Skip to main content

Cristian Tudor Popescu întrerupe colaborarea cu Gazeta Sporturilor, după scandalul Ţepelin. „Extincţia unei specii”

 
Cristian Tudor Popescu întrerupe colaborarea cu Gazeta Sporturilor, după scandalul Ţepelin. „Extincţia unei specii”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu anunţă că încetează să mai publice opinii în Gazeta Sporturilor, ca urmare a demiterii lui Cătălin Ţepelin din fruntea ziarului de sport, de către patronatul elveţian. 

Publicitate

„În semn de solidaritate faţă de Cătălin Ţepelin şi cu părerea de rău a despărţirii de cititori, încetez să mai public în Gazeta Sporturilor”, a scris CTP într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Tot el a comentat că jurnalistul Cătălin Ţepelin „nu a vrut să muşte din caşcavalul jurnalismului vopsit, în favoarea caselor de pariuri sportive, împreună cu Ringier. A plecat. În marea majoritate a mass-media din România, „colaborarea” de acest soi între patron şi jurnalişti funcţionează fără hopuri. Domnul Ţepelin reprezintă o specie în faza finală de extincţie.”

Reamintim că ieri industria de media a fost suprinsă de plecarea redactorului-şef de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin a părăsit ieri  redacţia GSP în aplauzele colegilor.

Ulterior, peste 70 dintre jurnaliştii GSP şi Libertatea s-au solidarizat cu Cătălin Ţepelin printr-o scrisoare publică în care menţionau că redactorul-şef de la GSP a fost demis după ce redacţia a refuzat cererile managerilor din conducerea grupului de presă de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate.  

Scrisoarea menţionează că, anul acesta, pe 31 iulie şi pe 8 august 2023, redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre şefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienţii de publicitate.

Citeşte şi: VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?

Citeşte şi: Cătălin Ţepelin, despre concedierea de la GSP şi un episod din august: "Am transmis că (...) nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu"

Citeşte şi: Ringier despre "separarea" de Cătălin Ţepelin: diferenţe de opinie privind direcţia strategică a publicaţiei. Cine preia redacţia?

Citeşte şi: Active Watch şi Centrul Pentru Jurnalism Independent, reacţie în cazul concedierii lui Ţepelin: „Managementul Ringier încalcă independenţa editorială a GSP şi Libertatea”

Redăm în continuare postarea lui Cristian Tudor Popescu

Extincţia unei specii
 
Cătălin Ţepelin – un jurnalist foarte bun şi un om cinstit. Am colaborat cu domnia-sa la Gazeta Sporturilor mai bine de 2 ani în modul cel mai corect şi profesionist cu putinţă. Acum, domnul Ţepelin şi-a dat demisia din funcţia de redactor-şef. De ce?
 
Pentru că nu s-a supus patronilor, jivinele cu sânge rece numite trustul Ringier.
 
Ştiam că aşa se va întâmpla, pentru că ştiu firma asta. M-am ciocnit cu ei când eram preşedintele Clubului Român de Presă. Pe atunci încă mai speram că o companie occidentală de media poate să fie un exemplu de etică a meseriei pentru jurnaliştii români.
 
Ringier m-a trezit din iluzie. Au publicat în Libertatea, în pagina întâi şi la interior, fotografii în culori de cururi şi ţâţe alături de fotografii gros-plan de trupuri sfârtecate, ale muncitorilor ucişi într-o explozie groaznică, cred că la Galaţi.
 
La sesizarea pe care le-am trimis-o din partea CRP, al cărui membru Ringier era, au reacţionat urinând de la balcon. Altceva în afară de tiraj, publicitate, profit nu îi interesa. Avea ce să înveţe presa românească de la ei...
 
Acum, Cătălin Ţepelin nu a vrut să muşte din caşcavalul jurnalismului vopsit, în favoarea caselor de pariuri sportive, împreună cu Ringier. A plecat. În marea majoritate a mass-media din România, „colaborarea” de acest soi între patron şi jurnalişti funcţionează fără hopuri. Domnul Ţepelin reprezintă o specie în faza finală de extincţie.
P.S.
În semn de solidaritate faţă de Cătălin Ţepelin şi cu părerea de rău a despărţirii de cititori, încetez să mai public în Gazeta Sporturilor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus