Skip to main content

VIDEO. CTP: În clipa în care ai ieșit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Se practică și militantismul, jurnalistul care își pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

 
VIDEO. CTP: În clipa în care ai ieșit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Se practică și militantismul, jurnalistul care își pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

10 ani în 10 săptămâni. VIDEO. "Nu poți să fii propagandist și jurnalist în același timp", spune Cristian Tudor Popescu. "În clipa în care ai ieșit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist", completează el.

Un interviu despre situația presei de acum, despre incompatibilități, despre împletirea politicului cu instituțiile de media. Despre schimbările în jurnalism, despre amestecul mass-media în politică, despre jurnaliști și rolul lor.

Cristian Tudor Popescu a fost invitat la Interviurile Paginademedia LIVE, un interviu din seria aniversară 10 ani de Paginademedia, 10 ani în săptămâni.

Din interviul acordat Paginademedia.ro:

Cristian Tudor Popescu: Nu poți să fii propagandist și jurnalist în același timp

"Ce înseamnă presă? Înseamnă martor, înseamnă obiectivitate, înseamnă observație. Înseamnă, în primul rând, să te străduiești să redai către public, cât mai exact și cât mai sugestiv, o stare de fapt. Această caracteristică, pentru mine fundamentală, a presei, a fost înlocuită cu propaganda. 

Nu poți să fii propagandist și jurnalist în același timp, pentru că cele două meserii se bat cap în cap.

Nu poți să fii ziarist și militant, demonstrant. Propaganda presupune absența oricărei urme de obiectivitate. Presupune că ai un țel, ca vrei să bagi în capul oamenilor un set de idei și folosești mijloace care nu au legătură cu presa. Propaganda nu are nicio legătură cu încercarea de a aduce publicului adevărul unei situații.

Propaganda trebuie pusă sub semnul unui oarecare interes, pe care îl are patronul, postul respectiv, pe care îl au politicienii legați de postul respectiv.

De asemenea, se practică militantismul: jurnalistul care iese în stradă și demonstrează, ziaristul care își care pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

Nu e în regulă: un jurnalist nu poate fi militant. Dacă iese în stradă și demonstrează, atunci renunță la calitatea de jurnalist.

În clipa în care ai ieșit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Eu nu mă duc în stradă și apoi apar la televizor sau la radio sau mă duc să scriu la un ziar. Te-ai transformat în demonstrant, rămâi demonstrant. Nu le amesteca!

O altă caracteristică a unui jurnalist de tip vechi, așa cum sunt eu, e să nu te ia valul. Valul poate să-l ia pe oricine nu este de meserie. Jurnalistul trebuie să rămână cu capul rece. Inima trebuie să îi fie caldă, dar capul trebuie să rămână rece!

Am văzut amestecul de astfel de activități incompatibile, după părerea mea care dizolvă noțiunea de presă, așa cum o știu eu."

VIDEO. Cristian Tudor Popescu: Nu poți să fii și propagandist, și jurnalist

Banii din afara presei au alterat relațiile din breaslă

"Am învățat un lucru: nu trebuie să spui în legătură cu presa, și nu numai cu presa, că ne aflăm în cea mai rea situație posibilă", a spus Cristian Tudor Popescu. "Principiul nostru călăuzitor este: întotdeauna va fi loc de mai rău."

"Lucrurile stau mult mai rău ca acum 10 ani, când stăteau și așa destul de rău."

"Noțiunea de presă și de jurnalism sunt compromise. Sunt aproape dispărute."

"De ce? Pentru că a dispărut cloana vertebrală, ideea centrală a presei: aceea de jurnalistul ca observator, jurnalistul ca martor"

Cristian Tudor Popescu:

Acum 10 ani am părăsit Clubul de presă din cauza banilor foarte mulți care nu mai proveneau din presă și au alterat relațiile din interiorul breslei.  Acum 10 ani, jurnaliștii constituiau o breaslă. Acum s-a dizolvat această idee.

Presa este atomizată iar jurnaliștii sunt niște prestatori PFA. Jurnaliștii nu mai sunt o breaslă.

VIDEO. Cristian Tudor Popescu, despre presa de acum 10 ani și de acum.

Vezi interviul integral cu Cristian Tudor Popescu, AICI

 

Citește și:

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • Am si eu o intrebare: cand compari un politician cu o coafura de pavian, aia tot cu capul rece s-a facut? Ala nu e militantism? Ca sa invatam si noi cum e cu jurnalismu.
  • Partea bună pentru domnul CT Popescu - ajuns acum la o vârstă venerabilă, care nu-i mai permite munca de teren - e că poţi fi propagandist şi din scaunul confortabil pe care-l are rezervat în studiourile *** Digi 24.
  • Total de acord cu ce spune acest (fost) cel mai mare journalist roman. Cuvinte de pus pe perete. Pacat ca prestatia sa din ultimii ani pare sa fie, paradoxal, una militantista anti-PSD. Daca omul nu si-ar fi pierdut obiectivitatea ar fi fost lejer in continuare cel mai valoros om de presa. Felicitari paginademedia pt interviu, un sfat nesolicitat ar fi sa continuati pe linia interviurilor cu mari jurnalisti si mari jucatori de media si sa renuntati la a face imagine unor indivizi trecuti pe la trusturi de presa, care acum are fiecare un site, o jucarie de unde latra mai tare ca altii sa se auda. Ignorari latratul, alegeti doar ce este relevant!
  • Din pacate, are mare dreptate! Din fericire, nu e singurul! Azi, a fi jurnalist este mai degraba jenant, decat onorabil. Si toti sunt de vanzare....

Trimite un comentariu