Skip to main content

Cei doi ziariști din radio, din nou în fața comisiei de disciplină. Câțiva colegi, solidari cu Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu

 
Cei doi ziariști din radio, din nou în fața comisiei de disciplină. Câțiva colegi, solidari cu Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu

UPDATE 2. Alexandru Rusu, celălalt jurnalist cercetat de comisia de disciplină, a solicitat și obținut o amânare, invocând faptul că avocații săi nu sunt prezenți în țară la acest moment. Jurnalistul a făcut dovada acestui fapt printr-o copie a biletelor de avion a celor doi avocați. Cazul lui va fi reluat pe 24 octombrie.  

Publicitate

UPDATE 1. Cercetarea lui Cătălin Gomboș s-a încheiat în jurul orei 14.00. Comisia de disciplină va aștepta până miercuri, 12 octombrie, concluziile scrise ale jurnalistului de la Radio România și posibile anexe în vederea formulării unui raport care mai târziu va ajunge la șeful radioului, Ovidiu Miculescu, pentru a fi analizate. Acesta din urmă va decide dacă este cazul sau nu ca ziaristul să fie sancționat. În cazul în care se constată vreo abatere disciplinară, jurnalistul poate primi de la avertisment, la desfacerea contractului, în funcție de gravitate. 

„Radio România, instituție publică media, nu stat în stat". Câțiva ziariști de la canalele Radio România Cultural și Radio România Internațional s-au strâns, în această dimineață, în fața sălii în care sunt cercetați disciplinar jurnaliștii Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu.

În debutul ședinței, unii dintre ei au intrat în sală, declarând că sunt solidari cu colegii lor. Ei purtau mesaje prin care îi susțineau pe cei doi ziariști:

"Stop abuzurilor și ilegalităților la Radio România"

"Independență editorială"

"Solidaritate"

"Suntem jurnaliști, nu sinecuriști"

"Radio România, instituție publică media, nu stat în stat (polițienesc)"

În aceste momente, comisia de disciplină analizează documentele depuse de apărarea lui Cătălin Gomboș, în vederea luării unei decizii. Până în momentul de față, în procesul verbal s-a consemnat deja faptul că membrii comisiei își asumă în totalitate punctul de vedere al departamentului juridic.

După cum Paginademedia.ro a scris aici, Serviciul Juridic consideră că cei doi jurnaliști nu se încadrează ca avertizori publici. Unul din argumente: "În prezent, există o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti care se pronunţă asupra faptului că Societatea Română de Radiodifuziune nu face parte din categoria instituţiilor publice".

Avocații lui Cătălin Gomboș au cerut Comisiei să prezinte clar hotărârea Curții de apel prin care se stabilește că Radioul Public nu este instituție public, lucru refuzat de Comisie.

Istoricul cazului:

Jurnaliștii Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș, de la Radioul Public au acuzat public modul dezechilibrat în care postul public a dus o campanie împotriva ideii de modificare a legii de funcționare și faptul că au fost impuse pe post știri sub standardele profesionale.

CAMPANIA. În primăvara acestui an, pe postul public de radio au fost difuzate mai multe clipuri cu mesajul “Nu distrugeți Radioul”.
Totodată, pe post erau difuzate știri cu personalități care se pronunțau împotria schimbării legii și în favoarea radioului.

Emisiuni speciale au fost difuzate, pe această temă, inclusive la posturile locale. Pentru a dezbate „nocivitatea” modificării Legii 41, la Antena Satelor au fost invitați să comenteze inclusiv șeful Federației Crescătorilor de Bovine Claudiu Frânc sau „vocea fermierilor” - președintele federației Pro Agro, Emil Dumitru.

Detalii despre campanie, aici. Campania în cauză a fost sancționată și de CNA cu comație publică, pentru lipsa de imparțialitate a postului public legată de subiectul schimbării legii de funcționare.

Citește și:

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Si pe Basarabescu l-au mazilit, nu mai are emisiuni sambata si duminica dimineata.Il ascultam cu placere in dialog cu Neagu Djuvara si cu alti invitati cu staif, emisiuni destepte si bine facute, cu care poti sa iti incepi ziua...Poate directoratul RRA e enervat de faptul ca dl Basarabescu e prieten cu Robert Turcescu si cantau impreuna.

Trimite un comentariu