Skip to main content

Realitatea TV, amendată după ce a refuzat să pună în aplicare suspendarea emisiei pentru 10 minute

 
Realitatea TV, amendată după ce a refuzat să pună în aplicare suspendarea emisiei pentru 10 minute

Sancţiune la sancţiune. Pentru că refuză să pună în aplicare o sancţiune a CNA, forul a decis din nou amendarea postului. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis amendarea Realitatea Plus cu 2.500 de lei după ce a refuzat să pună în aplicare suspendarea emisie cu 10 minute. 

Publicitate

Întreaga telenovelă a început în luna mai 2023 când Realitatea Plus a fost sancţionată cu suspendarea emisiei pentru 10 minute şi afişarea textului sancţiunii primite. Sancţiunea a venit pe fondul numeroaselor atacuri fără probe la Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, şi Sebastian Burduja, pe atunci Ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

La câteva zile după şedinţa din mai a CNA, chiar înainte cu câteva ore ca Realitatea Plus să pună în aplicare sancţiunea, Anca Alexandrescu anunţa exploziv că a reuşit să suspende sancţiunea, pentru moment, în instanţă. 

Curtea de apel a decis apoi în favoarea CNA. La fel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în toamna anului trecut. La acel moment, CNA le-a pus în vedere celor de la Realitatea Plus că trebuie să pună în aplicare sancţiunea după ce decizia instanţei a rămas definitivă. Răspunsul avocatului postului a fost atunci că aşteaptă motivarea instanţei, pentru a vedea modalitatea în care să fie pusă în aplicare. Textul sancţiunii spune că televiziunea trebuie să-şi spuspende emisia în data de 18 mai, iar aceasta nu poate fi pusă în aplicare retroactiv. 

Pe 23 ianuarie, CNA a luat din nou cazul în discuţie şi a constata că Realitatea Plus nu a pus în aplicare sancţiunea nici până în prezent.

Ioan Georgescu, avocatul postului Realitatea Plus, le-a explicat membrilor CNA de ce postul nu poate pune în aplicare sancţiunea dată în urmă cu opt luni: 

„Din punct de vedere juridic, în opinia mea, această decizie nu mai poate fi pusă în executare în acest moment din simplu motiv că este un act a mai dminsitrativ, iar în dispozitivul acestei decizii  este subliniată data la care va fi pusă în executare.

Deci Consiliul decide ca la data de 18 mai 2023, în intervalul orar 19.00 - 19.10, timp de 10 minute să se difuzeze un anumit mesaj. Decizia aceasta a fost suspendată de către Curtea de Apel Bucureşti.

Suspendare care a dăinuit până la pronunţarea hotărârii definitive a Înaltei Curţi da Casaţie şi Justiţie câteva luni ma târziu. În opinia mea, această decizie ar fi putut fi pusă în executare doar în situaţia în care în dispozitivul acesteia nu era prevăzută data la care să fie executată. Pentru că este un act administrativ, iar el nu poate fi modificat pur şi simplu. Nu putem să-l modificăm cum vrem noi şi să-l executăm cum vrem noi, pentru că asta ar lăsa loc de interpretare. Nu putem să-l punem în executare cum dorim noi, ci la data la care este prevăzut în conţinutul lui. (...) Nu ne putem întoarce în timp să punem în executare respectivul act administrativ. Iar dumneavoastră nu aveţi în acest moment o unealtă juridică ca să revigoraţi acest act.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus