Skip to main content

UPDATE. Instanţa a respins cererea Primarului Băluţă. A vrut ştergerea unui articol semnat de Tolontan! Tolo: În societăţile totalitare, acest proces se numeşte „controlul adevărului”

 
Foto: hepta
Foto: hepta

UPDATE. Potrivit Libertatea, Judecătoria Sectorului 2 a respins miercuri după-amiază cererea de ordonanţă preşedinţială împotriva jurnalistului Cătălin Tolontan şi a publicaţiilor Ringier.

Publicitate

În societăţile totalitare, acest proces se numeşte „controlul adevărului”, scrie Cătălin Tolontan despre cererea primarului sectorului 4, Daniel Băluţă.

Primarul cere în instanţă ştergerea unui articol scris de Cătălin Tolontan (care este un text de opinie), dar mai cere şi altceva: Libertatea şi publicaţiile Ringier să nu mai scrie nimic despre el! Nici ştiri, nici investigaţii, nici opinii!

Primarul Băluţă cere instanţei ca interdicţia să se aplice pe toate publicaţiile pe care le deţine Ringier (care a rămas singura companie occidentală de presă prezentă în România!) 

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, a depus deja o cerere pentru o ordonanţă preşedinţială de urgenţă la Judecătoria Sectorului 2, pentru ştergerea articolului lui Tolontan. Se va judeca miercuri, 21 iulie, scrie Libertatea.

Pe lângă articolul de opinie semnat de Tolontan, Băluţă solicită instanţei „interzicerea publicării oricărei noi ştiri, investigaţii sau articol de opinie despre activitatea lui în publicaţiile Ringier”.

Primarul Daniel Băluţă îi solicită judecătorului ca interdicţiile generale împotriva Ringier să fie valabile până la judecarea unui alt proces, cel în care acuza jurnaliştii de "constituirea unui grup infracţional organizat": „până la soluţionarea definitivă a fondului cauzei care formează obiectul dosarului nr. 14631/300/2021”. (este 

Articolul vizat de Băluţă

Băluţă vrea să fie şters articolul de opinie al lui Tolontan din 22 iunie 2021. Jurnalistul a scris atunci de faptul că DIICOT a clasat dosarul  în care jurnaliştii Newsweek şi Libertatea erau acuzaţi de primarul Băluţă de „constituirea unui grup infracţional organizat”.

Dosarul fusese deschis la plângerea primarului sectorului 4, Daniel Băluţă, împotriva unor jurnalişti ai Newsweek România şi Libertatea.

DIICOT a explicat că a putut clasa dosarul doar pe infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, dar nu şi pe cea de şantaj, întrucât are competenţă doar pe prima. În cazul în care prima infracţiune ar fi fost probată, DIICOT ar fi putut investiga şi şantajul, explică cei de la Newsweek.

„Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenta unui grup infracţional organizat, s-a constatat ca nu mai este incident niciun alt criteriu de competenţă materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competenţa D.I.I.C.O.T., ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, conform unui comunicat DIICOT.

Articolul semnat de Cătălin Tolontan - AICI

Tolontan, scurt comentariu despre cazul Băluţă-Libertatea

Jurnalistul Cătălin Tolontan a avut şi un scurt comentariu despre acest caz. Câteva idei:

- „În esenţă, Băluţă cere acum unui judecător ca dreptul la libera informare a oamenilor să fie limitat, până când judecătorii vor soluţiona o altă plângere a sa, într-un dosar complet diferit.

- În societăţile totalitare, acest proces se numeşte „controlul adevărului”, iar acolo justiţia nu face decât să aplice deciziile conducătorilor politici.

- Într-o democraţie, nici măcar instanţa de pe fond nu poate face ceea ce politicianul solicită acestui al doilea magistrat, la care el a apelat: să interzică de urgenţă, prin ordonanţă preşedinţială, opiniile, judecăţile de valoare sau informaţiile viitoare.

- Dacă o astfel de logică socială ar fi acceptată în democraţie, atunci nu libertatea ar fi norma, ci pretenţiile conducătorilor.”

Citeşte articolul complet pe Libertatea

 

CITEŞTE ŞI: Presa la DIICOT. A fost clasat dosarul în care Băluţă îi acuza pe Tolontan şi jurnaliştii Newsweek de „constituirea unui grup infracţional organizat”

CITEŞTE ŞI: „Jurnaliştii nu trebuie reduşi la tăcere”. Reporteri Fără Frontiere, reacţie după ce primarul Băluţă a reclamat Libertatea la DIICOT

CITEŞTE ŞI: Deutsche Welle şi cazul Libertatea-Băluţă: În România, cenzurarea jurnaliştilor se face şi cu instituţiile statului

CITEŞTE ŞI: Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, plângere la DIICOT împotriva jurnaliştilor Tolontan şi Toma de la Libertatea. Răspunsul ziarului

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ion ion
    Baluta nu are nicio sansa, nici in afara UE n-ar avea multe sanse. Procesul ar trebui respins din start.
    Pe de alta parte sa ne amintim ca duamna Ramona Manescu a interzis toate dronele in Romania, chiar si cele de jucarie, doar pentru ca filmau jurnalistii casele bogatilor si terenurile dansei. Deci nu e imposibil sa castige Baluta procesul. A fost o ministra, am uitat numele, care a scazut varsta minima pentru posesia de caini periculosi doar pentru ca isi dorea un rottweiler sau pitbul copilul ei, care avea 16 ani.
    Pe de a treia parte Tolo nu se ocupa cu stiri ci cu atacuri tintite.
    Deci ma bucur cand se cearta bogatii intre ei, cu alte cuvinte.
  • Andrei Andrei
    Libertatea își ascunde abjecțiile în spatele mențiunii *opinie*.Nu,nu orice opinie este acceptată ca opinie,iar Tolontan este unul dintre mulții care cred că doar partea lui de adevăr trebuie să apară.
  • DODO DODO
    da-ti demisia si nu o sa mai scrie nimeni ( decit daca se dezgroapa afacerile tale ) Atita timp cit esti persoana publica si manevrezi bani publici esti sub lupa Daca esti curat vino cu dovezi
  • Mile Mile
    Cine a votat pe el e de vina să plătească

Trimite un comentariu

sus