Skip to main content

Reacție virulentă al lui Dan Andronic și Capital.ro la Paginademedia.ro după articolul cu titluri înselătoare

 
Reacție virulentă al lui Dan Andronic și Capital.ro la Paginademedia.ro după articolul cu titluri înselătoare

În loc de prefață: "Am aflat că Paginademedia a decis să se retragă din BRAT și vreau să dau și eu o știre și voiam să-ți cer și ție un punct de vedere" - mesaj primit de la Valentin Vioreanu, redactor-șef Capital, vineri seară, la scurt timp după ce Paginademedia.ro a publicat un material despre derapajele EVZ și Capital (și la trei luni de la retragerea din BRAT).

Publicitate

Articolul care urmează își propune să fie un exercițiu de transparență, după reacția virulentă la adresa Paginademedia.ro din partea Capital.ro și a directorilor Dan Andronic și Virgil Munteanu.

Vă oferim toate datele, citiți și trageți concluzia.

Faptele, pe scurt:

Vineri, Paginademedia.ro publică materialul: DERAPAJ. Fake sau clickbait? Aici sunt banii dumneavoastră! O colecție de titluri uluitoare și de texte care... le demonteazăUn articol despre titluri înșelătoare din publicațiile EVZ și Capital.

Ca o paranteză, numai în ultimele luni, Paginademedia.ro a relatat despre derapaje din tilturi ca DCNews, Știrile ProTV, Cancan, Gândul sau Comisarul.ro.

Vineri, la scurt timp, Capital publică materialul: EXCLUSIV: Pagina de Media s-a retras din BRAT. Site-ul a fost contorizat în SATI, deși trebuia scos din august. PLUS: Instanța morală a titlurilor din România este, de fapt, agenție de publicitate

Materialul este distribuit de proprietarul publicației, Dan Andronic și de directorul executiv Virgil Munteanu, alături de afirmații calomnioase la adresa Paginademedia.ro.

Pentru transparență, vom detalia fiecare aspect din cele expuse de Dan Andronic și de Capital.ro. Sunt și afirmații complet false, dar și afirmații care interpretează tendențios fapte reale.

Le vom lua pe rând:

Dan Andronic: Paginademedia.ro “Are și tarife premium, vreo 2.500 de euro pe lună de la un trust mega-lăudat…

Afirmație calomnioasă, fără nicio legătură cu realitatea. Marile trusturi, ca și toate celelalte companii, pot confirma.

Dan Andronic: “Ceea ce nu spune acest semi-ziarist este că Pagina de media percepe un tarif de minim 4.500 de lei publicațiilor care se vor ocolite. O taxă de protecție sub formă de “publicare comunicate”. Pe care nici nu m-am gândit să o achit vreodată. Sau să iau firma de publicitate pe care o recomandă el."

De "taxă de protecție" vorbește și directorul executiv Virgil Munteanu, într-un comentariu la postarea pe care a distribuit-o.

Afirmații de asemenea fără legătură cu realitatea. Departe de Paginademedia solicitarea vreunei “taxe de protecție”, nici EVZ, nici altei publicații. De asemenea, nu am recomandat vreodată EVZ sau oricărei alte publicații o anumită “firmă de publicitate”.

Publicarea de comunicate este un serviciu oferit de Paginademedia.ro (ca și publicarea de advertoriale sau postarea de bannere publicitare), ca orice altă publicație și este independent de partea editorială. Iar prețul diferă în funcție de pachet și este departe de suma vehiculată de Dan Andronic.

Dan Andronic: “A aplicat pentru ajutoarele de la Guvern

Paginademedia.ro a relatat în repetate rânduri despre Ordonanța Bani pentru presă și despre sprijinul acordat de Guvern presei. A relatat, dar nu a aplicat pentru banii de la Guvern.

Singura aplicație a fost pentru programul IMM Invest (în fapt, credite acordate de bănci, garantate parțial de stat), dar după aplicație Paginademedia.ro a renunțat și nu a mai făcut următorii pași.

Postarea lui Dan Andronic:

Articolul Capital și răspunsul la întebarea De ce s-a retras Paginademedia din BRAT?

Articolul Paginademedia.ro, scrie Capital în textul semnat de Valentin Vioreanu, este "deghizat într-un material care se dorește a fi obiectiv, însă este direcționat, coincidență sau nu, doar către titlurile celor două publicații, fără să pomenească absolut nimic despre „clickbait-ul” aproape omniprezent pe site-urile de știri din România, practicat inclusiv de site-uri „quality.”

Am notat la început și reluăm: 

Ca o paranteză, numai în ultimele luni, Paginademedia.ro a relatat despre derapaje din tilturi ca DCNews, Știrile ProTV, Cancan, Gândul sau Comisarul.ro.

Pagina de Media, site-ul deținut de fostul jurnalist Petrișor Obae, a decis să se retragă din BRAT, începând din luna august”, își începe Capital articolul. Este o afirmație adevărată.

Ce scrie însă Capital în legătură cu contextul retragerii trebuie clarificat. Paginademedia vă expune situația.

Două au fost motivele retragerii Paginademedia.ro:

1. În condițiile unei piețe puternic afectată de pandemie, cu reduceri de costuri, argumentul financiar a fost luat în calcul (prezența în BRAT presupune și un cost, câteodată greu de suportat pentru o publicație independentă).

2. În condițiile actualului regulament BRAT, Paginademedia.ro a considerat că, pentru a-și putea continua activitatea de publicație de media mai bine fără a fi membru al asociației. Iar aici voi detalia, pentru că este nevoie de context.

Foarte pe scurt:

La sfârșitul lunii aprilie, Paginademedia.ro a publicat un articol despre o serie de titluri alarmiste date de Capital (multe cu sintagma "război la granițele României", publicând și traficul făcut de știri cu acele titluri.

Capital a notificat Paginademedia amenințând cu un proces, dar a a reclamat Paginademedia.ro la BRAT, spunând că, în calitate de membru, site-ul.ro nu avea dreptul să publice acele date.

Până la articolul despre Capital, Paginademedia.ro a publicat în repetate rânduri cifre de trafic, fără ca BRAT să se sesizeze (chiar membrii din conducerea organizației au declarat că, până atunci, nu s-au gândit la acest aspect). După sesizarea Capital, BRAT a pus în discuție regula, dar nu s-a luat o decizie.

Între a fi membru BRAT (cu imposibilitatea de a publica date relevante pentru public) și a nu fi membru BRAT (și a putea face jurnalism media fără restricțiile apartenenței la o organizație) am ales cea de-a doua variantă.

De notat că BRAT este o organizație utilă în orice piață media, iar rezultatele măsurătorilor sunt mai mult decât necesare industriei de publicitate, dar aici este vorba de altceva.

Care e obiectul de activitate al Paginademedia?

Capital.ro: “Deși este considerat un site de știri din zona media și care, de cele mai multe ori joacă un autoproclamat rol de instanță morală a titlurilor din România, rol pe care îl joacă discreționar și doar aparent obiectiv, paginademedia.ro este un site deținut de o agenție de publicitate.

Mai precis, Pagina de Media SRL, compania care deține site-ul paginademedia.ro, al cărei acționar este Petrișor Obae, figurează la ministerul de Finanțe cu obiectul de activitate: „Activități ale agențiilor de publicitate.”

Pagina de Media SRL a fost înregistrată încă de la început având ca obiect de activitate principal “Activități de editare a ziarelor - 5813” (nu există un cod CAEN pentru publicații online).

Conform regulilor fiscale, în bilanț se trece sursa veniturilor. Cum contractele unei companii de editare presă sunt pentru servicii de publicitate, apare “publicitate” și la finanțe, pentru că de acolo au fost veniturile. Este explicația dată chiar de contabil.

Obiectul de activitate al companiei este, însă “Activități de editare a ziarelor”, după cum se vede în certificatul de înregistrare al companiei:


 

Referințe: 

Articolul Paginademedia.roDERAPAJ. Fake sau clickbait? Aici sunt banii dumneavoastră! O colecție de titluri uluitoare și de texte care... le demontează


Articolul CapitalEXCLUSIV: Pagina de Media s-a retras din BRAT. Site-ul a fost contorizat în SATI, deși trebuia scos din august. PLUS: Instanța morală a titlurilor din România este, de fapt, agenție de publicitate


Notificarea Capital din primăvară: Capital.ro notifică Paginademedia.ro, care a scris despre titluri la limita Fake News de pe site


Capital.ro, titlu de Fake-News despre izolarea la domiciliu. Titlul, schimbat ulterior. De la semnul exclamării la semnul întrebării

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Nu te scuza Petrisorica. Deci unde sunt audientele de joi cu Las Fierbinti. Audientele de miercuri cu Visuri la cheie si Ferma? Si audientele de aseara cu meciul de fotbal ?
 • Nu te scuza Petrisorica. Deci unde sunt audientele de joi cu Las Fierbinti. Audientele de miercuri cu Visuri la cheie si Ferma? Si audientele de aseara cu meciul de fotbal ?
 • Manuela, Ionel Sclavone chiar exista, daca ai fi cercetat. Este jurnalist la un ziar din Vrancea si, probabil, colaborator la publicatiile lui Dan Andronic. Că Obae a vizualizat un articol de-al acestui Sclavone, probabil si datorita numelui interesant, ca sa nu spun altfel, este o altă discuție.
 • Am scris Ionel Sclavone ca asa apare in poza aia pusa chiar de voi. Ce anume ati moderat??? Asa apare in poza: Autor - Ionel Sclavone. Inteleg ca si voua vi se pare o gluma numele ala.
 • Mi-am dat seama ca Capital (cacofonia e intentionata) a ajuns o spalatura de vase cand vezi ca e busit pe Reddit. Care Reddit stim toti ce ultra-spalatura de vase e. Apropo, numele ala din captura foto Ionel *** e clar un pseudonim, la fel ca jumate din numele alea de la redactie.
 • Alt titlu de "calitate" :
  https://evz.ro/presedintele-lovitura-perversa-pentru-iliescu-adio-eroi-si-oameni-de-bine-nu-si-a-demonstrat-utilitatea.html
 • @ Minciunosul: Doar câteva articole despre audiențele Pro TV. O simplă navigare prin site arată știri despre toate posturile TV (scriem despre audiențe, indiferent cine este pe prima poziție Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, România TV etc)

  AUDIENȚE. Masked Singer, lider de audiență cu ediția în care a fost demascată Elena Băsescu. X-Factor coboară pe locul doi după două săptămâni:

  https://www.paginademedia.ro/2020/10/audiente-masked-singer-9-oct-elena-basescu/

  AUDIENȚE. Înfrângere pe teren, victorie în audiențe. Pro TV, cifre foarte bune cu meciul Islanda-România:

  https://www.paginademedia.ro/2020/10/audiente-meci-islanda-romania-pro-tv/

  Ziua alegerilor pe posturile de știri. Toată ziua, România TV a fost prima în țară, Antena 3 la orașe, iar Digi24 a avut tinerii:

  https://www.paginademedia.ro/2020/09/audiente-alegeri-locale-2020-posturi-stiri/

  AUDIENȚE. Românii, împărțiți între România TV, Antena 3, Pro TV și Antena 1 la ora Exit-Poll-ului. România TV, primul post TV cu dezbaterile: https://www.paginademedia.ro/2020/09/audiente-rezultate-alegeri-exit-poll/
 • Dan Andronic a fost si este orice , numai jurnalist nu. La cate procese si combinatii are, baiatul asta n-ar trebui sa ridice capul din pamant de jena.
 • Andronic nu se lasa:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158074345489912&id=633024911
 • Cui ii pasa ce spune un penal care este acuzat de marturie mincinoasa? Mai bine s-ar ocupa de proces decat de porcariile pe care le face de ani buni. Mogul ratat

Trimite un comentariu