Skip to main content

Din ciclul „N-o să vă vină să credeţi"! După o lună de discuţii şi amânări, CNA a amendat România TV în cazul „Clotilde şi voturile furate”

 
Din ciclul „N-o să vă vină să credeţi"! După o lună de discuţii şi amânări, CNA a amendat România TV în cazul „Clotilde şi voturile furate”

CNA. După o lună de discuţii şi amânări, România TV a fost amendată pentru derapajele în speţa Clotilde Armand, presupusele voturi furate şi gunoaiele din Sectorul 1.

Publicitate

Până la urmă, membrii forului audiovizual s-au pus de acord asupra unei amenzi pentru staţia de ştiri care a dus o adevărată campanie îndreptată asupra edilului de la Sectorul 1.

Rezultatul: postul de televiziune trebuie să plătească 60.000 de lei (adică aproximativ 12.000 de euro) pentru abaterile de la legislaţia audiovizuală.

De ce a durat atât? Răspunsul, în continuare:

„Doamna Ciortild”, „Furtul reziştilor dovedit, Poliţiştii i-au prins în fapt”

În seria de emisiuni de la România TV s-a abordat pe larg subiectul „furtului de voturi” şi gunoaiele de la Sectorul 1. Subiectele au fost tratate pe larg multe săptămâni la rând, în multe emisiuni, timp care s-au făcut, pe post, acuzaţii nedovedite şi burtiere tendenţioase cu privire la primarul Clotilde Armand.

Paginademedia.ro a selectat câteva burtiere de la România TV, în acest caz. Pe scurt, câteva dintre acestea:

 • „Furtul reziştilor dovedit, Poliţiştii i-au prins în fapt”
 • „Jaf la Primaria Sectorului 1”
 • „Cât au furat reziştii”
 • „Câte voturi au furat reziştii”

De asemenea, unii invitaţi de la România TV o numeau pe Clotilde Armand „doamna Ciortild”.

 • „Hoţii voturilor îngroapă Capitala în gunoaie”
 • „Înregistrări uluitoare cu primăriţa franţuzoaică.”
 • „Înregistrări uluitoare cu primăriţa franţuzoaică, cum a ajuns Sectorul 1 să fie îngropat în gunoaie”

Emisiunile de la România TV au fost caracterizate scurt şi cuprinzător de Mircea Toma: „dezinformare, dezechilibru flagrant, xenofobie, injurii şi instigare la violenţă”, după cum a spus într-o şedinţă CNA de săptămâna trecută. 

De ce abia acum? Speţele au fost discutate cu întârziere

Emisiunile de la România TV au fost difuzate în lunile iunie şi iulie. Au ajuns să fie discutate de CNA  abia acum o lună pentru prima dată. Clotilde Armand a făcut plângeri către forul audiovizual, care s-au tot adunat.

Reclamaţiile au vizat două subiecte principale: emisiunile despre presupusele „voturi furate” în noaptea alegerilor pentru Locale şi emisiunile despre gunoaiele din Sectorul 1, cu derapajele aferente.

Toti membrii CNA s-au pus de acord că România TV a derapat de la Legislaţia Audiovizuală, însă nu s-au pus de acord când de mare să fie amens şi la cum să o aplice: la "pachet" sau derapaj cu derapaj.

Îniţial, Mircea Toma a venit cu mai multe propuneri de amendare şi a împărţit emisiunile „sancţionabile” pe subiecte: emisiunile despre gunoaie şi emisiunile despre voturi. 

Pe de altă parte, Valentin Jucan a propus ca toate emisiunile reclamate de Clotilde Armand, indiferent de subiectul abordat în ele, să fie amendate „la pachet”. 

De notat că această procedură „la pachet” s-a folosit des în istoria CNA a ultimilor ani, pe principiul „treci pe roşu de zece ori, dar eşti sancţionat o singură dată”.

Cum a decurs votul de azi, 28 septembrie

În şedinţa de astăzi, 28 septembrie, s-a reluat votul şi s-a ales varianta unei amenzi „la pachet”. Mircea Toma (care propusese 80.000 de lei) şi Valentin Jucan (care a ajuns la o propunere de 50.000) s-au pus de acord, iar propunerea finală a ajuns la 60.000 de lei.

Această propunere finală a fost votată de Mircea Toma, Valentin Jucan, Cristina Pocora, Dorina Rusu, Ionel Palăr, Orsolya Borsos şi Răsvan Popescu. 

Au votat împotrivă Monica Gubernat şi Nicolae Bălaşa. 

De altfel, de-a lungul discuţiilor în acest caz, Monica Gubernat (fosta şefă a CNA) a fost foarte vehementă în acest caz.

Gubernat a criticat cuantumul amenzii şi argumentele colegilor:

În opt ani de zile de CNA nu am văzut o lipsă atât de crasă de imparţialitate din partea membrilor în modul în care tratează posturile.

Toate observaţiile pe care le-aţi făcut cu privire la acest post sunt în flagrantă contradicţie şi lipsă de imparţialitate. Toate observaţiile nu au legătură cu legea audiovizualului”, a afirmat Gubernat în şedinţa forului din 7 septembrie. Tot ea vorbea despre o „amendă politică” şi despre o „majoritate politică din CNA”. 


Citeşte şi: Fosta şefă a CNA boicotează amenzile pentru România TV şi Antena 3. Subiectul? Clotilde Armand şi „voturile furate”


Citeşte şi: Talmeş-balmeş la CNA în cazul Clotilde. O ploaie de derapaje România TV a scăpat - momentan - de amendă! Nu şi Antena 3


Citeşte şi: Şoşoacă şi Mugur Mihăescu, dezlănţuiţi la România TV. Amendă pentru postul TV. Cazul „Clotilde şi voturile furate” rămâne „în aer”


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Vasilica Vasilica
  *** Asa ceva trebuie sanctionat legal. Ce treaba au cei de la cna cu dreptul omului de a si spune parerea, mai ales ca aveau dreptate toti. Nu poti sa aduci in platou toti infractorii care fură pt un asa zis drept la replica.

  Se stie ce se intampla si oamenii spun asta pt ca autoritatile să ia masuri. Se cauta sensibilarea autoritatilor si oamenii spun ca se fura si se taie ilegal, sau ca sunt favorizati cei care au obiceiuri sexuale anormale sau neacceptate de majoritate.
  Oamenii sunt nemultumiti de asemenea impuneri si isi striga nemultumirile. ***
 • Traian Dogan Traian Dogan
  Sa plateasca Roxana Niculescu amenda din salariul ei gigantic.

Trimite un comentariu

sus