Skip to main content

Deep fake cu Gojira şi o actriţă de filme pentru adulţi. Imaginile, cu ei, vocile, diferite. Falsa discuţie despre un produs minune pentru potenţă, reclamată de CNA la youtube

 
Deep fake cu Gojira şi o actriţă de filme pentru adulţi. Imaginile, cu ei, vocile, diferite. Falsa discuţie despre un produs minune pentru potenţă, reclamată de CNA la youtube

Un interviu luat de Gojira a ajuns să fie folosit într-o campanie în care s-au folosit instrumente „deep fake” pentru a promova un supliment pentru potenţă. Clipul a apărut pe YouTube de aproape trei săptămâni şi este încă activ pe platforma video. 

Publicitate

Interviul făcut de Gojira a existat în realitate, însă cu alte replici. În clipul reclamat, în fapt o reclamă, dialogul dintre cei doi a fost schimbat de deep fake şi, mai mult, a fost modificat din grafică şi modul în care cei doi articulează cuvintele. De altfel, modul nenatural în care se mişcă buzele a fost ceea ce a atras atenţia.

Consiliul Naţional al Audiovizualului, care are de mai mult timp în atribuţii şi analizarea conţinutului video online, a decis să sesizeze platforma YouTube în legătură cu clipul fals care circulă pe platforma video. 

Este vorba despre o secvenţă dintr-un interviu pe care Gojira l-a luat pentru podcastul său actriţei din filmele pentru adulţi Nelly Kent (Elena Nela Oprea, pe numele ei real) şi care a fost modificată cu ajutorul tehnologiei „deep fake”, ce permite ca discursul unei persoane să fie modificat astfe încât să spună ce îşi doreşte autorul. 

Mai mult decât atât, potrivit monitorizării CNA, clipul este „la liber” fără nicio restricţionare de vârstă, nefiind utilizat niciun instrument de verificare a vârstei utilizatorului

„Este un deep fake şi nu are legătură cu mine. Nu fac astfel de reclame. Îmi aleg cu mare grijă parteneriatele. Am văzut că este un trend global şi nu sunt singurul care a căzut victimă. Sper să nu se mai folosească fraudulos imaginea mea sau a altor persoane publice”, a declarat Gojira pentru Paginademedia.ro

Amintim că în ultima vreme au apărut numeroase campanii în care erau folosite în mod fals imaginea unor personalităţi precum Andreea Esca, guvernatorul Mugur Isărescu sau chiar premierul Marcel Ciolacu. 

În acelaşi context, al campaniilor fake care apelează la imaginea unor personalităţi, CNA a sesizat în toamna trecută şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) tot în cazul unor clipuri în care apăreau Robert Turcescu şi Andreea Esca. În acest caz era vorba despre clipuri care apăreau pe site-uri care clonau imaginea Digi24.ro, Adevarul.ro şi b1tv.ro. 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus