Skip to main content

DOSAR. Distribuitorii cer ajutorul Guvernului: 10% din tirajele ziarelor, abonamente subvenționate. Jumătate din benzină, acoperită de Guvern

 
DOSAR. Distribuitorii cer ajutorul Guvernului: 10% din tirajele ziarelor, abonamente subvenționate. Jumătate din benzină, acoperită de Guvern
presa, chiosc

DISTRIBUȚIA PRESEI. Distribuitorii de presă cer ajutorul Guvernului. Patronatul Difuzorilor de Prsă a propus o ordonanță de urgență cu "măsuri de susținere a difuzării presei scrise și a distribuției de abonamente."

Publicitate

Printre acestea: abonamente subvenționate de Guvern și ajutoare pentru jumătate din benzina și din energia electrică. 

Ce prevede proiectul înaintat Guvernului?

Principalele propuneri:

Guvernul să susțină parțial abonamentele ziarelor. 

Abonamentele vor fi distribuite către şcoli, spitale, cămine de bătrâni, biblioteci (municipale, orăşeneşti şi comunale) şi penitenciare.

"Subvenţionarea preţului unor abonamente anuale la cotidianele şi săptămânalele centrale şi locale, corespunzător unei cote de 10% din tirajul mediu lunar înregistrat în anul anterior."

Numărul de abonamente anuale alocat pentru fiecare cotidian şi săptămânal ar urma să fie certificat de Biroul Român de Audit Transmedia – BRAT.

Ajutoare pentru jumătate din benzină, din curent și din gazele consumate

Vouchere "pentru 50% din cheltuielile cu combustibilul pentru traseele parcurse de autovehicule de la sediul indicat de editurile de presă la depozitele societăţilor comerciale care deţin Reţele de difuzare presă şi, ulterior, la magazinele şi chioşcurile care comercializează presă."

Vouchere "Pentru 50% din cheltuielile cu energia electrică consumată de societăţile comerciale care deţin Reţele de difuzare presă la sediul administrativ, depozite, magazine şi chioşcuri."

Voucherele/tichetele se acordă de către Ministrul Finanţelor Publice cu anticipaţie, în lunile decembrie şi iunie ale fiecărui an, pentru perioade ulterioare de câte şase luni, în baza unei Declaraţii pe proprie răspundere a societăţilor comerciale care deţin Reţele de difuzare presă.

Facilități fiscale pentru distribuitori

"Se scutesc de la plata impozitului pe clădiri, teren şi mijloace de transport, pentru perioada 01.07.2016 – 31.12.2026 : sediul administrativ, depozitele, magazinele, chioşcurile şi autovehiculele folosite în activitatea de distribuţie presă, care aparţin Reţelelor de difuzare presă."

"Se stabileşte o chirie de ocupare a domeniului public de maximum 0,50 lei/mp/zi pentru terenurile pe care sunt amplasate magazinele şi chioşcurile"

Distribuitorii mai propun înființarea unui Fond Special pentru Mass Media - Presa scrisă, fără a menționa exact modul lui de alocare, doar de colectare:

"Fondul Special pentru Mass – Media Scrisă se constituie prin plata lunară la Bugetul de stat a unei cote de 2% din adaosul comercial utilizat de către fiecare persoană care comercializează alcool în România."

Proiectul de Ordonanță, integral, AICI.

Materialele din Dosarul DISTRIBUȚIA PRESEI:

1Jumătate din chioșcurile de presă au dispărut în ultimii ani. Jumătate din firme, în faliment

2. Distribuitorii cer ajutorul Guvernului: 10% din tirajele ziarelor, abonamente subvenționate. Jumătate din benzină, acoperită de Guvern

3. Cum e susținută presa și distribuția în Europa. De la subvenții și fonduri speciale la reclame guvernamentale

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Și dacă îmi fac și eu un ziar ajunge garantat în toate școlile, bibliotecile, azilele și spitalele din țară?
  Și pot să îmi fac și câte chioșcuri doresc cu 50 de bani metru pătrat și să le pun pe oriunde?

  Oameni buni, vremea chioșcurilor și a subvențiior acordate de stat a trecut.

  Nu e nevoie de o prevedere legală pentru ca bibliotecile să cumpere principalele ziare centrale și 1-2 ziare locale, ele o fac deja și fără această lege.

  Cât despre chioșcuri: sunt o rămășiță a unor vremuri apuse, în cele mai multe cazuri încurcă, ocupă mai mult de jumătate din lărgimea unor trotuare și așa îngustate.
  Nu îmi plac chioșcurile puse în drum!

  Trebuie găsite soluții noi pentru proiectarea unor chioșcuri care să nu fie puse aiurea în drum ci să fie exact acolo unde oamenii au nevoie de ele:
  - în stații de autobuz modernizate,
  - la marginea unor părculețe urbane,
  - discret poziționate în zone pietonale,

  De asemenea distribuitorii trebuie să facă contract cu magazinele de proximitate pentru vânzarea de ziare și chiar să militeze pentru ca în supermarketuri principalele ziare să fie disponibile lângă casele de marcat, nu doar la standul destinat ziarelor și revistelor.

Trimite un comentariu