Skip to main content

Iar Bingo? La Etno se strigă Bingo! În miezul zilei! CNA-ul interzice clar astfel de jocuri pe TV

 
Iar Bingo? La Etno se strigă Bingo! În miezul zilei! CNA-ul interzice clar astfel de jocuri pe TV

După ani de pauză şi o serie de concursuri terminate cu falimente, Bingo se întoarce pe TV. La Etno se strigă Bingo, cu văru' Săndel, deşi legislaţia CNA interzice astfel de jocuri pe TV, iar la ultima încercare de astfel de show (Antena 1 a vrut, anul trecut), forul audiovizual a spus că poate doar după 23.00 ar putea fi difuzat (şi asta doar în anumite condiţii!).

Publicitate

Emisiunea proaspăt lansată de Etno se numeşte BingoMania şi este descrisă ca un „joc de noroc de tip bingo transmis prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune”, conform site-ului bingomania.ro. Mai mult, proiectul se laudă că este un "concept inovativ pe piaţa de gambling din România".

Show-ul este promovat intens pe post, grafic, pe burtiere, unde se anunţă că este duminica, de la 15.00.

Organizatorul este compania Bingo Show SRL, iar emisiunea este difuzată pe Etno TV, duminica, de la ora 15:00. 

Codul care reglementează audiovizualul este destul de clar în ceea ce priveşte jocurile de noroc: „este interzisă difuzarea de jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel”, conform Codului Audiovizual. (articolele, la finalul materialului)

Cum se prezintă jocul Bingomania, pe propriul site:

Prin jocul de noroc organizat prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune BingoMania, se înţelege jocul caracterizat prin extrageri şi premieri succesive de numere în mod aleatoriu, prin folosirea echipamentelor complexe de extragere de tip loteristic.

Participanţii la joc sunt desemnaţi câştigători atunci când cartonul de joc, pus la dispoziţie de Organizator în schimbul taxei de participare, are înscrisă combinaţia completă de numere extrase până în acel moment, corespunzătoare următoarelor premii succesive: linie, bingo, bingo acumulat, bila maximă şi premiile speciale din fondurile de rezervă.

Succesiunea premierilor este anunţată de organizator, care, pe baza evidenţelor proprii şi a validării extragerilor de numere efectuate până la un moment dat, constată faptul că există cel puţin un carton valabil dintre cele vândute, care conţine combinaţia completă de numere pentru acordarea premiului.

Ultimele jocuri de bingo, cu probleme

De altfel, emisiunile tip bingo au o istorie tumultoasă la noi în ţară. Antena 1, de pildă, a avut trei emisiuni de Bingo pe post. Toate s-au încheiat cu probleme. Ultimul Bingo, dat de Antena 1, în 2017, a ajuns în faliment, lăsând datorii în jur de 5 milioane de euro, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

De altfel, Antena 1 a cerut părearea CNA, în toamna anului trecut, cu privire la lansarea unei noi emisiuni de bingo. Radu Herjeu, pe atunci membru CNA, spunea: 

„Emisiunile de acest gen trebuie difuzate după ora 23:00. Iar emisiunile care percep o taxă de înscriere sunt interzise. Să nu fie o emisiune concurs”, după cum relata atunci Paginademedia.ro.


Citeşte şi: Antena 1 vrea să strige din nou Bingo! Ultimul Bingo de pe Antenă a ajuns în faliment. Cum a răspuns CNA?


Ce spune Legea? 

Conform reglementărilor în vigoare, regulile sunt următoarele: 

Articolul 89 din Codul Audiovizualului, punctele 2,3,4 şi 8:

„(2) Este interzisă difuzarea de jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicaţie, televiziune ori radio, prin care se condiţionează obţinerea unor avantaje materiale ca rezultat al răspunsurilor formulate la întrebări adresate publicului şi care presupun o taxă de participare.

(3) Cu excepţia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate şi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiţiilor de protecţie a minorilor prevăzute în cap. II "Clasificarea programelor în vederea protecţiei minorilor" din titlul II "Protecţia minorilor".

(4) Jocurile de noroc nu pot fi incluse în programele adresate minorilor şi nici nu este permisă incitarea acestora să participe

(8) Este interzisă solicitarea insistent adresată publicului de a participa la joc”

Articolul 91 din Codul Audiovizualului, punctele a,b,c,d,e:

„a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.”

„Să sune telefonul!”, emisiune interactivă amendată de CNA. Era tot la Etno

De altfel, Etno mai are în palmares o emisiune interactivă cu probleme. Este vorba despre celebra emisiune „Să sune telefonul!”, prezentată de Adela Lupşe. 

Emisiunea a fost scoasă din grila Etno TV în toamna anului trecut. Pe scurt, oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) şi cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscrişi” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câştiga şi alte premii.

Erau sunaţi ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.

Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă şi nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislaţia secundară pe baza căreia funcţionează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiţii, prevăzute la art 91.


Citeşte şi: NU MAI SUNĂ TELEFONUL! Emisiunea „Câştigaţi acum”, eliminată din grila Etno TV. Producţia, din nou în şedinţa CNA


Citeşte şi: SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat şi cu amendă: „Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare”


Citeşte şi: Compania care producea Bingo Uniplay, de pe Antena 1, în insolvenţă. Postul Intact, printre creditori. Ce sumă are de recuperat


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DanF DanF
    @B.A.M
    Asta ma intrebam si eu. Corect ar fi ca si extragerile de la Loteria Romana sa fie difuzate dupa ora 23:00.
    Asta nu inseamna ca sustin jocurile de genul Bingo, dar trebuie sa fim corecti pana la capat.
  • B.A.M B.A.M
    Cu un asemenea Cod al Audiovizualului, România TV cum poate transmite extragerile Loteriei Române???
    Nu e nicio diferență între jocul de bingo și extregerile loteriei Române!!!
    Chiar nu pot intra în CNA oameni care nu sunt ipocriți?! În plus, ce e așa de rău la jocul de bingo și așa bun la cel de loterie 6/49???
  • Cristi Cristi
    Probabil o vor încadra la "Teleshopping", la fel ca emisiunile despre bijuterii prețioase din *** și haramă reduse de la 6,000 lei la doar 200 lei. :)))

Trimite un comentariu

sus