Skip to main content

Final de audit independent la Ringier: „Nu s-a stabilit nicio legătură cauzală între situaţia profesională a Iuliei Marin şi trista ei dispariţie"

 
Jurnalista Iulia Marin a fost găsită moartă în data de 18 aprilie anul acesta, în locuinţa în care locuia în Bucureşti / foto: arhiva personală
Jurnalista Iulia Marin a fost găsită moartă în data de 18 aprilie anul acesta, în locuinţa în care locuia în Bucureşti / foto: arhiva personală

Timp de două luni, o firmă multinaţională de avocatură, Schoenherr şi Asociaţii SCA, cu sediul principal la Viena, a realizat o anchetă în cazul sinuciderii jurnalistei Iulia Marin de la Libertatea – care a fost găsită moartă în data de 18 aprilie anul acesta, în locuinţa în care stătea în Bucureşti, după ce a luptat ani buni cu depresia.

Publicitate

Informaţiile despre acest audit au fost ţinute la secret până astăzi (6 iulie), când au fost transmise concluziile, către toţi angajaţii Ringier, printr-un e-mail intern transmis de departamentul Resurse Umane.

„Nu s-a stabilit nicio legătură cauzală între situaţia profesională a Iuliei Marin şi trista ei dispariţie. Colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia şi a sprijinit-o în toate modurile posibile", se arată în comunicarea făcută către redacţia condusă de Cătălin Tolontan.

Cum s-a desfăşurat investigaţia: Cercetările au presupus, potrivit celor prezentate într-un articol din Libertatea, realizarea unor interviuri faţă în faţă, atât cu mai mulţi angajaţi din echipa editorială a ziarului, cât şi cu angajaţi ai altor departamente.

Astfel, „auditorii au avut acces la toate documentele oficiale ale companiei, precum şi la e-mail-uri cu conţinut profesional legate de activitatea Iuliei Marin”, se mai arată în articol.

Auditul efectuat de compania de publishing care deţine cotidianul Libertatea este o urmare şi a campaniei de discriminare realizată de postul România TV.

„La câteva ore după ce Libertatea a făcut publică dispariţia ei, miercuri, 19 aprilie, postul România TV a lansat ceea ce CNA avea să sancţioneze drept o campanie discriminatorie la adresa Iuliei Marin şi a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. În a doua analiză a CNA, recent încheiată, RTV a fost sancţionată a doua oară, pentru atacurile la adresa redacţiei Libertatea.

Ce au spus jurnaliştii de la România TV:

  • „Eu nu aş lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine.”
  • „Iulia Marin a fost ajutată de către Cătălin Tolontan şi de către colegi să se sinucidă.”
  • „Oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnişoarei Marin e o armă. Care, folosită cu ticăloşie, poate distruge destine”

Comunicatul transmis de Ringier angajaţilor săi: Iulia Marin a fost sprijinită în toate modurile posibile

„Dragi colegi,

Din păcate, în luna aprilie 2023, colega noastră Iulia Marin a decedat, urmare a unui act de suicid. Conducerea Ringier România a însărcinat firma de avocatură Schoenherr şi Asociaţii SCA să efectueze o investigaţie independentă, cu privire la circumstanţele decesului Iuliei şi la perioada în care aceasta a fost angajată a Ringier România.

Concluzia acestui demers a fost că nu s-a stabilit nicio legătură cauzală între situaţia profesională a Iuliei Marin şi trista ei dispariţie. Dimpotrivă, corect spus ar fi că întreg colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia şi a sprijinit-o în toate modurile posibile.

Sinuciderea Iuliei Marin ne-a afectat şi ne-a întristat profund. Am pierdut o colegă talentată şi dedicată. Onorând în acest fel memoria regretatei noastre colege Iulia Marin, ne reafirmăm angajamentul de a susţine întotdeauna cele mai înalte standarde de integritate jurnalistică şi de căutare a adevărului.

În egală măsură, vom continua să acordăm spaţiu de exprimare şi dezbatere în ceea ce priveşte depresia, în reportajele noastre. Vă suntem profund recunoscători pentru sprijinul vostru, pe care l-am simţit constant. Căldura extraordinară, generată de manifestarea spiritului de echipă, ne-a emoţionat şi a creat un incredibil sentiment de unitate.

Cu precădere în perioada de hărţuire publică, din partea anumitor instituţii media, aţi continuat să aveţi grijă unii de alţii, nu v-aţi lăsat distraşi, susţinând cu tărie atât compania, cât şi echipa din care faceţi parte. Pentru toate acestea, permiteţi-ne să vă transmitem respectul nostru profund şi mulţumiri”.

Libertatea aparţine de compania de publishing Ringier, care are sediul la Zürich şi este prezentă în 18 ţări. În România, Ringier deţine cotidianele Libertatea, Gazeta Sporturilor şi revistele ELLE, VIVA!, Unica şi Avantaje.

Iulia Marin avea 32 de ani şi lucra de 11 ani ca jurnalistă. În ultimii ani a făcut publică lupta sa cu depresia, atât în scrisori deschise publicate pe conturile sale de pe reţelele sociale, cât şi în file de jurnal pentru blogul personal sau în articole de presă la publicaţiile unde lucra,

A colaborat cu mai multe redacţii: Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul şi Libertatea, unde a publicat numeroase investigaţii şi reportaje pentru care era apreciată de colegi.

„Iulia Marin a documentat problemele acestei lumi, dezvăluind prin investigaţiile sale corupţia şi greutăţile care ne înconjoară”, a scris fostul jurnalist american Andrew Solomon, cunoscut profesor şi autor de psihologie clinică, după dispariţia ziaristei din România.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus