Skip to main content

Peste 9.000 de euro din două amenzi. Pentru România TV. Revine cazul „Clotilde şi voturile furate”. Şi acuzaţii despre Arafat

 
Raed Arafat. Foto: hepta
Raed Arafat. Foto: hepta

CNA. Peste 9.000 de euro trebuie să plătească România TV. Din doar două amenzi de la CNA. Un nou episod al cazului „Clotilde şi voturile furate” s-a consumat la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Staţia de ştiri a mai fost amendată şi pentru acuzaţii la adresa lui Raed Arafat. 

Publicitate

Sancţiunile primite de România TV sunt următoarele:

- 25.000 de lei pentru mai multe emisiuni în care Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost acuzată că a fraudat voturile din septembrie 2020, după cum a concluzionat forul. Nu este prima amendă primită de RTV pe acest subiect, după cum Paginademedia.ro a scris AICI

- 20.000 de lei pentru o emisiune în care Gelu Vişan l-a acuzat pe Raed Arafat că a dat ordin unei clinici pentru ca „20 de teste pentru Covid-19 să iasă pozitive”

- Somaţie publică pentru o emisiune în care avocatul Adrian Cuculis l-a acuzat pe Mălin Bot că este plătit de USR-Plus şi că face „propagandă neo-marxistă”

În continuare vă prezentăm, pe scurt, derapajele România TV pentru cele trei cazuri:

1. Cazul Clotilde. Burtieră: Clotilde, prinsă că schimbă buletile de vot

Clotilde Armand a făcut mai multe sesizări la CNA, iar membrii Consiliului au vizionat mai multe emisiuni din 3, 4 şi 27 iulie, 6,7,8, 19, 21, 22, 25 august, 13 şi 20 septembrie.

Postul a primit sancţiunea pentru că a acuzat-o direct pe Armand că a furat voturile, fără a aduce dovezi, dar şi pentru că în emisiunile de pe post s-a făcut campanie politică împotriva ei. În platou au fost de-a lungul lunilor de vară mai mulţi invitaţi de la PSD, în care s-a vorbit despre strângerea de voturi pentru referendumul care ar urma să o demită pe Armand. 

Redăm câteva burtiere din emisiuni:

- Proces penal pentru Clotilde, acuzaţii grave; Documentul falsurilor şi abuzurilor lui Clotilde.

- Proces penal pentru Clotilde Armand, acuzaţii grave; documentul falsurilor şi abuzurilor primăriţei franţuzoaice.

- Imagini bombă: Clotilde cu buletinele de vot în mână

- Clotilde cu bărbatul în clădirea cu voturile

- Useriştii lui Clotilde filmaţi când iau banii

- Bombă: Clotilde, prinsă că schimbă buletile de vot

- Clotilde pierde mandatul după renumărare

- Imaginile după care Clotilde trebuie să demisioneze

Printre altele, Gelu Vişan a spus într-una dintre emisiuni:

- „Eu vă spun că este furt organizat acolo pe faţă, în momentul ăsta, în imagini publice. Nu mai vorbim de nedovedit, e furt organizat.”

- „Staţi să spunem cetăţenilor că USR-işti ăştia, neomarxiştii ăştia, golanii ăştia pot să inducă în eroare lumea”

- „Intrarea în sală echivalează cu hoţia.”

„Cam de la început până unde am văzut emisiuni se fac acuzaţii de parcă ea ar fi sortat voturile. Cele mai multe acuzaţii sunt legate de furturile voturilor, pe care România TV le prezintă ca pe o certitudine”, a spus Dorina Rusu, membru CNA, în timpul şedinţei.

2. Raed Arafat, acuzat de Gelu Vişan că falsifică rezultatul unor teste

Raed Arafat, şeful DSU, a reclamat o ediţie a emisiunii „Punctul Culminant”, moderată de Victor Ciutacu, din 23 august. Atunci, Gelu Vişan, unul dintre invitaţii lui Ciutacu, a afirmat că Arafat a dat ordin pentru a falsifica rezultatele unor teste COVID.

Iată ce a zis Gelu Vişan în timpul emisiunii:

„Victore, fii atent! Este cineva, persoană publică, cunoscută, om serios, demnitar al României, care n-are curaj să spună la televizor şi de fiecare dată când ne întâlnim îmi spune: domne, hai să-ţi spun ceva, uite Arafat a trimis la clinica cutare, îmi spune cu nume şi prenume, eu nu spun că-i dă pe oamenii ăia afară, că ăia au vorbit, 20 de teste, cu condiţia ca toate să se întoarcă pozitive.”, a afirmat acesta.

„Este o chestiune de ordin penal”

Valentin Jucan, membru CNA, a criticat dur cele spuse de Gelu Vişan, dar şi lipsa de reacţie a moderatorului Victor Ciutacu:

„Declaraţia lui Gelu Vişan nu este o simplă declaraţie, ceea ce spune dânsul este o chestiune de ordin penal.

Este o acuzaţie foarte gravă, care dacă ar fi avut minima dovadă, eu sunt convins că oricine, nu doar domnul Gelu Vişan, oricine ar fi intrat în posesia acelei dovezi cred că ar fi predat-o instituţiilor abilitate, pentru că este o acuzaţie de falsificare a unor teste cu scopul de a modifica nişte rezultate cu incidenţa asupra modului în care este raportată această pandemie. Este o chestiune de ordin penal.

Domnul Victor Ciutacu nu a avut absolut nicio reacţie. La o acuzaţie de o asemenea gravitate, postul ar fi trebuit să încerce să afle dacă este adevărat şi să facă o revenire”, a subliniat membrul CNA.

3. România TV, somată pentru acuzaţiile avocatului Cuculis

România TV a mai luat şi o somaţie publică pentru acuzaţiile avocatului Cuculis la adresa lui Mălin Bot. S-a întâmplat în emisiunea lui Ioan Korpoş. 

Adrian Cuculis, în respectiva emisiune:

„Să le vadă,  într-adevăr telespectatorii şi să le vadă şi cei care  vin aşa, cu propaganda asta a reziştilor. Pentru că Mălin Bot, nu-l cunoşteam, habar  n-aveam cu ce se ocupa el, până în ziua de astăzi, cînd cineva  mi-a atras atenţia şi-mi spune: vezi, că individul ăsta scrie despre tine că faci dezinformare şi aşa mai departe.  Nu, nu este nicio dezinformare.”

Voturile în şedinţa CNA au stat în felul următor:

- Cazul „Clotilde şi voturile furate”: Mircea Toma a propus o amendă iniţială de 90.000 de lei, dar a redus-o la jumătate (adică 45.000 de lei). Motivul invocat a fost legat de faptul că primarul Clotilde Armand refuză să dialogheze cu televiziunile.

- Tot pe aceeaşi speţă Dorina Rusu a mers pe o sancţiune de 25.000 de lei, iar Monica Gubernat pe o amendă şi mai mică - 10.000 de lei. După două tururi de vot a trecut sancţiunea propusă de Dorina Rusu, cea de 25.000 de lei, cu şase voturi pentru.

- Situaţia a mai fost simplă în cazul amenzii pe subiectul acuzaţiilor la adresa lui Arafat. Amenda a fost propusă de Valentin Jucan şi a trecut cu voturi în unanimitate.

- În cazul lui Mălin Bot au fost două propuneri: o amendă de 5.000 de lei (propunerea lui Mircea Toma) şi somaţia publică (propunerea Monicăi Gubernat). În cele din urmă a trecut somaţia publică, cu şase voturi pentru.

CITEŞTE ŞI: „Clotilde şi voturile furate”, un nou episod la CNA. Antena 3, amendă pentru o emisiune cu Ciolacu: „Clotilde şi soţul său trebuie arestaţi”

CITEŞTE ŞI: Din ciclul „N-o să vă vină să credeţi"! După o lună de discuţii şi amânări, CNA a amendat România TV în cazul „Clotilde şi voturile furate”

CITEŞTE ŞI: Talmeş-balmeş la CNA în cazul Clotilde. O ploaie de derapaje România TV a scăpat - momentan - de amendă! Nu şi Antena 3

CITEŞTE ŞI: Fosta şefă a CNA boicotează amenzile pentru România TV şi Antena 3. Subiectul? Clotilde Armand şi „voturile furate”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Ce sa te aștepți de la televiziuni de pușcăriași?
  • Iosif Toth Iosif Toth
    Posturile TV. A3, Rtv, sunt posturi de spălat pe creier al celor care votează PSD.
    Sunt mai răi, decât fosta securitate!

Trimite un comentariu

sus