Skip to main content

Motivarea instanței pe condamnarea fostei șefe CNA, Laura Georgescu: „Acțiunile inculpaților au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public”

 
Motivarea instanței pe condamnarea fostei șefe CNA, Laura Georgescu: „Acțiunile inculpaților au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public”

A apărut motivarea instanței, la condamnarea Laurei Georgescu (fosta șefă CNA), a lui Viorel Hrebenciuc și a lui Gheorghe Ștefan „Pinalti”. De ce a fost condamnată fosta șefă CNA la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare în primă instanță?

„Prin acțiunile inculpaților scopul urmărit, acela de a reda licența postului Giga TV a fost realizat, cu încălcarea dispozițiilor legale in vigoare, iar acțiunile inculpaților au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public în domeniul comunicării audiovizuale al carui garant este CNA”, arată una dintre principalele concluzii ale instanței în speța Giga TV.

Publicitate

Judecatorii Tribunalului Bucuresti explică că o parte din motivele pentru care fosta șefă CNA a dat curs solicitarilor lui Viorel Hrebenciuc, de a face anumite jocuri de culise, sunt strâns legate de faptul că Hrebenciuc a avut o contributie semnificativa la numirea Laurei Georgescu în funcția de membru al Consiliului National al Audiovizualului, dar că „a intervenit în mod direct la nivelul altor membri ai CNA pentru a o vota ca președinte”, scrie Ziare.com care citează documentul publicat de Tribunal

Principalele presiuni au fost pe subiectul licenței Giga TV. Pinalti (la sugestia Narcisei Iorga - membru CNA la acea vreme) l-a rugat pe Hrebenciuc să intervină pe lângă Laura Georgescu (șefa CNA - la acea vreme), pentru reacordarea licenței postului TV (controlat de Pinalti). 

Și lucrurile chiar așa s-au și întmplat, potrivit instanței. Laura Georgescu, la cererea lui Hrebenciuc, a influențat (prin ascunderea unui document) alți oameni din CNA, astfel reacordându-se licența stației Giga TV. Georgescu fusese chiar cea care inițiase retragerea licenței, în primă fază. 

În același proces, Laura Georgescu a fost acuzată că a cerut unor angajați ai instituției să întocmească reclamații false, ce vizau anumite posturi TV. Așa ar fi fost amendate Antena 3 și Nașul TV. Ca urmare, potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, CNA și Laura Georgescu trebuie să plătească în total daune de 30.000 de lei catre două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru Nașul TV) care ar fi fost sanctionate pe nedrept.


Citește și: Laura Georgescu, fosta șefă CNA, condamnată la închisoare alături de Hrebenciuc și Pinalti. Decizia nu e definitivă


Hrebenciuc a recunoscut acuzațiile. Alte probe: mărturii și interceptări

Principalele probe în acest dosar mărturiile angajatilor CNA și interceptările telefonice. De asemnea, Viorel Hrebenciuc a recunoscut acuzațiile.

Fostul deputat PSD și-a justificat acțiunile din punct de vedere politic. El a recunoscut că a acționat, cum și procurorii DNA spuneau, pentru a înlătura un scandal politic ce ar fi putut avea loc la momentul respectiv, în plină campanie: Postul Giga TV aparținea lui Gheorghe Ștefan, membru al unui partid politic oponent (PDL), notează Ziare.com

Gheorghe Ștefan, care își recunoscuse inițial faptele, s-a declarat nevinovat spre finalul procesului. 

De ce s-a ținut cont când s-au stabilit pedepsele? - Acțiunile inculpaților au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public

Pedepsele din acest caz s-au dus către maximul prevăzut de lege. Magistrații au ținut cont și de faptul că nume din sfera politică au intervenit în activitatea CNA, astfel fiind ignorat interesul public:

„Nu in ultimul rand are in vedere motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, respectiv solicitarea de a se reveni asupra unei decizii initiale a CNA, de retragere a licentei audiovizuale pentru un post TV, solicitare venita din sfera politica, fara vreo legatura cu activitatea CNA de reglementare si control, de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale.

Prin actiunile inculpatilor scopul urmarit, acela de a reda licenta postului Giga TV a fost realizat, cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, iar actiunile inculpatilor au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat in totalitate interesul public in domeniul comunicarii audiovizuale al carui garant este CNA" arată o altă concluzie a instanței. 

Cum a ajuns Pinalti la șefa CNA? Discuțiile au avut următoarea ordine: Pinalti-Iorga-Hrebenciuc-Georgescu

Interceptările din dosar, făcute de DNA, arată și pe ce filieră a ajuns Gheorghe Ștefan „Pinalti” la șefa CNA Laura Georgescu. În ordine cronologică, Ștefan a sunat-o pe Narcisa Iorga, care ar fi spus că Viorel Hrebenciuc o controlează pe Laura Georgescu, notează materialul de pe Ziare.com. 

Potrivit interceptarilor, Pinalti îi sună pe Ovidiu Silaghi și Viorel Hrebenciuc, cu Care stabilește întalniri în București. Următorul pas, a fost ca Hrebenciuc să o sune pe Laura Georgescu, cu care a stabilit, de asemenea, o întâlnire. 

Cum și-a recuperat Giga TV licența? Laura Georgescu a ascuns un document, care ar fi cântărit în decizia de reacordare a licenței

Giga TV și-a recăpătat licența la aproximativ două săptămâni de la retragere. Pe 1 octombrie 2013, a avut loc ședința în care s-a analizat „contestația” în cazul Giga TV. 

O contestație de o pagina și jumătate, neînsoțită de alte documente, a fost analizei. Acest lucru s-a întâmplat fără să se schimbe ceva cu privire la contextul în care fusese retrasă licența. Față de votul inițial, trei membrii CNA și-au schimbat votul în favoarea Giga TV: Rasvan Popescu, Viorel Vasile Buda si Cristina Suhan (fosta Trepcea).


Ședința CNA la care s-a reacordat licența: Giga moare, dar nu se predă. CNA le-a dat înapoi licența


Cei trei oameni din CNA s-ar fi răzgândit fără să știe, însă, că contestația nu era legală. Laura Georgescu ar fi ascuns un document, o poziție de la Departamentul Juridic, care arata că nu putea fi admisă o contestație în speța Giga TV. 

„Actiunile directe de influentare ale inculpatului Hrebenciuc Viorel au vizat-o pe presedinta CNA, inculpata Georgescu Laura care, urmare a solicitarii parlamentarului ce o sustinuse pentru a accede in functia de presedinte al CNA, si-a exercitat necorespunzator atributiile de serviciu, si a influentat in mod negativ corectitudinea votului din data de 1 octombrie 2013, prin ascunderea unui document - punct de vedere al compartimentului juridic care, daca ar fi fost cunoscut de toti membrii, si in special de cei 3 care si-au schimbat votul in raport de decizia initiala din 17.09.2013, nu ar mai fi votat in favoarea postului Giga TV" după cum explică Tribunalul Bucuresti, în motivarea sentinței.

„Omul are licența” - Discuție între Hrebenciuc și Laura Georgescu

După reacordarea licenței pentru Giga TV, Hrebenciuc și Laura Georgescu au mai avut o discuție, în care aceasta din urmă îi explică „cum a rezolvat problema”. Redăm dialogul, via Ziare.com:

Viorel Hrebenciuc: Ia zi, Laura! Cum a fost?

Laura Georgescu: I-am dat sase (voturi - nota DNA), eu cu Gubernat ... ne-am abtinut, din considerente pe care o sa vi le explic!

Viorel Hrebenciuc: Am inteles! Am inteles! Perfect!

Laura Georgescu: Omul are licenta!

Viorel Hrebenciuc: Vreau sa-ti dea Dumnezeu sanatate cat imi doresc si mie! Da.

Georgescu votase contra și pentru că tot ea era cea care inițiase retragerea licenței Giga TV.

SENTINȚELE. Ce pedepse au primit Laura Georgescu, Pinalti, Hrebenciuc și Narcisa Iorga? 

  • Laura Georgescu, fosta șefă CNA, a fost condamnată la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, CNA și Laura Georgescu trebuie să plătească în total daune de 30.000 de lei catre două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru Nașul TV) care ar fi fost sanctionate pe nedrept.
  • Viorel Hrebenciuc, fost lider al PSD, a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
  • Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, a primit 3 ani și 9 luni de închisoare.
  • Narcisa Iorga, fost membru CNA, a fost condamnată la 3 ani închisoare în același dosar.

CONTEXT. Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ștefan și Narcisa Iorga au fost trimiși în judecată, în iulie 2015, fiind acuzați de mai multe fapte de corupție.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, şi un fost membru CNA, Narcisa Iorga, sunt acuzaţi că ar fi favorizat televiziunea Giga TV, controlată de Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piata Neamț, judecat şi el în acest proces.

După cum a arătat și DNA, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

După 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-ar fi sfătuit pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.

Ştefan a luat legătura cu Viorel Hrebenciuc şi, în urma interventiei acestuia, şefa CNA a luat o altă decizie care a revocat-o pe prima, în sensul păstrării licenţei pentru Giga TV, deşi postul lui Ştefan nu mai îndeplinea condiţiile legale pentru a-şi păstra licenţa de a emite, după cum au susțintu procurorii.

Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu după ce Consiliul Național al Audiovizualului a revocat decizia de retragere a licenţei postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan. Ea mai este acuzată și de întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune, care s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.296.200 de lei.

Istoria proceselor Laura Georgescu - Giga TV, după cum au fost relatate de Paginademedia.ro:

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Am cunostinta despre cel putin 2 cazuri penale pentru o parte din actualii membrii CNA. Si ar fi indicat dupa civile sa vina si penalele. Poate asa se elimina dubla masura si codirea dupa umbrela institutiei. Vine si plata!
  • Ar trebui ca toate deciziile CNA sa fie lovite de nulitate pentru ca nu stim daca si in alte cazuri a functionat traficul de influenta. Daca exista acest caz dovedit, cu siguranta exista si altele. Asteptam o pozitie publica a cna legata de scandal. Asa ar fi fost normal. Demisia de onoare a tuturor! stiu, sintem in Romania:(
  • E bine să știe si actuali membri CNA ce li se poate întâmpla. E cea mai bună dovadă că nu pot să facă la nesfârșit jocurile televiziunilor cu sprijinul cărora au ajuns acolo. Stiu ei care televiziuni.

Trimite un comentariu