Skip to main content

Fanatik explică traseul ştirii false cu moartea lui Ienei: a pornit de la un vecin al lui Nea Imi. Jurnaliştii nu au reuşit să verifice şi "s-au grăbit să publice"

 
Fanatik explică traseul ştirii false cu moartea lui Ienei: a pornit de la un vecin al lui Nea Imi. Jurnaliştii nu au reuşit să verifice şi "s-au grăbit să publice"

Un articol cu un titlu cât se poate de sugestic pe Fanatik: "Cum l-am <<omorât>> pe nea Imi!" Horia Ivanovici, de la Fanatik detaliază cum s-a ajuns de la informaţie la ştirea eronată, preluată masiv (şi apoi infirmată) de o mare parte a presei.

Publicitate

Care a fost "circuitul apei în natură"?

Horia Ivanovici:

"Un colonel, vecin de casă cu nea Imi la Oradea, l-a sunat precipitat pe un prieten de nădejde, tot din Oradea –  să-i spunem P – şi l-a anunţat cumplita veste. Bine intenţionat şi intim cu familia Ienei, P a încercat să-i contacteze pe apropiaţii lui Ienei, dar, ghinion, nu i-a răspuns nimeni. În consecinţă, P ne-a sunat la redacţie şi ne-a informat că nea Imi nu ar mai fi printre noi…", este prima parte a poveştii.

Redactorii Fanatik au încercat (fără succes) să contacteze apropiaţi ai antrenorului. "Ghinion, nu a ridicat nimeni telefonul" Dacă nu au reuşit o confirmare, cum de a apărut ştirea? S-au bazat pe... suspiciuni.

"Având suspiciunea rezonabilă că nu răspunde nimeni din familie din cauza presupusei tragedii, ne-am grăbit şi am publicat ştirea în regim de Breaking News", scrie Ivanovici. El spune că "Am ţinut-o maximum 3 minute pe site fiindcă, între timp, numitul P dăduse de fosta noră a lui Ienei şi ne suna disperat, să ne informeze că nea Imi tocmai se întorsese dintr-o plimbare prin parc şi e bine-mersi".

Continuă: "3 minute au fost, însă, de-ajuns ca să provocăm un adevărat tsunami jurnalistic. În 3 minute ne-a preluat toată lumea, iar răul a fost făcut! Şi apropo de deces, nu aţi vrea să ştiţi ce atmosferă de înmormântare a fost toată ziua în redacţia Fanatik"

Ştirea s-a propagat puternic pe online şi a fost preluată de multe alte site-uri. Primii care au notat însă că informaţia a fost falsă nu au fost cei de la Fanatik (care au publicat-o), ci jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

Sursa iniţială a ştirii, pe care s-au bazat cei de la Fanatik, era un apropiat al lui Emeric Ienei.

"În decembrie, am fost la o „pomană a porcului” la Oradea, iar eu personal, Horia Ivanovici, l-am invitat pe nea Imi la restaurant, unde ne-am bucurat 2-3 ore de prezenţa minunată a acestui om special. Cot la cot cu acelaşi prieten P, care organizase masa!"

În articolul de opinie, Ivanovici mulţumeşte unor redacţii care "Au înţeles că, pur şi simplu, a fost o greşeală în fluxul profesional de zi cu zi" (Pro TV, HotNews, Ringier).

Ivanovici: Şi aş mai vrea să-i mulţumesc public lui Cătălin Tolontan, care i-a trimis un mesaj de susţinere colegului Remus Răureanu şi pe care vi-l dezvălui: „Se întâmplă, Remus. Asta e meseria. Zece zile grele şi una bună!”. Tolo rămâne Tolo!!

La fel, apreciez că Petrişor Obae (deţinătorul unui site cu adevărat reputaţional, Pagina de media) a avut o atitudine corectă, deşi nu ne înghite nici cu lămâie. După ce ne-a făcut praf în articolul de fond de pe Pagina de media (şi bine a făcut!), a publicat în mod echidistant şi poziţia noastră.

Nu lipsesc însă "săgeţile" aruncate (fără a-i nominaliza direct) celor de la Pro Sport. Publicaţia în cauză a scris încă de vineri că: "ProSport NU a publicat această informaţie, preferând să o verifice înainte de a „vâna” traficul pe care un breaking news de acest fel îl aduce publicaţiilor din mediul online".

Reacţia lui Ivanovici? Un atac la publicaţia sportivă pe care o acuză de "o campanie absolut dezgustătoare". "multă răutate, multă PROstie. Şi mai multă iPROcrizie".

Despre GSP?

"Pe GSP chiar nu sunt supărat! Ştiu că, ulterior, nu ne-au atacat cu răutate, ci s-au simţit lezaţi fiindcă au preluat şi ei o ştire neadevărată, inducându-şi în eroare propriul public. Brandul GSP s-a construit în ani, pe o temelie solidă de credibilitate şi este absolut firesc că nu le-a picat bine… Asta nu-i exonerează de vina că n-au verificat nici ei informaţia şi au preluat-o ca atare."

Articolul integral al lui Horia Ivanovici, pe Fanatik.

Citeşte şi: ANATOMIA UNUI FAKE Copy-Paste. Emeric Ienei, dat că "a murit" de mai multe site-uri. Informaţia, neverificată, a fost falsă. Cum a pornit?


Citeşte şi: Fanatik, despre ştirea falsă cu Emeric Ienei: "Nu acceptăm sub nicio formă eticheta nedreaptă de fake news. E o greşeală redacţională. Ne cerem scuze, nea Imi"

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus