Skip to main content

Realitatea Plus trebuie să-şi suspende emisia 10 minute după decizia din luna mai. Postul a pierdut definitiv procesul cu CNA şi trebuie să pună în aplicare sancţiunea

 
Anca Alexandrescu, realizatoare la Realitatea Plus, în momentul când a aflat în direct că instanţa a suspendat aplicarea sancţiunii CNA.
Anca Alexandrescu, realizatoare la Realitatea Plus, în momentul când a aflat în direct că instanţa a suspendat aplicarea sancţiunii CNA.

Televiziunea Realitatea Plus a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Naţional al Audiovizualului în ce priveşte sancţiunea de oprirea emisiei pentru 10 minute, pe care televiziunea de ştiri a primit-o în luna mai a acestui an. Postul nu ştie, însă, când să o pună în aplicare. Amintim că este o premieră când un post de televiziune reuşeşte să suspende în instanţă a aplicarea unei astfel de sancţiuni. 

Publicitate

CNA a prezentat în şedinţa publică de ieri faptul că instituţia a câştigat definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul prin care Realitatea Plus încerca să blocheze o sancţiune dură a forului audiovizual: oprirea emisiei pentru 10 minute. 

Decizia definitivă a Înalte Curţi a venit la data de 2 noiembrie şi a fost deja afişată pe portalul instituţiei, după cum au precizat reprezentantul departamentului juridic în şedinţa CNA. 

Întrebat de preşedintele CNA, Monica Gubernat, când va pune Realitatea în aplicare decizia, avocatul Realitatea Plus, Ioan Georgescu, a precizat că aşteaptă motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Trebuie văzută modalitatea în care va fi pusă în executare, având în vedere faptul că decizia CNA prevede obligaţia postului de televiziune Realitatea să suspende emisia în data de 18 mai”, a justificat Ioan Georgescu amânarea punerii în aplicare a deciziei. 

„Şi dumneavoastră credeţi că Înalta Curte va stabili data?”, l-a întrebat Monica Gubernat pe avocatul Realitatea. 

„Înalta Curte va stabili norma metodologică. (...) Când o punem în executare, pentru că nu o putem executa retroactiv?”, a răspuns avocatul televiziunii. 

„Ca să ajutăm Realitatea Plus, putem stabili noi un termen”, a replicat Monica Gubernat.

„Urmează să transmitem o adresă prin care informăm radiodifuzorul cu privire la decizia definitivă şi executorie a Înaltei Curţi şi de faptul că o decizie trebuie pusă de îndată în aplicare”, a concis Monica Gubernat, preşedintele CNA. 

CONTEXT. Realitatea Plus a fost sancţionat în luna mai a acestui an cu suspendarea pentru 10 minute a emisiei, una dintre cele mai dure sancţiuni ale CNA, pentru emisiunile Deschide lumea şi Culisele statului paralel în care s-au adus acuzatii lui Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, şi lui Sebastian Burduja, pe atunci Ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. În alte două emisiuni i se aduceau acuzaţii şi lui Bogdan Mândrescu, secretar de stat la Transporturi.

Postul a fentat însă punerea în aplicare a decizie, constestând în instanţă sancţiunea, care s-a suspendat până la decizie definitivă a instanţei, care a venit şase luni mai târziu. O astfel de contestaţie a fost o premieră în istoria CNA, până acum toate telviziunile au pus în aplicare suspendarea cu 10 minute. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus