Skip to main content

Pro FM solicită CNA ruperea licenței naționale în 10 regionale. CNA se mai gândește

 
Pro FM solicită CNA ruperea licenței naționale în 10 regionale. CNA se mai gândește

Grupul RCS a trimis CNA o nouă solicitare de rupere a licenței naționale Pro FM în mai multe regionale sau chiar locale, cum a fost la început.

Compania a venit cu un proiect editorial ce presupune împărțirea licenței naționale în 10 radiouri regionale, fiecare cu program de știri locale, de câte 3 minute pe oră (jumătate șiri locale, jumătate naționale), de 10 ori pe zi.

Publicitate

În total, 30 de minute de știri pe zi, în timpul săptămânii, respectiv, 15 minute pe zi în week-end.

Forul audiovizual a analizat și discutat mai bine de o oră dacă este sau nu posibil ruperea unei rețele naționale și a decis amânarea discuțiilor pentru o ședință viitoare.

Înainte de detalii, contextul:

De ce acum? Solicitarea celor de la Pro FM vine în contextul unei decizii CNA din luna septembrie, când forul audiovizual a decis să someze Pro FM, Virgin Radio și Europa FM să nu mai difuzeze publicitate locală sau regională (pe larg, AICI). De ce? Pentru că, fiind rețele naționale, cu program "de la centru", nu pot da publicitate locală.

Monitorizarea CNA sesiza că Europa FM, Pro FM și Virgin Radio au avut publicitate locală, în timp ce Digi FM și Național FM, nu.

Și Europa FM a venit la CNA cu o solicitare asemănătoare în luna decembrie, însă i-a fost respinsă, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

De ce la Europa FM s-a respins, iar la Pro FM s-a admis o discuție? Forul a decis să ia în discuție și cererea Pro FM, considerând că are un statut diferit față de Europa FM. Pro FM s-a declarat rețea națională, după ce a cumulat mai multe frecvențe locale distincte. Europa FM are, încă de la lansare, statut de rețea națională (când s-a scos la concurs, a fost o licență cu acoperire națională).

Pe de altă parte, ambele posturi au contestat și în instanță decizia CNA de a interzice publicitatea regională și locală la rețelele cu acoperire națională.

Iată regiunile propuse:

Regiunea 1: București
Regiunea 2: Cluj Napoca, Satu Mare si Târgu Mureș
Regiunea 3: Sibiu, Alba Iulia, Deva, Hunedoara
Regiunea 4: Brașov, Ploiești, Predeal, Sinaia
Regiunea 5: Iași, Bacău, Roman, Suceava
Regiunea 6: Galați, Focșani, Buzău
Regiunea 7: Constanța, Costinești, Mangalia, Medgidia
Regiunea 8: Arad, Timișoara, Reșița
Regiunea 9: Alexandria, Slatina, Târgoviște
Regiunea 10: Râmnicul Vâlcea Pitești

De menționat că Pro FM s-a constituit în rețea națională la data de 11 ianuarie 2011, prin cumulul licențelor locale (31), deținute la acel moment. Proprietarii de atunci ai pro FM (grupul Pro) au luat această decizie pentru a putea retransmite același semnal de pe Pro FM și în rețeaua națională Info Pro.

Marius Dobre, reprezentantul Pro FM, în fața membrilor CNA:

Postul are o vechime de 25 de ani. Am reușit să construim o rețea de 30 de stații locale. Fiecare stație locală a avut la momentul respectiv un program local. In 2010, din cauza crizei economice, am cerut aprobarea ca temporar să retransmitem Pro FM si in rețeaua Info Pro. Am schimbat calasificarea în rețea națională și am renunțat la programul local. A fost o soluție temporară.

Acum doi ani a fost lansata rețeaua națională Digi, iar Pro FM a revenit la cele 30 de licențe locale si a rămas cu o treime din acoperire. Am continuat sa depunem dosare pentru alte licențe, însă nu am obținut. Ceea ce ne pune practic in postura de a nu fi relevanți la nivel național. Venim din nou cu propunerea de a reveni la local, într-o formă de împărțire în nouă regiuni plus stația cap de rețea, București. Fiecare din regiuni va ave același program local, publicitate locala, buletinele de știri vor avea sțiri locale, regionale, dar și naționale.

Vom suplimenta redacția de la București cu personal suficient pentru a susține aceste buletine de știri. Fiecare stație va prelua un buletin separat doar că el va avea același conținut.

Totodată, Lucian Mihai, reprezentantul RCS pe zona juridică, Pro FM cu 31 de stații nu poate face față unei rețele naționale. Nu are acoperirea suficientă pentru a se susține.

Întrebați de ce au cerut acum opt ani să devină rețea națională, aceștia au răspuns, că atunci emisia a fost unificată cu cea a Info Pro-ului.

Reprezentantul departamentului Juridic:

Considerăm că nu este posibil din punct de vedere legal această modificare, rupere sau cum vrea să o numească. Legea prevede clar că licența se acordă prin concurs, iar la această regulă sunt 2 excepții – cea pentru servicii publice, cărora li se acordă fără concurs și articolul care prevede că se pot cumula licențe locale în regionale și naționale, la cerere sau consiliul constată acest fapt. Legea nu prevede și operațiunea inversă, de a împărți o licență națională în mai multe locale.

(…) Există o licență națională, cu 31 de stații de emisie. Această licență, prin împărțirea în 10, va fi anulată, retrasă si vor fi emise 10 licențe care vor avea numere diferite.

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

„Are dreptate juridic-ul și va zic si de ce. E ca si cum din omidă se transformă în fluture, dar invers nu se poate. Cam așa e situația. Din punctul meu de vedere, aveți dreptate, sunteți îndreptățiși să cereți, dar eu nu voi fi de acord.

Radu Herjeu, membru CNA:

Eu sunt de acord cu demersul dumneavoastră și aș fi de acord daca nu ar exista o opoziție puternică a departamentului juridic. Mi se pare valid argumentul dumneavoastră, cine face poate să și desfacă. (…) Nu vă de ce m ar pute obliga să vă mențin ca rețea națională când nu mai aveți caracter de rețea națională.
Florina Gabrea: Dacă s-a făcut licență națională, nu înțeleg totuși de ce să nu să poată face și invers. Dânșii doresc, eu nu văd de ce consiliul nu ar fi de acord. Eu voi vota pentru.

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu