Skip to main content

EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă Prime pentru Prima?

 
EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă Prime pentru Prima?
Vladimir Plahotniuc

EXCLUSIV. Prime vrea Prima. Oferta surpriză pentru cumpărarea postului de televiziunea Prima TV. Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, oferta a venit de peste Prut.

Publicitate

Vladimir Plahotniuc, cel mai important proprietar de presă din Moldova, cel care deține în Moldova postul de televiziune Prime TV (principalul canal TV), dar și alte instituții media, este interesat de postul românesc.

Cât oferă?

Potrivit unor surse apropiate tranzacției, prima ofertă - prin compania Prime (deținută de oligarh) - a fost deja depusă, iar creditorii - pentru că Prima TV este în insolvență - au fost anunțați de intenția lui Plahotniuc.

Suma oferită - conform surselor Paginademedia.ro - este în jurul valorii de 20 de milioane de lei, ceea ce înseamnă puțin peste patru milioane de euro.

Care sunt pașii următori?

Cum Prima TV este în insolvență, pașii până la un eventual contract se pot întinde pe o perioadă lungă de timp.

Într-o primă fază, creditorii aprobă oferta inițială. Urmează discuțiile și, abia apoi, ofert finală (și ea tot aprobată de creditori). Abia apoi se face contractul de vânzare-cumpărare.

Vladimir Plahotniuc este cel mai mare mogul de presă din Republica Moldova. Acesta deține șase posturi de televiziune, dintre care două cu acoperire națională, și trei posturi de radio, potrivit platformei Jurnal.md

 • Posturi de televiziune: Publika TV și Prime TV - cu acoperire națională, Canal 2, Canal 3, CTC Moldova și Super TV.
 • Posturi de radio: Publika FM, Muz FM și Maestro FM

La posturile lui Plahotniuc lucrează și oameni de televiziune din România. Cristian Tabără este moderator la Publika TV (canal de știri), iar Dan Negru prezintă Deal or not Deal și Roata norocului la canalul generalist Prime.

Tranzacție picată la final

Prima TV a mai ajuns, odată, până în faza finală a negocierilor, la contractul de vânzare-cumpărare (pe care creditorii l-au aprobat), dar tranzacția a picat.

Atunci, Prima TV (post deținut de Cristian Burci) urma să semneze cu omul de afaceri Adrian Tomșa (cel care are, printre altele Look TV, Look Plus și Profit.ro).

Istoria negocierilor cu Adrian Tomșa:

August 2018. Adrian Tomșa și Cristian Burci (acționarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomșa, urmând să se facă toți pașii legali, stația fiind în insovență. Înțelegerea venea după aproape un an de discuții.

Ce urmărea Adrian Tomșa prin preluarea Prima TV, dar și istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8  milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziționarea tuturor activelor corporale și necorporale aparținând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul. 

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat și forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia. 

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, discuțiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunțat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deținută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentații și creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Citește și: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomșa


Citește și: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Geogian, omul tot investeste in Look dar audienta e tot aia care este.
  Crezi ca isi mai permite sa dea bani ptr o alta afacere ?
 • @Georgian - Look e precum MVNO la telefonia mobila. Adica virtual prin milostivenia DIgiSport si Telekom Sport. De aceea se primeste cum se vede. (adica remarcabil mai slab decat cele doua donatoare de semnal). Nu zic ca nu e intentia buna pt spectator dar mie imi pare ca FNI adica sa vrei totul si sa nu dai nimic. Sa vedem cat rezista lucul asta. Sa mai ia si Prima asta mai lipsea.
 • In Moldova Prime a avut investitii mari dar pe vremea aia era "sef" in tara lui.
  In grupul asta GMG mai sunt si Canal2, Canal 3 si Publika.
  Acum il cauta si rusii si interpolul. Imi pare rau de PrimaTV ce sa zic.
  Nici falita cum e acum nu e ok dar nici cu nea asta "most wanted" nu e ok.
 • cei care il dau legat de Putin uita ca serviciile romanesti l-au tinut in brate si il mai tin? :) de data asta nu de la rusi bate vantul :)) stie Burci cui vinde
 • Au refuzat oferta de 22,8 milioane pentru că PWC i-a convins că este prea puțin, compania valorează mai mult si găsesc ei client și s-au ținut de cuvânt: au găsit client care da cu 10% mai puțin!:)))
 • Dacă ajungea la Look era canal de Sport au încercat cu Look Plus generalist si pana la urmă a ajuns canal de sport.

Trimite un comentariu