Skip to main content

Marian Olaianos câştigă procesul cu TVR. Postul public, obligat să-l reangajeze şi să-i plătească salariile din urmă

 
Marian Olaianos câştigă procesul cu TVR. Postul public, obligat să-l reangajeze şi să-i plătească salariile din urmă

Jurnalistul şi comentatorul Marian Olaianos, concediat anul trecut de la Televiziunea Publică, s-ar putea întoarce la TVR. Jurnalistul a câştigat, în primă instanţă, procesul în care a dat în judecată televiziunea publică. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. 

Publicitate

Astfel, potrivit deciziei Tribunalului Ilfov, TVR este obligat să îl reintegreze pe Olaianos în funcţia şi postul deţinute anterior. Totodată, TVR este obligată să-i plătească jurnalistului şi despăgubiri egale cu „salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii şi până la data reintegrării efective”, arată soluţia pe scurt, onsultată de Paginademedia.ro pe Portalul Instanţelor de Judecată. 

Înainte de decizia instanţei, câteva date despre cum s-a ajuns la proces:

Amintim că Marian Olaianos a fost concediat în urmă cu un an de la TVR, pe 9 martie 2023, postul public invocând „motive disciplinare grave”, după ce jurnalistul a agresat-o pe colega sa, Nadine Vlădescu. 

„Decizia a fost emisă ca urmare a raportului comisiei de cercetare disciplinară, elaborat în baza sesizării depuse de Nadine Vlădescu, în luna octombrie 2022, privind fapte de violenţă fizică şi verbală a unui angajat al TVR – jurnalistul Marian Olaianos - asupra sa, însoţită de certificat medico-legal şi de alte documente medicale”, arata postul public într-un comunicat trimis presei, anul trecut, pe 9 martie. 

„Temeiul legal care a stat la baza emiterii deciziei constă în analiza unor documente medicale (certificatul medico-legal emis de IML), alte examinări medicale efectuate după actele de violenţă suferite de Nadine Vlădescu, înregistrări video care surprind cu claritate actele de violenţă, audieri ale martorilor, precum şi alte înscrisuri relevante care certifică abaterile disciplinare grave ale lui Marian Olaianos.

Totodată, în cadrul audierii din data de 9 decembrie 2022, Marian Olaianos a declarat în faţa comisiei următoarele: "aflându-mă într-o stare de maximă tensiune emoţională, în încercarea de a mă apăra am impins-o pe Nadine la perete, apucând-o de zona gâtului", mai arata postul public la vremea respectivă.

Ca urmare a concedierii din TVR, Marian Olaianos a dat instituţia în judecată.

Decizia Tribunalului Ilfov de azi, marţi, 12 martie: 

„Solutia pe scurt:

Admite cererea de chemare în judecată. Anulează decizia nr. J/22 din data de 09.03.2023, emisă de pârâtă.

Obligă pârâta la reintegrarea reclamantului în funcţia şi postul deţinute anterior concedierii.

Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data concedierii şi până la data reintegrării efective.

În baza art. 451 alin. 2 C. proc. civ., diminuează cuantumul onorariului avocaţial solicitat de reclamant drept cheltuieli de judecată, şi obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 4000 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial diminuat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Ilfov. Pronunţată astăzi 12.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei de judecată.”

Anul trecut, în iunie, Libertatea, a publicat şi înregistrarea video din interiorul TVR, care surprindea momentul în care Marian Olaianos a agresat-o pe Nadine Vlădescu. 

Citeşte şi: Comentatorul TVR Marian Olaianos, cercetat disciplinar. Motivul? Este acuzat ca şi-a bruscat o colegă

Citeşte şi: GSP: Marian Olaianos, propunere să fie dat afară din TVR. Dan Turturică a primit concluziile comisiei în scandalul de agresiune asupra Nadinei Vlădescu

Citeşte şi: Olaianos, reacţie în scandalul din TVR. Cere 200.000 de euro despăgubiri: "Sunt victima unor imense şi repetate abuzuri. N-am lovit-o pe domnişoară"

Citeşte şi: Nadine Vlădescu, după interviul lui Olaianos din GSP: "M-a lovit în multiple feluri. Am dovezi foarte concrete. Violenţa este de nescuzat şi de neacceptat"

Citeşte şi: Comentatorul Marian Olaianos, concediat de la TVR „din motive disciplinare grave”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus