Skip to main content

Trei proiecte românești, bani de la Facebook. Site-ul coordonat de Oana Despa, 50.000 de euro. Sanda Nicola, dezbateri în pandemie

 
Trei proiecte românești, bani de la Facebook. Site-ul coordonat de Oana Despa, 50.000 de euro. Sanda Nicola, dezbateri în pandemie
Sanda Nicola și Oana Despa

Trei proiecte jurnalistice din România au luat un total de 60.000 de euro de la Facebook, prin Centrul European de Jurnalism (EJC) - o organizație non-profit care ajută publicațiile de pe continent.

Cel mai mult - 50.000 de euro - a luat proiectul Buletin de București, coordonat de jurnalista Oana Despa și asociația Funcky Citizens.

Publicitate

Jurnalista Sanda Nicola și proiectul fotojurnalistic Documentaria (prin Bogdan Dincă) au luat câte 5.000 de euro

Buletin de București, cea mai mare sumă. Pentru ce?

Proiectul condus de Oana Despa a obținut un grant de 50.000 de euro, iar proiectul apare la secțiunea „Fonduri de Inovare”.

Jurnalista a explicat, pentru Paginademedia.ro, în ce a constat proiectul finanțat:

„Am mers cu o aplicație prin care facem o combinație de „big data” din achizițiile publice cu „microdata” de la whistleblowers. Pentru aceștia din urma va exista o aplicație prin care pot furniza informații delicate din locurile unde lucrează, în special din administrație.

Materialele jurnalistice rezultate din datele strânse astfel vor fi publicate pe Buletin de București”, menționează jurnalista. 

Reamintim că site-ul Buletin de București a fost lansat chiar în urmă cu un an, în iunie 2019, ca un proiect al Funky Citizens. A  pornit cu următorul obiectiv:

„Să explice locuitorilor din Capitală „cifrele seci” din bugetele primăriilor sau modul în care au loc licitațiile publice” după cum și Paginademedia.ro a scris la vremea respectivă.

De asemenea, Buletin de București este unul din cele peste 5.300 de proiecte alese pentru o finanțare de 5.000 de euro din partea Journalism Emergency Relief Fund al Google.

Sanda Nicola a făcut „Dialoguri în stare de urgență”

Jurnalista Sanda Nicola a aplicat și a câștigat, de asemenea, o finanțare de 5.000 de euro, pentru un proiect făcut special pe perioada pandemiei. 

Mai precis, este vorba despre o serie de dezbateri pe care le-a făcut, pe contul de Facebook, alături de psihologul Ovidiu Damian, sub titlul „Dialoguri în stare de urgență”.

Sanda Nicola a detaliat pentru Paginademedia.ro, câteva aspecte legate proiectul ei:

Dialoguri în stare de urgență a fost o serie de peste 50 de dezbateri pe care le-am organizat live pe pagina mea de Facebook, după declararea pandemiei.

Toate au fost făcute în colaborare cu psihologul Ovidiu Damian de la Cluj. Au participat mulți experți, rezidenți români in diaspora și jurnaliști locali din Romania”, după cum a spus jurnalista. 

Inițiativa Facebook, despre care Paginademedia.ro a scris la începutul lunii aprilie, face parte dintr-un proiect Facebook Journalism (FJP) și Centrul European de Jurnalism (EJC), denumit Fondul de Sprijin „European Journalism Covid-19 Support”, prin care și-au propus să îi susțină pe jurnaliștii din Europa să poate acoperi în continuare cele mai importante știri, într-o perioada în care toată lumea este afectată de Coronavirus.

Citește și: Bani pentru presă. Facebook dă trei milioane de dolari pentru jurnaliștii din Europa, în contextul pandemiei

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu