Skip to main content

După cazul Mircea Barbu. Angajații Adevărul vor plăti daune de 10.000 de euro dacă strică imaginea publicației

 
După cazul Mircea Barbu. Angajații Adevărul vor plăti daune de 10.000 de euro dacă strică imaginea publicației

Angajații Adevărul, nevoiți să semneze o clauză de peste 10.000 de euro că nu vor strica imaginea Adevărul, scrie jurnalistul Vlad Stoicescu, pe pagina sa de Facebook. Informațiile au fost confirmate pentru Paginademedia.ro și de surse din interiorul redacției Adevărul. 

Măsura vine imediat după scandalul provocat de jurnalistul Mircea Barbu, căruia i s-a cerut să scoată întrebări dintr-un interviu cu consultantul politic Roger Stone. Barbu nu a fost de acord și a publicat un text pe site-ul Adevărul.ro în care vorbea de "presiuni ale conducerii Adevărul" și povestea "tărășenia". Textul a fost scos de pe site.

Conflictul s-a acutizat, ajungând la un moment în care Barbu a chemat poliția după o confruntare cu redactorul-șef adjunct. Mircea Barbu a fost ulterior concediat, prin desființarea secției în care el lucra.

Publicitate

"Pur și simplu ne-au chemat la HR să semnăm", i-au spus jurnalistului Vlad Stoicescu mai multe surse din cadrul Adevărul Holding, angajați la mai multe dintre publicațiile afiliate trustului media. N-a existat nicio consultare prealabilă, n-a existat nicio informare scrisă anterioară, jurnaliștii companiei fiind doar convocați să consimtă prin semnătură, scrie jurnalistul Vlad Stoicescu. Prevederile, se notează la finalul celor două pagini de contract adițional, produc efecte începând cu data de 17 iulie.

Din informațiile Paginademedia.ro, de teama unor posibile încălcări ale regulamentului, unii angajați și-au scos din profilul de pe Facebook că lucrează la Adevărul. 

Din actul adițional:

 • "salariatul nu va discredita prin declarații sau prin orice altă modalitate sau atitudine Angajatorul sau persoanele din conducerea societății în fața angajaților societății sau a entităților afiliate / partenere, în mass media sau față de terți și nu va face declarații în formă scrisă sau orală presei scrise, televiziunilor, posturilor radio sau organizațiilor media, în spațiul public, în spațiul media, în spațiul virtual, în spațiul online, pe internet, pe bloguri / conturi / pagini proprii, în cadrul oricărui cont și profil create pe orice tip de rețele de socializare precum Facebook, Twitter sau oricare altele similare";
   
 • "salariatul nu va discredita Angajatorul sau persoanele din conducerea societății în fața angajaților societății sau a entităților afiliate sau partenere în cadrul mesajelor postate pe rețelele de socializare, precum și în cadrul evenimentelor publice la care participă și se va abține de la orice atitudine și declarație de natură să aducă atingere imaginii sau care ar putea leza imaginea Angajatorului, a societății Adevărul Holding, a entităților afiliate acesteia, a mărcii Adevărul și / sau a oricărei Publicații ce aparține de Adevărul Holding sau afiliaților săi, inclusiv a produselor și serviciilor societății;
   
 • Semnând, jurnaliștii se obligă la "a se abține de la orice act, fapt sau acțiune care poate aduce prejudicii imaginii și reputației Adevărul Holding sau Publicațiilor sale", iar asta nu doar pe durata relației de muncă, ci pentru totdeauna. "Prezenta clauză supraviețuiește și ulterior încetării contractului, indiferent de cauza încetării", notează adiționalul.
 • "în ipoteza în care angajatul va asocia în vreun fel profilul personal creat pe orice tip de rețea de socializare cu Adevărul Holding, toate postările salariatului vor cădea sub incidența regulamentului intern de funcționare, a prevederilor contractului individual de muncă, a actelor adiționale parte integrantă a acestora, a dispozițiilor fișelor de post corespunzătoare fiecărei funcții deținute, precum și dispozițiilor oricărui document, decizie, notă internă, instrucțiune de lucru prin care sunt stabilite atribuțiile și competențele sale de serviciu în cadrul societății";
   
 • "nerespectarea de către salariat a obligațiilor prevăzute poate conduce la aplicarea unor sancțiuni disciplinare de către Angajator, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă și obligarea salariatului la plata unor despăgubiri corespunzătoare prejudiciului cauzat în cuantum prestabilit de părți la o valoare de minimum 10.000 Euro. În cazul în care prejudiciul suferit de Angajator depășește valoarea prestabilită, salariatul se obligă să suporte și diferența până la acoperirea întregului cuantum al prejudiciului".

Istoria cazului Mircea Barbu

1. Un ziarist acuză: conducerea Adevărul i-a impus să scoată întrebări dintr-un interviu cu consultantul lui Donald Trump, care a vizitat România

2. Un text critic la adresa conducerii Adevărul, șters de pe site

3. AUDIO. „Omul ăla ne roagă!" Redactorul-șef Adevărul, înregistrat când îi spunea lui Mircea Barbu să scoată întrebări dintr-un interviu

4. Scandal cu poliția la Adevărul. Mircea Barbu a chemat poliția după ce ar fi fost amenințat de redactorul-șef adjunct

5. Dan Marinescu, despre cazul Mircea Barbu: „Ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă”

6. Concediat de la Adevărul. Secția în care lucra Mircea Barbu a fost desființată

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • @patron
  My friend, tocmai modul in care te raportezi la presa, prin comparatia cu cola-cola si kfc arata prapastia in care a ajuns mass media in tara asta. Jurnalismul nu e o meserie ca oricare tocmai pentru ca opereaza cu informatia p care o livreaza in interes public, si fara judecati de valoare (la modul ideal). Daca patronul il forteaza sa ofere jumatati de adevar sau chiar minciuni, treaba asta afecteaza pe toata lumea. p baza rationamentului tau, poate tocmai noi iti spunem pe baza surselor ca coca cola sau kfc contin otravuri...nu ai vrea sa stii treaba asta inainte sa mananci sau sa bei? daca patronul ma impiedica sa scriu adevarul atunci ce sa scriu? multi au senzatia ca jurnalistul e un fel de dactilograf renumerat ceva mai bine,,,,e aia s-a ajuns aici
 • jurnalistul nu poate fi comparat cu un angajat la coca cola sau mai stiu eu unde. se presupune ca urmareste binele public. daca patronul, seful, editorul etc ii pune pumnul in gura si el tace, data viitoare eu, ca cititor, nu mai pot sa am incredere in el.
 • Mi se pare absolut corect! Vreau sa vad un angajat coca cola cum spune, in public, ca bautura respectiva e o porcarie. Sau unul de la kfc care sa strige pe bloguri ca aripioarele sunt negre, inainte de prajire. Zboara in secunda doi. Ba mai e si dat in judecata si plateste toata viata despagubiri de imagine, companiei. Ziaristii sunt mai cu mot decat alta categorie sociala, sau cum?
 • Aici am aceiasi opinie cu @Mile
  La o amenda de 10 000 de euro inseamna ca ar trebui sa ia un salar de peste 1000 de euro!!! La ce vanzari are ziarul mi-e greu sa cred ca ar avea angajati!!!

Trimite un comentariu