Skip to main content

Deutsche Welle şi cazul Libertatea-Băluţă: În România, cenzurarea jurnaliştilor se face şi cu instituţiile statului

 
Foto: The Quint
Foto: The Quint

Un material Deutsche Welle despre independenţa jurnaliştilor din România. Articolul face legătură şi la ultimele întâmplări de la noi, când Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, a câştigat prima etapă a procesului în care acuză Libertatea că i-a lezat imaginea prin anchetele publicate. Anchetele nu-l vizează direct pe Băluţă, ci tratează presupusele legături dintre Băluţă, Marian Goleac (fost şef al ADP Sector 4 şi un apropiat al primarului Băluţă) şi Clanul Sportivilor.

Publicitate

Câteva idei din textul celor de la Deutsche Welle:

- „Acum intervine Justiţia cu artileria grea: parchetul antimafia. E un pretext pentru punerea la colţ a ziariştilor independenţi şi de intimidare generală a presei autohtone, care oricum se află într-o suferinţă prelungită.”

-„Sunt atacuri concentrice împotriva jurnaliştilor independenţi, care descoperă vulnerabilităţile politicienilor şi magistraţilor de la vârful justiţiei”

- „Sunt şi acţiuni de intimidare în care e folosit întreg arsenalul împrumutat de la servicii secrete: fotografii sau înregistrări video cu viaţa privată sau profesională a celor care deranjează apar brusc în presă, exact în momentul în care e nevoie ca anumite informaţii să fie discreditate şi anumite persoane să fie decredibilizate”

- „Oamenii influenţi din politică şi afaceri vor să demonstreze că ei pot controla totul şi cine îndrăzneşte să iasă din rând va fi târât în procese nesfârşite, discreditat şi mânjit de norori. De aceea dosarul de la parchetul antimafia împotriva jurnaliştilor a fost însoţit în mass-media de imagini culese în timp, împotriva unora dintre ei.”

- „Dincolo de jurnaliştii care încearcă să scoată la iveală adevărul, există şi cealaltă parte, întunecată, a presei autohtone, care foloseşte şantajul, adevărul pe jumătate, dezinformarea, fie în sens propagandistic, fie la comanda propriilor patroni, în scopuri murdare.”

- „Jurnalismul românesc s-a transformat demult într-un câmp de luptă unde se bat oameni politici, interlopi, companii mari şi penali influenţi. ”

 

Citeşte materialul complet pe DW.com

 

 

CITEŞTE ŞI: „Jurnaliştii nu trebuie reduşi la tăcere”. Reporteri Fără Frontiere, reacţie după ce primarul Băluţă a reclamat Libertatea la DIICOT

CITEŞTE ŞI: Rise Project trebuie să şteargă două investigaţii despre Streinu-Cercel. Decizia nu e definitivă

CITEŞTE ŞI: Decizie în primă instanţă. Libertatea trebuie să şteargă şapte articole reclamate de primarul Băluţă

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    Nici să ne AUTOjignim nu mai avem dreptul pe acest site! Așa mare e libertatea de exprimare...
  • B.A.M B.A.M
    Nu era mai simplu ca Libertatea să scrie niște articole 100% obiective, în locul celor "doar pe jumătate obiective"?!
    P.S. Întreabă un amărât de ***.

Trimite un comentariu

sus