Skip to main content

România, te iubesc. Povestea. “Luptăm pentru noi şi pentru copiii noştri! Merită!”

 
România, te iubesc. Povestea. “Luptăm pentru noi şi pentru copiii noştri! Merită!”

FACEM ROMÂNIA BINE. “Presa nu mai este ce a fost.” Auzim, în breaslă, nostalgic, în jurul nostru. Nu mai este ce a fost, dar (încă) ESTE. Într-o perioadă în care aproape “se cântă prohodul” presei, ne propunem să căutăm - şi să prezentăm, nu “presa care a fost”, ci presa aşa cum trebuie să fie făcută. Şi cum (încă) se mai face.

Publicitate

Veţi citi în această rubrică poveştile unor proiecte media şi ale unor oameni care îşi fac treaba cu respect pentru public şi pentru meserie. Curat.

Un proiect editorial Paginademedia.ro susţinut de MedLife.

În acest prim material: România, te iubesc.

Nu avem voie să lăsăm steagul jos. Luptăm pentru noi şi pentru copiii noştri. Cumva, suntem vocea celor mulţi care nu au posibilitatea”, Alex Dima, Pro TV, România, te iubesc.

Răspund aproape la fel Paula Herlo (O fac pentru copiii mei, ai altora, pentru generatiile ce vor veni si care vor gasi, poate, o Romanie mai sanatoasa) şi Rareş Năstase (Pentru mine, şi pentru familia mea şi pentru cei de pe strada mea, din oraşul meu, din România).

Merită?

Merită! Răspunde categoric Paula Herlo. Evident! Spune şi Paul Angelescu. Sunt “pe aceeaşi linie” Alex Dima, Cosmin Savu şi Rareş Năstase. “Pentru că, în cazul nostru, chiar se schimbă ceva”.

În 10 ani, reportajele lor au schimbat legi, au mobilizat autorităţi, au enervat lideri politici, au salvat zeci de mii de hectare de pădure, au strâns bani pentru primul spital oncologic pentru copii. Ba chiar s-a asfaltat o bucată de drum şi s-au pus marcaje după o ediţie.

Chiar dacă au mai fost intimidaţi, ameninţaţi şi s-au trezit cu “scobitori vârâte în yale”. Sau cu diverse “propuneri”. Şi cu (nu puţine), momente de revoltă - “îmi venea să-mi iau interlocutorul de gât”, povesteşte Cosmin Savu. Şi continuă: “însă armele noastre sunt inteligenta, seriozitatea si…microfonul”.

Povestea România, te iubesc, spusă pentru Paginademedia.ro de reporterii emisiunii. S-a întâmplat să vă întrebaţi dacă merită? Aţi avut momente de revoltă? Cât contează ratingul? Aţi fost intimidaţi?

Sunt doar câteva întrebări. Veţi găsi în răspunsuri cum se raportează fiecare la emisiune. Şi la meserie. Şi ce înseamnă, pentru ei, România, te iubesc.

1. Merită? Paula Herlo: faptul ca fac meseria asta de 20 de ani imi confirma in fiecare zi ca merita

Alex Dima:

Merita. Si schimbam. Greu, nu atat de mult si de repede pe cat ne-am dori noi, dar schimbam. Mentalitati, in primul rand. Si sper sa se schimbe intr-o buna zi si intrebarea asta.

A fost vreun moment în care ai avut această senzaţie, în care ţi-ai pus întrebarea aceasta, dacă merită?
Da. Mi s-a pus aceasta intrebare de multe ori. Si de mai multe ori, mi-am pus eu aceasta intrebare. Nu avem voie sa lasam steagul jos. Luptam pentru noi si pentru copiii nostri. Cumva, noi suntem vocea celor multi care nu au posibilitatea sa se faca auziti.

Paula Herlo:

Merita! Iar faptul ca fac meseria asta de 20 de ani imi confirma in fiecare zi ca merita. O sa te contrazic cand spui ca nu se schimba nimic, trimitandu-te catre campaniile pe care noi le-am facut, care au schimbat legi, au modernizat spitale si au infiintat institutii salvatoare de vieti.

A fost vreun moment în care ai avut această senzaţie, în care ţi-ai pus întrebarea aceasta, dacă merită?
Da. Atunci cand nu stiu incotro sa o apuc, cand simt ca lupt cu morile de vant, cand grijle si stresul nu ma lasau sa dorm noaptea.

Rareş Năstase:

Merita, pentru ca in cazul emisiunii noastre, chiar se schimba lucruri. Chiar daca nu ne place sa ne laudam cu ele. Se schimba legi, incep anchete, au loc demiteri. Nu se mai repeta greseli, nu mai sunt perpetuate nereguli. Nu intotdeauna se rezolva lucrurile peste noapte.

Nu exista reportaj pe care sa simt ca l-am facut degeaba. Suntem ziaristi, mergem pe teren sa ne facem meseria, dar nu suntem nici politisti, nici procurori, nici alti inspectori de control si cercetare.

Acesta e rolul nostru – sa prezentam realitati mai mult sau mai putin comode, sa semnalam nereguli, sa punem intrebari. Ca se si schimba lucruri in urma reportajelor noastre, e un real bonus.

Cosmin Savu:

Cine spune ca nu se schimba? Lucrurile se misca si se schimba, e adevarat ca nu cu viteza pe care noi ne-o dorim, e adevarat ca nu suficient de profund pe cat ar trebui. Dar asta nu trebuie sa ne dezarmeze, dimpotriva – sa ne ridice la fileu noi provocari pentru schimbare.

Paul Angelescu:

Evident! Totdeauna se schimba ceva. Mentalitati, perceptii, reactia autoritatilor. Poate ca schimbarea nu e intotdeauna pe masura asteptarilor publicului sau ale noastre, dar asta nu inseamna ca nu merita.

2. Momente de revoltă? “Am avut momente in care voiam sa-mi iau interlocutorul de gat”

Cosmin Savu:

Am avut momente in care voiam sa-mi iau interlocutorul de gat sau sa ies trantind usa, dar pana la urma armele noastre sunt inteligenta, seriozitatea si…microfonul.

Paula Herlo:

La toate subiectele simt revolta, pentru ca reportajele noastre sunt despre Romania care ar trebui schimbata, despre functionari incompetenti pusi in functii de decizie si despre oameni in nevoie pe care statul ar trebui sa ii ajute. Cat despre temperatul revoltei, cred ca noi, ca jurnalisti, oricat de revoltati suntem, trebuie sa fim decenti in discurs si in dialog.

Paul Angelescu:

Ca cetatean, ma revolta aceleasi lucruri de care se loveste toata lumea. Starea drumurilor, banii risipiti pe contracte paguboase, nepasarea autoritatilor (lista e lunga).

Ca jurnalist, cu calm si rabdare, pornesc pe firul contractelor, al caietelor de sarcini, citesc notele de fundamentare, aflu ce firme castiga licitatii si ce autoritati le atribuie, incerc sa gasesc specialisti care sa evalueze calitatea lucrarilor si uite asa iese un reportaj.

Rareş Năstase:

Am rare momente de revolta cand aud ca exista oameni care ne contesta credibilitatea, pe noi, cei din echipa. Sau ca ne suspecteaza de chestiuni incorecte.

Stiu ca imi fac meseria onest, asumat, cu simtul raspunderii, si eu si colegii mei. Si mai am usoare momente de revolta cand aud oameni – jurnalisti si telespectatori, care ne intreaba daca merita. Pentru ca, asa cum spuneam mai sus, chiar merita.

Alex Dima:

Momente de revolta avem la toate materialele. Mai multe in acelasi material. Uite, acum lucrez la un material despre poluare. Am gasit Bicazul plin de gunoaie, Dambovita e neagra dupa ce iese din Bucuresti, aerul pe care il respiram este poluat. Si politicienii nostri vorbesc despre legile Justitiei. Sa nu te revolti?

Citeşte şi: AUDIENŢE. Cele mai tari emisiuni România te iubesc din zece ani. Ce reportaje au preferat românii?

2. Ce înseamnă România, te iubesc? Pentru ce o faci?

Alex Dima:

Daca n-am iubi Romania, nu ne-am zbate atat. Uite, e ora 22:24. Sunt la munca. Si mai am de stat. Si se intampla asta cam de vreo 2 luni, de fapt, de vreo 10 ani.

Pentru ca imi place foarte tare. Pentru ca aceasta emisiune face parte din mine, din noi. Noi suntem "Romania, te iubesc!" - Paula, Rares, Cosmin, Paul, Cristi.

Cosmin Savu:

“Romania, te iubesc!” este modul meu de a ma manifesta profesional, un proiect drag care a ajuns sa ocupe o buna parte din viata mea.

Numele este de multe ori o ironie la adresa celor care au ales “sa iubeasca” Romania siluind-o, profitand de buna-credinta a majoritatii romanilor.

Paula Herlo:

Romania, te iubesc! sunt toti oamenii care schimba tara asta, care duc lupte grele cu sistemul, care ne demostreaza noua tuturor ca atunci cand te ridici din scaunul tau confortabil si incepi sa realizezi ce putere ai tu ca cetatean, ca roman, poti muta muntii din loc.

Pentru ce faci România, te iubesc?
Pentru copiii mei, ai altora, pentru generatiile ce vor veni si care vor gasi, poate, o Romanie mai sanatoasa. O fac si pentru mine, pentru ca imi doresc sa apuc ziua in care sa spun din tot sufletul: Romania, te iubesc!

Paul Angelescu:

Inseamna ca iubesc Romania asa cum e, si cu bune si cu rele. Cum sunt si reportajele noastre, cu probleme, dar si cu aspecte pozitive sau solutii.

Rareş Năstase:

Poti spune “Romania, te iubesc!” si daca vorbesti de locuri frumoase si daca prezinti modul fraudulos in care un functionar isi face avere din banii nostri. Cand prezinti situatii mai putin placute – furturi, risipa, coruptie. Vii si cu solutii, incerci rezolvarea problemei. Faci un bine, faci o Romanie mai buna pentru tine si copiii tai.

Atat am putut, atat am stiut. Fac pentru mine. Si pentru familia mea si pentru cei de pe strada mea, din orasul meu, din Romania.

3. Ameninţări? Beţe-n roate? Intimidări?

Cosmin Savu:

De la telefoane cu amenintari voalate de genul “eu stiu unde sta familia ta”, la sicane din partea autoritatilor, la scobitori vârâte in yala si pana la incercari de a te cumpara. Nu mai tarziu de saptamana aceasta un personaj dintr-o investigatie de-ale mele mi-a propus sa-mi sponsorizeze emisiunea. Orice ar fi insemnat asta…

Falsi revolutionari care m-au amenintat cu corectii fizice, fosti ministri care m-au avertizat sfatosi, muscandu-si amenintatori mustata cu “copile, ai grija pe unde umbli!”

Paul Angelescu:

Eschivele sunt la ordinea zilei. Mai ales cand intrebi un politician/ministru/sef de institutie de ce nu si-a indeplinit propriile promisiuni. Unii promit ca dau interviuri, apoi anuleaza, altii fug la propriu.

Paula Herlo:

Amenintata nu am fost. Bete in roate avem la fiecare subiect, dar nu ne pot refuza autoritatile cat putem noi sa le alergam prin institutii.

Rareş Năstase:

Intimidari exista, dar si amenintari cu procese sau chiar procese in sine, care mi-au fost intentate mie si trustului. Actiuni in instanta, pe care le ducem la capat si aratam la proces ca am actionat corect, de fiecare data. Au mai fost situatii in care interlocutori au incercat sa ma mituiasca.

4. Schimbările?

Paula Herlo:

Schimbarea legii adoptiei dupa campania Vreau si eu parintii mei, infiintarea Registrului Donatorilor dupa campaniei Avem viata in sange, dar si strangerea a aproape 8 milioane de euro in urma unei campanii pe care am facut-o cu Alex Dima la Stirile PRO TV pentru construirea primului spital de Onco-pediatrie din Romania.

Alex Dima:

Daca tot am adus vorba de paduri, dupa un singur material am salvat 20 de mii de hectare de padure. La alt material, tot despre paduri, toate "personajele" din material au fost arestate. Asta da mobilizare. Sa-i vezi pe toti in duba.

Cosmin Savu:

Rezultatele se pot masura in schimbari de legislatie, in debarcarea unor sefi de institutii sau chiar in deschiderea unor dosare penale pe numele unor personaje controversate, dar cred ca cea mai mare schimbare vine in gandirea si in credinta celor care ne privesc ca lumea intelege altfel anumite fenomene.

Paul Angelescu:

Eu cred ca schimbarea se face cu pasi marunti. Faptul ca dupa un reportaj despre DN1 s-a reparat o portiune surpata si s-au trasat marcaje in zone unde noaptea nu mai vedeai pe unde mergi e pentru mine o mica “victorie” importanta.

Rareş Năstase:

In urma unor reportaje privind distrugerile provocate de microhidrocentrale pe raurile de munte, legislatia a devenit mult mai restrictiva, in privinta amenajarii acestor proiecte.

Cât contează ratingul? Numai ratingul? Cum au în intrat în echipă: Reportajul de suflet?

Citiţi în linkurile de mai jos TOATE răspunsurile echipei România, te iubesc. Pe larg:

Paula Herlo: Îmi doresc sa apuc ziua in care sa spun din tot sufletul: Romania, te iubesc!
Alex Dima: Dupa un singur material am salvat 20 de mii de hectare de padure
Cosmin Savu: Numele România, te iubesc este de multe ori o ironie la adresa celor care au ales “sa iubeasca” Romania siluind-o
Paul Angelescu: Ma revolta aceleasi lucruri de care se loveste toata lumea
Rareş Năstase: Fac pentru mine. Si pentru familia mea si pentru cei de pe strada mea, din orasul meu, din Romania

Proiectul editorial Paginademedia.ro este susţinut de MedLife.


MedLife - am inceput cu un juramant, continuam cu un angajament.

De mai bine de 20 de ani investim in oameni si in tehnologie medicala. Crestem odata cu noile generatii de doctori pentru a atinge cel mai inalt nivel de performanta in actul medical.

Sanatatea este profesia si pasiunea noastra si vrem sa imbunatatim calitatea vietii fiecarui pacient, cu grija, cu atentie si oferind intotdeauna cele mai bune optiuni de tratament.

Am devenit cel mai mare operator privat de servicii medicale* investind constant in oameni si in tehnologie. Si nu ne oprim aici. Pentru ca la MedLife ne-am luat angajamentul sa facem Romania bine.

*conform cifrei de afaceri

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabi Gabi
    Felicitari pentru materialele realizate. Sunt pe departe cele mai bune anchete din audiovizualul romanesc. Observ de ceva timp la Pro tv o atitudine critica si obiectiva vis-a-vis de conducatorii nostri( intra aici stirile , las fierbinti, romanii au talent).
    In felul acesta Protv-ul isi mai spala din pacatele facute in anii nouazeci (ani de haiducie) cand pe post erau promovati manelistii si incultura.( Stie nea Sarbu si tanti Theo despre ce vorbesc)
  • mile mile
    mareane , nu fi atat de absedat
  • mioara mioara
    foarte frumoasa initiativa! BRAVO, paginademedia!
  • Tudor Neda-Cojocaru Tudor Neda-Cojocaru
    Buna ziua
    Posed un mic material orientat la toate nivelurile.
    Sa vil trimit ?
    Solutia tehnica brevetata am ofertat-o sponsorizare la nivel global mai putin Romaniei. Majoritatea guvrnantilor nu respecta functiile brevetului de inventie si sunt dezinteresati de propunerea de proiect propriu estimat la 1 trilion = 1.000.000.000.000 euro.
    Tudor
  • Arket Arket
    Din asta s-a rupt proasta aia cu antena 3 cu" in premuierā"
  • marian marian
    ESTE ,CEA MAI TARE EMISIUNE , JURNALISTI PROFESIONISTI , ORICE TELEVIZIUNE , SI -AR DORI , DAR NUMAI LA PRO AU MANA LIBERA , NOTA 10
  • mark mark
    @gibson: transmisiunea finalei EUROVISION a clasat TVR1 pe locul patru în target comercial, conform datelor furnizate de Kantar Media
  • Gibson Gibson
    Postati, va rog, audienele Eurovision !

Trimite un comentariu

sus