Skip to main content

STUDIU. Conspiraţii şi mesaje antivaccinare, răspândite masiv în ultimul an. „Facebook şi-a luat un nou nume, dar promovarea dezinformărilor rămâne aceeaşi”

 
Foto - Hepta
Foto - Hepta

STUDIU. Dezinformările, conspiraţiile şi opiniile care pun la indoială Covidul şi vaccinul anti-covid s-au răspândit masiv pe Facebook şi Instagram, în ultimul an.

Publicitate

Peste 370.000 de urmăritori au câştigat, împreună, mai multe conturi şi pagini (aproximativ 20 la număr) care au postat mesaje sceptice şi conspiraţioniste, scrie The Guardian care citează un studiu NewsGuard (organizaţie care urmăreşte dezinformarea online). 

În principal, dezinformările includ şi postări în grupuri de pe Facebook. Vorbim despre dezinformări care susţin că „copiii sunt omorâţi prin vaccinul experimental” şi că „sunt obligaţi să o facă”. 

Facebook şi Instagram nu reuşesc să-şi protejeze utilizatorii de dezinformările cu privire la Covid-19 şi la vaccinuri, deşi au fost avertizate în mod repetat”, spune Alex Cardier, directorul general al NewsGuard.

Acesta mai spune:

„Facebook şi-a luat un nou nume, dar promovarea dezinformărilor rămâne aceeaşi”, a punctat acesta.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Facebook a spus că compania încurajează utilizatorii să se vaccineze şi că ia măsuri împotriva dezinformării, potrivit The Guardian. 

Studiul în cauză aduce şi nume de oameni care stau la baza mesajelor conspiraţioniste la baza opiniilor contra vaccin. 

Unul dintre cei în cauză, Robert F Kennedy Jr (nepotul preşedintelui John F Kennedy), un cunoscut antivaccinist, a fost chiar blocat pe Instagram. Totuşi, el a rămas activ pe Facebook, unde a putut să îşi împrăştie mesajele fără oprelişti. NewsGuard subliniază că după blocarea lui Robert Kennedy Jr., pagina unui alt antivaccinist a câştigat mai mulţi „fani”. 

Analiză la noi: Luis Lazarus, „regele” conspiraţiilor pe Facebook

Avem şi în România nume care promovează în online mesaje antivacciniste şi conspiraţii cu privire la vaccin. 

O analiză publicată în Libertatea arată că Luis Lazarus şi Antena 3 (cu un clip în care apare Dana Budeanu) se află în topul surselor care dezinformează pe Facebook.

Oana Lovin, liderul AUR George Simion şi senatoarea Diana Şoşoacă postează, de asemenea, frecvent lucruri corona-conspiraţioniste, aşa cum sunt numite în analiza Adinei Marincea.


Citeşte şi: Numele companiei-mamă Facebook se schimbă. Mark Zuckerberg a făcut anunţul


Citeşte şi: Luis Lazarus, „regele” conspiraţiilor pe Facebook. Antena 3, lider la dezinformare


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mile mile
    care e problema sa demonstreze ca toate acestea se cam dovedesc reale

Trimite un comentariu

sus