Skip to main content

Motivarea instanţei pe condamnarea fostei şefe CNA, Laura Georgescu: „Acţiunile inculpaţilor au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public”

 
Motivarea instanţei pe condamnarea fostei şefe CNA, Laura Georgescu: „Acţiunile inculpaţilor au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public”

A apărut motivarea instanţei, la condamnarea Laurei Georgescu (fosta şefă CNA), a lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Gheorghe Ştefan „Pinalti”. De ce a fost condamnată fosta şefă CNA la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în primă instanţă?

Publicitate

„Prin acţiunile inculpaţilor scopul urmărit, acela de a reda licenţa postului Giga TV a fost realizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale in vigoare, iar acţiunile inculpaţilor au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public în domeniul comunicării audiovizuale al carui garant este CNA”, arată una dintre principalele concluzii ale instanţei în speţa Giga TV.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti explică că o parte din motivele pentru care fosta şefă CNA a dat curs solicitarilor lui Viorel Hrebenciuc, de a face anumite jocuri de culise, sunt strâns legate de faptul că Hrebenciuc a avut o contributie semnificativa la numirea Laurei Georgescu în funcţia de membru al Consiliului National al Audiovizualului, dar că „a intervenit în mod direct la nivelul altor membri ai CNA pentru a o vota ca preşedinte”, scrie Ziare.com care citează documentul publicat de Tribunal.

Principalele presiuni au fost pe subiectul licenţei Giga TV. Pinalti (la sugestia Narcisei Iorga - membru CNA la acea vreme) l-a rugat pe Hrebenciuc să intervină pe lângă Laura Georgescu (şefa CNA - la acea vreme), pentru reacordarea licenţei postului TV (controlat de Pinalti).

Şi lucrurile chiar aşa s-au şi întmplat, potrivit instanţei. Laura Georgescu, la cererea lui Hrebenciuc, a influenţat (prin ascunderea unui document) alţi oameni din CNA, astfel reacordându-se licenţa staţiei Giga TV. Georgescu fusese chiar cea care iniţiase retragerea licenţei, în primă fază.

În acelaşi proces, Laura Georgescu a fost acuzată că a cerut unor angajaţi ai instituţiei să întocmească reclamaţii false, ce vizau anumite posturi TV. Aşa ar fi fost amendate Antena 3 şi Naşul TV. Ca urmare, potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, CNA şi Laura Georgescu trebuie să plătească în total daune de 30.000 de lei catre două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 şi 10.000 de lei pentru Naşul TV) care ar fi fost sanctionate pe nedrept.


Citeşte şi: Laura Georgescu, fosta şefă CNA, condamnată la închisoare alături de Hrebenciuc şi Pinalti. Decizia nu e definitivă


Hrebenciuc a recunoscut acuzaţiile. Alte probe: mărturii şi interceptări

Principalele probe în acest dosar mărturiile angajatilor CNA şi interceptările telefonice. De asemnea, Viorel Hrebenciuc a recunoscut acuzaţiile.

Fostul deputat PSD şi-a justificat acţiunile din punct de vedere politic. El a recunoscut că a acţionat, cum şi procurorii DNA spuneau, pentru a înlătura un scandal politic ce ar fi putut avea loc la momentul respectiv, în plină campanie: Postul Giga TV aparţinea lui Gheorghe Ştefan, membru al unui partid politic oponent (PDL), notează Ziare.com.

Gheorghe Ştefan, care îşi recunoscuse iniţial faptele, s-a declarat nevinovat spre finalul procesului.

De ce s-a ţinut cont când s-au stabilit pedepsele? - Acţiunile inculpaţilor au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public

Pedepsele din acest caz s-au dus către maximul prevăzut de lege. Magistraţii au ţinut cont şi de faptul că nume din sfera politică au intervenit în activitatea CNA, astfel fiind ignorat interesul public:

„Nu in ultimul rand are in vedere motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, respectiv solicitarea de a se reveni asupra unei decizii initiale a CNA, de retragere a licentei audiovizuale pentru un post TV, solicitare venita din sfera politica, fara vreo legatura cu activitatea CNA de reglementare si control, de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale.

Prin actiunile inculpatilor scopul urmarit, acela de a reda licenta postului Giga TV a fost realizat, cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, iar actiunile inculpatilor au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat in totalitate interesul public in domeniul comunicarii audiovizuale al carui garant este CNA" arată o altă concluzie a instanţei.

Cum a ajuns Pinalti la şefa CNA? Discuţiile au avut următoarea ordine: Pinalti-Iorga-Hrebenciuc-Georgescu

Interceptările din dosar, făcute de DNA, arată şi pe ce filieră a ajuns Gheorghe Ştefan „Pinalti” la şefa CNA Laura Georgescu. În ordine cronologică, Ştefan a sunat-o pe Narcisa Iorga, care ar fi spus că Viorel Hrebenciuc o controlează pe Laura Georgescu, notează materialul de pe Ziare.com.

Potrivit interceptarilor, Pinalti îi sună pe Ovidiu Silaghi şi Viorel Hrebenciuc, cu Care stabileşte întalniri în Bucureşti. Următorul pas, a fost ca Hrebenciuc să o sune pe Laura Georgescu, cu care a stabilit, de asemenea, o întâlnire.

Cum şi-a recuperat Giga TV licenţa? Laura Georgescu a ascuns un document, care ar fi cântărit în decizia de reacordare a licenţei

Giga TV şi-a recăpătat licenţa la aproximativ două săptămâni de la retragere. Pe 1 octombrie 2013, a avut loc şedinţa în care s-a analizat „contestaţia” în cazul Giga TV.

O contestaţie de o pagina şi jumătate, neînsoţită de alte documente, a fost analizei. Acest lucru s-a întâmplat fără să se schimbe ceva cu privire la contextul în care fusese retrasă licenţa. Faţă de votul iniţial, trei membrii CNA şi-au schimbat votul în favoarea Giga TV: Rasvan Popescu, Viorel Vasile Buda si Cristina Suhan (fosta Trepcea).


Şedinţa CNA la care s-a reacordat licenţa: Giga moare, dar nu se predă. CNA le-a dat înapoi licenţa


Cei trei oameni din CNA s-ar fi răzgândit fără să ştie, însă, că contestaţia nu era legală. Laura Georgescu ar fi ascuns un document, o poziţie de la Departamentul Juridic, care arata că nu putea fi admisă o contestaţie în speţa Giga TV.

„Actiunile directe de influentare ale inculpatului Hrebenciuc Viorel au vizat-o pe presedinta CNA, inculpata Georgescu Laura care, urmare a solicitarii parlamentarului ce o sustinuse pentru a accede in functia de presedinte al CNA, si-a exercitat necorespunzator atributiile de serviciu, si a influentat in mod negativ corectitudinea votului din data de 1 octombrie 2013, prin ascunderea unui document - punct de vedere al compartimentului juridic care, daca ar fi fost cunoscut de toti membrii, si in special de cei 3 care si-au schimbat votul in raport de decizia initiala din 17.09.2013, nu ar mai fi votat in favoarea postului Giga TV" după cum explică Tribunalul Bucuresti, în motivarea sentinţei.

„Omul are licenţa” - Discuţie între Hrebenciuc şi Laura Georgescu

După reacordarea licenţei pentru Giga TV, Hrebenciuc şi Laura Georgescu au mai avut o discuţie, în care aceasta din urmă îi explică „cum a rezolvat problema”. Redăm dialogul, via Ziare.com:

Viorel Hrebenciuc: Ia zi, Laura! Cum a fost?

Laura Georgescu: I-am dat sase (voturi - nota DNA), eu cu Gubernat ... ne-am abtinut, din considerente pe care o sa vi le explic!

Viorel Hrebenciuc: Am inteles! Am inteles! Perfect!

Laura Georgescu: Omul are licenta!

Viorel Hrebenciuc: Vreau sa-ti dea Dumnezeu sanatate cat imi doresc si mie! Da.

Georgescu votase contra şi pentru că tot ea era cea care iniţiase retragerea licenţei Giga TV.

SENTINŢELE. Ce pedepse au primit Laura Georgescu, Pinalti, Hrebenciuc şi Narcisa Iorga?

  • Laura Georgescu, fosta şefă CNA, a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, CNA şi Laura Georgescu trebuie să plătească în total daune de 30.000 de lei catre două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 şi 10.000 de lei pentru Naşul TV) care ar fi fost sanctionate pe nedrept.
  • Viorel Hrebenciuc, fost lider al PSD, a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
  • Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piatra Neamţ, a primit 3 ani şi 9 luni de închisoare.
  • Narcisa Iorga, fost membru CNA, a fost condamnată la 3 ani închisoare în acelaşi dosar.

CONTEXT. Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan şi Narcisa Iorga au fost trimişi în judecată, în iulie 2015, fiind acuzaţi de mai multe fapte de corupţie.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, şi un fost membru CNA, Narcisa Iorga, sunt acuzaţi că ar fi favorizat televiziunea Giga TV, controlată de Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piata Neamţ, judecat şi el în acest proces.

După cum a arătat şi DNA, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

După 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-ar fi sfătuit pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.

Ştefan a luat legătura cu Viorel Hrebenciuc şi, în urma interventiei acestuia, şefa CNA a luat o altă decizie care a revocat-o pe prima, în sensul păstrării licenţei pentru Giga TV, deşi postul lui Ştefan nu mai îndeplinea condiţiile legale pentru a-şi păstra licenţa de a emite, după cum au susţintu procurorii.

Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a revocat decizia de retragere a licenţei postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan. Ea mai este acuzată şi de întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune, care s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.296.200 de lei.

Istoria proceselor Laura Georgescu - Giga TV, după cum au fost relatate de Paginademedia.ro:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Aurelius Aurelius
    Am cunostinta despre cel putin 2 cazuri penale pentru o parte din actualii membrii CNA. Si ar fi indicat dupa civile sa vina si penalele. Poate asa se elimina dubla masura si codirea dupa umbrela institutiei. Vine si plata!
  • unu unu
    Ar trebui ca toate deciziile CNA sa fie lovite de nulitate pentru ca nu stim daca si in alte cazuri a functionat traficul de influenta. Daca exista acest caz dovedit, cu siguranta exista si altele. Asteptam o pozitie publica a cna legata de scandal. Asa ar fi fost normal. Demisia de onoare a tuturor! stiu, sintem in Romania:(
  • Asi Asi
    E bine să știe si actuali membri CNA ce li se poate întâmpla. E cea mai bună dovadă că nu pot să facă la nesfârșit jocurile televiziunilor cu sprijinul cărora au ajuns acolo. Stiu ei care televiziuni.
  • jk jk
    Sunt curios daca se va intampla cu actualul sef
    Speram sa nu
    De dragul imaginii institutii
  • Gini Ceneastul Gini Ceneastul
    S-a facut dreptate!

Trimite un comentariu

sus