
MUST CARRY 2021. S-a mărit lista posturilor TV care trebuie preluate obligatoriu de cabliști. Numărul a ajuns la 40 în 2021, iar Prima TV nu se mai regăsește în această listă. Postul a făcut solicitarea la CNA din decembrie 2020.
Cu alte cuvinte, cabliștii nu vor mai prelua în mod obligatoriu Prima TV, iar cabiștii cae îl vor avea în grilă vor trebui să plătească, la fel cum se întâmplă în cazul Pro TV, Antena 1 și Kanal D.
Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat în ședința de astăzi, 19 ianuarie, lista must carry pe 2021. Este compusă din 40 de canale, plus posturile TVR.
CITEȘTE ȘI: Lista Must Carry 2020
Printre noutățile din 2021 se numără Aleph News, postul lui Adrian Sârbu care s-a lansat în toamna lui 2020 sau televiziunea Consiliului Local din Voluntari, Metropola TV, care a devenit post național la începutul acetui an. Și A7TV, canal în care redactorul-șef a fost coleg cu Mihai Gâdea în facultate, se regăsește în noua listă must carry.
Cele opt canale introduse în lista must carry 2021 sunt: Aleph News, A7TV, Party Mix, Tradițional TV, Emi TV, Metropola TV, 24 Mix Teleshop și CineTube.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2021:
1. Romania TV
2. National TV
3. Digi 24
4. B1 TV
5. Realitatea Plus
6. Favorit TV
7. Trinitas TV
8. Kiss TV
9. Național 24 Plus
10. Taraf TV
11. U TV
12. Music Channel
13. Aleph News
14. Speranța TV
15. Magic TV
16. Hit Music Channel
17. Nașul TV
18. A7 TV
19. București TV
20. Party Mix
21. TV SudEst
22. Alfa Omega TV
23. Orizon TV
24. Tradițional TV
25. Credo TV
26. Travel Mix
27. Cinethronix
28. Telestar 1
29. Medika TV
30. Rock TV
31. Mooz Dance
32. Inedit TV
33. NCN
34. Canal 33
35. Kapital TV
36. Emi TV
37. Metropola TV
38. IDA TV
39. 24 Mix Teleshop
40. CineTube
Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte.
Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.
Comentarii
De ce nu se aplica principiul Must Carry si la DTH? Sute de mii de oameni de la tara au antene DTH. Chiar si pe fatadele blocurilor din marile orase mai vedem agatate niste ligheane DigiSatelit, Dolce/Telekom, OrangeTV...
Am inteles ca nu CNA face legile, dar care e ideea acestei diferentieri? Ca e cablu sau ca e satelit, serviciul este acelasi, furnizarea unor canale tv catre populatie.
dar rcs nu trebuie sa preia si canalele srr ? nu avem decat actualitati. celelalte (cultural, muzical) nu se regasesc pe cablu
25% din numărul total de canale. Dacă RCS are 160 de canale în ofertă, de exemplu, 40 trebuie să fie cele din must carry. Iar în localitățile din țară trebuie să preia obligatoriu și 2 locale și 2 regionale.
Dar astea peste Happy tau , peste Zuul tau , peste antenta stars , ha ha ha , plangi
Ce înseamnă "25% din numărul total de programe distribuite în rețea"?
Se calculează și canalele din must-carry?
Sau fără canalele din must-carry din grilă?
De exemplu, DIGI are în jur de 180 canale în grilă.
Știm că extraopțiunile se exclud, deci scădem 15 canale; să zicem că rămân 165 canale (cu cele din must-carry).
Când trebuie să introduci 25% din must-carry le scazi pe cele care există deja în grilă?
Asta înseamnă 134 canale (fără must-carry).
25% din 134 înseamnă primele 31 canale din must-carry.
DIGI are deja 31 canale din must-carry.
Deci, dacă vor cei de la DIGI pot să nu mai introducă nimic...doar să actualizeze lista în funcție de audiență.
Ce înseamnă 25% din numărul total de programe distribuite în rețea?
Cum se calculează?
Cum adică, Alep news nu este interesat pentru cablisti, nu vor sa plătească pentru,,opera de arta,, a lui Sarbu?
CNA nu obligă pe nimeni, nimic. Legea o face :) Iar 40 de posturi sunt retransmise doar dacă un cablist are cel puțin 160 de canale în ofertă.
Eu, unul, sunt pentru reducerea procentului de 25%, dar asta o poate face doar Parlamentul, prin modificarea Legii Audiovizualului.