Skip to main content

Institutul International al Presei trage un semnal de alarmă după concedierile de la Libertatea

 
Institutul International al Presei trage un semnal de alarmă după concedierile de la Libertatea

Concedierile de la vârful Libertatea atrag în continuare reacţii la nivel internaţional. Institutul Internaţional al Presei (IPI) a reacţionat recent printr-un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea privind concedierea a trei oameni din conducerea editorială a ziarului. Organizaţia anunţă totodată că anul viitor va monitoriza cu atenţie libertatea presei din România şi, mai ales, impactul pe care jocurile de noroc, un mare investitor în presă, îl are asupra integrităţii jurnalismului din ţara noastră. 

Publicitate

Amintim că la începutul lunii decembrie, Ringier a decis să concedieze trei dintre jurnaliştii de la vârful Libertăţii, pe Cătălin Tolontan, coordonator editorial, şi pe ziaristele Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea şi Camelia Stan, tot redactor-şef adjunct. După îndepărtarea brutală a celor trei, ca într-un joc de domino, au urmat şi alte plecări. Dan Duca, redctorul-şef, şi-a anunţat şi el demisia la scurt timp. La fel şi echipa de jurnalişti Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, care au semnat peste 100 de reportaje despre românii din Diaspora. 

Şi jurnalistul independent Mircea Barbu, care a transmis pentru Libertatea din zone de război din Ucraina şi Israel, a renunţat la colaborarea cu ziarul din cauza demiterii celor trei jrunalişti. 

În plus, în prag de sărbători, Ringier a mai anunţat că încă 20% din redacţia ziarului (în jur de 15 oameni) va fi restructurată. 

IPI reaminteşte şi cazul demiterilor de la Gazeta Sporturilor şi despre acuzaţiile echipei de jrunalişti că cei din conducerea ziarului au cerut să vadă înainte articolele privind companiile de jocuri de noroc. Organizaţia subliniază că din cei şase editori care în august 2023 au cerut să discute cu COMPANIA Ringier despre acuzaţiile de imixtiuni în politica editorială, patru au fost deja concediaţi, iar al cincilea, Dan Duca, şi-a dat demisia. 

După primele concedieri de la gazeta Sporturilor, IPI a scris companiei Ringier pentru a-şi exprima îngrijorările. „În această corespondenţă, compania a respins în mod repetat acuzaţiile făcute de echipa editorială privind ingerinţa editorială. IPI a trimis acum o a doua scrisoare pentru a cere clarificări în ce priveşte faptele prezentate în acest caz şi pentru a ne prezenta din nou îngrijorările”, arată scrisoarea organizaţiei. 

„În ce priveşte recentele evoluţii, IPI îşi exprimă susţinerea pentru continuitatea jurnalismului de înaltă calitate şi independenţă la ziarul Libertatea, şi continuarea anchetelor în domeniul pariurilor realizate în ultimii ani de GSP. Acest tip de jurnalism de interes public este extrem de necesar în România, care se confruntă cu un an super-electoral în 2024.

Orice eforturi ale unor actori externi sau ale conducerii pentru a se implica în independenţa editorială a ziarului, în special în ceea ce priveşte relatările despre industria jocurilor de noroc şi persoanele aflate în legătură cu aceasta, trebuie să fie întâmpinate cu o opoziţie fermă. Deşi sustenabilitatea financiară este importantă pentru ca o companie de media să-şi păstreze independenţa editorială, orice sugestie din partea conducerii de a slăbi bariera dintre zona comercială şi zona editorială trebuie întotdeauna contestată.”, mai spune IPI. 

La începutul anului 2024, IPI şi alte organizaţii pentru libertatea presei intenţionează să efectueze o misiune de monitorizare situaţiei libertăţii presei şi a jurnalismului independent în România. Printre alte teme, misiunea va analiza şi impactul pe care industria jocurilor de noroc îl are asupra integrităţii şi credibilităţii atât a jurnalismului de actualitate, cât şi a celui sportiv din România, precum şi principalele figuri asociate industriei de pariuri responsabile pentru presupusele presiuni asupra libertăţii editoriale.

IPI va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape şi a cerut o întâlnire cu conducerea Ringier pentru a discuta în detaliu despre această situaţie. 

Citeşte şi: 

„Solidaritate cu jurnaliştii şi jurnalistele ziarului Libertatea”. Scrisoare de susţinere pentru jurnaliştii concediaţi brutal de la Libertatea, cu peste 80 de semnatari

Demiterile de la Ringier au ajuns şi în presa internaţională. AFP: „Planurile de restructurare stârnesc îngrijorări cu privire la o scădere a libertăţii presei în această ţară”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus