Skip to main content

VIDEO. CTP: În clipa în care ai ieşit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Se practică şi militantismul, jurnalistul care îşi pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

 
VIDEO. CTP: În clipa în care ai ieşit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Se practică şi militantismul, jurnalistul care îşi pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

10 ani în 10 săptămâni. VIDEO. "Nu poţi să fii propagandist şi jurnalist în acelaşi timp", spune Cristian Tudor Popescu. "În clipa în care ai ieşit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist", completează el.

Publicitate

Un interviu despre situaţia presei de acum, despre incompatibilităţi, despre împletirea politicului cu instituţiile de media. Despre schimbările în jurnalism, despre amestecul mass-media în politică, despre jurnalişti şi rolul lor.

Cristian Tudor Popescu a fost invitat la Interviurile Paginademedia LIVE, un interviu din seria aniversară 10 ani de Paginademedia, 10 ani în săptămâni.

Din interviul acordat Paginademedia.ro:

Cristian Tudor Popescu: Nu poţi să fii propagandist şi jurnalist în acelaşi timp

"Ce înseamnă presă? Înseamnă martor, înseamnă obiectivitate, înseamnă observaţie. Înseamnă, în primul rând, să te străduieşti să redai către public, cât mai exact şi cât mai sugestiv, o stare de fapt. Această caracteristică, pentru mine fundamentală, a presei, a fost înlocuită cu propaganda.

Nu poţi să fii propagandist şi jurnalist în acelaşi timp, pentru că cele două meserii se bat cap în cap.

Nu poţi să fii ziarist şi militant, demonstrant. Propaganda presupune absenţa oricărei urme de obiectivitate. Presupune că ai un ţel, ca vrei să bagi în capul oamenilor un set de idei şi foloseşti mijloace care nu au legătură cu presa. Propaganda nu are nicio legătură cu încercarea de a aduce publicului adevărul unei situaţii.

Propaganda trebuie pusă sub semnul unui oarecare interes, pe care îl are patronul, postul respectiv, pe care îl au politicienii legaţi de postul respectiv.

De asemenea, se practică militantismul: jurnalistul care iese în stradă şi demonstrează, ziaristul care îşi care pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

Nu e în regulă: un jurnalist nu poate fi militant. Dacă iese în stradă şi demonstrează, atunci renunţă la calitatea de jurnalist.

În clipa în care ai ieşit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Eu nu mă duc în stradă şi apoi apar la televizor sau la radio sau mă duc să scriu la un ziar. Te-ai transformat în demonstrant, rămâi demonstrant. Nu le amesteca!

O altă caracteristică a unui jurnalist de tip vechi, aşa cum sunt eu, e să nu te ia valul. Valul poate să-l ia pe oricine nu este de meserie. Jurnalistul trebuie să rămână cu capul rece. Inima trebuie să îi fie caldă, dar capul trebuie să rămână rece!

Am văzut amestecul de astfel de activităţi incompatibile, după părerea mea care dizolvă noţiunea de presă, aşa cum o ştiu eu."

VIDEO. Cristian Tudor Popescu: Nu poţi să fii şi propagandist, şi jurnalist

Banii din afara presei au alterat relaţiile din breaslă

"Am învăţat un lucru: nu trebuie să spui în legătură cu presa, şi nu numai cu presa, că ne aflăm în cea mai rea situaţie posibilă", a spus Cristian Tudor Popescu. "Principiul nostru călăuzitor este: întotdeauna va fi loc de mai rău."

"Lucrurile stau mult mai rău ca acum 10 ani, când stăteau şi aşa destul de rău."

"Noţiunea de presă şi de jurnalism sunt compromise. Sunt aproape dispărute."

"De ce? Pentru că a dispărut cloana vertebrală, ideea centrală a presei: aceea de jurnalistul ca observator, jurnalistul ca martor"

Cristian Tudor Popescu:

Acum 10 ani am părăsit Clubul de presă din cauza banilor foarte mulţi care nu mai proveneau din presă şi au alterat relaţiile din interiorul breslei. Acum 10 ani, jurnaliştii constituiau o breaslă. Acum s-a dizolvat această idee.

Presa este atomizată iar jurnaliştii sunt nişte prestatori PFA. Jurnaliştii nu mai sunt o breaslă.

VIDEO. Cristian Tudor Popescu, despre presa de acum 10 ani şi de acum.

Vezi interviul integral cu Cristian Tudor Popescu, AICI

Citeşte şi:

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • johhny bravo johhny bravo
    Am si eu o intrebare: cand compari un politician cu o coafura de pavian, aia tot cu capul rece s-a facut? Ala nu e militantism? Ca sa invatam si noi cum e cu jurnalismu.
  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    Partea bună pentru domnul CT Popescu - ajuns acum la o vârstă venerabilă, care nu-i mai permite munca de teren - e că poţi fi propagandist şi din scaunul confortabil pe care-l are rezervat în studiourile *** Digi 24.
  • Biz Biz
    Total de acord cu ce spune acest (fost) cel mai mare journalist roman. Cuvinte de pus pe perete. Pacat ca prestatia sa din ultimii ani pare sa fie, paradoxal, una militantista anti-PSD. Daca omul nu si-ar fi pierdut obiectivitatea ar fi fost lejer in continuare cel mai valoros om de presa. Felicitari paginademedia pt interviu, un sfat nesolicitat ar fi sa continuati pe linia interviurilor cu mari jurnalisti si mari jucatori de media si sa renuntati la a face imagine unor indivizi trecuti pe la trusturi de presa, care acum are fiecare un site, o jucarie de unde latra mai tare ca altii sa se auda. Ignorari latratul, alegeti doar ce este relevant!
  • Mihai Mihai
    Perfect real,dar una spune alta face,inchinatul la institutiile de forta cum ramane? Asta e obiectivitate?
  • Jay Jay
    Din pacate, are mare dreptate! Din fericire, nu e singurul! Azi, a fi jurnalist este mai degraba jenant, decat onorabil. Si toti sunt de vanzare....

Trimite un comentariu

sus