Skip to main content

Cum s-a comportat Pro TV cu presa exact ca Ministerul lui Tudorel Toader în cazul acreditării lui Ovidiu Oanţă

 
Cum s-a comportat Pro TV cu presa exact ca Ministerul lui Tudorel Toader în cazul acreditării lui Ovidiu Oanţă

Este Ministerul Justiţiei un caz unic de raportare a instituţiilor la ziarişti? De a-i respinge pe cei care “deranjează”?

Publicitate

Vă prezentăm un caz cu alţi “actori”. Unul dintre actori este chiar Pro TV. Dacă sunt similitudini între Biroul de presă al Ministerului Justiţiei al lui Tudorel Toader şi Departamentul de Comunicare al Pro TV, stabiliţi voi la finalul articolului.

Despre relaţia instituţii – presă este vorba în povestea de mai jos. Despre cum îţi “alegi” sau despre cum îi “pedepseşti” pe ziarişti pentru că şi-au făcut meseria: au relatat faptele sau şi-au exprimat, de bună credinţă, opinia. O opinie care a deranjat.

De data aceasta, instituţia este Pro TV. O instituţie care, în urma unor materiale publicate de Paginademedia.ro, a impus o blocadă: echipa site-ului nu mai este invitată la evenimente, departamentul de comunicare nu răspunde la solicitări, oamenii de acolo nu răspund la mesaje. Nu se mai trimit nici comunicatele de presă! Cititorii Paginademedia.ro nu au resimţit însă în niciun fel efectele.

Noi vă prezentăm faptele. Am decis să publicăm povestea acum, în contextul cazului de la Ministerul Justiţiei, care a respins cererilor de acreditare a jurnaliştilor Ovidiu Oanţă (Pro TV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV).

Vineri, 22 februarie, ora 21.00, în timp ce pe post era cea mai urmărită emisiune din România - Românii au talent, Pro TV începe ofensiva. Anunţă că posturile din grup ar putea să iasă din grilele Telekom şi NextGen, de la 1 martie, întrucât compania nu a ajuns la un acord privind retransmisia.

Anunţul a fost peste tot. Articole şi numeroase bannere publicitare postate pe site-urile grupului. Informarea s-a făcut în timpul show-ului Românii au talent, unde Telekom avea reclame şi product placement, sub forma unor mesaje care au rulat pe post.

Sâmbătă, 23 februarie: Paginademedia cere lămuriri, despre stadiul negocierilor şi despre motivul ieşirii agresive a Pro TV. “Avem obligatia morala de a informa publicul PRO TV”, răspunde postul.

Paginademedia.ro publică articolul: Derapaj. Pro TV se foloseşte şi de postul TV în campania de presiune pe Telekom. Ce spun oficialii TV?

Din articol:

"Este pentru prima dată când Pro TV foloseşte în acest mod agresiv suporturile media pe care le deţine pentru a rezolva o problemă de natură comercială şi de a pune presiune pe un partener.

Conţinutul, editorialul, a fost astfel implicat în soluţionarea intereselor de business. Separarea editorialului, a conţinutului de zona de business este unul dintre principiile de bază în massmedia."

Luni, 25 februarie: Paginademedia.ro comentează subiectul,la Media Podcast. VIDEO. Pro TV, "abuz de putere" în cazul Telekom. De ce?

Presa este o putere, iar folosirea ei în alte scopuri decât cel normal - în interesul publicului - înseamnă un ABUZ de putere” - Petrişor Obae, editor Paginademedia.ro.

Marţi, 25 februarie:

Pro TV organizează un eveniment pentru presă. Jurnaliştii Paginademedia.ro află despre eveniment şi presupun că o problemă tehnică a împiedicat invitaţia undeva, pe drum.

Întreabă la comunicare, prin SMS: “pe ce adresă aţi trimis invitaţia, că la noi nu a ajuns?”

Răspunsul, tot prin SMS: “Dacă nu aţi primit înseamnă că nu a fost trimisă.”

Pro TV închide canalul de comunicare cu Paginademedia.ro. De aproape o lună, Paginademedia.ro nu a mai primit niciun comunicat de presă de la Pro TV.

Reprezentanţii departamentului de comunicare nu mai răspund la telefon. Nici la mesaje.

Din informaţiile Paginademedia.ro, relatările din cazul Telekom au fost de “vină.

Câteva solicitări de puncte de vedere legate de diverse subiecte s-au soldat fără răspuns. La aceleaşi întrebări însă, răspunsurile apăreau în alte publicaţii.

Singurul răspuns la o solicitare Paginademedia.ro a venit ieri (după o lună de “îngheţ total”), în cazul clipului de promovare a României şters de youtube, care îl identificase cu drepturi de autor aparţinând Pro TV.

În rest, tăcere. Comunicatele de presă au continuat să ocolească Paginademedia.ro.

Cititorii Paginademedia.ro nu au resimţit blocajul. Nu au ştiut că există.

Am publicat în toată această perioadă informaţii legate de Pro TV, la fel ca înainte de “blocadă”. Pe scurt, ne-am făcut meseria la fel.

În contextul în care acreditările celor doi jurnalişti la Ministerul Justiţiei au fost respinse, am decis să publicăm povestea. O poveste despre principii corecte, care se aplică indiferent dacă vorbim de un Minister al Justiţiei (care respinge acreditările jurnaliştilor incomozi) sau de o instituţie media (care respinge relaţia cu jurnalişti cu opinii care au ”deranjat”).

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George George
    Și acest articol nu e la fel cu ceea ce acuzați voi? E tot un abuz, la fel cum acuzați și voi. E un atac direct asupra unui post TV. Nu e o știre sau o informare e un atac. Iar în cazul cu Telekom nu ați luat deloc în calcul oare nu are câtuși de puțin și ProTv dreptate? La ce va-ți fi așteptat? Sa va mulțumească?
  • Biz Biz
    Paginademedia a făcut bine, corect, deontologic că a informat propria audiență că este exclusă de la comunicarea ProTV. Este ca un disclaimer pt cititori care astfel sunt avizați că informațiile despre ProTv nu sunt de la oficialii stației. Nu e un șantaj, iar cine spune asta e penibil, nu poate un site paginademedia sa șantajeze gigantul pietei de media din Romania, ProTV. Nu are cum. Dacă că amintiți ProTV a anunțat recent că e posibil sa iasă din rețeaua Telekom, și aici se putea vorbi despre un disclaimer dacă ar fi fost dat după tranșarea negocierilor și exista un deznodământ. Având loc în timpul negocierilor, ăla a fost în șantaj. Așa cred eu, fara sa fiu mai fan paginademedia decât al ProTV.
  • George student la Brașov dupa 3 incercari George student la Brașov dupa 3 incercari
    In cazul asta pentru mine Pagina de Media a murit astazi.
  • Mari Mari
    Asta e direct fake news.
    Petrisor, suparat ca Pro-ul a reacționat la dezinformările Paginademedia in disputa ProTV-Telekom, aplică tactica "inamicul inamicului meu mi-e prieten". Chiar daca astfel ajunge să-l apere pe Tudorel Toader care abuzează libertatea presei.

    Incalificabil, Petrișor. Chiar aperi valorile deontologice ale media sau doar interesele proprii?
  • Merlin Merlin
    Este bine sa ramaneti echidistanti si sa nu va pierdeti din imagine si credibilitatea. Apropierea de trustul Pro mai mult decat este cazul, dauneaza pentruca incepe sa semene a politica iar de politica suntem toti satui. Media inseamna si B1TV si Prima TV, nu doar ProTV. Cumva, deabea acum lucrurile sunt in ordine.
    Iar in ceea ce priveste relatia comerciala ProTV - Telekom, aceeasi tensiune in negocieri exista si la case mai mari, pentruca asa este in business. Doar cine nu stie cum este isi da cu parerea aparand o tabara sau alta. Sfatul meu : ramaneti integri pentruca increderea se castiga greu si se pierde usor!
    Check this out: https://www.cnbc.com/video/2019/03/21/viacom-warns-there-may-be-directv-blackouts-if-it-cant-strike-a-deal-with-att-by-friday.html
  • D D
    Ce "milica". Te supara ce au scris comentatorii pe aici ? A zis bine "cici":
    "PROTV NU ESTE finantata din bani publici si are dreptul de a face cum vrea in acest domeniu."
    In "curtea mea", invit pe cineva vreau eu...

    Apropo, de "Antena 3" nu comentezi nimic aici ?
    https://www.paginademedia.ro/2019/03/cum-a-prezentat-antena-3-un-fotomontaj-cu-kovesi-ce-intelege-un-telespectator-fara-sonor

    "Pro TV închide canalul de comunicare cu Paginademedia.ro."
    Era si normal... Ati facut 100 de stiri legate de "razboiul" dintre "Pro TV" si "Telekom" (unde ati mentionat ca principalul "vinovat" este "Pro TV"). 100 de stiri si despre noul serial "Vlad"; o "copie Ezel", sau "Ezel de Romania".
    Ati facut pana si o analzia cadru cu cadru...
    https://www.paginademedia.ro/2019/02/foto-serialele-vlad-si-ezel-in-oglinda-cat-a-respectat-pro-tv-din-licenta-serialului-turcesc

    La o alta "copie" ("Fructul Oprit") dupa un serial turcesc nu faceti la fel ? Nu postati 100 de stiri ?
    https://www.paginademedia.ro/2019/03/fructul-oprit-antena-group-proces
  • dalien dalien
    Atitudinea biased a venit in primul rand din partea voastra; iar acum sunteti suparati ca nu mai sunteti invitati la evenimente? Pana una alta, Pro TV este o companie privata si poate alege pe ce canale sa comunice.
    Referitor la faptul ca cititorii nu au resimtit razboiul vostru rece cu PRO TV, stati linistiti, ca l-am observat foarte bine din articolele voastre partinitoare, cu intepaturi mai mult sau mai putin subtile la adresa postului. Un exemplu care imi vine acum in minte e articolul despre "Ezel de Romania" si "cadrele in oglinda", in care doreati sa inoculati ideea ca Pro TV chiar a plagiat serialul Ezel, si probabil ati si reusit, in cazul celor care au citit numai titlul articolului.
    Si in continuare va victimizati. Asteptam si articolele razbunatoare de maine, poimaine, etc :D
  • Mihai Mihai
    Cum ar fi sa va someze sa nu mai folositi imaginea ProTV sa va faceti trafic?
  • dalien dalien
    De cand ati avut conflictul cu Pro Tv pentru folosirea aiurea a brandului "Visuri la cheie" intr-un articol nu stiti cum sa ii mai atacati si discreditati. Induceti prin titluri idei false, vezi "Ezel de Romania" . Se vede de la o posta ce incercati sa faceti si deja deveniti patetici. Eu vin aici pentru cifre si comunicate, nu pentru pareri si analize biased impotriva unei televiziuni, ca nu e blog personal. Pwp
  • Nick Kyrgios Nick Kyrgios
    PSD a gresit grav atunci cand i-a retras acreditarea lui Ovidiu Oanta, fara sa i-o retraga insa si lui Alex Dima, acel pseudoreporter lipsit de bun simt.
  • mile mile
    au aparut slugoii protevisti cate nume mai va dati postacilor , luati masuri
  • SLK SLK
    Articolul acesta mi se pare defapt un santaj asupra PRO TV-ului. Un fel de abuz de putere, cum declara autorul.

    Gen: Lasa, daca nu imi dati informatii, fac eu un material despre voi cat de naspa sunteti.
  • Com Com
    Deosebit de periculos să pui egal între abuzurile statului împotriva presei și ale propriilor cetățeni și niște tactici de negociere private.

    In propriile voastre cuvinte, asta e un Derapaj grav, paginademedia. Rușine!
  • cici cici
    PROTV NU ESTE finantata din bani publici si are dreptul de a face cum vrea in acest domeniu. Comparatia este nefericita pentru ca MJ este insitutie publica si finantata din bani publici.
  • Vio Vio
    Citesc ca ar fi diferente intre institutiile de stat si firme private ... Dar sa ne amintim de multiubitul multora, Bãsescu, cum erau primiti la el ziaristii... Numai o anumita parte a presei avea voie la el.

Trimite un comentariu

sus