Skip to main content

Bani pentru presă. Jurnaliștii locali propun: Banii să meargă la site-urile din țară în funcție de mărimea orașelor despre care scriu

 
Bani pentru presă. Jurnaliștii locali propun: Banii să meargă la site-urile din țară în funcție de mărimea orașelor despre care scriu
Foto | Pexels

Bani pentru presă. Jurnaliștii locali propun criteriul mărimii orașelor pentru alocarea banilor de la guvern. 

„Trebuie făcută o distincție între modul de stabilire a sumelor alocate presei online naționale, față de cea locală”, susține Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj.

Publicitate

Aceștia propun, printre altele, ca sumele să fie ajustate la publicul unei publicații locale. 

„Un site care abordează cu preponderență actualitatea locală nu poate ajunge nici pe departe la cifrele de audiență ale unei publicații online care acoperă un public național”, spun aceștia. 

Reamintim că Guvernul alocă aproximativ 40 de milioane de euro pentru presă, sub forma unei campanii de informare pe Covid-19.

Campania a început deja, iar principalul criteriu de alocare a banilor este audiența sau traficul. 

Ce propun, pe scurt, jurnaliștii din presa locală:

  • O segmentare a publicațiilor online locale pe mai multe paliere, în funcție de localitățile unde își au sediul
  • Ar putea fi vorba de orașe sub 50.000 de locuitori, între 50 și 100.000, peste 100.000 și peste 200.000 de locuitori
  • Site-urile care se consideră regionale, adică acoperă mai mult de un județ, ar urma să constituie un ultim nivel, în această segmentare, înaintea celui național.

Antenele, cea mai mare felie: 3,3 milioane de euro

Grupul Intact ar putea lua cea mai mare „felie": peste 3,3 milioane de euro buget maxim estimat pe durata celor patru luni de campanie, prin Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Radio ZU, dar și prin Jurnalul Național și site-urile grupului.

Grupul Pro TV (TV plus online) are un buget estimat aprobat în jur de 1,8 milioane.

Se vrea modificarea ordonanție: USR propune ca banii pentru presă să meargă la bolnavi

De notat că se vrea vrea o modificare a ordonație, iar în acest sens s-au depus și câteva amendamente din partea unor deputați USR.  Pe scurt, partidul propune ca banii să se ducă nu către instituțiile media, ci către bolnavi.

De asemenea, reprezentanții BRAT au propus mai multe idei de tipul scutiri de taxe - „TVA 0 pentru ziare, reviste și cărți” sau „facițități pentru companiile care investesc în publicitate în perioada de criză”

Din informațiile Paginademedia.ro, în urmă cu două săptămâni au avut loc discuțiile cu oamenii din televiziuni, dar posturile TV nu formulat propuneri de modificare. Cu alte cuvinte, televiziunile au considerat că forma actuală a ordonanței este în regulă.


Vor schimbarea radicală. USR propune oficial: banii pentru presă să se ducă la bolnavi. Campania „E o mită mascată”


Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. Grupul Intact, cei mai mulți bani de la Guvern: peste 3,2 milioane de euro. Grupul ProSport, Cancan și Gândul, primul la online. Lista parțială a contractelor. Cine și cât ia?


Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. Ce spun despre campania Guvernului Pătraru, Ciutacu, Tolontan, Dobrovolschi sau Alice Iacobescu


Citește și: Dragoș Stanca: Cum se putea ajuta jurnalismul și cum se putea evita ca banii să ajungă și la site-uri care fac click-bait?


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu