Skip to main content

Scandalul Eurovision. TVR: "Organizatorii au judecat cu dublă măsură. Luăm în calcul retragerea şi judecata"

 
Scandalul Eurovision. TVR: "Organizatorii au judecat cu dublă măsură. Luăm în calcul retragerea şi judecata"

Scandalul Eurovision. TVR reacţionează după ce organizatorii competiţiei - EBU - au detaliat într-un comunicat că voturile din şase ţări au fost anulate pentru că statele s-ar fi votat între ele.

Publicitate

"Singurul motiv pentru care ne-a fost interzisă anunţarea votului juriului din România, care acordase 12 puncte Moldovei, a fost acela că am refuzat să acceptăm punctajul impus de EBU", spune TVR.

TVR anunţă că "investighează acuzaţiile", dar acuză, la rândul său, că EBU că a judecat cu dublă măsură: şi alte ţări s-au votat între ele şi nu s-a întâmplat nimic, voturile au fost validate. Exemplele, în continuare.

Mai mult, TVR spune că ia în calcul retragerea de la următoarele ediţii ale Eurovision, dar şi acţionarea în judecată a organizatorului, adică EBU.

Ce spune TVR:

- organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunţe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de ”algoritm.”

- nu a existat nicio problemă tehnică! Singurul motiv pentru care ne-a fost interzisă anunţarea votului juriului din România, care acordase 12 puncte Moldovei, a fost acela că am refuzat să acceptăm punctajul impus de EBU.

Citeşte şi: VIDEO. Cum a reacţionat Eda Marcus după ce i-a fost refuzată intrarea în direct la finala Eurovision

- Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni

În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune.

- În timp ce România şi alte cinci ţări au fost sancţionate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor ţări:

Belgia a dat către:
Suedia 10
Australia 8
Israel 7

Belgia a primit de la:
Suedia 8
Australia 8
Israel 7

Suedia a dat către:
Australia 12
Estonia 10
Belgia 8
Malta 7

Suedia a primit de la:
Australia 12
Estonia 12
Belgia 10
Malta 10

- În cazul acestor ţări, organizatorii nu au sesizat ”tipare de vot neregulate.” Mai mult, lor le-au dat şi cele mai multe puncte atribuite, prin ”algoritm,” de la ţările sancţionate pentru că s-au votat între ele.

- În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului.

Citeşte şi: Scandalul Eurovision. Ce votase de fapt juriul din România? Niciun vot pentru Ucraina


Citeşte şi: Scandal la Eurovision. Presa din Belgia susţine că excluderea juriilor din mai multe ţări ar fi din cauza unor înţelegeri privind împărţirea punctelor


Citeşte şi: TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"


Citeşte şi: Eurovision, situaţie fără precedent! România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei. Ce invocă organizatorii?


Citeşte şi: Audienţe RECORD. Finala Eurovision a plasat TVR pe cel mai bun loc din ultimii ani. Între primele trei

GALERIE FOTO. Cum s-au votat între ele alte ţări la Eurovision:

Înainte de poziţia completă a TVR, reamintim, pe scurt, subiectul: în noaptea finalei Eurovision, organizatorii au anunţat că voturile juriilor din şase ţări au fost anulate, cu suspiciuni de tentativă de manipulare a votului. Deşi, în realitate, juriul din România a dat 12 puncte Moldovei, după decizia organizatorilor punctajul maxim s-a dus la Ucraina (care a şi câştigat).

Totodată, României nu i s-a permis să intre în direct să anunţe rezultatele "din motive tehnice".

Citeşte şi: Eurovision. Cum a explicat EBU neregulile şi de ce au fost suspectate de fraudă cele şase ţări

TVR, Poziţia integrală în Scandalul Eurovision:

 "TVR investighează acuzaţiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022

TVR dezaprobă modul în care EBU (European Broadcasting Union) a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.

Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni.

În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate (detalii la finalul comunicatului).

Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.

Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui ”tipar de vot neregulat,” TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul.

În acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, puteam elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunţati finaliştii pe baza notelor juraţilor, nu pe cele generate de ”algoritm.”

Acest lucru ar fi fost posibil, însă, doar dacă EBU ar fi tratat TVR ca pe un partener real şi ar fi ţinut cont de faptul că regulamentul Eurovision este cel ce dă independenţă totală juriilor naţionale şi că televiziunile nu pot nici afla şi nici influenţa punctajele acordate de juraţi, decât mult timp după ce au fost trimise către EBU. Astfel, TVR nu a aflat decât după finală modul în care au votat juraţii români în semifinală.

Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după şapte zile informaţiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicaţii oficiale juriului din România, ”post-factum,” asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar şi în acest context, în care am fost deja judecaţi şi sancţionaţi, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancţionate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă.

Un alt aspect ce trebuie semnalat este faptul că EBU are mecanisme de prevenţie şi control. Atunci, când există suspiciuni faţă de un juriu, poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a şi întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele şase ţări sancţionate.

Concluzia observatorilor a fost că votul a fost regulamentar şi nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare. Este unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunţat că toate voturile exprimate de juraţi sunt valide.

În timp ce România şi alte cinci ţări au fost sancţionate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei ţări:

Australia a dat către:
Suedia 12
Israel 10
Belgia 8
Macedonia de Nord 7
Irlanda 6

Australia a primit de la:
Suedia 12
Israel 10
Belgia 8
Macedonia de Nord 5
Irlanda 5

Belgia a dat către:
Suedia 10
Australia 8
Israel 7

Belgia a primit de la:
Suedia 8
Australia 8
Israel 7

Suedia a dat către:
Australia 12
Estonia 10
Belgia 8
Malta 7

Suedia a primit de la:
Australia 12
Estonia 12
Belgia 10
Malta 10

În cazul acestor ţări, organizatorii nu au sesizat ”tipare de vot neregulate.” Mai mult, lor le-au dat şi cele mai multe puncte atribuite, prin ”algoritm,” de la ţările sancţionate pentru că s-au votat între ele. Dintre cele şase ţări acuzate că au avut o înţelegere oneroasă pentru a intra în finală, doar trei au reuşit. Dintre cele trei ţări care au primit puncte prin ”algoritm” de la ţări sancţionate, toate au reuşit să intre în finală.

Atitudinea de neînţeles a EBU faţă de TVR, un membru de tradiţie al acestei organizaţii, care merită tratat cu respect, este subliniată şi de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunţe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de ”algoritm.”

Reiterăm ce am spus şi în primul nostru comunicat: nu a existat nicio problemă tehnică! Eda Marcus era pregătită să intre în direct, iar legătura funcţiona perfect. Singurul motiv pentru care ne-a fost interzisă anunţarea votului juriului din România, care acordase 12 puncte Moldovei, a fost acela că am refuzat să acceptăm punctajul impus de EBU.

În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului.

Pentru o mai bună înţelegere a modului în care s-a desfăşurat activitatea juriului, în acord cu procedurile impuse prin regulamentul concursului, vă prezentăm cronologia derulării evenimentelor:

- Miercuri, 11 mai, de la ora 22.00, în cadrul concursului a avut loc semifinala a doua - repetiţia pentru juriu -, un show identic cu cel pentru public, care urma să aibă loc a doua zi.

- Membrii juriului au sosit la sediul TVR cu 30 de minute înainte de începutul concursului, au prezentat notarului actele de identitate, au urmărit şi au fost informaţi despre regulile de votare - să nu comunice/să nu îşi exprime părerile despre piese/prestaţie/show către ceilalţi membri, să înceapă notarea după prestaţia ultimului concurent, în momentul în care Şeful de vot îi anunţă că pot începe.

După înmânarea formularelor, juraţii au aşteptat până când Şeful de vot a fost informat de operatorul Digame (partenerul EBU care se ocupă de componenta de vot, inclusiv grafica aferentă) că votul lor este valid şi că aceştia pot părăsi locaţia (juriul a fost obligat, conform regulilor, să nu părăsească locaţia timp de 90 de minute după ultima prestaţie din concurs).

- Singurele două persoane care au ştiut rezultatul votului juriului din cea de-a doua semifinală au fost notarul care a legalizat rezultatul şi Şeful de vot. Nimeni altcineva din România nu a avut acces la aceste informaţii până luni, 16 mai, după încheierea concursului, când voturile au fost făcute publice de EBU.

- Până vineri, 13 mai, juriul nu s-a mai întrunit.

- Vineri, 13 mai, a avut loc repetiţia pentru juriu din cadrul finalei, un show identic cu cel pentru public care urma să aibă loc în ultima zi a concursului (14 mai). Juriul, notarul şi Şeful de vot au reluat procedura parcursă în cadrul semifinalei pentru juriu, alături de reprezentanţii Digame.

- După acest moment, juriul României nu s-a mai întrunit.

- Pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 mai, Şeful de vot a susţinut două teleconferinţe cu organizatorii, pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire/ ale Edei Marcus şi a participat la două repetiţii de transmitere a rezultatului juriului României, fără a primi vreo informare cu privire la eventualele suspiciuni privind jurizarea de la Bucureşti.

- 14 mai, ora 0.30 (aprox.): tabelul cu rezultatul votului din finală atribuit de EBU juriului României (Ucraina 12 puncte) a fost transmis de organizatori reprezentanţilor TVR. Responsabilul de la Bucureşti a sesizat neconcordanţa şi a solicitat explicaţii din partea operatorului Digame. Pe parcursul finalei pentru public, la sediul TVR, alături de Şeful de vot, mai erau prezenţi preşedintele juriului şi notarul.

- 0.50-1.09 – intervalul în care a fost anunţat, în cadrul show-ului, rezultatul jurizării României, cel calculat în baza unui algoritm stabilit unilateral de EBU.

- 1.09 – EBU transmite primul mesaj oficial, prin care toate delegaţiile sunt anunţate că organizatorul a identificat anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a şase ţări, fără a nominaliza vreun participant. 

- În ceea ce priveşte rezultatele votului atribuit în a doua semifinală, subliniem, din nou, că au fost anunţate doar luni, după încheierea concursului."
 

Citeşte şi: Scandalul Eurovision. Ce votase de fapt juriul din România? Niciun vot pentru Ucraina


Citeşte şi: Scandal la Eurovision. Presa din Belgia susţine că excluderea juriilor din mai multe ţări ar fi din cauza unor înţelegeri privind împărţirea punctelor


Citeşte şi: TVR, despre scandalul Eurovision: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului. Am dat punctaj maxim Moldovei"


Citeşte şi: Eurovision, situaţie fără precedent! România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei. Ce invocă organizatorii?


Citeşte şi: Audienţe RECORD. Finala Eurovision a plasat TVR pe cel mai bun loc din ultimii ani. Între primele trei

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Ion Ion
  Nicio pierdere, dimpotrivă salvam niște bani frecați aiurea
 • Cami Cami
  Bravo Tvr... Nu te lăsa! A fost bătaie de joc! Furtul voturilor i-a dezavantajat f.mult pe Mdoveni, mai ales când au prwzentat un cântec de unire cu Ro.
 • B.A.M B.A.M
  @margo, chiar participă Australia! Dacă Israel, Armenia, etc au putut, ei de ce nu ar putea?!
 • margo margo
  nu ma intereseaza eurovision, dar daca e vorba de tvr e clar ca e o *** si ca tvr e de vina. nici nu am nevoie de dovezi ca sa stiu ca tvr a comis-o si e de vina. poate se tin de cuvant si se retrag de la eurovision ca oricum numai gherle au trimis in ultimii ani. de la paula seling si fire nu am mai auzit o melodie decenta de la astia.
  si mai am o curiozitate... australia la eurovision? poate ati vrut sa scrieti austria? stiti, australia e aia cu cangurii... nu sunt in europa...
 • Camelia Camelia
  @Cosmin
  Nu, nu asta reclamă EBU, ci faptul ca in semifinală, 6 țări au votat prea asemănător, s-au votat între ele, ca asa s-au înteles (Romania, Polonia, San Marino, Muntenegru, Azerbaijan, Georgia).
  Dar există și grupul Suedia-Australia-Belgia care a făcut același lucru si nu au fost sancționate.
 • Adrian C Adrian C
  @paginademedia aveti un stil oribil de redactare; aceleasi informatii sunt reluate de n ori, nu doar la acest articol ci la majoritatea.
 • F F
  Penibili. :)) ăștia nu înțeleg ca voturile lor sunt suspecte pentru ca sunt 6 tari care nu au prea primit voturi din alte părți? Suedia, Australia și mai toate exemplele din lista cu excepția Israelului, care apare intr-un singur exemplu, au fost votate foarte bine și de alte tari, nu ca România și celelalte tari acuzate.
 • Cosmin Cosmin
  Nu vreau sa tin partea EBU, dar ce reclama EBU e ca in semifinala Romania a votat intr-un fel, iar in finala in alt fel (pentru ca probabil intelegerea cu cele 6 a fost doar ca sa prinda finala). E interesant de urmarit in exemplul TVR cum au votat tarile respective in semifinala si finala. Ca daca au votat la fel nu exista un caz. Dar cum a facut TVR chiar pute a frauda.
 • je je
  felicitari, TVR. Nu mai dormiti!
 • Camelia Camelia
  Aici TVR are dreptate. Este adevărat că există "bisericuțe", iar EBU îi vede doar pe cei pe care vrea sa-i vadă. Pe forumurile din străinătate fanii comentează "da, dar voi ați fost prinși, asa că asumati-vă vina, nu spuneți "dar pe ceilalti nu-i vezi?" Este adevărat că atunci cand esti prins, nu trebuie să spui : "dar si ăla?", problema este că nimeni nu a fost prins (filmari, convorbiri telefonice inregistrate, martori la discuții). EBU a decis ca e suspect daca nu votezi cu Suedia. Asta nu-i transforma în sfinți pe cei de la TVR, pentru că nu sunt, doar arată ipocrizia EBU.
 • Osterdahl Australianul Osterdahl Australianul
  Păi tocmai, era absolut necesar să meargă Suedia, Belgia și Australia în finală, așa e direcția impusă din alte părți.
  Și cine are timp să vadă înregistrarea din finală, să se uite la momentul de după melodia Australiei, cum s-a insistat pe aplauze și s-a dorit crearea unui moment special așa cum nu au procedat la nicio altă melodie. Asta ca să înțelegem și ce mesaj se promovează la Eurovision, să înțeleagă toți care nu au înțeles până acum.
  Deci la Belgia, Suedia și Australia nu sunt tipare suspecte, alea sunt doar la săraci.
  Acțiune comună împotriva lor depusă de cele 6 țări.
  A, și pentru Osterdahl :
  Svante Stockselius was 10 Times better than you:))
 • B.A.M B.A.M
  ÎNCURAJEZ PUBLIC TVR SĂ DEA ÎN JUDECATĂ EBU și SĂ SE RETRAGĂ MĂCAR UN AN DE LA EUROVISION!!!
  Ipocrizia a fost prea pe față ca să fie trecută cu vederea!!!!!

Trimite un comentariu

sus