Skip to main content

10 ani. Falsul interviu cu Mădălina Manole. Unul dintre cele mai grave derapaje din ultimii zece ani

 
Foto: Adrian Stoicoviciu, Mediafa Foto
Foto: Adrian Stoicoviciu, Mediafa Foto

10 ani de Paginademedia. 10 ani în 10 săptămâni. Anul 2010 a fost unul foarte încărcat. În informaţii, dar şi în derapaje.

Publicitate

Începem perioada dedicată anului 2010 cu poate cel mai grav derapaj din media ultimilor 10 ani: falsul interviu cu Mădălina Manole, "realizat" de agenţia de presă Agerpres.

Un al doilea derapaj, de data această în lanţ: modul în care posturile TV au reflectat înmormântarea: Pro TV, Realitatea TV, Antena 3 şi Antena 1 au transmis în direct până şi cel mai intim moment, coborârea sicriului Mădălinei Manole în groapă. TVR 1 a exagerat în direcţia cealaltă: a dat ştirea la finalul jurnalului, după meteo şi externe.

Pe scurt, faptele. Apoi cum au decurs, pas cu pas: Pe 14 iulie, când Mădălina Manole se stingea din viaţă, Agerpres publica ceea ce prezenta drept "ultimul interviu al artistei, luat cu o zi înainte să moară." În fapt, era o compilaţie de citate mai vechi.

Povestea unui derapaj, aşa cum a fost relatat la vremea respectivă de Paginademedia.ro:

Ultimul interviu al Mădălinei Manole este o făcătură a agenţiei Agerpres. Ceea ce Agerpres a prezentat drept citate din "ultimul interviu acordat Agerpres, cu doar o zi înaintea morţii sale" este o înşiruire de texte compilate din extrase de pe blogul Mădălinei Manole şi din declaraţii mai vechi date agenţiei Agerpres. Paginademedia.ro vă prezintă mecanismul prin care normele elementare de deontologie au fost călcate în picioare de o agenţie de presă plătită din bani publici. Oficialii Agerpres au recunoscunt greşeala. Iată filmul:

Sunt o artistă implinită, o mamă şi o femeie fericită”. Declaraţiile au fost preluate de toate posturile de televiziune şi de către ziare drept ultimele cuvinte pentru presă. Sursa: Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Semnatarul ştirii, Petronius Craiu, a fost asaltat de posturile TV dar... avea telefonul închis. De ce? Explicaţiile în continuare. Declaraţia este extrem de importantă, întrucât a fost publicată de toată presa cu câteva ore înainte de decesul artistei. Fals!

Marţi, 13 iulie.

Mădălina Manole împlineşte, miercuri, 43 de ani. Agerpres se pregăteşte. “Facem un interviu cu Mădălina Manole”, se decide în redacţie. Sarcina cade pe ziaristul Petronius Craiu. O zi întreagă reporterul încearcă să dea de artistă. Eşec.

Nu mi-a răspuns la telefon", se justifică Toni în faţa şefilor. Şi ajunge ciuca ironiilor: "cum, mă, nu-ţi răspunde ţie fata cu părul de foc?"

Redactorul-şef Marina Bădulescu găseşte o soluţie salvatoare uluitoare! Băgăm articole de pe blogul ei, declaraţii mai vechi şi-i dăm drumul ! Chiar ea este cea care face operaţia.

Textul apare pe Agerpres. Mădălina Manole declară tot felul de lucruri. Niciuna dintre declaraţii nu fusese luată marţi!

Miercuri, 14 iulie

Mădălina Manole se stinge la locuinţa ei din Otopeni. Agerpres se laudă că "Mădălina Manole a acordat Agerpres ultimul interviu, cu doar o zi înaintea morţii sale".

Redacţia Agerpres e în fierbere şi încearcă să acopere gafa monumentală. După-amiază, se găseşte soluţia: materialul cu declaraţii este modificat. Dispare referirea la "ultimul interviu", iar Mădălina Manole "a declarat", pur şi simplu, fără să ştim când.

Oficialii: A fost o scăpare. Poate trebuia să spunem că am luat fragmente de pe blog.

Oficiali ai Agerpres care au dorit să-şi păstreze anonimatul au confirmat pentru Paginademedia.ro că "ultimul interviu" a fost o compilaţie de citate de pe blogul Mădălinei Manole, alături de declaraţii mai vechi acordate agenţiei Agerpres. "Este o greşeală, o scăpare, faptul că nu am publicat că acele citate sunt de pe blogul ei", a spus un oficial Agerpres. "Trebuia să spunem ce citate au fost luate de pe blog şi ce declaraţii au fost date pentru Agerpres", a continuat el.

Surse din interiorul Agerpres au declarat pentru Paginademedia.ro că exemplul cu Mădălina Manole nu este singular. Şi în alte situaţii, citate de pe bloguri sau declaraţii mai vechi ale unor personalităţi au fost folosite in materiale Agerpres în acelaşi mod.

Ştirea Agerpres

Mădălina declara în ultimul interviu acordat AGERPRES că era fericită

Bucureşti, 14 iulie /Agerpres/ - În ultimul său interviu acordat AGERPRES, cu doar o zi înaintea morţii sale, cântăreaţa Mădălina Manole mărturisea că este este o persoană fericită. Câteva ore mai târziu avea să apară însă informaţii privind dispariţia sa, cel mai probabil în urma unei sinucideri. ''Sunt o artistă împlinită, o mamă şi o femeie fericită. Am fost cea mai fericită mămică de pe pământ în clipa în care mi-am strâns puiul în braţe'', a declarat artista.

Anul acesta, Mădălina Manole a adus pe piaţa muzicală un nou album - '09 Mădălina Manole' - care conţine 12 piese şi pe care l-a terminat de înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie, după o perioadă în care şi-a dedicat în totalitate timpul băieţelului ei. 'Sunt melodii noi, câteva cântate în limba engleză, în care se vor regăsi îndrăgostiţii. 'Viaţa e frumoasă lângă tine', 'Marea dragoste', 'Sunt îndrăgostită', 'Cineva chiar te iubeşte' sau 'Without You' sunt câteva dintre melodiile pentru îndrăgostiţi. Am şi o baladă, pentru că n-am cum să-i uit pe cei care sunt mai puţin norocoşi în iubire. Balada se numeşte 'Suflet gol' şi cred că am să-i cam răscolesc pe cei mai nenorocoşi în iubire, nu am ce să fac', a declarat pentru AGERPRES Mădălina Manole.

Ea a precizat că, deşi materialul era gata de ceva vreme, a amânat lansarea lui pentru că pe 'lista sufletului său' erau trecute câteva vise, neîmplinite până anul trecut: 'o căsuţă, un copil şi omul care să-i stea alături la bine şi la greu'. Mădălina descrie relaţia sa cu fanii printr-o strofă a unei melodii: ''Sunt şi eu tot aşa cum sunteţi voi/ Şi mă simt de parc-aş fi o mică stea/ Trec mereu printre secete şi ploi/ Dar mi-e bine când vă ştiu în faţa mea!''.

Argentina Traicu, director general Rompres: Am demarat o anchetă. E inadmisibil!

Autoarea materialului cu Mădălina Manole, redactorul-şef Marina Bădulescu, va apărea în faţa Comisiei de disciplină şi ar putea să-şi piardă poziţia şi chiar să fie concediată din Agerpres. Argentina Traicu, director general adjunct al Agerpres, a declarat pentru Paginademedia.ro că a demarat o anchetă încă de ieri.

Abia după articolul publicat de Paginademedia.ro, Agerpres vine cu o precizare, în care spune că articolul “prin omisiune, a lăsat să se înţeleagă că ele ar fi fost date în ziua respectivă”. De ce abia acum? De ce au modificat ştirea, dar nu au anunţat presa?

Argentina Traicu, pentru Paginademedia.ro:

“Am retras ştirea de pe flux imediat ce mi-am dat seama de ceea ce s-a întâmplat. Am demarat o anchetă încă de ieri, când am sesizat greşeala”.

De ce nu au fost sesizaţi abonaţii încă de ieri?

Argentina Traicu:

„Nu aveam ieri toate elementele legate de această problemă. Ieri au fost făcute sesizările către directorul general, mai ales că este vorba de un redactor-şef, Marina Bădulescu. Este inadmisibil ca un redactor-şef să facă aşa ceva, mai ales că ea nu s-a consultat cu nimeni când a scris materialul.”

“Urmează să se întrunească şi Comisia de Disciplină, pentru a analiza cazul”.

Ce s-a întâmplat în urma anchetei?

Autoarea falsului interviu cu Mădălina Manole şi-a pierdut funcţia de redactor şef al Agenţiei de Presă Agerpres. Marina Bădulescu, cea care a scris făcătura, a rămas însă angajată a Agerpres.

Cum au derapat la vremea respectivă posturile TV. Înmormântarea Mădălinei Manole: exagerată la posturile comerciale, ştire de final de jurnal pentru TVR, după meteo şi ştiri externe

Materialul din 2010: Exclusiv! SCANDALOS: Ultimul interviu cu Mădălina Manole a fost INVENTAT de Agerpres!

Citeşte şi:

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Valentina Băştic Valentina Băştic
    AGERPRES ! Un nume sonor dar care s-a făcut de .. *** RĂU de tot ! In opinia mea ar trebui DESFIINȚATĂ : în goana după a fi primii cu senzaționalul au omis cel mai important lucru: ADEVĂRUL, VERIDICITATEA FAPTELOR ❗ Mi se pare o greșeală de neiertat ❗❗❗ Vorbim de viața unui om , nu de un sac de cartofi care trebuia încărcat în tir, nu s-a mai încărcat și s-au descurcat .. cumva cu actele. INADMISIBIL ❗❗❗ CUM să mai ai încredere în presă ❓❗

Trimite un comentariu

sus