Skip to main content

Naşul rămâne pe TV! CNA i-a prelungit licenţa. Nu s-a lăsat nici în faţa consiliului: "Masca aia nu te salvează. Poporul a fost minţit"

 
Naşul rămâne pe TV! CNA i-a prelungit licenţa. Nu s-a lăsat nici în faţa consiliului: "Masca aia nu te salvează. Poporul a fost minţit"

CNA. În ultima şedinţă în formula de 9 membri, Consiliul a votat prelungirea licenţei audiovizuale pentru Naşul TV, postul care a recidivat de mai multe ori cu teorii ale conspiraţiei şi a primit nu mai puţin de 9 amenzi în ultimul an.

Publicitate

Chiar în şedinţa CNA, Radu Moraru şi-a susţinut în continuare parte din poziţiile contondente care iau adus şi amenzile: "Masca aia nu te salvează de nimic. Nici de viruşi, nici de bacterii", a spus "Naşu". "Poporul a fost minţit multe luni", a continuat.

Despre ce a tot zis şi pe post: "Aici se pune întrebarea dacă ne-a luat Covidu minţile. Sigur, ne-a afectat pe toţi Covid şi sigur am jignit şi am fost mult prea virulent. Uneori, ziariştii pot fi contondenţi, pot da tuşe mai groase."

După discuţii cu membrii CNA, Moraru a obţinut licenţa pentru încă 9 ani.

Radu Moraru a venit în şedinţa CNA spunând că toate amenzile au fost achitate. În total a plătit 115.000 de lei, adică în jur de 24.000 de euro. Dintre sancţiunile pe care le-a primit din partea CNA-ului în trecut (nu cele din 2020), unele au fost anulate în instanţă sau micşorate. Spre exemplu, amenda de 50.000 de lei din 2018 a fost micşorată la 10.000 de lei.

Doar Radu Herjeu şi Cristina Pocora au fost împotriva prelungirii licenţei. Dorina Rusu a votat iniţial pentru, a dat semne că se răzgândeşte, dar şi-a menţinut poziţia

Înainte de vot, Radu Moraru a fost foarte sigur că va primi licenţa. Şi-a lăudat postul în mare parte şi spune că a trecut peste o perioadă complicată, atât pentru el, cât şi pentru restul colegilor.

CITEŞTE ŞI: Facebook l-a interzis pe Naşu'! Postul TV era campion la conspiraţii. „Dictatură 100%” e reacţia televiziunii

Radu Moraru, în şedinţa CNA:

„E o şedinţă istorică. Iată, în această formulă, Consiliul nu va mai fi. Mă bucur că am rămas pe ordinea de zi. Mai pică Guvernul, nu mai e Parlamentul. Cine ştie ce se mai întâmplă.

E o prelungire de licenţă, au trecut 9 ani de zile, au zburat. Au fost ani foarte grei, dar cred că noi ne-am făcut datoria şi am rămas cu un public fidel. Am înţeles că a crescut acest public, avem fani care ne urmăresc în toată lumea, ne urmăreau pe Facebook, Instagram, Twitter, Telegram. S-a diversificat piaţa de când am luat licenţa.

Deşi a fost greu, deşi de multe ori am regretat timpul pe care l-am petrecut cu această televiziune frumoasă, nu mi-a părut rău că am făcut-o. Dar am făcut multe sacrificii, şi personale şi în familie pentru a rezista pe piaţă, fără a cere bani Guvernului sau statului. Am fost ajutaţi şi de fanii noştri, de acţionarii noştri care sunt mulţi.

Păstrăm ce am depus la CNA, practic e şi noua grilă de programe, din care păstrăm aceleaşi emisiuni. Am avut şi nişte probleme în interiorul televiziunii, care ne-au ţinut ocupaţi cu procese, dar acum sunt toate finalizate şi am câştigat. Am avut nişte probleme personale cu colegii noştri. Cristina Pânzaru, care era director de programe, nu mai este printre noi. Colega cealaltă nu a putut veni astăzi din cauza unor probleme medicale.

Suntem puţini, a fost o perioadă cumplită pentru presă şi televiziune. Eu am rămas în Canada pentru luni bune, dar am supravieţuit, am reuşit să plătim dările către bugetul de stat. Am reuşit să nu concediem pe nimeni şi păstrăm colaborările noastre. Am reuşit să facem emisiuni noi, am reuşit să fim în regulă cu amenzile CNA, plăţile pe care le-am avut de efectuat, le-am efectuat pe toate.

Regret plecarea domnului Radu Herjeu, chiar dacă am avut contre, au fost constructive. Îmi pare rău de domnul Cristea, care a plecat dintre noi, şi mă gândesc câte contre am avut şi devenise în ultima perioadă un mare fan al televiziunii noastre, îmi trimitea textele pe care le scria. Doamna Rusu pleacă, dar poate că revine. ”

A urmat o scurtă dezbatere între Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Cristina Pocora, pe de o parte, şi Radu Moraru.

Ce s-a discutat în şedinţa CNA, în continuare:

Dorina Rusu:

„Domnul Moraru cerusem amânarea pentru că e o decizie importantă. Vreau să vă întreb câteva lucruri: am văzut că sunteţi printre cele mai amendate televiziuni în ultima perioadă, mai ales în ultimul an, perioada când a început pandemia şi vorbesc despre încălcările repetate.

Indiferent ce aţi spus, noi nu ne-am propus să limităm libertatea de exprimare, e vorba de felul cum aţi prezentat informaţiile, despre faptul că i-aţi jignit în mod repetat pe cei despre cei care vorbeaţi.

Felul cum aţi vorbit despre ei a fost o problemă, informaţiile pe care le-aţi prezentat neprobate, aţi făcut acuzaţii fără să le cereţi punctul de vedere celor despre care era vorba. Aş vrea să vorbim despre asta, dacă veţi primi din nou licenţa, veţi face la fel, pentru că asta e modul dvs. de a trata lucrurile.”

Radu Moraru:

„Suntem cea mai amendată televiziune, dar doamna Rusu este perioada asta de Covid. Dacă vă uitaţi ani de zile, nu am luat nicio amendă. Aici se pune întrebarea dacă ne-a luat Covidu minţile. Sigur, ne-a afectat pe toţi Covid şi sigur am jignit şi am fost mult prea virulent. Uneori, ziariştii pot fi contondenţi, pot da tuşe mai groase.

Sigur e o chestie de dezbătut. Eu consider, părerea mea, că noi am fost minţiţi de către statul român, nu spun cine, pe anumite chestiuni. Culmea, confirmate. Eu am spus că măştile nu sunt bune, iar astăzi organismele statului român spun că 94% sunt neconforme. Am tot spus că aceste măşti nu ne protejează de acest virus ucigaş.

Vă dau dreptate că am depăşit nivelul şi al decibelilelor şi al limbajului şi o să vedeţi că aceste lucruri nu le-am contestat. Şi nici avocaţii nu le-au contestat în instanţe. Dar eu nu văd de ce nu să nu primim licenţa. Dacă o luăm 9 ani de zile Naşul TV şi orice alte televiziune, suntem printre cele mai puţin amendate televiziuni.

Am fost amendaţi şi în trecut şi avem procese câştigate în instanţă. Dacă noi ne simţi neîndreptăţiţi, mergem în istanţă. Am şi pierdut şi am şi câştigat.

Suntem obligaţi să continuăm, am fost împins de publicul nostru să continuăm. Am fost o televiziune care nu a cerut bani de la statul român. Atunci când ceri bani trebuie să fii puţin mai cuminte. Un ziarist nu trebuie să fie cuminte cu statul. Telespectatorii nu trebuie să asiste la nişte comunicate date de statul român. Eu am fost puţin mai distinct.”

Cristina Pocora: „Despre ce mesaje vorbim? Despre spoturile Guvernului, despre campania pro-vaccinare?

Radu Moraru:

„Mă refer la spoturile publicitare, poartă mască, masca te va salva. Masca aia nu te salvează de nimic. Nici de viruşi, nici de bacterii. Poporul a fost minţit multe luni. Au fost multe reclame care încălcau legile.

Au fost comunicate mincinoase, le-am recorectat şi le-am trimis înapoi. Au fost multe elemente de care ne-am ocupat în perioada asta. Sunt lucruri dovedite şi dvs. le-aţi avut în analiză. Şi vedete care făceau reclamă la produse, la vaccinare.”

Dorina Rusu:

„Domnul Moraru încearcă să ne convingă că dânsul ştie mai bine decât cei care iau măsurile. Eu nu înţeleg. Dvs. aveţi dreptul să aveţi ce părere doriţi, trebuie să respectaţi legislaţia audiovizualului. Când aduceţi acuzaţii, să aduceţi şi probe, să aveţi şi părerea celui pe care îl acuzaţi. Să nu folosiţi limbaj injurios. Dvs. transformaţi în situaţii grave, asta e ideea. E vorba despre o informare corectă.

Eu vorbesc despre această perioadă, pentru că în rest a fost ca la celelalte televiziuni. În această perioadă v-aţi detaşat, ca să zic aşa. Părerile dvs. sunt ale dvs., pe noi ne interesează să respectaţi legislaţia.”

Radu Moraru:

„Doar o precizare. Practic, discutăm de Naşul TV, dar discutăm dacă suntem de acord despre emisiunea mea personală. De nenumărate ori avem invitaţii către atacţii politici, dar au refuzat să vină. Noi îi invităm pe toţi, dar refuză. Aici e o problemă, dar nu avem cum să îi forţăm. De când avem această echipă minunată, ei ne-au asistat şi ne-au ajutat ca toată televiziunea să aibă un comportament în spiritul legii.

Chiar şi eu cred că am avut. Eu şi Cătălin Bădiţoiu, eu am sunat luni întregi să iau pe cineva în emisiune, dar am fost refuzat. Refuzul mi se pare un răspuns. Limbajul, da, recunosc, limbajul meu e foarte colorat. Dar pe cei care spuneţi că i-am jignit, văd dau un exemplu: eu sunt contondent de vreo 25 de ani. Niciun om politic, niciun agent guvernamental, niciunul nu s-a adresat justiţiei.

Uneori am greşit, uneori nu am greşit. Asta spune justiţia. Când ne-am recuperat nişte bani, dacă justiţia mi-a dat dreptate, înseamnă că CNA-ul nu a avut dreptate. Nu trebuie să ne urâm şi să închidem o televiziune. Da, am încălcat legislaţia, am mers şi pe culoarea galbenă a semaforului. Greşim, plătim.”

Răsvan Popescu:

„Nu aş vrea să facem o confuzie între publicitatea comercială şi mesajele de interes public. Guvernul trebuie să comunice cu cetăţenii. Una este să faci comerţ cu ceva şi alta e să susţii difuzarea unor materiale care nu aduc niciun ban.”

Radu Moraru:

„Exact masca pe care o purtaţi, domnule Popescu, apare pe reclamele pe care toate televiziunile le-au difuzat. Această mască este bună pentru răceli, dar nu pentru Covid-19, aşa cum Guvernul a înşelat opinia publică, dând aceste comunicate care erau obligatorii contra bani.

Toate televiziunile au primit bani ca să dea aşa ceva.”

Dorina Rusu:

„Nu ştim dacă masca domnului Popescu este conformă sau nu. Nu e adevărat ce spuneţi.”

Radu Moraru: „Nu mă contraziceţi că vă trimit dovada astăzi.”

Dorina Rusu:

„Masca e obligatorie, chiar dacă nu îl fereşte 100%, tot îl fereşte. Voiam să vă mai zic legat de ceea ce aţi spus televiziunile care au primit bani de la Guvern şi au fost cuminţi. Dacă vă uitaţi la emisiunile pe care le fac şi pe care le fac de multe luni, televiziunile au dezbătut subiectele, au criticat Guvernul, uneori şi fără dovezi şi au primit somaţii/sancţiuni de la CNA, au primit pentru că trebuia să promvoeze nişte măsuri. Nu e aşa cum spuneţi dvs.”

După aceste discuţii a urmat votul. Radu Herjeu şi Cristina Pocora au fost împotriva prelungirii licenţei, iar Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu, Dorina Rusu, Nicolaie Bălaşa, Oana Dincă şi Orsolya Boros pentru. Cu şapte voturi pentru şi două împotrivă, Naşul TV va continua să emită şi în următorii 9 ani.

Important de menţionat: Dorina Rusu a dorit o nouă dezbatere pentru că nu a fost sigură de vot, dar şi-a păstrat decizia iniţială. În schimb, Orsolya Borsos şi Răsvan Popescu şi-au motivat votul:

Orsolya Borsos: „Nu sunt de acord cu ce face Naşul TV, votul a mers pe libertate de exprimare. Nu pot eu să opresc o televiziune doar pe consdierente de conţinute. După aceea, noi suntem aici, CNA-ul va rămâne şi va sancţiona derapajele.”

Răsvan Popescu: „Nu cred că interesul public este să închidem o televiziune, chiar dacă are nişte costuri.”

Şi Radu Herjeu, aflat la ultima şedinţă CNA, şi-a motivat decizia de a fi împotriva prelungirii licenţei pentru Naşul TV:

„Nu voiam circ şi nu voiam să-mi termin ziua cu circ. Acest post nu a respectat nicio rigoare legată de informarea corectă. Nouă amenzi într-un an pentru un post care are câteva mii de telespectatori. Aceste argumente mi se par de necontestat. Că unii doresc să aibă la ce să se uite la ore în şir, de batistuţe pe ţambali şi de teorii, ok, fiecare are criteriile sale. Consideraţi că răspunde interesului public acest post. Cam după primele 5 minute mi-am dat seama că solictarea va trece în Consiliu, este inutil să îţi mai baţi capul. Ce rost are să mai facem dezbateri? Dezbaterile au rost ... când au rost.

Anul trecut am discuţii prelungite. Am avut zeci de programe, eu am crezut că ceea ce s-a discutat serveşte ca argument. Acum am putut rezuma în cele 9 ocazii. Aproape toate cele 9 amenzi au fost votate în unanimitate.”

Odată cu prelungirea licenţei audiovizuale, Naşul TV va avea şi un acţionariat diferit. Astfel, Radu Moraru deţine 67% din acţiuni (avea 51% înainte), Anda Blându ajunge la 32% (avea 24% înainte) şi Paul Moraru 0,1%. S-a retras Reit Ioana Lăcrămioara.

CITEŞTE ŞI: DELIR la TV. Ploaie de cospiraţii şi acuzaţii, însă Naşul şi-a găsit naşu'. Radu Moraru, două amenzi consecutive pentru derapaje pe bandă rulantă

CITEŞTE ŞI: Tirul de acuzaţii şi conspiraţii continuă la Naşul TV. Încă o amendă pentru afirmaţiile lui Radu Moraru. Palmaresul: 40.000 de lei, din trei amenzi

CITEŞTE ŞI: Naşu', maşina de împroşcat conspiraţii şi acuzaţii. Şi are destule! A mai bifat şi o amendă

CITEŞTE ŞI: Nicio şedinţă fără Naşu'. CNA, o nouă amendă pentru Radu Moraru. Ceva mai blândă. Moraru, la TV: „Vor să mute CNP-ul, da, de pe buletin, să-l mute în organism”

CITEŞTE ŞI: Corona-Conspiraţii. „Serialul Naşul”, nou episod. Radu Moraru atrage încă o amendă: 40.000 de lei. CNA: Dublăm sancţiunile până ajungem la amenda maximă

CITEŞTE ŞI: Corona-conspiraţii cu 5G şi nanoparticule. Naşul TV şi Radu Moraru, o nouă sancţiune. Membru CNA: „Nu-ţi vine să crezi că poate exista aşa ceva”

CITEŞTE ŞI: De la Naşu pentru Naşu! Radu Moraru, amendat (iar) pentru conspiraţii despre mască şi acuzaţii la adresa lui Iohannis

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alin Alin
    Bravo, Radu! Luptatorii nu sunt sclavi.
  • Petru Petru
    Pentru ce dreacu aprobați toate *** de posturi , posturi 100 calitate zero , avem posturi de religie ,avem posturi de știri ,avem cele mai de *** posturi . De ce naiba mai obligați furnizori să introducă în grila *** voastre ?
  • Ciucă Ana Ciucă Ana
    Recunosc, încă nu am citit articolul dar îl voi citi imediat, dar intrebarea mea este: când încep emisiunile de pe Nașul tv cu Radu Moraru pe care l ascultam în fiecare zi ? De câteva zile nu a mai emis nicio emisiune nici măcar pe Telegram...astept emisiunile în direct cu Radu Moraru care mă încântă și îmi mai dau speranțe de schimbare a vieții in bine pe care astăzi o trăim la nivel planetar
  • Vale Ra Vale Ra
    M - a bucur ca Nasul si - a prelungit licenta. M - a bucur ca Harjau pleaca, drum bun si carare batuta... Nu m - a bucur ca l - au scos pe Radu Banciu de la B1 TV.
  • doru giurgiu doru giurgiu
    Scăpăm de Radu Herjeu? Se duce? Dispare? Nu are grijă drăgălașul PSD de soarta, de viitorul devotatului său trimis? Nu pot să cred asta!
  • andu andu
    cred ca sunt doua lucruri de notat:

    1. ce a spus Herjeu -- ''Cam după primele 5 minute mi-am dat seama că solictarea va trece în Consiliu''
    2. si revenirea lui Paul Moraru in actionariat, acelasi Paul Moraru care a vrut sa-l scoata pe Radu Moraru din Nasul Tv in 2017. oare de ce?
  • Gabriel Gabriel
    Și eu cred ce se spune pe acel post
    Da, se poate sa fii privitor de Nasul TV și cititor de Pagina media în același timp. Lumea are o părere complet pe dos despre "conspirationisti".
  • Anonim Anonim
    Jk să știi că de la ei am aflat adevărată istorie care ne-a fost ascunsă
  • jk jk
    Din ce inteleg exista doar 2 motive ca s-a prelungit licenta:
    1.ca el si gasca lui de conspirationisti sa nu faca circ ca e "cenzura domne' "(si da,are destul de multi adepti care il cred pe bune)
    2.pentru bani.Nasul nu va ceda,va recidiva nonstop,reclamatiile vor curge,amenzile la fel,si asa CNA a dat si sanctiuni si nu "a inchis gura" neprelungind valabilitatea unei licente

Trimite un comentariu

sus