Skip to main content

Respectați independența editorială! Atenție la legăturile cu China! Scrisoare către noul patron CME și Pro TV de la Reporteri fără frontiere și alte organizații

 
Respectați independența editorială! Atenție la legăturile cu China! Scrisoare către noul patron CME și Pro TV de la Reporteri fără frontiere și alte organizații
foto: Mediaforum.md

Respectați independența editorial! - au spus un în cor cinci organizații care apără presa, inclusiv Reporteri fără frontiere, într-o scrisoare deschisă către noul șef al CME și Pro TV - Petr Kellner. 

Publicitate

Pe scurt, cele cinci organizații vorbesc în document despre respectarea independenței editoriale ale televiziunilor cumpărate la pachet cu compania CME, care deține și Pro TV. Cu multe trimiteri către China.

„Grupul PPF va trebui să își asume o responsabilitate semnificativă în lumina rolului mass-media, ca în orice societate democratică, și de a oferi cetățenilor informații independente cu privire la informațiile de interes public. Este esențial să fie la înălțimea sa.

Redacțiile trebuie să poată acoperi orice subiect fără mustrări, iar presa trebuie să aibă libertatea de a-și îndeplini rolul de „câine de pază”.

Jurnaliștii trebuie să poată urmări povestea oriunde duce. În acest context, observăm relațiile comerciale extinse ale PPF cu China, a cărei conducere este sensibilă la critici”, arată mesajul. 

Semnatarii fac referire la relațiile comerciale pe care firmele lui Kellner le are cu China, relații care ar putea amenința independența editorială a jurnaliștilor.

"Rolul crescând al Chinei în Europa Centrală este o problemă de interes public incontestabil în regiune. Prin urmare, vă rugăm să vă asigurați că publicațiile pe care le dețineți sunt libere din punct de vedere editorial și pot publica, în mod critic, materiale despre politica sau investițiile chinezești în țările lor. Nu ar trebui să existe presiuni sau să fie evitate anumite probleme.

La fel, nu trebuie să devină firme de PR pentru crește imaginea Chinei sau pentru a-i face favoruri."

Ce mai spune documentul:

„După finalizarea tranzacției, la 13 octombrie, compania dvs. a adăugat în portofoliul său de afaceri peste 30 de canale TV, care adună o audiență de aproximativ 45 de milioane de persoane din Bulgaria, Cehia, România, Slovacia și Slovenia, inclusiv brandurile bTV și Nova. Această achiziție are implicații pe scară largă pentru peisajele media din fiecare țară menționată.

De asemenea, vine într-un moment în care libertatea presei și jurnalismul independent sunt supuse unei presiuni semnificative în toată Europa Centrală și de Est, inclusiv în toate cele cinci țări menționate mai sus”, notează scrisoarea.

Reamintim că grupul ceh PPF a cumpărat grupul CME, care deține și Pro TV, dar care are afaceri media și în alte țări din regiune. Achiziția s-a oficializat pe 13 octombrie. Cu o săptămâna înainte,  Comisia Europeană aprobase tranzacția prin care Central Media Entreprises, compania-mamă a Pro TV, trecea la PPF.

Semnatarii scrisorii sunt: European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), International Press InstituteOsservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF). 

Ce mai scriu organizațiile, printre altele:

 • Fiind un consorțiu de organizații cu deceniide experiență în Europa Centrală și de Est, suntem conștienți de faptul că angajamentul proprietarilor mass-media pentru valoarea calității, jurnalismul independent este un factor determinant pentru libertatea mass-media din regiune.
 • Importanța acestor aspecte a fost subliniată recent în raportul Comisiei Europene privind statul de drept, care a evidențiat transparența proprietății mass-media drept aspect major în toate cele cinci țări menționate. Aici este apare și problema independenței editoriale.
 • În ultimul dvs. raport anual PPF, ați declarat clar că nu aveți nicio dorință să implicați compania în politică. Este esențial ca acest standard să fie respectat, având în vedere că mijloacele de comunicare pe care le dețineți joacă un rol major în dezbaterea publică și în formarea opiniei publice din țările respective.
 • Publicațiile cu o acoperire atât de largă au o responsabilitate specială de a oferi cetățenilor informații independente și de calitate, evitând totodată promovarea unor interese comerciale sau politice specifice sau percepția acestora. Din acest motiv, capacitatea lor de a lucra liber de orice interferență este primordială.
 • Redacțiile trebuie să poată acoperi orice subiect fără mustrări, iar presa trebuie să aibă libertatea de a-și îndeplini rolul de „câine de pază”
 • Jurnaliștii trebuie să poată urmări povestea oriunde duce. În acest context, observăm relațiile comerciale extinse ale PPF cu China, a cărei conducere este sensibilă la critici.
 • Rolul crescând al Chinei în Europa Centrală este o problemă de interes public incontestabil în regiune. Prin urmare, vă rugăm să vă asigurați că publicațiile pe care le dețineți sunt libere din punct de vedere editorial și pot publica, în mod critic, materiale despre politica sau investițiile chinezești în țările lor. Nu ar trebui să existe presiuni sau să fie evitate anumite probleme.
 • La fel, nu trebuie să devină firme de PR pentru crește imaginea Chinei sau pentru a-i face favoruri.
 • Folosirea mijloacelor de informare în scopuri mai degrabă private decâtîn folos public dăunează foarte mult percepției despre independența editoarilă și contribuie la diminuarea încrederii publice în presă. 
 • În calitate de proprietar al Grupului PPF, vă rugăm să vă angajați în scris și să vă asigurați că independența editorială a tuturor posturilor nou achiziționate va fi respectată, indiferent de presiunea politică sau financiară.

Citește și: Anunț OFICIAL. Compania-mamă a Pro TV va avea un nou proprietar. Tranzacția, evaluată la 2,1 miliarde de dolari


Citește și: De săptămâna viitoare noul patron al Pro TV își intră în drepturi. Comisia Europeană a aprobat vânzarea companiei-mamă a Pro TV


Marți 13, ziua de când Pro TV are un nou proprietar. Schimbare la vârf în compania-mamă. Șefii mari, înlocuiți


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • E interesant ca multi romanasi pro-SUA se plang de China. Dar armata chineza n-a bombardat niciodata Romania si nici vreo firma chineza nu a jumulit poporu' roman de multe miliarde pt autostrazi imaginare.
 • Postacii antenisti habarnau ce scrie in comentariu si mai comenteaza nu angajati au scris ci ONG-urile ,cultura generala a clanului voiculescu ataca ,ataca .
 • @Ion:
  Asta ai înțeles tu, că au scris angajații?
  Scrie de mai multe ori în text că sunt organizații care veghează la independenta presei. ONG-uri.
  *** clasic sau funcțional?
 • Ce scrisoare jenanta. Daca nu-ti convine ceva, cauti de lucru in alta parte. Practic reiese ca pana acum autorii scriau la comanda anti-China, au simtit ca vin concedierile si incearca victimizarea inainte sa aiba motive.

Trimite un comentariu