Skip to main content

VLOGERII despre noua lege. Selly: „Eu, personal, nu aveam nevoie de o lege ca să nu instig la ură. Sper să nu creeze un precedent pentru legi mai aspre. Nu putem pune egal între Youtube şi televiziune“

 
Sursa foto: Facebook/Selly
Sursa foto: Facebook/Selly

Ce spun vloggerii despre noua lege prin care CNA le poate da amenzi? Sunt de acord sau nu? Va fi altfel conţinutul lor? În ce fel va influenţa CNA mediul online?

Publicitate

Continuăm seria de interviuri cu vloggeri despre noua lege CNA cu Selly.

  • Îl ştii de pe YouTube. E băiatul "şmecher" de la 5 GANG. 
  • Are mai multe melodii ce au devenit virale printre preadolescenţi.  
  • A jucat într-un film de comedie cu trupa lui.

Citeşte AICI un articol complet despre noile modificări ale legii care îi vizează pe vloggeri.

Selly, de vorbă cu Paginademedia.ro, despre noua lege CNA:

  • "Textul de lege în sine e unul normal, e bun, e aliniat cu legislaţia europeană în domeniu, deci era oricum un pas firesc şi ceva de aşteptat."
  • "Extremele nu sunt bune. Nici să poţi să spui orice şi să faci orice fără să fii sancţionat, dar nici să se ajungă la o societate în care există un singur adevăr acceptat şi nimeni nu poate crede că există altceva."
  • "Aceeaşi lege poate fi folosită şi pentru abuzuri."
  • "Aceste platforme au termeni şi condiţii şi politici mult mai ample, mai complexe, bine gândite şi foarte specifice mult mai bune decât ar putea face CNA-ul sau statul român."
  • "Această lege nu vine cu nicio extra protecţie pentru consumator pentru că platformele mari sunt la această maturitate şi au politici implementate de ani de zile."
  • "Nu e ceva care să ne afecteze pe noi."
  • "Nu putem pune egal între Youtube şi televiziune ca forme de comunicare."
  • "Eu, personal, nu aveam nevoie de o lege ca să nu instig la ură."
  • "Nici să poţi să spui orice şi să faci orice fără să fii sancţionat, dar nici să se ajungă la o societate în care există un singur adevăr acceptat şi nimeni nu poate crede că există altceva."
  • "Singura mea mică emoţie este să nu dorească apoi să-şi amplifice puterile să se ajungă la cenzură din partea statului pe YouTube sau alte platforme."

Paginademedia.ro: Ce poziţie ai în legătură cu noile competenţe CNA pe domeniul online, al vloggerilor?

Selly: Textul de lege în sine e unul normal, e bun, e aliniat cu legislaţia europeană în domeniu, deci era oricum un pas firesc şi ceva de aşteptat. Însă e cred că e mult mai important cum va fi pus în practică acest text de lege pentru că în aceeaşi măsură în care poate fi un text bun în baza căruia să se oprească anumite instigări la ură sau la violenţă, aceeaşi lege poate fi folosită şi pentru abuzuri.

Cine trage linia când un discurs este instigator la ură sau la violenţă sau este doar o opinie diferită faţă de opinia acceptată de masă?

O altă întrebare foarte importantă este în ce măsură se vor coopera aceşti giganţi media, Google, Meta platforms cu CNA-ul pentru a bloca conturi?

Paginademedia.ro: În ce fel te influenţează personal noilor modificări ale legii audiovizualului? Vei fi mai atent la conţinutul creat? Vei face mai puţin conţinut video?

Selly: Per total nu e ceva care să ne afecteze pe noi. Evident suntem şi noi de părere că instigarea la ură sau la violenţă ar trebui sancţionată. De altfel, ea oricum era sancţionată şi înainte, doar că nu de cei de la CNA.

Youtube şi Facebook este spaţiu public. Orice cetăţean care instigă la ură în spaţiu public pe criterii de etnie, rasă, s.a.m.d. poate fi sancţionat în baza legii româneşti. Cumva e doar o amplificare prin noua lege.

Paginademedia.ro: Când ai intrat în lumea vloggingului te aşteptai ca CNA să aibă competenţe şi în online?

Selly: Nu. Şi este oarecum anormală treaba asta pentru că mediul online nu este doar despre vloggerii mari şi despre conturile mari. Online-ul este un spaţiu unde oricine se poate exprima.

CNA-ul este gândit ca o structură care are competenţe pe zona de TV şi radio, acolo există companii cu departamente legale. Există foarte multe filtre şi sunt atenţi la ceea ce fac pentru că sunt companii atât de mari care au această putere în spate.

În vreme ce acum, în baza legii actuale, poate fi vizat orice om care postează ceva pe Internet, fie doar şi pentru prieteni, pentru că Youtube nu este o platformă unde unii poate să facă o carieră, eu pot să postez ca să vadă doar prietenii mei şi cercul restrâns sau să-i arăt un videoclip unei persoane dragi.

Şi acum ce spune CNA-ul, că orice cetăţean care vrea să folosească platforma asta trebuie să fie la curent şi să se supună reglementărilor CNA, care momentan sunt de bun simţ.

Sper ca asta să nu creeze un precedent pentru alte măsuri sau legi mai aspre pentru că nu putem pune egal între Youtube şi televiziune ca forme de comunicare. Sunt diferenţe şi nu ar trebui tratate egal.

Momentan este corect. Dar, cum este, de exemplu, capitolul cu ameninţările la adresa securităţii naţionale, cine decide asta? E foarte important. Unde se trage linia?

Cel mai important este să nu uităm că aceste platforme au ajutat foarte mulţi oameni să se exprime liber şi au creat o diversitate de opinii şi de conţinut care nu ar fi fost niciodată posibilă într-un mediu în care aveai doar televiziune şi radio. Nu ar trebui să luăm această frumuseţe a platformelor.

Paginademedia.ro: În ce fel vor influenţa noile modificări legislative spaţiul media online şi creatorii de conţinut video din România? Vor dispărea conturi? Vor face mai puţin conţinut?

Selly: Nu cred că va avea niciun impact de acest gen pentru că 99,9% dintre creatorii care au o influenţă reală nu au astfel de instigări la ură sau la violenţă în conţinutul lor. Atât eu, cât şi colegii mei de breaslă vom continua să facem conţinut în exact aceeaşi manieră ca până acum.

Eu, personal, nu aveam nevoie de o lege ca să nu instig la ură. Nu schimbă cu nimic abordarea şi strategia noastră.

Paginademedia.ro: Crezi că era nevoie de astfel de măsuri pentru a proteja publicul care intră pe YouTube?

Selly: Nu. Deja aceste platforme au termeni şi condiţii şi politici mult mai ample, mai complexe, bine gândite şi foarte specifice mult mai bune decât ar putea face CNA-ul sau statul român. Deja YouTube este foarte restrictiv când vine vorba de hate speech sau dezinformare şi îţi închide contul.

Această lege nu vine cu nicio extra protecţie pentru consumator pentru că platformele mari sunt la această maturitate şi au politici implementate de ani de zile.

În schimb, locul unde aceste legi ar putea face o diferenţă este pe alte platforme. Momentan nu prea există concurenţă pentru YouTube. Dar dacă, spre exemplu, va fi în viitor o platformă pe teritoriul României care e specific făcută pentru discurs extremist, înainte era poate mai greu de oprit, acum au acest instrument.

Nu trebuie să privim această lege doar referitoare la YouTube. Ea acoperă la orice fel de platformă. Dacă mâine îmi fac o platformă pe care îmi share-uiesc propriul conţinut, să spunem că îmi iau toate filmuleţele mele de pe YouTube şi le pun pe Selly.ro, din start nu mă mai supun Termenilor şi condiţiilor YouTube, pot să fac ce vreau eu acolo, dar în continuare trebuie să notific CNA de existenţa mea ca platformă de partajare video şi să mă supun reglementărilor lor, ceea ce înainte nu trebuia. Aici poate oferi o protecţie pentru consumator.

Dar atunci când vorbim de 99,9% din traficul de pe Internet, când vorbim despre aceşti giganţi, cum e YouTube, nu aduce nimic în plus. Ei deja sunt mult mai restrictivi decât legea actuală.

Paginademedia.ro: Ai dat peste astfel de conţinut care riscă să fie amendat de CNA sau să se lase cu contul suspendat?

Selly: Nu. N-am întâlnit. Au mai fost câteva conturi suspendate unde s-au făcut exagerări, nu era hate speech neapărat. Toate reglementările în ceea ce priveşte dezinformarea pe YouTube şi ele creează un precedent periculos, acum excluzând CNA-ul şi legea românească în domeniu.

Această politică în privinţa dezinformării este o sabie cu două tăişuri. Pe de-o parte dezinformarea e o problemă reală, dar e foarte greu să faci o politică corectă pentru că realitatea este că nimeni nu deţine adevărul absolut şi poate unele lucruri care iniţial sunt catalogate ca fake-news peste jumătate de an se află că erau cel puţin parţial adevărate, exista un sâmbure de adevăr acolo.

Şi-atunci eu nu cred că este sănătos să se implementeze o politică foarte strictă împotriva dezinformării în care oricine care vine şi spune că el crede altceva decât varianta oficială, prezentată la ştiri, este imediat sancţionat şi cenzurat. Din contră! Cred că Internetul a fost făcut fix încât să nu se ajungă aici şi oamenii să-şi poată spune opiniile chiar dacă ele sunt greşite, să-şi exprime convingerile chiar dacă ele sunt bazate pe nişte falsuri.

Există cazuri în trecut în care au existat fie erori, fie făcute voit pentru a dezinforma, şi în acele comunicate oficiale.

Nu cred că este sănătoasă o astfel de politică strictă împotriva dezinformării. Cred că ar fi mai bine ca fiecare să decidă pentru el şi să-şi facă research pe cont propriu.

În general, în orice, extremele nu sunt bune. Nici să poţi să spui orice şi să faci orice fără să fii sancţionat, dar nici să se ajungă la o societate în care există un singur adevăr acceptat şi nimeni nu poate crede că există altceva.

Atunci ne întoarcem la comunism şi la dictatură. Extremele nu sunt niciodată bune. Trebuie găsit un echilibru în toate. Iar legea CNA, cum e în acest moment este o lege echilibrată şi justă.

Singura mea mică emoţie este să nu dorească apoi să-şi amplifice puterile să se ajungă la cenzură din partea statului pe YouTube sau alte platforme.

Citeşte şi: VLOGERII despre noua lege. Dorian Popa: "Bine ai venit, CNA, în jocul nostru!"

Citeşte şi: VLOGERII despre noua lege. Mikey Hash: „Antivacciniştii care postează ca nebunii vor fi vizaţi şi ei? E nevoie de reguli“

GALERIE FOTO Selly

CARTE DE VIZITĂ. Selly, pe numele lui Andrei Şelaru, are 21 de ani şi s-a făcut remarcat după ce a lansat trupa 5 Gang în 2017. Piesele au devenit virale în rândul adolescenţilor, Selly şi colegii lui jucând şi într-un film, "5GANG: Un altfel de Crăciun" (2019). Însă anul trecut, membrii trupei au ales să se despartă şi să facă proiecte fiecare pe cont propriu.

Selly a spus în mod public că îşi doreşte să aducă o reformă în educaţie, având mai multe intervenţii pe TV pe această temă. 

Deşi s-a lansat ca vlogger, la finalul anului 2020 a încercat şi TV-ul. A avut propria emisiune, Selly Show, la Prima TV, un fel de late-night. Fanii lui care l-au urmărit pe TV au descoperit un Selly îmbrăcat la costum, luând interviuri inclusiv oficialităţilor, printre care fostul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu. Însă după patru luni şi 13 ediţii, Selly a abandonat televiziunea, mediu unde nu a avut aceleaşi audienţe ca în online.

În 2021, Selly a lansat Academia de Vlogging, o platformă online de cursuri în care îi învaţă şi pe alţii cum se face vlogging-ul.

Iar în anul 2022 a schimbat puţin formatul conţinutului online şi a creat un show gen Meserii Murdare, intitluat "La muncă". Aici, împreună cu un invitat, Selly trece "la muncă": gunoier, spălător de geamuri la înălţime, vânzător în magazin, etc.

Selly în cifre media:

  • 3,14 mil. abonaţi pe YouTube: Selly
  • 856.821.360 vizualizări pe YouTube
  • 1,8 mil followers pe Insta @selly
  • 350 K followers pe Facebook: Selly

Cel mai recent vlog pe YouTube al lui Selly:

Selly în alte articole Paginademedia.ro:

Selly câştigă procesul cu România TV. Trebuie să primească daune de mii de euro

Topul lui Selly. Cât câştigă vloggerii români, doar din youtube? Codin Maticiuc e primul la încasări

LA MUNCĂ! Selly lansează un show gen Meserii Murdare. Cum se finanţează?

Stop Selly Show. Selly coboară de la „prima”. "A fost în totalitate decizia mea"

Emisiunea lui Selly a „întinerit” publicul Prima TV. Câţi români s-au uitat la Selly Show pe Prima TV?

Selly schimbă ziua. Show-ul său de la Prima TV nu va mai fi sâmbăta. Ediţii noi

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • duros duros
    tu nu dar uita-te si pe la altii Sint destui chiar daca doar sugereaza
  • Andrei Andrei
    Ce faceți așa mare caz dintr-o lege care oricum exista, doar ca CNA nu avea o responsabiliate, ci direct politia. (Cazul Colo) nici pana acum nu puteai incalca codul penal online. Nu s-a schimbat nimic. Ca inchide CNA-ul contul? Isi pot face altul, cu alt nume. Nici macar modul de monitorizare nu s-a schimbat, tot pe baza de sesizari functionaza, altfel fiind imposibil.

Trimite un comentariu

sus