Skip to main content

VIDEO. Daniel Niţoiu şi cum se "dă" vremea: "Ar trebui să fii măcar atent la lecţiile de la geografie, pentru că ai de arătat nişte zone la hartă"

 
VIDEO. Daniel Niţoiu şi cum se "dă" vremea: "Ar trebui să fii măcar atent la lecţiile de la geografie, pentru că ai de arătat nişte zone la hartă"

VIDEO. Cât e de greu să prezinţi Vremea? De fapt, ce e cel mai greu când prezinţi Meteo? Ne răspunde Daniel Niţoiu, de la Pro TV, invitat la Loud&Clear - Primul podcast de dicţie din România.

Publicitate

"Nu e complicat dar nu este nici uşor. Ar trebui să fii măcar atent la lecţiile de la geografie, pentru că ai de arătat nişte zone la hartă", soune Niţoiu.

"Trebuie să arăţi nişte capitale, nişte ţări. E drept că scrie acolo şi numele fiecărui oraş, dar pe lângă asta trebuie să fii atent şi la felul în care vorbeşti, la felul în care transmiţi informaţia", continuă el.

Unde zâmbeşti, unde eşti serios, unde eşti jucăuş atunci când prezinţi meteo?

Daniel Niţoiu: „Eu cam zâmbesc peste tot. Aşa e firea mea. Încerc să dau şi veşti mai puţin plăcute tot aşa cu un mic zâmbet. Nu e ok să zâmbeşti cu gura până la urechi când vorbeşti de inundaţii. Acolo n-ar trebui să zâmbim, pentru că inundaţiile provoacă drame şi am văzut de multe ori la televizior.

Poate că mie nu-mi place frigul, dar sunt o grămadă de oameni care abia aşteaptă sezonul de ski. Şi atunci poţi să spui: „Hey, în această seară o să ningă în Bucureşti!”. Şi jumătate din Bucureşti o să te huiduie, iar jumătate o să te aplaude. E foarte complicat. O dai undeva la jumătate, dar să nu fii nepăsător că atunci iar o schimbe canalul.”

A mai greşit?

Daniel Niţoiu: Am arătat vestul în loc de est şi asta se întâmplă pentru că la început trebuie să conştientizezi că harta este în spatele tău şi, dacă te grăbeşti, rişti să greşeşti. Asta a fost una din greşelile pe care le-am făcut. Ar mai fi articularea cu „l” la „metrul pătrat” când, de fapt, e „metru pătrat”, asta a fost o altă greşeală.

Altfel, cred că asta ar putea să fie o greşeală: să vorbeşti prea repede şi să nu le dai oamenilor timpul să proceseze informaţiile.

Interviul cu Daniel Niţoiu a fost realizat de Carmen Ivanov, trainer Dicţie.ro, parte a episodului special despre Meteo de la Loud&Clear - Ora de dicţie

Loud&Clear - Ora de dicţie, primul podcast de dicţie din România, este un proiect Paginademedia.ro şi Dicţie.ro. Susţinut de Vodafone.

Vezi episodul integral, aici.

VIDEO. Daniel Niţoiu: cum se prezintă vremea

Episodul 1: VIDEO. Lansăm Loud&Clear - primul podcast de dicţie din România! Vezi Ora de dicţie, cu Carmen Ivanov şi Petrişor Obae

Episodul 2: VIDEO. Cum vorbesc comentatorii? Ce greşeli fac? Invitat special Ion Alexandru! Loud&Clear - Ora de dicţie

Episodul 3: VIDEO. Cum vorbesc prezentatorii TV şi reporterii de teren? Greşeli frecvente şi soluţii. Episodul trei din Loud&Clear - Ora de dicţie

Episodul 4: VIDEO. Cum vorbesc oamenii de radio? Sfaturi, exerciţii şi exemple. Episodul patru din Loud&Clear - Ora de dicţie

Episodul 5: VIDEO. Sfat simplu: „Rolul moderatorului este să modereze”. Despre moderatorii TV. Episodul cinci din Loud&Clear - Ora de dicţie

Episodul 6. VIDEO. Episodul şase din Loud&Clear - Ora de dicţie. Cum vorbesc prezentatorii de meteo? Şi un interviu special, cu Daniel Niţoiu

Daniel Niţoiu despre cum se prezintă vremea:

Carmen Ivanov: Cât de greu e să prezinţi un jurnal meteo?

Daniel Niţoiu: „Nu e greu. Acum, nimic nu e greu. Dacă te antrenezi suficient de bine poţi să faci orice. Sigur, nu e uşor. Ai putea să spui asta despre orice alt domeniu. E uşor să joci fotbal, alergi pe teren, loveşti mingea cu piciorul. Ce mare scofală? Dar dacă stai să te gândeşti abia atunci când încerci să joci fotbal îţi dai seama că nu oricine poate să alerge 90 de minute pe teren şi nu oricine poate să şuteze în minge cu 113 km/h.

La fel e şi la meteo. Nu e complicat dar nu este nici uşor. Ar trebui să fii măcar atent la lecţiile de la geografie, pentru că ai de arătat nişte zone la hartă. Trebuie să arăţi nişte capitale, nişte ţări. E drept că scrie acolo şi numele fiecărui oraş, dar pe lângă asta trebuie să fii atent şi la felul în care vorbeşti, la felul în care transmiţi informaţia.

La rubrica meteo sunt multe lucruri care se repetă, vorbeşti în fiecare zi despre temperaturi, despre precipitaţii, despre soare, caniculă, vânt şi kilometrii pe oră şi litri pe metru pătrat. Uite, asta era o greşeală pe care o făceam la început. Spuneam metrul pătrat. Articulam - „L” şi nu era bine. Nu este articol, este pe metru pătrat. Sunt lucruri pe care nici eu nu le ştiu, le înveţi pe parcurs.

Nu e important doar ce spui, ci şi cum o spui pentru că oamenii de acasă, fie că se uită la meteo sau un alt program, au nevoie de o anumită perioadă de timp să proceseze ce ai spus. La meteo, ţinând cont că sunt multe date, creierul are nevoie să perceapă că ai spus 100 km/oră, 60 de litri pe metru pătrat. Şi este important să nu adoarmă, deci şi ritmul e important, mai ales că e un program care nu ocupă o perioadă lungă în timpul jurnalului dar este o perioadă importantă.

Trebuie să te grăbeşti puţin, să ţii un anumit ritm pentru că acele 2-3 minute trebuie respectate. Toate informaţiile trebuie să încapă în acel interval de timp şi atunci nu poţi nici să vorbeşti foarte rar, nici foarte repede, e un anumit ritm pe care trebuie să îl simţi.”

Carmen Ivanov: Cât de importantă e dicţia pentru prezentatorul de meteo?

Daniel Niţoiu: „Şi dicţia este foarte importantă, nu doar atunci când prezentăm meteo. Dicţia este arma principală a unui prezentator. Dacă nu ai dicţie nu se înţelege ce spui şi oamenii îşi pierd repede răbdarea. Oamenii nu au mult timp să stea şi să te aştepte până nimereşti un cuvânt. Trebuie să fii antrenat, să ai o dicţie bună.

Dicţia este arma pe care o trebuie să o stăpâneşti cel mai bine. Hai să nu îi spunem armă. Ci mai degrabă instrumentul tău. Dacă oamenii nu înţeleg ce spui, oamenii o să schimbe canalul.”

Carmen Ivanov. Unde zâmbeşti, unde eşti serios, unde eşti jucăuş atunci când prezinţi meteo?

Daniel Niţoiu: „Eu cam zâmbesc peste tot. Aşa e firea mea. Încerc să dau şi veşti mai puţin plăcute tot aşa cu un mic zâmbet. Nu e ok să zâmbeşti cu gura până la urechi când vorbeşti de inundaţii. Acolo n-ar trebui să zâmbim, pentru că inundaţiile provoacă drame şi am văzut de multe ori la televizior.

Poate că mie nu-mi place frigul, dar sunt o grămadă de oameni care abia aşteaptă sezonul de ski. Şi atunci poţi să spui: „Hey, în această seară o să ningă în Bucureşti!”. Şi jumătate din Bucureşti o să te huiduie, iar jumătate o să te aplaude. E foarte complicat. O dai undeva la jumătate, dar să nu fii nepăsător că atunci iar o schimbe canalul.”

Carmen Ivanov. Care este diferenţa între un prezentator de meteo şi o prezentatoarea de meteo?

Daniel Niţoiu: „Fetele atrag atenţia mai mult. Dacă avem două posturi de televiziune: pe unul apare o femeie care prezintă sport, pe altul apare un bărbat care prezintă sport, tendinţa ar fi ca femeia să fie mai urmărită pentru că bărbaţii sunt atraşi de femei şi se uită acolo, femeile se uită acolo să vadă cu ce e îmbrăcată. Sau nu ştiu. Aşa bănuiesc eu.

De regulă, asta s-a confirmat: că femeile prezentator sunt mult mai atrăgătoare pentru telespectatori. Evident că suntem diferiţi. Eu nu trebuie să porc tocuri, aşa că pot să mă mişc cu mai multă uşurinţă în faţa hărţii. Sigur, altfel cred că e strict de carismă.

Cu cât eşti mai carismatic, fie că eşti femeie, fie că eşti bărbat, atragi telespectatori sau nu. Noi, bărbaţii, ne pregătim mai puţin imaginea.”

Carmen Ivanov. În ceea ce priveşte carisma: cum crezi că ar trebui să fie prezentat un buletin meteo în aşa fel încât telespectatorul să rămână ţinuit şi să nu se folosească de telecomandă pentru a căuta un alt post?

Daniel Niţoiu: „Să ne referim la România, pentru că în alte ţări am văzut câteva abordări foarte interesante şi îndrăzneţe. În România oamenii s-au obişnuit cu un stil mai sobru, mai serios. Nu ştiu dacă a încercat cineva să fie mai jucăuş decât ar fi cazul la un jurnal meteo.

Nu m-am gândit niciodată cum să prezint un jurnal, ci a fost aşa cum am simţit. Cred că cel mai bine ar fi să nu încerci să fii într-un fel, ci pur şi simplu să fii tu. Dacă eşti potrivit, oamenii se vor uita la tine. Trebuie să fii natural şi să le spui cum va fi vremea aşa cum îi povesteşti unui prieten cum e vremea.

Orice exagerare e taxată. Noi nu facem schimbări mari şi bruşte, poţi să încerci. Omul e obişnuit cu un stil şi trebuie să rămână aşa, să fii conservator. O inovaţie în domeniul ăsta trebuie să fie făcută cu măsură, cu grijă, încetul cu încetul, prea brusc nu ne place.”

Carmen Ivanov. Cum sunt acele schimburi de replici cu prezentatorul principalului jurnal?

Daniel Niţoiu: „Nu ştiu cât mă ajută pe mine ca prezentator, dar cred că rolul acestei discuţii este cumva să organizăm o trecere mai lină către un domeniu complet diferit.

Trecerea nu trebuie să fie bruscă. Se mai întâmplă, însă, să mai avem în jurnal o ştire despre maimuţe, iar apoi dacă nu ai avea o discuţie, un moment pe care nu îl ai ca să îl introduci pe telespectator către rubrica meteo, oprim imaginile cu maimuţele şi apoi vezi un prezentator care spune: „Şi acum datele meteo!”. Buf! Şi trecerea este foarte bruscă, este nevoie de ceva. De multe ori se iniţiază o discuţie.

Ai nevoie de un timp în care să înţelegi că trecem la un alt subiect. Ăsta e rolul acele discuţii.”

Carmen Ivanov: Ce greşeli fac prezentatorii de la meteo?

Daniel Niţoiu: „Eu o să vorbesc ce greşeli am făcut eu: am arătat vestul în loc de est şi asta se întâmplă pentru că la început trebuie să conştientizezi că harta este în spatele tău şi, dacă te grăbeşti, rişti să greşeşti. Asta a fost una din greşelile pe care le-am făcut. Ar mai fi articularea cu „l” la „metrul pătrat” când, de fapt, e „metru pătrat”, asta a fost o altă greşeală.

Altfel, cred că asta ar putea să fie o greşeală: să vorbeşti prea repede şi să nu le dai oamenilor timpul să proceseze informaţiile. Cam atât.”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gascoigne Gascoigne
    Mia bine ar face obscurul asta sa ne spuna cine il tine in brate pe la Pro, ca de 20 l-au mutat pe vreo 5-6 posturi, clacand cu succes la toate. Acum vine si ne spune ca trebuie sa stii ceva geografie, ca sa prezinti meteo??? Meteo? Tu esti prezentator la meteo si dai sfaturi in jurnalism si stiintele comunicarii? Un sincer si definitiv ''hai ***, nimeni in drum''!

Trimite un comentariu

sus