Skip to main content

CRIZĂ. City Publishing, fosta Burda îşi cere falimentul. Salarii neplătite. Cosmopolitan, pe picior de închidere. Acţionari sunt foştii patroni ai defunctei Hiparion

 
CRIZĂ. City Publishing, fosta Burda îşi cere falimentul. Salarii neplătite. Cosmopolitan, pe picior de închidere. Acţionari sunt foştii patroni ai defunctei Hiparion

POVEŞTI DIN PRESĂ. "O să fiţi sunaţi de noul acţionar!" a fost telefonul scurt primit din Germania de un şef din România al companiei Burda. "Dar cine este noul acţionar?" "O să aveţi o surpriză", a venit răspunsul. Scurt şi promt.

Publicitate

Se întâmpla în vara lui 2019. În aceeaşi zi, cam după o oră, a urmat şi telefonul cu "surpriza": "Bună ziua, sunt Cătălin Turcu, noul proprietar al Burda". Aşa au aflat angajaţii din România că au fost vânduţi de către nemţi. Nimic înainte de asta. Surpriza a fost totală. Noii şefi: Cătălin Turcu şi Lucian Vegheş, foşti acţionari, în trecut, ai falimentarei Hiparion, nume implicate şi în alte companii falimentare din distribuţia de presă românească.

La un an şi jumătate distanţă de acele două (scurte) telefoane, City Publishing (care a preluat Burda) are mari probleme financiare: oameni care au plecat, salarii neplătite de luni de zile, procese cu angajaţii care îşi cer bani (unele câştigate) şi, mai nou, o cerere de intrare în insolvenţă.

Din informaţiile Paginademedia.ro, titluri precum Cosmopolitan, Harper's Bazaar şi National Geographic nu vor mai fi editate de City Publishing.

Detalii, în continuare: 

"Dragă, unde-s banii?"

Este titlul unei cărţi pe care un angajat City le-o recomanda, ironic, acţionarilor companiei. În ultimul an, reacţia angajaţilor a trecut de la nemulţumire şi disperare, la ironie şi, mai apoi, la procese intentate companiei.

Problemele cu salariile au început în vara anului trecut. "Am lucrat 10 ani, aici! 10! si sunt sigura ca in fiecare luna din acesti 10 ani mi-am meritat cu varf si indesat banii primiti!", le scria o colaboratoare colegilor ei, într-un mesaj.

"Am scris mii de texte, am răspuns la toate solicitările indiferent ca era duminica sau zi liberă, vreme de ZECE ani. da! 10 ani! pentru toate acestea primeam bani in fiecare luna. Dar azi, banii cuveniţi colaboratorilor nu au intrat pe card." Era luna iulie.

Lunile au trecut, iar odată cu ele o serie de plăţi nu au mai fost făcute către oamenii care lucrau în companie. În decembrie, au început procesele.

Dreptatea căutată în instanţă

"De pe data de 06.12. 2021 incep procesele cu City Publishing. Multa bafta tuturor colegilor! Sa se faca dreptate si sa avem parte de o judecata dreapta din partea organelor abilitate", scria pe facebook un angajat.

Paginademedia.ro a găsit pe portalul instanţelor mai multe procese angajaţii. Toţi cereau acelaşi lucru: banii pe lunile muncite, dar neplătite. "Drepturi băneşti." O serie de alte procese care implică City Publishing sunt pe portalul instanţelor.

Finalul anului aduce şi o decizie în cazul unui proces. Unul dintre angajaţi are câştig de cauză:

"Obliga parata sa plateasca reclamantului drepturile banesti reprezentand salariul restant aferent perioadei 15 iulie -20 decembrie 2021, actualizate cu indicele de inflaţie si cu aplicarea dobânzii legale penalizatoare." 

Umbra falimentului

2022 începe cu o cerere de insolvenţă venită chiar din partea City Publishing. Compania, scrie site-ul Supervizor.ro, "a solicitat protecţia Legii 85/2014, iar această cerere de intrare în insolvenţă a dus la constituirea Dosarului nr.484/3/2022. Tribunalul Bucureşti a programat primul termen de judecată pe 25 ianuarie 2022."

Obiectul dosarului: faliment.

Ce arată "contabilitatea"?

Pentru anul 2020, după cum notează Supervizor,  fosta Burda România a raportat 38 de angajaţi, pierderi de aproape 900.000 de euro (faţă de aproape 7,5 milioane de euro în 2019), la o cifră de afaceri de 4,4 milioane de euro (în scădere cu aproape patru milioane de euro cea mai mică din ultimii 8 ani).

Firma înregistra în 2020 datorii de 4,6 milioane de euro şi creanţe de 5,6 milioane de euro. La capitolul lichidităţi apăreau doar 14-15.000 de euro).

Cosmopolitan, Harper's Bazaar şi National Geographic, sub semnul întrebării

Titluri care apar de zeci de ani în România sunt sub semnul întrebării. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, urmează să-şi înceteze apariţia, ca urmare a costurilor implicate, printre care licenţele internaţionale.

Ar urma să-şi înceteze apariţia, conform surselor Paginademedia.ro, publicaţiile Cosmopolitan, Harper's Bazaar şi National Geographic.

Până la ora redactării acestui articol, oficialii City Publishing nu au putut fi contactaţi.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Grupul Burda confirmă pentru Paginademedia: "ne-am retras de pe piaţa românească". Firma a fost vândută. Cui?

Cine sunt patronii fostei Burda? O poveste (puţin) încâlcită

Burda România (actuala City Publishing) nu era doar un editor de presă, ci avea şi activităţi de distribuţie. Grupul opera - până la vânzarea din 2020, prin firmele Burda România (unde erau, în principal, revistele grupului) şi prin Casa de Difuzare (companie care avea contracte de distribuţie cu hypermarketinguri şi benzinării).

Firma avea şi o activitatea de transport a publicaţiilor către zonele de distribuţie.

Burda ajunsese să "joace în distribuţie" după ce compania de distribuţie Hiparion a intrat în insolvenţă, în 2013, cu datorii semnificative către editorii de presă. A fost unul dintre cele mai de impact falimente din distribuţie, lăsâng "găuri" consistente în buzunarele companiilor de presă. Acţionari ai falimentarei Hiparion erau cei care acum cer falimentul City Publishing.

Burda a preluat atunci activele Hiparion şi a dus mai departe distribuţia.

Potrivit documentelor consultate de Paginademedia.ro la vremea respectivă, după ce Burda a preluat distribuţia, în companie apăreau acţionari nume de firme reprezentate de acţionarii din vremea falimentului Hiparion (Lucian Vegheş şi Cătălin Turcu). Toată povestea, aici.

Lucian Vegheş, actualul acţionar al City Publishing, a fost unul dintre acţionarii Hiparion (alături de Cătălin Turcu) pe vremea când distribuitorul de presă a intrat în faliment.

Citeşte şi: Operaţiunile Burda, preluate de o nouă firmă. Au lansat deja mai multe reviste BBC - Good Food, Top Gear

Citeşte şi: Distribuitorul Hiparion a intrat în insolvenţă

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • claudia claudia
    Buna seara,
    acum înteleg de ce sunt dusa cu vorba pentru un premiu pe care trebuia sa-l primesc pentru publicarea unei povestiri in revista Femeia de azi din cadrul acestei societati.
  • Stefan Stefan
    Ce se întâmplă cu abonamentele la publicațiile editate de City Publishing?
  • Dan Dan
    *prompt, vai de presa noastră...
  • geo geo
    Nu ei editeaza / editau si revista ”Practic in bucatarie”. Un titlu de f mare succes, la un moment dat, probabil singurul produs care merge / mergea, desi l-au scumpit de nu se poate...
  • Gheorghe Mihai Gheorghe Mihai
    Comentariile preluate sunt ale mele, eu si un grup de actuali si fosti angajati suntem in procese cu ei, eu am deja hotarare judecatoreasca si tot nu mi-au fost platiite drepturile, ca atare merg cu ei mai departe in instanta penala, sa vedem daca le mai convine. Ce sa zic... niste nemernici fara scrupule
  • Soby Soby
    @Mareean Poate Ringier să le preia ca mari șanse.
    Mici șanse pentru Adevărul Holding sau Mediafax Group să le preia pentru că ambele sunt în insolvență. Adevărul Holding este în insolvență din 2012 și Mediafax Group este în insolvență din 2014.
    Văd că nu doar City Publishing a suferit val de plecări, mai sunt și altele din mass-media care au suferit din val de plecări, de exemplu Ziare.com (2020, a încercat o relansare cu câțiva jurnaliști care s-au alăturat echipei Ziare.com, iar foștii Ziare.com a relansat un nou site), Mediafax (2014, dinainte de insolvență, în 2015-16 foștii Mediafax au înființat News.ro și unii au plecat de la Mediafax la Profit.ro), Digi 24 (din 2019 până în prezent, a devenit cel mai slab post de știri, iar Digi FM avansează decât Digi 24, au fost val de plecări din 2019 până în prezent, ultima a fost a lui Muscalu din 2021, dar mai vedem ce plecări vor fi de la Digi 24), posibil Adevărul (nu știu în ce an) și altele nu mai știu unde au fost val de plecări.
  • Soby Soby
    @andreea Ce se întâmplă doctore încă mai există online, ca csid.ro, dar revista s-a închis, dar nu știu în ce an.
    Tabu nu mai există pe print din 2009, tot online a rămas, aparține de Realitatea Plus din câte știu eu. Vor avea o emisiune la Realitatea Star în curând.
    The One nu mai există din 2016. Firma care a deținut The One a intrat în insolvență în 2015, iar faliment din 2017. A plecat Andreea Esca de la The One tot în 2015 și în 2018, firma care a deținut The One și-a scos toate mărcile de vânzare și din 2019, au fost vândute.
    Clever Travel nu știu ce a fost.
  • andreea andreea
    Si Clever travel
  • andreea andreea
    @Soby mai adaug la lista disparutelor: Ce se intampla,doctore ; Tabu; The One
  • Mareaan Mareaan
    Ați făcut un lucru minunat Pagina de Media abordând acest subiect. Așa este, angajații / colaboratorii nu și-au mai primit salariile din iulie / august 2021. Unii, nu toți, le-au primit în ultima zi din an. Cei care au încercat să vorbească prin vară și să își ceară drepturile salariale au fost dați afară în secunda doi. Și nu doar angajații și-au luat o mare țeapă, ci și cititorii și abonații. Abonamentele nu s-au mai livrat din luna noiembrie, abonații trimit mesaje și sună, unora, mai insistenți, chiar li s-au blocat numerele de telefon. Ce se va întâmpla cu acești oameni? Cine le dă banii înapoi pe abonamente? Lucrurile par tare încâlcite la City Publishing, iar cei doi escroci, Lucian Vegheș și Cătălin Turcu merită, poate, o investigație mai amplă. Sperăm că se va găsi un investitor pentru Cosmopolitan, Harper's Bazaar și National Geographic.
  • Vasile Vasile
    Cât timp trebuie să mai treacă, și de câte ori trebuie să se mai întâmple ca să se sesizeze cineva cum acționează acești oameni care au dat țepe peste țepe în presa din România, fie că s-au numit (new) Hiparion, Media Venture sau City Publishing?
    Azi au falimentat City Publishing, mâine vor înființa Kitty Publishing și vor continua în același mod. Noroc că nu prea mai sunt publicații pe piață, dar de-o integramă și-o rețetă s-o mai găsi.
  • Soby Soby
    Vorbind de falimentul City Publishing, sunt în insolvență și site-ul lor nu mai este actualizat de ceva vreme, și celelalte site-uri care le dețin nu au mai fost actualizate, la fel și paginile de Facebook, nici la mesajele ce primesc ei pe Messenger sau e-mail-uri nu mai primesc. Au fost val de plecări, printre care și Dan Scarlat de la BBC TopGear, care este acum la Prima TV cu o emisiune auto și angajații nu au mai primit salariile de câteva luni de zile. Angajații au plecat dinainte de insolvență și City Publishing a murit.
  • Soby Soby
    Presa scrisă e pe ducă. După Unica, care a rămas doar online, se vor închide și Cosmopolitan, Harper's Bazaar și National Geographic, sau nu vor fi închise că mai scrie despre un alt publisher pentru cele 3 reviste.

    Iată care reviste s-au închis în România de-a lungul aniilor: InStyle (Închis în 2013), FHM (Închis în 2014), GQ (Închis în 2015), Bolero (Închis în 2011), Joy (Închis în 2014), Story (Închis în 2014), Glamour (Închis în 2018, dar a rămas online, ca Unica), Marie Claire (Închis în 2019), Femeia (Închis în 2019, dar a rămas online), Bravo (Închis în 2014), Super Bravo Girl (Fosta Bravo Girl, închis în 2017), Popcorn (Închis în 2011), Look! (Închis în 2012), Burda Style (Se vinde doar în Limba Germană, a mai fost o revistă pe numele Burda între 2006 și 2009), ProMotor (Închis în 2014, a mai rămas doar online) și multe alte reviste care și-au încetat apariția în România și s-au mutat ori online, ori au dispărut de tot din țara noastră.

Trimite un comentariu

sus