Skip to main content

CNA face plângere penală pentru un radio online ce promovează mişcarea legionară. Cine deţine postul

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

CNA a decis în şedinţa publică să depune plângere penală împotriva omului din spatele unui radio online ce promovează mişcarea legionară. 

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa publică de joi conţinutul unui post de radio ce emite online sub denumirea „Radio Camarad”.

Postul promovează atât pe site însemnele mişcării legionare, dar şi prin informaţiile prezentate pe post. Cum ar fi rubrica „Cuvânt legionar cu Marcel Petrişor”. 

În şedinţa publică de joi a intervenit şi deţinătorul postului de radio, Iulian Senos, fost jurnalist la Radio Total, cu experienţă pe zona de auto. 

„Cunoaşteţi legislaţia din România cu privire la promovarea mişcărilor legionale, fasciste, comuniste?”, l-a întrebat Monica Gubernat, preşedintele CNA, pe reprezentantul postului.

Iulian Senos: 

„Da, îmi este cunoscută şi sunt foarte revoltat că există anumite coliziuni între Constituţia României şi legi şi că eceste coliziuni sunt remarcate de un om mărunt ca mine şi nu de oameni mult mai importanţi din statul român.

Doar dacă puneţi faţă în faţă titlurile „Libertatea Conştiinţei” cu „Interdicţia de a nega”, ajungem în faţa unui moment foarte stânjenitor pentru cei care au realizat o lege cu rând mai mic decât Constituţia, care practic suprascrie o prevedere constituţională.”

Monica Gubernat: 

„Domnule Senos, am vrut să veniţi în faţa Consiliului, să vă privesc în ochi şi să va spunem că am demarat procedurile pentru a opri acest conţinut pe teritoriul României şi că vă vom face plângere la Parchet pentru conţinutul difuzat.”

Iulian Senos:

„Nu pot decât să respect, nu am cum să mulţumesc pentru asta.”

Dorina Rusu, membru CNA: 

„Vreau să înţeleg de ce faceţi dumneavoastră ceea ce faceţi. De ce promovaţi o mişcare dacă ştiţi că este interzisă prin lege. Unde vreţi să ajungeţi.

Aş vrea să înţeleg mecanismele şi ce mai este în spatele acestui post. Dumneavoastră reprezentaţi o mişcare care există, o grupare mai mare? Ce stă în spatele a ceea ce faceţi?”

Iulian Senos: 

„Vorbesc cu convingere pentru că am această convingere. Nu reprezint pe nimeni. Aş comite un lucru foarte grav să spun asta. Este un proiect personal pe care într-adevăr îl fac cu convingere.

Această convingere nu este bazată pe faptul că aş face rău, ci această convingere este bazată, aşa cum e declarat şi pe site, că încercăm să spunem adevărul despre legionari, adică ceea ce ştim despre legionari că nu ar fi adevărat.

Dacă faptul că ei sunt cu caracteristici negative totale, sunt demonul însuşi, nu ar fi adevărat, încetăm să mai avem motive să-i scoatem în afara legii.

Aici este o situaţie în care eu mă poziţionez într-un context foarte dificil de controlat de către mine, dar am această conştiinţă că fac binele şi nu răul.”

Dorina Rusu: 

„Care este motivul pentru care v-aţi asumat încălcarea unei legi importante?”

Iulian Senos: 

„Sunt un pic stânjenit de faptul că întâlnim în mediul public foarte multe păreri, unele hazardate, altele demonstrate corect, altele demonstrate doar pe jumătate şi să fac afirmaţia că ceea ce se cunoaşte despre mişcarea legionară este greşit şi că este aproape ca la radio Erevan, mă face să-mi doresc să fiu de partea adevărului.

Eu, ca şi creştin, vreau să fiu de partea adevărului chiar dacă Cezarul mă ceartă.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus