Skip to main content

Ziua şi plecarea. Jurnalistul Mircea Barbu, care a transmis din Ucraina şi Israel, a încetat colaborarea cu Libertatea

 
Foto: Mircea Barbu Facebook
Foto: Mircea Barbu Facebook

Ziarul Libertatea mai pierde un jurnalist. Reporterul Mircea Barbu, care a transmis din zone de război precum Ucraina sau Israel, a anunţat că îşi suspendă colaborarea cu ziarul Libertatea, cu efect imediat. 

Publicitate

Ceea ce li se întâmplă celor din redacţia unuia dintre puţinele ziare independente româneşti în aceste zile este nedrept şi halucinant. E pur şi simplu un atac grav la adresa libertăţii presei din România pentru interese obscure, mascate în spatele unor cuvinte corporate goale şi lipsite de sens”, a scris jurnalistul într-o postare pe Facebook. 

„Ori eu nu pot să bag capul la cutie şi să mă prefac că dacă nu mă afectează direct pe mine atunci e OK. Nu asta e jurnalismul în care cred şi nici cel pe care îmi imaginez ca publicul îl aşteaptă de la mine”, a continuat jurnalistul. 

Anunţul lui Mircea Barbu vine la o zi după demisia redactorului-şef Dan Duca. La începutul acestei săptămâni, li echipa de jurnalişti Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ au anunţat că renunţă la colaborarea cu ziarul Libertatea. Cei doi care deţin şi platforma Teleleu.eu au relatat pentru ziar în ultimii cinci ani despre românii care trăiesc în diaspora în peste 100 de reportaje. 

„Este cea mai lungă colaborare a noastră şi o întrerupem pentru că managementul Ringier i-a dat afară pe jurnaliştii care au îndrăznit să lupte pentru independenţă editorială”, a scris Elena Stancu, într-un text postat şi pe site-ul Libertatea

Citeşte şi: Nou şef al redacţiei la Gazeta Sporturilor, după plecarea lui Ţepelin şi Tolontan: sârbul trimis de Ringier să restructureze redacţia. Prima decizie: Redactorul-şef adjunct Dan Udrea, dat afară


Citeşte şi: Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

Reamintim că Ringier a făcut în ultima perioadă o serie de concedieri care au surprins presa din România. Toate din zona de management. 

Totul a culminat săptămâna trecută, când compania a decis să-l concedieze pe coordonatorul editorial Cătălin Tolontan, împreună cu doi redactor-şef adjuncţi, Iulia Roşu şi Camelia Stan. Ringier a mai anunţat, înaintea sărbătorilor de Crăciun, că urmează să concedieze încă 20% din redacţie. 

Citeşte şi: "Adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente” Reacţie în cazul concedierilor de la Libertatea de la Asociaţia Ziariştilor Independenţi

Textul integral al lui Mircea Barbu, în continuare:

Am decis sa-mi suspend colaborarea cu ziarul “Libertatea”

În această dimineaţă, am informat departamentul HR al trustului Ringier că doresc suspendarea contractului de colaborare cu ziarul “Libertatea” cu efect imediat.

Motivul cred că e lesne de înţeles: deşi personal, în calitate de colaborator extern, de corespondent din zone de război pentru ziar - ca asta am făcut în mare parte -, nu am fost supus niciunei presiuni editoriale sau de orice alt fel în ultimii trei ani de când colaborez cu această publicaţie, oamenii din redacţie cu care am lucrat direct, redactori şi editori, au avut de suportat, în ultimele luni, enorm de multe şicane care n-au, în opinia mea, nicio legătură cu actul jurnalistic. Şi nici măcar cu cel economic, dacă e să mă întrebaţi pe mine, dar asta e o cu totul şi cu totul alta discuţie în care n-aş vrea să intru acum.

Ceea ce li se întâmplă celor din redacţia unuia dintre puţinele ziare independente româneşti în aceste zile este nedrept şi halucinant. E pur şi simplu un atac grav la adresa libertăţii presei din România pentru interese obscure, mascate în spatele unor cuvinte corporate goale şi lipsite de sens.

Ori eu nu pot să bag capul la cutie şi să mă prefac că dacă nu mă afectează direct pe mine atunci e OK. Nu asta e jurnalismul în care cred şi nici cel pe care îmi imaginez ca publicul îl aşteaptă de la mine.

Le mulţumesc tututor celor din redacţie care în ultimii ani, fie ca a fost vorba de corespondenţe din Irak, Siria, Ucraina sau Israel, m-au sprijinit, înţeles, ajutat şi mai ales mentorat pe acest drum deloc uşor al jurnalismului de conflict.

Am învăţat enorm de la Cătălin Tolontan, Dan Duca şi Iulia Roşu, oameni extraordinari şi jurnalişti excelenţi.

Ce urmează? Cum Libertatea era singura mea colaborare din presa românească nu-mi rămâne decât să ma apuc serios de canalul de YouTube la care lucrez de câteva săptămâni, platformă pe care sper ca voi putea realiza, cu ajutorul publicului, prin crowdfunding şi burse de jurnalism, aceleaşi reportaje despre evenimente care se întâmplă dincolo de graniţele ţării noastre, dar care, aşa cum bine am văzut în ultima vreme, ne afectează direct pe noi toţi.

Va funcţiona?

Sincer, nu ştiu. Dar prefer să încerc asta decât să nu mă pot privi dimineaţa în oglindă ştiind ce compromisuri ar fi trebui să fac, zi de zi, continuând această colaborare doar de dragul unui venit stabil şi al unui loc călduţ.
Să ne auzim cu bine!

Mircea 

PS mai jos, de departe una dintre cele mai puţin reuşite fotografii ale mele, însă dintr-un loc şi un moment în care am fost onorat să pot transmite pentu publicul Libertatea un eveniment istoric.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus