Skip to main content

Vânzarea Prima TV a ajuns la Consiliul Concurenţei. Postul, preluat prin "transfer de activitate"

 
Vânzarea Prima TV a ajuns la Consiliul Concurenţei. Postul, preluat prin "transfer de activitate"

Consiliul Concurenţei analizează preluarea postului Prima TV de către Clever Business Transilvania, o tranzacţe despre care Paginademedia.ro a scris în exclusivitate, aici.

Publicitate

Consiliul Concurenţei anunţă că "analizează tranzacţia" şi punctează faptul că firma "Clever Business Transilvania, companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomşa, va achiziţiona de la Prima Broadcasting S.R.L., companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate."

Anunţul Consiliului Concurenţei:

Consiliul Concurenţei analizează preluarea Prima TV de către Clever Business Transilvania SRL

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care compania Clever Business Transilvania S.R.L. preia postul de televiziune Prima TV.

Clever Business Transilvania S.R.L., companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomşa, va achiziţiona de la Prima Broadcasting S.R.L., companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate.

Adrian Tomşa deţine mai multe investiţii în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus şi LookSport), AgroTV şi Profit.ro, dar şi paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.

În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile de la data prezentului anunţ.

Citeşte şi: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?

Preluarea Prima TV, o poveste lungă

După ce a fost la un pas de semnarea contractului anului trecut şi tranzacţia a picat, după ce creditorii au angajat şi o companie de audit PwC ca să găsească un cumpărător, după ce au avut o ofertă inclusiv de la oligarhul Vladimir Plahotniuc (tot fără finalitate), postul de televiziune şi-a găsit proprietarul.

În luna aprilie, contractul a fost parafat. Compania cu care Prima TV a agreat preluarea este aceeaşi cu care a fost la un pas să semneze anul trecut: Clever Media, deţinută de Adrian Tomşa. Anul trecut, Clever şi Prima TV au oprit discuţiile, după ce postul de televiziune a angajat compania de audit PriceWaterhouseCoopers să găsească un cumpărator.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Prima TV şi Clever Media (compania care deţine şi televiziunile Look) au reluat discuţiile la începutul acestui an, după ce oferta făcută de Vladimir Plahotniuc (prin compania Prime), nu a evoluat. În aprilie, Clever şi Prima TV au bătut palma.

Paginademedia.ro vă prezintă istoria tumultoasă a negocierilor pentru vânzarea Prima TV:

August 2018. Adrian Tomşa şi Cristian Burci (acţionarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomşa, urmând să se facă toţi paşii legali, staţia fiind în insovenţă. Înţelegerea venea după aproape un an de discuţii.

Ce urmărea Adrian Tomşa prin preluarea Prima TV, dar şi istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8 milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziţionarea tuturor activelor corporale şi necorporale aparţinând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul.

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat şi forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, discuţiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunţat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deţinută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentaţii şi creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Decembrie 2019. Ofertă surpriză pentru Prima TV. Compania Prime, deţinută de oligarhul Vladimir Plahotniuc, îşi arată interesul pentru postul de televiziune din România. Surse apropiate tranzacţiei declarau pentru Paginademedia.ro că oligarhul din Moldova a oferit pentru Prima TV, în jur de 20 de miliane de lie (puţin peste patru milioane de euro).

Oferta lui Plahotniuc nu evoluează însă în niciun fel.

Ianuarie-Februarie 2020. Prima TV reia discuţiile cu Clever, compania cu care fusese la un pas de finalizare.

Aprilie 2020. Prima TV şi Clever Media ajung la un acord final: creditorii aprobă contractul, iar contractul este semnat, înainte de Paşte. Urmează acordul de la Consiliul Concurenţei şi aprobarea transferului de licenţă de către CNA.

Citeşte şi: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?


Citeşte şi: EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă?


Citeşte şi: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomşa


Citeşte şi: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Zidane Zidane
    *** Serban , pe cine intereseaza posturile alea.
    Daca ai 1000 de canale TV in grila , nu inseamna ca te uiti la toate zilnic.
    Fotbal (si alte sporturi) trebuie pe posturi generaliste. Punct.
  • Mourinho Mourinho
    Lasă națională, aia e putin pe an

    Nu gasi scuze postacule , si nationala e tot fotbal
    Da un meci care e pe telekom sau digi la pro tv , sa vezi acolo audiente duble , chiar triple
  • Mourinel Mourinel
    Lasă națională, aia e putin pe an

    Nu gasi scuze postacule
    Si nationala e tot fotbal ***
  • Șerban Șerban
    Blegule Pelhe. N-am zis că tre să știi să joci fotbal ca să te uiți la el. Zic că-s prea multe posturi de genul pe care singurul sport difuzat este fotbalul. Îți fac și o listă:
    Digi Sport 1 SD/HD
    Digi Sport 2 SD/HD
    Digi Sport 3 SD/HD
    Digi Sport 4 SD/HD
    Eurosport 1 SD/HD/4K
    Eurosport 2 SD/HD
    Look Sport SD/HD
    Look Sport 2 SD/HD
    Look Sport 3 SD/HD
    Look Plus SD/HD
    Look 4K
    Pro X SD/HD
    Telekom Sport 1 SD/HD
    Telekom Sport 2
    Telekom Sport 3
    Telekom Sport 4
    M-am plictisit făcând lista asta. Acum mai face și Realitatea canal de sport. Și excepție făcând Eurosport-urile, pe toate predomină fotbalul. Trebuie să fii prost la cap să nu-ți ajungă atâtea posturi.
  • Mile Mile
    Lasă națională, aia e putin pe an
  • Shelaruh Shelaruh
    Generaliste nu au nevoie , e inutil

    E inutil in capul tau de antenist coclit
    Ai vazut meciurile la Pro? Acolo audiente uriase
    Mai ales cand joaca Romania
  • Pelhe Pelhe
    Generaliste nu au nevoie , e inutil

    Gresit, sunt inutile comentariile antenistului Mile aici pe site

    Blegule Serban. Nu trebuie sa stii sa jonglezi cu o minge ca sa te poti uita la fotbal.
  • Șerban Șerban
    Mai lăsați naibii fotbalul. Că avem canale de sport într-o prostie, pe care doar fotbal se difuzează și se discută. Așa de multe că vezi același meci în ce rezoluție vrei. Nu să mai îmbâcsească și programele generaliste cu el. Și românii mari fotbaliști doar cu gândul, că zici că fug de minge, nu după ea.
  •  Mile Mile
    Generaliste nu au nevoie , e inutil
  • PrimaDonul PrimaDonul
    Dar nu la posturi generaliste sluga antenista
  • Mile Mile
    E plin de fotbal
  • petrescu sorin petrescu sorin
    poate vedem sii fotbal pe acest canal
  • RzV RzV
    Asteptam o schimbare majora la Prima odata cu vanzarea. Daca reusesc rapid sa preia controlul noii sefi pana in toamna pot pregati ceva noutati prin care sa invie inapoi acest post. Primul pas emiterea HD, noutati in prime-time si cu siguranta vor aduce si ceva fotbal pe aici.

Trimite un comentariu

sus