Skip to main content

ÎN SFÂRŞIT. Reţeaua RCS va pune Aleph şi toate staţiile de ştiri într-o singură zonă. Cum vor fi grupate pe teme în noua grilă Digi

 
ÎN SFÂRŞIT. Reţeaua RCS va pune Aleph şi toate staţiile de ştiri într-o singură zonă. Cum vor fi grupate pe teme în noua grilă Digi

Grupul RCS a depus la CNA modul în care va aranja posturile de televiziune în grila de programe, pe zone tematice unice. Paginademedia.ro vă prezintă cum vor fi ordonate canalele pentru abonaţii Digi.

Publicitate

Mutarea vine după o perioadă în care posturi precum Aleph au acuzat operatorul că sunt "aruncate" la coada grilei.

Explicaţia RCS la aceste acuzaţii: sunt mai multe grupuri de posturi pe aceeaşi categorie - cele mari, în faţă, cele mici, mai în spate. Conflictul s-a lăsat şi cu amenzi date operatorului de cablu.

Potrivit noii legi a audiovizualului (apărută încă de anul trecut), operatorii trebuie să organizeze posturile pe "grupuri tematice unice". Până acum, Digi a amânat rearanjarea, invocând în faţa CNA motive "tehnice".

Aşadar, cum vor fi aranjate?

În grila Digi pe Bucureşti, prima parte a "butoanelor" va fi a canalelor de sport. Urmează 21 de posturi generaliste şi apoi 14 televiziuni de ştiri româneşti şi internaţionale. Urmează apoi grupajele de filme, copii şi documentare.

Mutarea urmează să fie făcută în următoarele săptămâni. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Consiliul Naţional al Audiovizualului urmează să demareze controale pentru a verifica situaţia după 1 noiembrie.

Cum vor fi programate în grila digitală canalele în Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa, Clălăraşi, Giurgiu şi Prahova:

1-10: Programe de sport (zece posturi, plus un post "pentru bărbaţi")

12-31: Programe generaliste (21 de posturi)

32-35: Posturile de ştiri (14 canale, româneşti şi internaţionale)

46-47: Două posturi de femei

48-68: Posturi de filme (21 de canale)

70-82: Televiziuni pentru copii (13 canale)

83-101: Documentare (21 de posturi)

102-103: Posturi lifestyle

104-109: Programe din categoria religios, cultural, educaţie

110-124: Posturi muzicale (15 canale)

125-130: Folclor, divertisment folcloric, etnografie, culural folcloric, manele (6 televiziuni)

Urmează un post din categoria Business (131), unul "Italofon" (132), un canal de design şi arhitectură (133), un post medical (134), unul de publicistică (135), de agricultură (136) şi unul pentru pescuit şi vânătoare.

În capătul grilei sunt puse posturile de turism, cele dedicate minorităţilor (cinci canale) şi opt posturi locale sau regionale.

Istoria contrelor pe locurile din grilă

De mai bine de un an, CNA a tot analizat şi sancţionat compania de cablu pentru că nu respectă legislaţia privind pachetele de programe.

Mai exact, este vorba despre pachetul informativ, ce inlude televiziunile de ştiri. RCS, care deţine la rândul său o televiziune de ştiri (Digi24), este singura companie de cablu care a ales un mod „original” de a împacheta televiziunile informative. 

„Găselniţa” RCS a fost să creeze două pachete cu televiziuni de ştiri. Un pachet bine poziţionat, în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 şi Digi24 şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care Aleph News sau NCN.

Cum a argumentat situaţia, în trecut. reprezentantul RCS: „Tehnic nu e nicio problemă. Aşa cum v-am spus, grila noastră este împărţită în două părţi: prima parte, în care sunt posturile istorice şi care nu s-a modificat de-a lungul timpului şi a doua parte de grilă unde intră treptat posurile care se înfiinţează pe parcurs.” În plus, RCS s-a mai apărat spunând că în codul audiovizual nu se menţionează nimic despre „pachete unice”. 

Compania a fost mai întâi somată să intre în legalitate, iar apoi sancţionată cu mai multe amenzi, pentru nerespectarea Codului Audiovizual, legislaţia secundară a CNA. Sancţiunile au fost apoi contestate în instanţă, însă, în final, RCS a pierdut şi acolo. 

Mai mult, în contextul unei modificări ample a Legii Audiovizualului, Parlamentul a introdus şi în lege obligativitatea ca firmele de cablu să îşi împartă grilele de cablu pe pachete tematice (ştiri, generaliste, sport, filme etc). Până acum prevederea era doar în legislaţia secundară a CNA, Codul Audiovizual. 

Legea a fost promulgată de Preşedinte încă din luna iunie, însă nici acum RCS nu s-a conformat. Chiar a cerut o serie de amânări, pe care CNA i le-a acordat. 

Citeşte şi: După „modelul” Aleph, RCS primeşte încă o amendă pentru poziţionarea în grilă a televiziunii NCN

Citeşte şi: Plângerea lui Sârbu aduce o amendă RCS-RDS. Pentru ce a fost penalizat cablistul?

Citeşte şi: RCS amendat, din nou, din cauza Aleph News. Adrian Sârbu, în şedinţa CNA: „Noi suntem practic scoşi de pe piaţă“

Citeşte şi: Digi, obligat de noua lege să schimbe ordinea posturilor. Plângerile lui Sârbu i-au adus amenzi în trecut. Scrisoare către abonaţi

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    Update:Prima a anuntat pe Facebook pozitiile posturilor din grup de la RCS-RDS în noua grilă rearanjată
  • CldMrs CldMrs
    Cei care nu puteti modifica pozitia canalelor din grila RDS, dati o scanare a programelor, dar nu selectati la operator DIGI, selectati ALT OPERATOR si veti putea modifica pozitia canalelor din grila
  • jk jk
    Cei de la Digi au anuntat mai devreme intr-un comunicat pe site ul de stiri propriu ca procesul de rearanjare a grilei va incepe etapizat in tara,cu incepere in Bucuresti si Ilfov incepand de miercuri
  • Șerban Șerban
    @Alexandru puțin din moaștele lui Sârbu:))
  • Alexandru Alexandru
    Ce-au fumat astia de la RCS?
  • Abonat DIGI Abonat DIGI
    B.A.M., stai linistit, unii nu pot pricepe simplitatea comentului tau.
    Chiar daca DIGI, iata, a fost pana la urma obligat/fortat sa respecte niste legi de bun simt chiar in favoarea telespectatorilor sai, o face intr-un stil original si nu unul logic. Daca pana acum isi propulsa propriul canal de stiri pe primul loc in cadrul primului segment de canale de stiri, acum va propulsa pe primele 4 locuri ale grilei generale cele 4 programe de sport proprii.
    Deci pozitia 1 cu DS 1, pozitia 2 cu DS 2 si tot asa. Deci o grila marca DIGI.
  • Dragos Dragos
    B.A.M., eu constat doar ca nu sti decat sa te vaiti. Nu-ti trebuie cine stie ce televizor (eu am 2: unul de 4 ani si altul de 15 ani si le-am programat pe amandoua in functie de programele favorite) sau minte pentru a-ti alcatui o lista cu programele favorite. Nu e problema RCS daca unul sau altul nu reuseste sa-si puna programele in ordine. Oare cati au renuntat la aceasta firma, doar pentru ca nu au programele "asezate" de catre RCS? Dupa cum se poate observa, are totusi cei mai multi abonati. Oare de ce?
  • abc+ abc+
    Foarte bine că vor muta sporturile pe primele poziții (la câți bani costă achiziționarea drepturilor), oricum oamenii își pot modifica grila din setări, dar bătrânii ca Bam de unde să știe ei? Au nevoie de un manual domne, dar un MaNuAl cu LITERE DE TIPAR să VaDă.

    Măcar nu mai mut DigiSport din altă poziție pe prima (oricum m-am saturat ca TVR-urile să fie primele, la ce oferă..)

    Cât despre S-ALEsPHraful o să rămână la aceeași audiență, până și TVR.INFO le-au luat fața, deși este și el mutat pe final de grilă (la mine). Problema lor nu este poziția, problema este conținutul și grafica, eu nu pot vedea ceva atractiv la fețele alea pe tot ecranul, mai trebuie și un decolteu sau ceva picioare, dar cel mai jenant este când văd unele “prezentatoare” cu resturi de mâncare între dinți.
  • B.A.M B.A.M
    Dragoș, îți mulțumește pentru precizare @An! (Îți mulțumesc și eu pentru precizare! Mai scutit de o ditamai descriere a situației.)
    La fel am pățit și eu, de asta mă revoltă prostia celor de la RCS!
    Dacă plasma ta funcționează altfel, felicitările mele, Dragoș! (Ai știut ce cumperi...)
    Eu (cu mare parte din populația țarii) nu știm cum am putea rezolva problema asta!
    Știi tu? Măcar TU să fii atotștiutor...
  • An An
    Vor ascunde Tvr urile... Ce sa caute sportul de cand pornesti tv-ul?!?! Noroc ca unele tv uri au posibilitatra reasezarii grilei... Multe au favorite, ceea ce inseamna asezarea intr-o ordine, dar numarul canalului ramane cea implicita...
  • Soby Soby
    @Angela, Digi 24 e un post de știri, și este pe poziția 254 la Orange Communications (ex-Telekom) în SD (doar pe grila digitală și IPTV).

    La Orange Communications DTH nu există Digi 24, prinzi măcar TVR Info, Antena 3 CNN și B1 TV în HD.
  • Soby Soby
    @Andrei, pe Orange Communications (ex-Telekom) am văzut că grila lor începe tot cu posturi de sport, dar sunt posturile lor proprii (Orange Sport) de la 100 la 110.

    Abia de la 111 încep grupa de posturile generaliste la Orange Communications.
  • Dragos Dragos
    Andrei, la fel si pentru tine: nu ai posibilitatea sa-ti asezi canalele asa cum vrei sau ai vreun televizor din 1900 toamna? Nu va convine (tie si lui B.A.M.), n-aveti decat sa va aranjati cum vreti programele sau sa alegeti alt cablist. E atat de simplu!
  • Dragos Dragos
    B.A.M. atotstiutorul si parerologul sef! de ce nu-ti faci tu firma de cablu, domnule B.A.M.? Ce e atat de greu sa-ti faci tu o selectie a canalelor in functie de ce te intereseaza? Pe mine nu ma intereseaza absolut deloc canalele de sport si totusi nu gasesc nimic gresit in a-si pune omul (Teszari) mai intai canalele de sport in grila. Comentezi doar ca sa te afli in treaba?
  • Angela Angela
    CNA sa ia atitudine si in cazul televiziuni telecom (orange ) unde Digi 24 televiziune generalista nu este in pachetul de baza

Trimite un comentariu

sus