Skip to main content

Fundul lui Boc, la CNA. Capatos la “judecată”. Antena Group: "Ceea ce s-a întâmplat a scapat un pic de sub controlul nostru". Antena 1, emisie oprită pentru 10 minute. OTV, 2 miliarde amendă

 

Publicitate

ACTUALIZARE2: OTV a fost sancţionat cu o amendă-record de 200.000 de lei pentru preluarea imaginilor cu Emil Boc.

ACTUALIZARE1: Postul Antena1 a fost sancţionat cu întreruperea emisiei cu 10 minute în intervalul 19.00 - 19.10 pentru imaginile cu Emil Boc în ipostaze nu difuzate în emisiunea lui Dan Capatos, din 14 februarie.

Dan Capatos a fost împreună cu Adrian Nanulescu, director general Antena Group, în faţa CNA. Consiliul a dezbătut înregistrările difuzate luni la Un show păcătos, în care Emil Boc a apărut în ipostaze nud, despre care paginademedia.ro a scris aici.

Antena TV Group a recunoscut că singurele greşeli făcute de emisiunea Un show păcătos au fost difuzarea imaginilor neblurate şi difuzarea în buclă a acestora.

În prima parte a şedinţei, Adrian Nanulescu, director general al Antena TV Group, a prezentat poziţia postului:

  • Prezentarea în cadrul emisiunii a imaginilor ce-l reprezintă pe premierul Emil Boc, dezbrăcat, în vestiarul unei săli de sport a fost motivată de convingerea realizatorului exprimată în repetate rânduri pe parcursul emisiunii ca protejarea primului ministru şi in general a demnitarilor este o problemă de siguranţă naţională si de interes public general.
  • În ceea ce priveşte difuzarea respectivelor imagini neblurate şi în mod repetat pe tot parcursul emisiunii acesta a reprezentat o eroare asumată de către realizatorul emisiunii, care va fi analizată în vederea aplicării unor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât postul nostru nu încurajează astfel de abordări.
  • Acest demers, care s-a dorit a semnala vulnerabilitatea demnitarilor români în faţa propriilor sisteme de protecţie, a fost ilustrat excesiv cu imagini explicite

Adrian Nanulescu, la şedinţa CNA:

Piata în care evoluăm este extrem de competitivă. Producătorii şi realizatorii au un anumit grad de independenţă in a-si produce emisiunile si a le difuza pe post. Ei trebuie sa se supuna legislatiei, regulilor interne. Dar au o anumita flexibilitate in a lua decizii.

Ei au obligativitatea sa anunte directorii de posturi in cazul in care anumite subiecte ar putea fi sensibile sau ar soca sau ar putea incalca legea. Sunt sanctionati in cazul in care aceste lucruri nu sunt respectate

Ceea ce s-a intamplat a scapat un pic de sub controlul nostru. Cei responsabili de respectarea responsabilitatilor au fost sanctionati. Mai mult, am inceput un demers al procedurilor interne pentru a controla mai bine astfel de chestiuni, astfel incat ele sa nu mai scape.

Cristina Trepcea, membru CNA

Ceea ce mi se pare mie că scuza demersul dumneavoastră jurnalistic este o conversatie despre securitate, dacă conversaţia ar fi avut această intentie ar fi fost slujită in studio sau prin conversaţii telefonice de experţi în securitate, de criminologi, ce s-a mai întamplat în alte situatii. Accentul s-ar fi pus altfel.

Dacă vreti ca noi să credem că discuţia a fost despre siguranţa unei persoane de nivel înalt este o furăciune. Nu putem să ne prefacem că nu inţelegem că nu asta a fost intenţia.

Narcisa Iorga, membru CNA:

Eu vreau să spun că nu găsesc nicio scuză pentru ce aţi făcut. Am urmarit o parte din emisiunea de a doua zi, si am văzut că nu există nicio scuză. Dan Capatos spunea că lucrează într-un trust unde libertatea de exprimare este 100%. Aţi încălcat dreptul la viaţă privata fără niciun regret.

Nu orice interes al publicului este interes public. Faptul că aţi căutat să acoperiţi printr-un tertip această sete de audienţă nu este scuzabil.

Dan Capatos, Antena 1:

Mi se pare o ipocrizie să punem imaginile în blur, pentru că toată lumea şi-ar fi imaginiat ce se vede acolo. Acele imagini sunt de interes public. Daca premierul ajunge intr-o situaţie atât de jenantă, cand este păzit de oameni plătiţi din banii noştri, imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu noi.

Nu puteţi rupe lucrurile din context, aceste imagini au fost difuzate într-o emisiune de divertisment. Pentru a arata ce i se poate întâmpla unui prim ministru. N-am făcut niciodata aşa ceva cu nicio altă persoana.

Adrian Nanulescu, Antena 1:

Suntem judecati după constituţie? Cred ca ar trebui să fim în alta parte. Nu le-aş îmbrăca într-o haină a încălcării Constituţiei. Rugănintea mea e să n-o ducem aşa departe şi să o păstrăm în zona de pamflet şi respectarea legii CNA.

Mihai Mălaimare, CNA către Adrian Nanulescu:

Pornesc de la premiza că sunteţi un om de afaceri serios şi că v-ati făcut un calcul precis: cât îmi iau din publicitate, cât va lua amenda cea mai grozava, reiese profit. Vreau sa vă spun că mai devreme sau mai târziu cred că licenţele vor fi pe bani şi pe bani foarte mulţi. Probabil că mai devreme sau mai târziu veţi plăti această licenţă. Tot nu veţi scăpa de lege.

Christian Mititelu, membru CNA, e de părere că realizatorii TV nu ar trebui să mai fie prezenţi în şedinţele CNA:

Dan Capatos nu trebuia să fie aici, a agravat situaţia Antenei 1 prin declaraţiile făcute aici, le-a făcut şi lor un deserviciu.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA:

Este probabil cazul cel mai grav, este o încălcare foarte gravă privind dreptul la propria imagine şi protecţia demnităţii umane, sub masca interesului public. Este lezat dreptul la propria imagine a domnului Emil Boc.

Poziţia integrală a Antenei 1, în continuare:

Prin însăşi poziţionarea ei, emisiunea Un show păcătos şi-a propus să atragă atenţia publicului, chiar să şocheze uneori prin dezbaterea unor subiecte fără perdea, cu ironie şi umor incisiv. (...)

Prezentarea în cadrul emisiunii a imaginilor ce-l reprezintă pe premierul Emil Boc, dezbrăcat, în vestiarul unei săli de sport a fost motivată de convingerea realizatorului exprimată în repetate rânduri pe parcursul emisiunii ca protejarea primului ministru şi in general a demnitarilor este o problemă de siguranţă naţională si de interes public general. În acest sens, atât invitaţii cât şi moderatorul au sesizat faptul că viaţa şi integritatea fizică a premierului ar fi putut fi puse în pericol în situaţia în care, persoana care a surprins respectivele imagini s-ar fi putut apropia de premier cu o armă au alt dispozitiv similar, fapt ce i-a determinat să solicite un punct de vedere de la SPP ca instituţie abiltată cu paya şi protecţia primului ministru.

În iniţierea acestui demers s-a avut în vedere atât gravitatea situaţiei semnalate cât şi modul în care premierul a ales să se expună într-un spaţiu public fără a avea în vedere riscurile şi fără a fi protejat în această situaţie de către cei abilitaţi în acest sens.

Argumentele care au stat la baza deciziei de a difuza respectivele imagini au fost prezentate şi asumate de realizatorul emisiunii în cadrul ediţiei din 14 februarie 2012 în contextul unor preocupări mai veci ale acestuia de a demonstra existenţa unor breşe în sistemul de sistemele de securitate ale unor instituţii publice, respectiv Preşedinţia şi Aeroportul Otopeni.

În ceea ce priveşte difuzarea respectivelor imagini neblurate şi în mod repetat pe tot parcursul emisiunii acesta a reprezentat o eroare asumată de către realizatorul emisiunii, care va fi analizată în vederea aplicării unor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât postul nostru nu încurajează astfel de abordări.

Regretăm că acest demers, care s-a dorit a semnala vulnerabilitatea demnitarilor români în faţa propriilor sisteme de protecţie, a fost ilustrat excesiv cu imagini explicite, chiar şi în condiţiile unei emisiuni de late night.

Sursa foto: Andrei Boruzescu, paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Julia Julia
    In dorinta de-a fi pe placul patronului ati promovat mizeria la rang de virtute "preocupati" de securitatea primului ministru
    Incep sa cred sincer ca cei de la tabloidul Cancan sunt niste jurnalisti decenti in comparatie cu voi
    RUSINE TOVARASE VOICULESCU TIE SI SLUGILOR "DEVOTATE" PE BANI GREI
  • le petit postaque le petit postaque
    Un mare fas porcaria asta de fim de doi lei!
    Capatos, daca chiar era asa mare investigator, facea rost de urmatoarele filme:
    Marinarul chel si curva blonda.
    Primarul chel si consiliera blonda.
    Presedintele chel si ministresa blonda.
    E o trilogie, cu aceiasi actori.
    Si mai este seria patru in pregatire:
    Puscariasul chel si puscariasa blonda.
    Asta ultimul este cu "In curad pe ecrane".
    E interesant ca toate filmele astea sunt la fel, cand il vezi, nu stii la care din ele te uiti.

    Dar Capatos e prea fraier ca sa faca rost de ele.
  • Bogdan Bogdan
    Daca era fundul dvs. acolo si v-ar fi vazut familia, vecinii sau prietenii cum reactionati?
    Una peste alta, am vazut acum cat de obiective sunt publicatiile din trustul Intact. Desi e de ore bune aceasta stire, nici una din publicatii nu o prezinta (vezi antena3.ro, a1.ro, jurnalul.ro). Asta daca mai era nevoie de o confirmare in plus privind corectitudinea si onestitatea unor jurnalisti ca ciutacu, badea, firea, etc.
  • Ibrail Ibrail
    Sanctiunea este de tot rasul!Cum este posibil asa ceva: sa le intrerupi emisiunea 10 min. Banuiesc ca s-a lucrat pe "dedesupt" iar CNA a dat sactiunea pe care le-a sugerat-o Felix.Ii doare la "basca" ca vor intrerupe emisiuna 10 min.Sa tot incalci codul deontologic cu asemenea sanctiuni.CNA-ul trebuie sa fie al societatii civile si nu o adunatura care analizeaza totul prin prisma politicului.
  • Mihai Mihai
    Sunt curios. 10 minute de intrerupere a emisiei a tv Antena 1 in intervalul 19.00-19.10 produce o paguba postului de 200.000 lei ori mai mult ?
  • geo geo
    "Acele imagini sunt de interes public. Mi se pare o ipocrizie să punem imaginile în blur, pentru că toată lumea şi-ar fi imaginiat ce se vede acolo", zice Capatos. iar seful lui zice ca imaginile puteau fi difuzate desi incalcau clar intimitatea omului, neffind realizate intr-un loc public : "Nu le-aș îmbrăca într-o haină a încălcării Constituției"...sanctiunea cu 10 minute mi se pare prea blinda...o ora, o zi, o luna sa ramina fara emisie!!!
  • sorin sorin
    doamne OTV 2 mliarde pt preluare si antena1 10 min
  • alina alina
    de cand o emisiune de chiloti se ocupa de subiecte gen siguranta demnitarilor? 10 minute? bine ca nu le-au dat cu suspendare...
  • Dan Dan
    Da, exact de-asta au prezentat imaginile intr-o mizerie de emisiune, ca sa sublinieze sincopele de paza a demnitarilor.

    Ipocrizie maxima din partea unui realizator (nu jurnalist)care nu se deosebeste cu nimic de invitatii sai grotesti.

    Doar 10 minute de intrerupere a emisiei pentru o mizerie de cea mai joasa speta... frumos :(
  • ciudatu' ciudatu'
    Mult prea putin pentru o magarie atat de mare!
  • poweraxxel poweraxxel
    Daca ne luam dupa scuza emisa de A1, inseamna ca putem filma pe ascuns vecinii dezbracati doar ca sa le aratam ca pot fi filmati goi si sa le atragem atentia ca trebuie sa se fereasca mai mult ...
    Sau altfel spus, sa vedem acum cati reporteri ii fugaresc pe Ponta, Antonescu sau Voiculescu filmand pe ascuns eventuale "scapari" si justificand apoi ca fac asta pentru binele lor ...
    Daca maine apare un filmulet cu Antonescu in dormitor cu Adina sa nu se supere, a fost facut pentru a ii atrage atentia ca este neglijent.
  • mihai mihai
    probabil ca doar demisia i-ar mai salva ceva din onoare(...) domnului Capatos. Va urmaream emisiunea. Repet-va urmaream. Asa cum m-ati pierdut, cel mai probabil ati pierdut mult din public. Mai bine CancanTV sau si mai bine, o carte ;)
  • paul paul
    Foarte interesant! S-a trecut de la "Capul lui Boc vrem!" la "Fundul lui Boc vrem!".
  • Costin Costin
    Capatos zice ca "Acele imagini sunt de interes public." Cat de imbecil trebuie sa fii, ca sa sustii in continuare asa ceva?
  • aidan aidan
    capul lui boc facand doar ce-i spunea capul lui basescu nu a fost ataT DE COMENTAT pe cat de comentat a fost pardonul lui!in ce tara traim? ce era de discutat in cna?amenda si GATA! exista nuante pentru aratarea unui c.u.r de om in eter?
    a fost mai putin c.u.r si mai mult demnitar, mai mult din spate sau mai mult din profil?a fost atacare de intimitate.PUNCT!

Trimite un comentariu

sus