neblurate şi difuzarea în buclă a acestora.

În prima parte a şedinţei, Adrian Nanulescu, director general al Antena TV Group, a prezentat poziţia postului:

  • Prezentarea în cadrul emisiunii a imaginilor ce-l reprezintă pe premierul Emil Boc, dezbrăcat, în vestiarul unei săli de sport a fost motivată de convingerea realizatorului exprimată în repetate rânduri pe parcursul emisiunii ca protejarea primului ministru şi in general a demnitarilor este o problemă de siguranţă naţională si de interes public general.
  • În ceea ce priveşte difuzarea respectivelor imagini neblurate şi în mod repetat pe tot parcursul emisiunii acesta a reprezentat o eroare asumată de către realizatorul emisiunii, care va fi analizată în vederea aplicării unor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât postul nostru nu încurajează astfel de abordări.
  • Acest demers, care s-a dorit a semnala vulnerabilitatea demnitarilor români în faţa propriilor sisteme de protecţie, a fost ilustrat excesiv cu imagini explicite

Adrian Nanulescu, la şedinţa CNA:

Piata în care evoluăm este extrem de competitivă. Producătorii şi realizatorii au un anumit grad de independenţă in a-si produce emisiunile si a le difuza pe post. Ei trebuie sa se supuna legislatiei, regulilor interne. Dar au o anumita flexibilitate in a lua decizii.

Ei au obligativitatea sa anunte directorii de posturi in cazul in care anumite subiecte ar putea fi sensibile sau ar soca sau ar putea incalca legea. Sunt sanctionati in cazul in care aceste lucruri nu sunt respectate

Ceea ce s-a intamplat a scapat un pic de sub controlul nostru. Cei responsabili de respectarea responsabilitatilor au fost sanctionati. Mai mult, am inceput un demers al procedurilor interne pentru a controla mai bine astfel de chestiuni, astfel incat ele sa nu mai scape.

Cristina Trepcea, membru CNA

Ceea ce mi se pare mie că scuza demersul dumneavoastră jurnalistic este o conversatie despre securitate, dacă conversaţia ar fi avut această intentie ar fi fost slujită in studio sau prin conversaţii telefonice de experţi în securitate, de criminologi, ce s-a mai întamplat în alte situatii. Accentul s-ar fi pus altfel.

Dacă vreti ca noi să credem că discuţia a fost despre siguranţa unei persoane de nivel înalt este o furăciune. Nu putem să ne prefacem că nu inţelegem că nu asta a fost intenţia.

Narcisa Iorga, membru CNA:

Eu vreau să spun că nu găsesc nicio scuză pentru ce aţi făcut. Am urmarit o parte din emisiunea de a doua zi, si am văzut că nu există nicio scuză. Dan Capatos spunea că lucrează într-un trust unde libertatea de exprimare este 100%. Aţi încălcat dreptul la viaţă privata fără niciun regret.

Nu orice interes al publicului este interes public. Faptul că aţi căutat să acoperiţi printr-un tertip această sete de audienţă nu este scuzabil.

Dan Capatos, Antena 1:

Mi se pare o ipocrizie să punem imaginile în blur, pentru că toată lumea şi-ar fi imaginiat ce se vede acolo. Acele imagini sunt de interes public. Daca premierul ajunge intr-o situaţie atât de jenantă, cand este păzit de oameni plătiţi din banii noştri, imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu noi.

Nu puteţi rupe lucrurile din context, aceste imagini au fost difuzate într-o emisiune de divertisment. Pentru a arata ce i se poate întâmpla unui prim ministru. N-am făcut niciodata aşa ceva cu nicio altă persoana.

Adrian Nanulescu, Antena 1:

Suntem judecati după constituţie? Cred ca ar trebui să fim în alta parte. Nu le-aş îmbrăca într-o haină a încălcării Constituţiei. Rugănintea mea e să n-o ducem aşa departe şi să o păstrăm în zona de pamflet şi respectarea legii CNA.

Mihai Mălaimare, CNA către Adrian Nanulescu:

Pornesc de la premiza că sunteţi un om de afaceri serios şi că v-ati făcut un calcul precis: cât îmi iau din publicitate, cât va lua amenda cea mai grozava, reiese profit. Vreau sa vă spun că mai devreme sau mai târziu cred că licenţele vor fi pe bani şi pe bani foarte mulţi. Probabil că mai devreme sau mai târziu veţi plăti această licenţă. Tot nu veţi scăpa de lege.

Christian Mititelu, membru CNA, e de părere că realizatorii TV nu ar trebui să mai fie prezenţi în şedinţele CNA:

Dan Capatos nu trebuia să fie aici, a agravat situaţia Antenei 1 prin declaraţiile făcute aici, le-a făcut şi lor un deserviciu.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA:

Este probabil cazul cel mai grav, este o încălcare foarte gravă privind dreptul la propria imagine şi protecţia demnităţii umane, sub masca interesului public. Este lezat dreptul la propria imagine a domnului Emil Boc.

Poziţia integrală a Antenei 1, în continuare:

Prin însăşi poziţionarea ei, emisiunea Un show păcătos şi-a propus să atragă atenţia publicului, chiar să şocheze uneori prin dezbaterea unor subiecte fără perdea, cu ironie şi umor incisiv. (...)

Prezentarea în cadrul emisiunii a imaginilor ce-l reprezintă pe premierul Emil Boc, dezbrăcat, în vestiarul unei săli de sport a fost motivată de convingerea realizatorului exprimată în repetate rânduri pe parcursul emisiunii ca protejarea primului ministru şi in general a demnitarilor este o problemă de siguranţă naţională si de interes public general. În acest sens, atât invitaţii cât şi moderatorul au sesizat faptul că viaţa şi integritatea fizică a premierului ar fi putut fi puse în pericol în situaţia în care, persoana care a surprins respectivele imagini s-ar fi putut apropia de premier cu o armă au alt dispozitiv similar, fapt ce i-a determinat să solicite un punct de vedere de la SPP ca instituţie abiltată cu paya şi protecţia primului ministru.

În iniţierea acestui demers s-a avut în vedere atât gravitatea situaţiei semnalate cât şi modul în care premierul a ales să se expună într-un spaţiu public fără a avea în vedere riscurile şi fără a fi protejat în această situaţie de către cei abilitaţi în acest sens.

Argumentele care au stat la baza deciziei de a difuza respectivele imagini au fost prezentate şi asumate de realizatorul emisiunii în cadrul ediţiei din 14 februarie 2012 în contextul unor preocupări mai veci ale acestuia de a demonstra existenţa unor breşe în sistemul de sistemele de securitate ale unor instituţii publice, respectiv Preşedinţia şi Aeroportul Otopeni.

În ceea ce priveşte difuzarea respectivelor imagini neblurate şi în mod repetat pe tot parcursul emisiunii acesta a reprezentat o eroare asumată de către realizatorul emisiunii, care va fi analizată în vederea aplicării unor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât postul nostru nu încurajează astfel de abordări.

Regretăm că acest demers, care s-a dorit a semnala vulnerabilitatea demnitarilor români în faţa propriilor sisteme de protecţie, a fost ilustrat excesiv cu imagini explicite, chiar şi în condiţiile unei emisiuni de late night.

Sursa foto: Andrei Boruzescu, paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Horea Horea
    @manu

    Domnul Boc, nu era intr-un ... WC public.
    Domnul premier, are paza PLATITĂ 24 de ore din 24.
    Toate incintele in care urmeaza sa intre ÎNALŢII nostri reprezentanti sunt, sau ar trebui, minutios controlate.
  • poweraxxel poweraxxel
    imi amintesc de scandalul facut de Antonescu dupa episodul "la scoala cu Loganul" ...
  • Tataee Tataee
    nu poti generaliza. b1 si a1/a3 sunt in competitie crancena. ;)
  • Tataee Tataee
    dupa mintea ta, s-ar putea da filme porno la amiaza.
  • drogbanel drogbanel
    Da! Sanctionarea Antenei1 este la fel de importanta ca prezentarea poporului inzapezit.
  • Horea Horea
    @Ibrail

    Intensitatea sau profunzimea respectivei sanctiuni ar creste daca in cele 10 min. ar fi obligati sa lase continuu pe ecran, doar CAPUL lui Boc. Eventual, zâmbind puţin spre antenisti.
  • drogbanel drogbanel
    Adica dvs ati fi de acord sa se prezinte filamri facute pe ascuns cu nevasta, prietena sau fiica in pi...elea goala?
  • udi alan udi alan
    ...spiritul civic al poporului roman in sfarsit deborda! ca un betiv ce-a turnat in el galeti de posirci zile in sir,ca deodata sa crape larg gaura cavitatii bucale si sa arunce totul pe pereti!...nedumerire mea e: unde au colcait pana acum toti sfintii astia, toate staretzele si patriarhii ce umplura peste noapte internetul cu moralitatea lor putrefacta?! te miri de unde paradoxul de a avea o tara primitiva cand ea e doldora de constiinte si spirite inalte si alese!!! cu energia investita in subiectul asta ai fi putut pune in stand by portile de fier pe juma de an! chiar da caracterul lumii subit pe afara sau lumea e doar atrasa de pitorescul povestii?! vad ca de ceva zile se mai vorbeste pe tv despre o vedeta manelista implicata pare se intr o relatie safica, subiect care de asemenea a bagat in draci ratingul! de ce? pt ca sfintiilor voastre LE PLACE, bre! iar posturile tv axate pe zona asta de sclipiciuri, balci si tabloid din asa ceva se hranesc, evident tinand cont de publicul imens si flamand pt asa ceva! lucrurile sunt matematic de simple! evident, trb respectate niste legi-nu ale bunului simt in care excelati sfintiile voastre, ci legi ale audiovizualului: trb respectat dreptul la intimitate, dar si asta in niste limite exacte, adica blurezi fatza persoanei, eventual nu i dai nici numele, iar daca este dupa 11 noaptea atunci ai o libertate si mai mare si pe buna dreptate: poti arata un fund gol fara probleme, dar blurezi moaca! pt ca moaca il poate identifica pe individ, deci nu trb sa se vada...in rest, nu va tinut nimeni cu forta sa va binoclati in fundul lui boc! deci, v a placut! ca asa e omul nostru-trage cu ochiu pe vizor sa vada cine ciocane la vecina si isi baga pe urma urechea adanc in perete, la aceeasi vecina pt ca a doua zi sa discute intrigata cu aceeasi vecina despre pocainta si sfarsitul lumii ...caractere balonate, clisma profunda si repatata!...spor la introspectie!
  • manu manu
    @ Horea
    Dar intr-un WC public iti ramane fundul descoperit? Cum ti-ar placea sa te filmeze cineva la toaleta cu camera ascunsa?
    Nu pricepi ca vestiarul e un spatiu in care omul a fost filmat pe ascuns, intr-o ipostaza intima?
  • feeling feeling
    Mi se pare halucinant ce vad la televizor si ce citesc: am uitat toti de ninsori, de oameni inzapeziti, de treburile zilnice. Dintr-o data, prioritatea numarul 1 a tarii a devenit popoul lui boc, atata vreme cat posturi precum b1 au facut breaking news de la sedinta CNA. Practic, sanctionarea Antenei 1 este la fel de importanta sau chiar mai importanta pentru unele posturi TV decat ce se intampla acum in tara. Prieteni, intr-o saptamana, veti uita de fundul lui Boc, si va veti trai in aceeasi mizerie - sau poate in alta, cum ar fi inundatiile, lipsa energiei electrice sau amatorismul guvernantilor. Trist.
  • Horea Horea
    @poweraxxel

    Neglijent sau neglijenţi?!
    Că si Adina e tot persoană publică. Ba chiar "europublică".
  • Horea Horea
    @paul

    Ceva asemanator, dar cu alte cuvinte, spuneam si eu undeva mai sus.

    Comentariul a fost insa "acoperit". Doar fundurile unora pot ramane descoperite.
    La citira unor comentarii se ivesc, la unii, fenomenele ... pudice.
  • andrei andrei
    sanctiunea catre otv mai e cum mai e, dar antena 1 a primit ff putin iar antena 2 deloc. rusine cna
  • Horea Horea
    @Bogdan

    1. Nu putea fi fundul meu acolo, sau in ori care altă parte, deoarece stiu cum să mă protejez sau sa mă feresc de asemenea situatii. E simplu.

    2. Cât despre "corectitudinea si onestitatea unor jurnalisti ca ciutacu, badea, firea, etc.", sunt - de multă vreme - de acord cu opinia d-voastra.
  • Radu Radu
    Fiecare decide pentru el, in fata televizorului sau calculatorului ceea ce e vulgar sau nu. Dar sa vina o istitutie si sa aboredeze situatia ca o adevarata politie politica finantata de banii unor oameni ce au senzatia ca traiasc intr'un stat democratic, asta chiar ca e suparator. Pe vremuri ce le credeam apuse, propagandistii de serviciu opreau emisia cand un invitat sua crainic zicea ceva in afara disciplinei de partid. Alte timpuri, aceleasi metode. In plus, daca tot sunt asa intransigenti, astept cu nerabdare ca precedentul creat azi sa devina regula pentru toate personele publice si toate posturile de televiziune. In rest le doresc fariseilor de acolo sa fie cinstiti macar cu ei insisi si sa isi faca carnete de partid. Am zis!

Trimite un comentariu

sus