Skip to main content

Pătraru, interviu EXCLUSIV: La Digi 24 mi s-a pus în vedere să reprezint interesele companiei care mă plătește. N-au înțeles de ce eu nu trebuie să fac asta

 
Pătraru, interviu EXCLUSIV: La Digi 24 mi s-a pus în vedere să reprezint interesele companiei care mă plătește. N-au înțeles de ce eu nu trebuie să fac asta

INTERVIU EXCLUSIV. "Domnii care reprezintă patronatul erau foarte supărați pe mine că nu reprezint interesele RCS-RDS" spune Pătraru despre plecarea de la Digi 24 în primul interviu de la revenirea la TVR, acordat Paginademedia.ro. "Și n-au înțeles de ce eu nu trebuie să fac asta", continuă realizatorul Starea Nației.

Publicitate

Dragoș Pătraru, pentru Paginademedia.ro:

"Ei bine, mie mi s-a pus în vedere la Digi 24, după ce am spus că unele lucruri nu mi se par în regulă acolo, că trebuie să reprezint, atenție, să reprezint interesele companiei care mă plătește.

Am o diplomă în Relații Publice, poate asta i-a indus în eroare, dar eu nu-i pot reprezenta decât pe oamenii care se uită la televizor. Orice altceva e PR.

Am reziliat contractul de comun acord, după ce am ajuns la o înțelegere cu oamenii din conducerea companiei RCS RDS, care nu au înțeles un lucru: că noi, jurnaliștii, suntem în slujba publicului, nu a companiilor care ne plătesc."

Din interviul acordat Paginademedia.ro:

Despre țintele de rating: 

"Trebuie să facem minimum 1,5. Avem niște bonusuri până la 2,5. Atât, că nu sunt bani. Sigur noi vom face mai mult, pentru că emisiunea nu făcea sub 2,5 pe urban 18 plus, când am plecat. Am venit la TVR în 2014, când slotul ăsta era la 0.4. L-am dus la 2,5, am plecat, acum e undeva la 0,5. Punem mâna pe lopeți și ridicăm din nou. Sper eu, mult mai sus decât 2,5."

Despre relația cu Cosmin Prelipceanu:

"A fost excelentă. În sensul că am stat de vorbă o singură dată, la început, până să începem emisiunea, când noi semnaserăm contractul peste capul lui. Ne-a spus atunci, mie, producătoarei mele, Raluca Damian, și lui Mihai Radu, că nu vom face audiență deloc și că vom pleca de la Digi rapid, pentru că acesta ”este un post atipic"

Mă rog, am înțeles că domnul Prelipceanu merge pe calitate, nu pe cantitate.”

Despre Digi 24:

"Problema e filosofia impusă acestei televiziuni. Trebuie să fii acolo ca să înțelegi. Dar nu poți să funcționezi doar în interesul unor instituții și al unor corporații. Publicul te simte imediat, și de-aia Digi nu are audiență mai mare. Pentru că nu vede o societate construită în jurul omului, ci în jurul unor instituții.

Nu poți să te numești jurnalist când aperi instituții și corporații (ați văzut cum li se plânge de milă marilor investitori acolo și cum se țipă la români, că sunt leneși și proști și trebuie să muncească pe doi lei?) înaintea oamenilor.

Știu că există nemulțumiri mari la nivelul patronatului. Stația pierde foarte mulți bani. Am comunicat opiniile mele patronatului, atunci când mi-au fost solicitate. Le-am spus și de ce cred că nu există audiență. Apoi, am văzut pe post aroganța aceea cu ”asta am văzut, asta am spus, ăsta e adevărul.” Am râs cu poftă în redacție și am înțeles cum văd acești oameni lumea."

Despre întoarcerea la TVR, instituție pe care a criticat-o în trecut:

"Și cu soția am acasă dispute. Nu înseamnă că suntem dușmani, că nu ne iubim.

Eu revin la Televiziunea publică. De unde am plecat când conturile erau blocate și nu se vorbea decât de închidere. Am întrebat atunci ce e de făcut și ni s-a spus de sus până jos că nu ni se poate garanta nimic. Suntem vreo 14 familii care trăiesc de pe urma acestei emisiuni, ce era să fac? Am plecat, pentru că am avut oferte, pentru că funcționăm pe o piață liberă, pentru că ni s-a prezentat un proiect care ne-a plăcut, pentru că ni s-au oferit condiții tehnice impecabile."

Interviul acordat Paginademedia.ro de către Dragoș Pătraru, INTEGRAL:

Paginademedia.ro: Ai încercat o reconciliere cu Digi 24? Ce nu a mers?

Dragoș Pătraru: Am reziliat contractul de comun acord, după ce am ajuns la o înțelegere cu oamenii din conducerea companiei RCS RDS, care nu au înțeles un lucru: că noi, jurnaliștii, suntem în slujba publicului, nu a companiilor care ne plătesc. Licențele de emisie sunt ale populației. Ele sunt date de noi, de popor, prin CNA. Iar CNA îți poate lua licența - scrie în lege - dacă tu, patron, te bagi în conținutul editorial.

Ei bine, mie mi s-a pus în vedere la Digi 24, după ce am spus că unele lucruri nu mi se par în regulă acolo, că trebuie să reprezint, atenție, să reprezint interesele companiei care mă plătește. Am o diplomă în Relații Publice, poate asta i-a indus în eroare, dar eu nu-i pot reprezenta decât pe oamenii care se uită la televizor. Orice altceva e PR.

Paginademedia.ro: Conflictul tau a fost cu Cosmin Prelipceanu. Ai încercat o înțelegere cu el? Dar cu patronatul?

Dragoș Pătraru: Relația mea cu domnul Prelipceanu a fost excelentă. În sensul că am stat de vorbă o singură dată, la început, până să începem emisiunea, când noi semnaserăm contractul peste capul lui. Ne-a spus atunci, mie, producătoarei mele, Raluca Damian, și lui Mihai Radu, că nu vom face audiență deloc și că vom pleca de la Digi rapid, pentru că acesta ”este un post atipic”. Mă rog, am înțeles că domnul Prelipceanu merge pe calitate, nu pe cantitate. Noi, mai cu oamenii ca noi, așa, mai limitați…

Paginademedia.ro: Chiar nu mai era loc?

Dragoș Pătraru: Noi am spus în ultima emisiune că vom pleca. Și nu e vorba de oamenii de acolo. Am lucrat cu niște profesioniști desăvârșiți pe partea tehnică, de pildă. Problema e filosofia impusă acestei televiziuni. Trebuie să fii acolo ca să înțelegi. Dar nu poți să funcționezi doar în interesul unor instituții și al unor corporații. Publicul te simte imediat, și de-aia Digi nu are audiență mai mare. Pentru că nu vede o societate construită în jurul omului, ci în jurul unor instituții.

Nu poți să te numești jurnalist când aperi instituții și corporații (ați văzut cum li se plânge de milă marilor investitori acolo și cum se țipă la români, că sunt leneși și proști și trebuie să muncească pe doi lei?) înaintea oamenilor. E problema lor, dar nouă, celor de la SN, nu ne place asta. Probabil de-aia ne și vor oamenii înapoi la TVR.

Pătraru: "Stația pierde foarte mulți bani. Domnii care reprezintă patronatul erau foarte supărați pe mine că nu reprezint interesele RCS-RDS"

Paginademedia.ro: Care a fost reacția patronatului în legătură cu ce ai spus tu în emisiune la adresa stației de știri?

Dragoș Pătraru: Patronatul nu știu. Dar domnii care reprezintă patronatul erau foarte supărați pe mine că nu reprezint interesele RCS-RDS. Și n-au înțeles de ce eu nu trebuie să fac asta. Mă rog, ne-am înțeles până la urmă. Sper ca plecarea noastră să fi rezolvat toate problemele de la Digi 24.

Paginademedia.ro: Ați plecat înainte de finalizarea contractului. Care au fost efectele? Nu ați avut penalități de plătit?

Dragoș Pătraru: Nu am voie să vorbesc despre asta timp de un an, așa zice hârtia pe care am semnat-o când am plecat. Aveam contract pe trei ani, trecuse unul, am făcut o înțelegere bună pentru ambele părți. Noi voiam să plecăm, ei voiau să plecăm, deci a fost ușor.

Paginademedia.ro: Tolontan vorbea de planuri de închidere ale Digi 24. A ajuns și la tine acest zvon? A contat în decizia de a pleca?

Dragoș Pătraru: Știu multe lucruri de acolo. Mai multe decât mi-aș fi dorit. Știu că există nemulțumiri mari la nivelul patronatului. Stația pierde foarte mulți bani. Am comunicat opiniile mele patronatului, atunci când mi-au fost solicitate.

Le-am spus și de ce cred că nu există audiență. Apoi, am văzut pe post aroganța aceea cu ”asta am văzut, asta am spus, ăsta e adevărul.” Am râs cu poftă în redacție și am înțeles cum văd acești oameni lumea. E problema lor.

Paginademedia.ro: Ai mai avut și alte oferte? Ce ai pus în balanță?

Dragoș Pătraru: Am avut, desigur. Până aseară, era valabilă o altă destinație. Dar la fel cum ni s-a întâmplat în 2014, când te cheamă echipa națională lași tot și te duci. Chiar îmi pare foarte rău că am dezamăgit un prieten foarte bun, care ne-a pus pe masă un contract excelent, la un post comercial. Sper să mă ierte.

Revenirea la TVR: Și cu soția am acasă dispute. Nu înseamnă că suntem dușmani, că nu ne iubim

Paginademedia.ro: De ce TVR?

Dragoș Pătraru: Pentru că telespectatorii vor să ne vadă la TVR. Am avut și o altă opțiune, mai bună din punct de vedere financiar, care încă era valabilă aseară. Toți oamenii pe care i-am întrebat unde vor să ne vadă au spus TVR. Iar când m-a sunat Irina Radu să-mi spună că ne vrea înapoi i-am zis că venim cu mare bucurie s-o ajutăm să fie dată afară.

Paginademedia.ro: La plecarea din TVR, criticile tale la adresa instituției erau foarte dure. Ce s-a schimbat?

Dragoș Pătraru: Și cu soția am acasă dispute, Petrișor. Nu înseamnă că suntem dușmani, că nu ne iubim. Televiziunea publică le aparține cetățenilor, nu doar celor care lucrează acolo. Asta nu vor unii să înțeleagă. Se primesc bani de la cetățeni pentru a face un conținut de calitate, la care oamenii să se uite. Nu se uită, nu îți îndeplinești misiunea publică.

Nu poți să spui că tu faci ceva de calitate, dar oamenii sunt tâmpiți pentru că nu se uită la ce-ai făcut tu. Nu merge așa. Nu se uită lumea, tu greșești undeva. Și trebuie să schimbi ceva.

Paginademedia.ro: Te întorci unde ai lovit dur?

Dragoș Pătraru: Da, am auzit-o pe asta foarte mult azi și mă distrează. Eu revin la Televiziunea publică.

De unde am plecat când conturile erau blocate și nu se vorbea decât de închidere. Am întrebat atunci ce e de făcut și ni s-a spus de sus până jos că nu ni se poate garanta nimic. Suntem vreo 14 familii care trăiesc de pe urma acestei emisiuni, ce era să fac?

Am plecat, pentru că am avut oferte, pentru că funcționăm pe o piață liberă, pentru că ni s-a prezentat un proiect care ne-a plăcut, pentru că ni s-au oferit condiții tehnice impecabile.

Target de audiență: Trebuie să facem minimum 1,5

Paginademedia.ro: Ai target de audiență? Care este?

Dragoș Pătraru: Da, trebuie să facem minimum 1,5. Avem niște bonusuri până la 2,5. Atât, că nu sunt bani. Sigur noi vom face mai mult, pentru că emisiunea nu făcea sub 2,5 pe urban 18 plus, când am plecat.

Am venit la TVR în 2014, când slotul ăsta era la 0.4. L-am dus la 2,5, am plecat, acum e undeva la 0,5. Punem mâna pe lopeți și ridicăm din nou. Sper eu, mult mai sus decât 2,5.

Paginademedia.ro: Ai pus anumite condiții speciale? Care?

Dragoș Pătraru: Să fie finanțată emisiunea din surse proprii. Adică, din ceea ce produce, nu de la buget.

Paginademedia.ro: Ce înseamnă „emisiunea se finanțează din ce produce”?

Dragoș Pătraru: Adică, va fi vândută ca proiect special și va aduce din publicitate mult peste costuri. Așa cum se întâmpla și înainte, când eram aici. În nicio lună din cei doi ani, cât am avut emisiune la TVR, încasările din publicitate nu au fost mai mici decât costurile emisiunii.

Vor fi și acum situații periodice, ți le voi trimite să le publici, să-și înghită veninul cei care spun că am venit să sugem bani de la buget. De-aia am pus condiția asta, când am primit oferta TVR.

Paginademedia.ro: Care este natura contractului? Pe firmă sau pe persoană fizică?

Dragoș Pătraru: Sunt mai multe contracte, în funcție de ce face fiecare om la emisiune. Va fi producția TVR.

Paginademedia.ro: Ești angajat al TVR?

Dragoș Pătraru: Nu sunt. Dar dacă fac bine, vorba regelui nostru, Gică Hagi, poate mă angajează.

Paginademedia.ro: Ce se va întâmpla dacă vei critica instituția?

Dragoș Pătraru: Nu cred că la TVR nu se acceptă critica. Eu am spus tot ce am vrut acolo. S-au supărat unii, e drept, dar asta e. Importante sunt rezultatele. Se uită oamenii la noi? Au încredere în noi? Se simt informați când se uită la TVR? Le place, se distrează? Este TVR o platformă neutră pentru dezbateri?

Eu citesc tot timpul despre oameni din TVR, de la simpli angajați până la nivelul Consiliului de Administrație, care critică TVR-ul. Și fiecare își spune argumentele. Contează cum devenim mai buni după aceste dispute. Cum reușim să le oferim oamenilor producții mai bune.

Sunt aceleași clauze ca-n contractul anterior. Sunt clauze tip, nu cred că alții au alte clauze. Nu am avut atunci probleme, nu vom avea nici acum. Am avut și la Digi clauzele astea și n-a contat. Sancționăm derapajele, indiferent ale cui sunt. Repet, funcționăm în interesul publicului, nu al unei instituții.

Vom filma în TVR, cu oameni din TVR

Paginademedia.ro: Unde se va filma? Vor fi schimbări în format?

Dragoș Pătraru: Schimbări noi facem tot timpul. Experimentăm săptămânal câte ceva. Sunt prostii pe care le face și care nici nu mai ajung pe post. Tăiem zilnic niște minute din emisiune. Cele care nu ne plac. Păstrăm ce credem că merge, aruncăm chestiile cu care ne frigem.

Greșim, revenim, iar greșim. Ăsta e luxul pe care ni-l permitem de când am început acest proiect, să greșim pentru a deveni mai buni. Vom filma în TVR, cu oameni din TVR și vom face o producție a TVR, la care oamenii să se uite cu plăcere.

Paginademedia.ro: Vei avea și „pastile”?

Dragoș Pătraru: Deocamdată nu au fost stabilite toate datele. Vom începe emisiunea, probabil că vom livra și acele pastile.

Eu susțin revenirea taxei

Paginademedia.ro: Cand ai plecat, in TVR era taxa. Acum, TVR este de stat, 100% finantata de la buget. Daca atunci reclamai probleme, cum crezi ca va fi acum?

Dragoș Pătraru: Era taxă și era mult mai bine. Taxa este modul sănătos în care trebuie să funcționeze o televiziune publică. Omul plătește și trebuie să primească ceva în schimb. Cu bani dați de la buget, politicienii, mai ales ai noștri, ar putea avea impresia că ei dau banii, nu cetățenii. Și de aici pot apărea tot felul de dependențe periculoase și presiuni.

Din ce-am văzut eu, TVR a reușit de când a trecut la buget să-ți păstreze echidistanța. Asta e important. Eu susțin revenirea taxei.

Paginademedia.ro: În afară de Starea Nației, vei mai face și altceva la TVR?

Dragoș Pătraru: Voi face orice mi se va solicita să fac. Trebuie să facem audiență mai mare, să ridicăm postul. Mie îmi vine să plâng când văd audiențe de 0,5, 0,8, 1,1.

E mult de muncă, ne-am propus și noi asta, să muncim mai mult și să dăm din gură aiurea mai puțin, în legătură cu problemele din interior.

Dacă e să-mi reproșez ceva legat de perioada anterioară la TVR, asta ar fi. Cred că toată lumea trebuie să găsească soluții pentru ridicarea postului public.

Eu voi merge în țară în fiecare weekend, să mă întâlnesc cu oamenii, să îi conving să ne acorde din timpul lor și să urmărească programele canalelor publice. Ideea e să lucrăm doar pentru oameni și să-i facem să aibă încredere în noi.
 

Citește și: La ce post revine Dragoș Pătraru cu Starea Nației. Nu la Digi 24

Irina Radu: Starea Nației se va finanța din ce produce. Pătraru: Am promis ca ne vom întoarce, dacă situația revine la normal. Când se difuzează și cine face parte din echipă

Citește și:

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Draga Dragos am 63 de ani programez tv pentru a nu pierde emisiunile tale.Daca te scoate de pe post iesim in strada ca la Arafat.Tu iesti doctorul constiintelor noastre atita putina cit ne-a ramas. Fa hatirul unui batrin admirator si aminteste pe post printe altele si acest lucru. Multumim ca egzisti. Daca nu ai fi egzitat TREBUIA SA FII INVENTAT. Salutari din micutul Carei. Te asteptam cu drag.
 • Draga Dragos te urmaresc asa cum o fac milioane de romani atit in tara cit si in strainatate. Esti ultima voce care ai mai ramas in picoare
 • "***" din TVR aloca resurse enorme pentru a ii intra in gratii lui Patraru. I s-a alocat echipei de la starea natiei un intreg etaj renovat pentru a-si desfasura activitatea, aceea de a stoarce de bani televiziunea publica vanzand un spectacol penibil publicului pensionar.

  Ce bine da pe facebook sa te lupti cu "***" din care si tu faci parte Patrare! Zi-le mosule - erou, hranitor a 14 familii "amarate" cu "doar" 25.000 de euro/luna pentru o singura emisiune. Vai saracutii de voi! Ar trebui sa facem cheta sa va ajutam sa supravietuti!
 • Ce mincinos! Daca as fi Digi24 l-as da in judecata pe Patraru. El nu este platit de televiziunea unde isi difuzeaza emisiunea. El este platit din publicitatea pe care el o aduce in televiziunea respectiva sau televiziunea respectiva ii vinde emisiunea diferitor companii pentru publicitate. Deci el automat serveste interesele acelor companii si nu televiziunii respective. Asa ca vrajeala asta cu independenta o zice pt ca da bine la publicul lui mediocru. Asta joaca un rol si cand vorbeste in afara emisiunii. Fraieri sunt cei care nu isi dau seama de acest lucru.
 • @Doru Visan - Grecii nu au facut referendum sa iasa din UE, Regatul Unit a facut. Marea Britanie inseamna : Anglia, Tara Galilor si Scotia, iar Regatul Unit inseamna Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord.
  In alta ordine de idei...''inteligentii'' de olandezi au facut referendum sa decida daca mai vor comert cu Ucraina, si ei au spus ca NU pentru ca au crezut ca trebuie sa voteze daca Ucraina sa intre in UE. Ce ''inteligenti''!
 • Boiz end garlz,
  Pe masura ce apar noi explicatii ale campionului dreptatii Patraru, cu atat mi se pare tot mai nebuloasa povestea. Doar cateva dintre ele.
  1. Patraru s-a suparat rau ca sefii digi i-au pus niste conditii. Asta cum, dupa un an? Adica tu cand intri in legatura cu un posibil angajator, prima ta intrebare nu e: care sunt conditiile? ce vrei de la mine? Tu, marele manager nu clarifici lucrurile astea inainte de a semna contractul? Apar asa, brusc, zbang?
  1. bis. Tu, ca jurnalist cu principii si idealuri, nu te angajezi la organul de presa care e cel mai apropiat de idealurile tale? Adica, ce mi-e Digi, ce mi-e Realitatea, ce mi-e TVR? E ca la strungarie, nu conteaza unde tai filetu la piulite, imi iau banu si salut?
  2. Patraru a fost asa de oprimat la Digi, asa de rau i s-a pus pumnu in gura, incat a fost lasat sa dea pe post si prima, si a doua editie in care critica compania. Cum asa? Deci nu e chiar asa mare dictatura la Digi?
  3. Asta cu taxa tv e master of the universe. Da, taxa se justifica pe vremea cand era un singur post tv, plateai practic un abonament. Dar acum? Sa platim taxa pt ca TVR a televiziune publica? Cine a stabilit asta? Cu ce e mai publica decat antena, digi sau kanal d (strict in ordine alfabetica, sa nu se supere nimeni)? Si ce fac acele 14 familii la emisiunea lu Patraru nenica? E vreun Jay Leno, se transmite in america trei ore pe zi?
 • doru , ce programe are rai uno , in italia , de cultura , evident ca nu , cultura este pt un cana de nisa tvr 3 , sau rai 5 in italia, dar un canal trebuie sa fie generalist , asa e peste tot in europa , unde e cultura la bbc one , trebuie programe bune la care se uita cineva , asa e degeaba , e loc si de cultura dar nu este doar pt asta o tv nationala, tvr 3 are cultura si acum, de ce e nevoie de inca un post identic , la care oricum audienta e spre zero ,atunci degeaba
 • @Mile Draga Mile, stai prost cu ortografia. Sunt mai mult ca sigură ca ai dat spagă ca să iei Bacalaureatul. Uite, eu iti propun să te inscrii din toamnă la un liceu seral. Pe care sa il faci pe bune. De abia apoi sa scrii commenturi si să nu te faci de risl lumii.
 • Cat produce victima de serviciu Dragos Patraru? Ca peste tot a avut audiente ce tindeau spre zero, deci nu producea nimic. Doar pe facebook si PR la greu, in schimb la tv nu producea nimic.
 • @ mile Livia Pila nu e platita din banii tai, stai linistit ca altii iti fura banii aiurea si nuci macar nu iti dai seama! Cum spunea cineva mai jos: daca vrei audienta pe digi, bagi manele. Altfel, daca faci o emisiune buna, nu faci audienta, pentru ca se uita doar cei care inteleg. Deci la fel si cu Patraru. Bagi un papagal pe post, va face audienta. Difuzezi festivalul Enescu, nu se uita nimeni. Si auzi si tot felul de "influencers" si abonati la emisiuni tv cum comenteaza ca tvr nu difuzeaza cultura si ca audienta tinde la zero. Asa ca Patraru va face ceva audienta pe tvr cu un public mediocru, pe care il ia dupa el unde se duce, in detrimentul televiziunii respective. Dupa care Patraru va tine nonsalant si lipsit de vreo mustrare de constiinta, speechuri studentilor de la facultate cat de praf este televiziunea romana, fara sa faca comparatie cu televiziunile private unde nu mai exista jurnalism echidistant, doar stiri platite si scrise ca si cum ar fi gandite de o constiinta colectiva a acestui popor. Ce parere crezi ca va avea un student dupa ce va asculta un parvenit precum Patraru? Va injura tvr!
 • repeta aceeasi chestii , stim ca romania este o tara corupta , dar ea nu a raspuns cine a angajato la tvr si cum, nu poate o bugetara , platita si de mine sa comenteze de altii , cand emisiunea ei face zero si ceva rating , sa lase pe altii sa zica de tvr, important e daca patraru va avea rating peste telejurnal

Trimite un comentariu