Skip to main content

FACEM ROMÂNIA BINE. Radu Paraschivescu: Ironia este registrul care i se potrivește României, ca tratament și ca leac

 
FACEM ROMÂNIA BINE. Radu Paraschivescu: Ironia este registrul care i se potrivește României, ca tratament și ca leac

FACEM ROMÂNIA BINE. Știați că …“afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” este o expresie cu un înțeles total diferit față de cel inițial? Că toți o folosim, de fapt, greșit?

Publicitate

Dar că “pupăza” din expresia “colac peste pupăză” nu are nicio legătură cu specia de pasăre din Amintirile lui Creangă?

La prima întrebare, găsiți răspunsul în interviul VIDEO, la a doua vi-l oferim mai jos. În scris. Răspunsuri de la un invitat specializat în administrat “Pastile de limbă.”

Invitatul nostru de azi este, am putea spune, un profesionist al observației. Scrie de ani buni despre “metehne, mentalități, proaste deprinderi și derapaje”. Ale societății și ale televiziunilor. Nu-i scapă nici posturile mari, dar nici canale greu de găsit cu telecomanda.

Săptămânal, încearcă, administrându-ne o “Pastilă de limbă” la Digi 24, câteva minute de necesară de educație.

Unii îl știu pe Radu Paraschivescu din emisiunile sportive în care este invitat. Alții, din emisiunea Pastila de limbă, de la Digi 24. Sau din cronicile pe care le semnează de ani buni în presă. "Nu fac nimic cu răutate!" ține să puncteze, pentru cei "intrați în colimatorul" lui.

Alții i-au citit cărțile, multe dintre ele cu trimiteri la media. Sau cu subiecte inspirate din media. (găsiți cărțile lui Radu Paraschivescu, la finalul materialului).

Cărți pe care vi le recomandăm. Volume încărcate de ironii (“arma” principal a lui Radu Paraschivescu, după cum veți vedea și în interviu) și de umor. Însă un umor care trimite la vorba românului: Râdem noi, dar nu este de râs!

Paginademedia.ro vă prezintă interviul cu Radu Paraschivescu, scriitor, autor de cronici TV, realizator al emisiunii Pastila de limbă (pe Digi 24) în cadrul proiectului editorial FACEM ROMÂNIA BINE. Într-o perioadă în care aproape „se cântă prohodul” presei, ne propunem să căutăm - și să prezentăm, în acest proiect, nu “presa care a fost”, ci presa așa cum trebuie să fie făcută. Și cum (încă) se mai face. Poveștile unor proiecte media și ale unor oameni care își fac treaba cu respect pentru public și pentru meserie. Curat.

Un proiect editorial Paginademedia.ro susținut de MedLife.

Înainte de interviu - care a fost difuzat LIVE, din studioul Paginademedia.ro, suntem datori cu două răspunsuri:

1. Colac peste Pupăză

„În Ardeal, pupăza este un colăcel mai mic, care se împarte la pomenirea morţilor, deci în urma unui necaz. Denumirea colăcelului vine de la o altă expresie, «îi cântă pupăza», care era folosită când cuiva îi mergea rău, asta pentru că pupăza era un simbol al morţii în practicile magice medievale.

Colacii, pe de altă parte, sunt şi asociaţi cu necazul, pentru că erau împărţiţi la pomeni. Deci colac peste pupăză vrea să spună că e vorba de un necaz care vine peste un necaz şi mai mare.” Radu Paraschivescu, citând explicația din romanul „Dinţii ascuţiţi ai binelui”, scris de Bogdan Răileanu.

2. De această data în format video, explicația pentru “Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul"

VIDEO. Radu Paraschivescu, la Interviurile Paginademedia LIVE

Cărți semnate de scriitorul Radu Paraschivescu:

  • Ghidul nesimțitului
  • Noi vorbim, nu gândim
  • Aștept să crăpi (de astăzi în Prime – Time)
  • Două mature stau de vorbă
  • Cum gândesc politicienii – Catalog de perle
  • Muște pe parbrizul vieții – Nou catalog de perle
  • Noi vorbim, nu gândim
  • Maimuța carpatină

Am discutat cu Radu Paraschivescu despre televiziune, despre moderator, despre cum a evoluat (sau dimpotrivă) discursul media și divertismentul de la noi.

O discuție presărată – cum altfel – de ironii pe care vă invităm să o (le) savurați.

VIDEO. Radu Paraschivescu la interviurile PaginademediaLIVE, integral

Proiectul editorial Paginademedia.ro Facem România bine este susținut de Medlife


MedLife - am inceput cu un juramant, continuam cu un angajament.

De mai bine de 20 de ani investim in oameni si in tehnologie medicala. Crestem odata cu noile generatii de doctori pentru a atinge cel mai inalt nivel de performanta in actul medical.

Sanatatea este profesia si pasiunea noastra si vrem sa imbunatatim calitatea vietii fiecarui pacient, cu grija, cu atentie si oferind intotdeauna cele mai bune optiuni de tratament.

Am devenit cel mai mare operator privat de servicii medicale* investind constant in oameni si in tehnologie. Si nu ne oprim aici. Pentru ca la MedLife ne-am luat angajamentul sa facem Romania bine.

*conform cifrei de afaceri

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Colectia completa de „Pastile de limba” administrate de Radu Paraschivescu o puteti gasi aici: https://www.digi24.ro/emisiuni/pastila-de-limba

Trimite un comentariu