Skip to main content

PRESA, LOVITĂ PUTERNIC. Adevărul trimite 30% din angajați în șomaj tehnic. Ringier trimite 15%, dar susține diferența de salariu

 
PRESA, LOVITĂ PUTERNIC. Adevărul trimite 30% din angajați în șomaj tehnic. Ringier trimite 15%, dar susține diferența de salariu
Sursa: Pexels.com

PRESA, STARE DE URGENȚĂ. Situația generată de pandemia de coronavirus afectează puternic presa. Adevărul Holding a trimis parte din angajați în șomaj tehnic. Este vorba de 30% dintre angajații grupului de presă, din toate zonele (de la suport la ziariști).

Publicitate

Ringier România a trimis, de asemenea, în șomaj tehnic aproximativ 15% din cei 600 de angajați. Măsura, care înseamnă 75% din salariu, bani care sunt asigurați de stat, include și angajați din divizia de servicii online (ejobs.ro și imobiliare.ro).

Ringier va susține însă diferența de 25%, astfel încât angajații să primească salariul integral.

Detalii, în continuare:

Măsurile de la Adevărul și de la Ringier vin în contextul în care presa, mai ales cea scrisă, dar și cea online, a resimțit puternic efectul stării de urgență generată de pandemia de coronavirus.

Tirajele publicațiilor tipărite au scăzut cu peste 30% (ca urmare a reducerii distribuției), iar încasările din publicitate sunt cu apropximativ 50% mai mici.

În cazul Adevărul Holding, o treime din angajați au fost trimiși în șomaj tehnic. Măsura a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, când angajații au fost anunțați și intră în vigoare începând de astăzi. Toate departamentele grupului de presă au fost afectate de această măsură.

Ringier va susține însă diferența de 25%

Procentul de agajați care au intrat în somaj tehnic de la Ringier este de 15%. Ringier a decis însă să suporte parte din cheltuieli, astfel încât angajații să nu piardă din salariu. Cu alte cuvinte, statul suportă 75% din salariu (dar nu mai mult din media pe economie), iar restul de 25% va fi plătit de Ringier.

"Am decis să suportăm această diferență, astfel încât angajații să primească aceeași sumă, să nu piardă din salariu. Nimeni nu pierde nimic", a declarat pentru Paginademedia.ro Mihnea Vasiliu, director general Ringier România.

Mutarea vine după ce atât Adevărul Holding, cât și Ringier luaseră deja și alte măsuri după ce activitatea redacției a fost puternic afectată de starea de urgență. Adevărul a suspendat apariția ediției de duminică a ziarului Click, din cauza reducerii substanțiale a pieței de distribuție în weekend, iar Ringier a oprit, momentan, Libertatea și Gazeta Sporturilor de duminică). 

Ce înseamnă șomaj tehnic în această perioadă:

În condițiile stării de urgență, angajații care sunt trimiși în șomaj tehnic primesc 75% din salariul de bază. Suma este susținută de stat. Valoarea pe care o acoperă statul este 75% din salariul mediu brut, adică nu mai mult de 2300 de lei, explică Digi24.ro. De asemenea, suma este acordată doar pentru perioada stării de urgență.

Citește și: Presa scrisă, puternic afectată: Nu mai apar duminica Libertatea, Click și GSP. Dilema, suspendată. La fel toate revistele Adevărul

Procedura de acordare a șomajului tehnic

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, via Digi24.ro:

"Somajul tehnic se obține pe baza unei cereri la care se atașează lista angajaților. Documentele se vor depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Procedură a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile.

În maxim 15 zile fața de 30 cât era inițial în ordonanță, agențiile județene vor livra banii (...) Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Ele se vor face direct de către AJOFM."

Citește și: Presa scrisă, puternic afectată: Nu mai apar duminica Libertatea, Click și GSP. Dilema, suspendată. La fel toate revistele Adevărul


AJUTOR! Ce vor de la Guvern Televiziunile, Presa și site-urile? În general tăieri de taxe și impozite. Televiziunea vrea bani pentru anunțurile de interes public. Lista cererilor

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu