Skip to main content

2009, an EXPLOZIV în TV: vedete care pleacă - Mihaela Rădulescu, vedete care revin - Teo, transferuri spectaculoase şi Adrian Sîrbu şef peste CME

 

mihaela-radulescu-36Anul 2009 a fost extrem de agitat pentru piaţa de televiziune din România. Au plecat de pe sticlă vedete precum Mihaela Rădulescu şi Mircea Radu. Teo Trandafir a revenit, ca producător independent. Divertis a dat transferul anului, plecând de la Antena 1 la rivalul Pro TV.

Publicitate

În materie de business, mutarea anului a fost, indiscutabil, numirea lui Adrian Sârbu în fruntea CME - Central European Media Enterprises. Au fost şi schimbări de strategie pe piaţă: Antena 1 şi Realitatea TV şi-au internalizat vânzările. Plus multe alte numiri, schimbări şi evenimente.

Iată, detaliat, cele mai importante mişcări din agitata piaţă TV a anului 2009:

IANUARIE - Vîntu îngheaţă producţiile de la Romantica TV şi TVR-ul are un nou vânzător de publicitate

 • Pe 6 ianuarie, grupul Realitatea – Caţavencu a decis să renunţe la toate producţiile şi investiţiile pe care le făcea pentru postul TV Romantica. Practic, ies din grilă toate emisiunile româneşti şi rămân doar producţiile străine. În urma acestei schimbări, aproximativ 20 de oameni au fost redistribuiţi în cadrul grupului.
 • În a doua jumătate a lunii ianuarie, regia de publicitate Splendid Media a fost aleasă deTVR pentru a administra spaţiul publicitar al televiziunii publice în următorii trei ani. Pe 22 ianuarie, Consiliul de Administraţie a votat în favoarea Splendid Media, după ce, cu două săptămâni înainte, regia a fost aleasă şi de Comitetul director al instituţiei.

FEBRUARIE - Pavel Stancev este numit director executiv la Kanal D România

 • În prima zi din februarie, Pavel Stancev a fost numit CEO al Kanal D România. Noul şef de la Kanal D declara la momentul acela pentru Cotidianul că în România e mai greu să împuşti punctul de ratingStancev şi-a propus să orienteze postul Kanal D mai mult către publicul feminin.

MARTIE - Gigantul Time Warner înghite 31% din CME

 • În a doua parte a lunii martie, gigantul media Time Warner preia 31% din Central European Media Enterprises (CME), grupul ce controleaza în România reţeaua Pro, potrivit unui comunicat, citat de HotNews. Din comunicat reiese că Time Warner va investi 241,5 milioane de dolari în CME.
 • La sfârşitul lunii martie, postul Kanal D anunţa că din luna aprilie va începe colaborarea cu Luis Lazarus (fosta vedetă OTV) pentru un program de seară (late-night show, în termeni de televiziune).

APRILIE - Oana Zăvoranu a bătut palma cu Kanal D, iar RCS-RDS a luat licenţa pentru canalul Digi Sport

 • La începutul lunii aprilie, Oana Zăvoranu a bătut palma cu postul de televiziune Kanal D, după cum scria Evenimentul zilei. Negocierile cu postul au fost anunţate în premieră de paginademedia.ro. Conform contractului, Oana Zăvoranu urma să prezinte o emisiune de weekend.
 • Pe 28 aprilie, RCS&RDS a obţinut de la CNA licenţa de emisie pentru canalul Digi Sport. La momentul respectiv, Alex Oprea declara că lansarea Digi Sport nu va afecta consorţiul cu Antena 1 pentu difuzarea meciurilor din Liga I.

MAI - Mircea Radu şi Mihaela Rădulescu se pregătesc să iasă de pe sticlă

 • Pe 6 mai, compania de teleshopping Studio Moderna şi-a lansat propriul canal TV, Top Shop TV. Postul difuzează nonstop clipuri de teleshopping, dar are în plan şi câteva emisiuni.
 • La începutul lunii mai, au început să apară informaţii despre sfârşitul emisiunii Din Dragoste. La acel moment, Adevărul scria că scoaterea emisiunii Din dragoste din grila Antenei 1 pe perioada verii ar putea fi una definitivă. În acelaşi timp, reprezentanţii postului neagau concedierea vedetei, iar Mircea Radu refuza să comenteze subiectul şi informaţiile venite pe surse legate de concedierea sa.
 • Pe 17 mai, Mihaela Rădulescu a anunţat în emisiunea Duminica în familie că urmează să se retragă din televiziune.
 • La sfârşitul lunii mai, compania Walt Disney anunţa că postul de televiziune pentru copii Jetix România se va rebrandui în Disney Channel. Jetix este deţinut în cea mai mare parte de către compania Walt Disney.

IUNIE - Mircea Radu prezintă ultima emisiune Din dragoste, iar Lazarus îşi ia la revedere de la turci

 • Pe 9 iunie, Antena 1 a difuzat ultima emisiune Din dragoste, după 9 ani de emisie neîntreruptă. Până şi Mircea Radu a recunoscut ca emisiunea avea nevoie de o pauza.
 • La sfârşitul lunii, Kanal D anunţa scurtarea colaborării cu Luis Lazarus din cauza unor imagini porno difuzate în emisiunea acestuia. Pe 30 iunie, s-a difuzat ultima ediţie Lazarus Show.
 • Dan Diaconescu a anunţat că din 12 iulie, OTV va trece printr-o schimbare. Era vorba de un nou sediu cu decoruri fastuoase şi invitaţi mari, din alte televiziuni, după cum scria Gândul.

IULIE - Adrian Sîrbu devine director executiv al CME

 • La începutul lunii iulie, grupul internaţional Chello Zone a preluat pachetul de 49% de acţiuni deţinut de Realitatea-Caţavencu în postul Romantica TV şi a devenit astfel proprietar 100% al postului TV.
 • În prima parte a lunii iulie, postul de televiziune Telesport, al lui Sorin Ovidiu Vîntu, şi-a restructurat puternic echipa. Aproape 70 de oameni, din 150, au fost concediaţi.
 • Pe 9 iulie, jurnaliştii de la Realitatea TV erau anunţaţi că, în weekend, vor da un test de cultură generală, cunoştinţe profesionale şi gramatica limbii române. Motivul? Conducerea dorea să cunoască nivelul de pregătire al angajaţilor.
 • Pe 13 iulie, Antena 1 anunţa că Gabriela Vrânceanu Firea nu va mai prezenta Observatorul, după ce a fost numită director general al Intact Advertising, agenţie de organizare de evenimente şi de publicitate.
 • La sfârşitul lunii iulie, după câteva luni la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde a fost director de comunicare, Claudiu Lucaci a revenit în TVR. Lucaci a fost detaşat de la TVR la MTS, o procedură, prin care, conform Codului Muncii, un angajat îşi schimbă temporar jobul, dar se poate întoarce.
 • Pe 28 iulie, Adrian Sârbu a fost numit director executiv (Chief Executive Officer) al Central European Media Enterprise – CME, anunţa un comunicat publicat pe site-ul companiei. În acelaşi comunicat, CME a mai anunţat şi achiziţia Media Pro Entertainment, care include, printre altele, Media Pro Pictures, Media Pro Studios şi Hollywood Multiplex.

AUGUST- Divertis se transferă de la Antena 1 la Pro TV, Irina Radu divorţează de Kanal D

 • La începutul lunii august, Divertis a semnat un contract de colaborare cu Pro TV. Din toamnă, grupul de umor şi-a început prestaţia, în fiecare duminică, la postul condus de Adrian Sârbu. Până în vară, Divertis era de găsit pe posturile TV tot duminica, însă la Antena 1.
 • Pe 7 august, Kanal D a anunţat lansarea, din toamnă, a emisiunii Rătăciţi în Panama, un reality show de 2 milioane de euro. Andrei Gheorghe a fost ales ca moderator pentru această emisiune.
 • Pe la jumătatea lunii august, Telesport (Realitatea-Caţavencu) trece printr-o nouă serie de schimbări. Pe 13 august, Mădălin Negoiţă, redactor şef al postului Telesport a fost suspendat din funcţie . Pe de altă parte, secţia de sport a Realitatea TV va trece la Telesport. Motivul: evident, unul economic.
 • Pe 19 august, Emil Hurezeanu îi anunţa pe angajaţii grupului Realitatea CaţavencuSergiu Toader va fi Project Manager pe tot grupul Realitatea Caţavencu, pe o perioadă de cinci ani şi că încep pregătirile pentru deschiderea unui canal naţional de televiziune în Republica Moldova. De asemenea, în comunicatul intern, semnat de Hurezeanu se mai spunea că în online şi radio se vor continua investiţiile începute şi că acţionarul majoritar (Sorin Ovidiu Vîntu) a decis continuarea planului de investiţii concomitent cu reorganizarea şi restructurarea întregului grup.

SEPTEMBRIE - Teo revine. Radu Naum este detronat de la şefia diviziei de sport a Intact. Cristi Tabără se mută la TVR

 • La începutul lunii septembrie, Radu Naum este schimbat de la şefia diviziei sport a Intact. După ce Naum a fost îndepărtat de la conducerea diviziei de sport a Intact, Cristian Creţu a preluat coordonarea editorială a Antenei 1 şi a GSP TV pe zona de sport. Pe cele două posturi se ocupă Aurel Ion (Antena 1), Cristi Zagaradniuc (GSP TV), iar Sabina Petre a preluat atribuţiile de business ca director generala al diviziei de sport a Intact
 • Pe 17 septembrie, s-a lansat Disney Channel în România, iar pe 19 septembrie a fost prima zi de emisie a noului post pentru copii. Disney Channel a luat locul canalului Jetix.
 • În aceaşi perioadă, vedeta de televiziune Teo Trandafir anunţa că îşi va relua emisiunea din octombrie, de data aceasta ca producător independent. Emisiunea urma să fie difuzată, o dată pe săptămână, în acelaşi timp de 30 de posturi de televiziune locale din ţară.
 • Pe 25 septembrie, Andreea Creţulescu şi-a luat la revedere de la postura de angajat a postului Realitatea TV, după cum anunţa agenţia Mediafax, care era citată de HotNews.

OCTOMBRIE - Antena 1 şi Realitatea TV îşi internalizează vânzările

 • La începutul lunii octombrie, Antena 1 a anunţat că îşi va internaliza vânzările începând cu 1 ianuarie 2010. Până la sfârşitul anului 2009, contractele de publicitate au fost administrate de CLIR Media, regia condusă de Laurenţiu Ionete.
 • Pe 8 octombrie, s-au încheiat filmările la serialul Efect 30, care o are ca protagonistă pe Andreea Raicu. Prima TV a început difuzarea serialului pe 25 octombrie.
 •  
 • Pe 12 octombrie, un comunicat Realitatea TV anunţa că postul nu îşi va mai vinde publicitatea prin regia DBV Media, începând cu 1 ianuarie 2010. În aceaşi zi, reprezentanţii trustului au anunţat că îşi vor internaliza vânzările, iar noul director de vânzări al grupului este Florin Alexandrescu.
 • La jumătatea lunii octombrie, Sanoma Hearst anunţa că Mihai Vasilache (38 de ani) este cel care va conduce proiectul Story TV.
 • La sfârşitul lunii octombrie, Grupul Central European Media Enterprises (CME), care controlează posturile din reţeaua Pro, anunţa că în primele nouă luni ale anului, în România, a înregistrat venituri nete de 120,6 milioane de dolari, scria Hotnews, care cita datele oficiale ale companiei.
 • Pe 27 octombrie, Grupul de presă Ring, controlat de fraţii Negoiţă şi care publică ziarul cu acelaşi nume, a lansat televiziunea online ExpresTV.ro. Proiectul este dezvoltat pentru grup de compania Infinit Solutions, după cum scria Hotnews.

NOIEMBRIE - Prima TV îşi restructurează departamentul de ştiri. Vlad Ionescu pleacă de la Antena 1

 • La începutul lunii noiembrie, Prima TV şi-a ajustat personalul din cadrul departamentului de ştiri. Aproximativ 13 angajaţi nu se mai regăsesc în grila de salarizare pentru 2010,HotNews. potrivit unei declaraţii a responsabililor de comunicare ai postului, remisă
 • Pe 5 noiembrie, prezentatorul Observatorului de dimineaţă al postului Antena 1, Vlad Ionescu a demisionat din funcţie. Ionescu a declarat la momentul respectiv pentru paginademedia.ro că există posibilitatea să se alăture companiei care produce emisiunea lui Teo Trandafir.
 • Pe 16 noiembrie, televiziunea de ştiri Vox News a început emisia cu un program restrâns, constând în trei emisiuni de câte trei ore realizate în direct, după cum relata Hotnews.
 • Pe 25 noiembrie, Adevărul Holding a anunţat internIonuţ Şlincu (40 de ani) este noul director al Diviziei Radio şi TV a grupului.

DECEMBRIE - Vîntu îşi îndreaptă investiţiile spre moldoveni

 • În prima parte a lunii decembrie, Realitatea-Caţavencu a anunţat la jumătatea lunii februarie va lansa, în Republica Moldova, postul de ştiri şi business Publika TV. Totodată, grupul anunţă şi achiziţia pachetului majoritar al companiei New Media Group, din Moldova, care deţine cel mai important portal de ştiri în lima română, unimedia.md.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Adina Adina
  Nu va faceti griji! Cum se intampla pe la partidele politice (si cele amoroase) asa se intampla si pe la televiziuni.
 • virgil virgil
  paul, ai mare dreptate, aia era singura revista de business care aducea valoare si nu bullshit-uri.
 • paul S paul S
  Din punctul meu de vedere s-a intamplat un singur lucru important. S-a inchis revista Businessman's, a lui Dan Tornea.

  Tornea este singurul zirist de presa economica, cu adevarat talentat, pe care l-am vazut in 13 ani, de cand ma invart si eu in domeniul asta.

  Singurul care poate da lectii!
  In rest, in domeniu exista doar oameni harnici, dar lipsiti de har!
 • blogdeprost blogdeprost
  Marius Nedelcu-director de programe la UTV? Wow!P-asta chiar n-o stiam...
 • gogu gogu
  ai uitat plecarea in noiembrie a lui Adelin Petrisor de la RTV.

Trimite un comentariu

sus